NRK Meny
Normal

Stabæk på lavbudsjett: – Lønnsnivået i norsk fotball er «hinsides»

Stabæk stiller til seriestart med eliteseriens desidert yngste stall. Klubben er på lavbudsjett og tvunget til å satse på unge spillere fra egne rekker.

Molde

Molde er blant de klubbene i Norge med størst økonomiske muskler, og i fjor høst vant de cupgullet. Stabæk er et hav unna Molde målt i ressurser, og Stabæk-lederen kaller lønnsnivået i eliteserien for «hinsides».

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Spillere hos oss blir ikke bedre av å spille fotball for 500.000 kroner enn 180.000 kroner, sier daglig leder i Stabæk, Lars Hjorth til NRK.

En kartlegging av samtlige spillerstaller i årets eliteserie viser at Start har seriens eldste stall mens Stabæk har den desidert yngste (se faktaboks).

Henter fra videregående

At den unge stallen henger sammen med bærumklubbens trange økonomiske situasjon legges det ikke skjul på.

Med et budsjett på høyst beskjedne 45 millioner kroner er Stabæk tvunget til å satse på rekruttering fra egne rekker og fra Norges Toppidrettsgymnas (NTG).

– Vi har ingen mulighet til å gå ut å kjøpe spillere. Vårt hovedfokus nå er egenutvikling. Innen fem år skal femti prosent av spillerne i A-lagsstallen vår være egenutviklet, i tett samarbeid med NTG. Vi skal være topp fem i eliteserien om fem år, sier Hjorth, som har innført fullt kjøpestopp av spillere de neste tre

Bob Bradley

Stabæk-trener Bob Bradley: - Vi prøver å gi laget god selvtillit.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

årene.

– Lever over evne

Hjorth mener flere norske klubber vil måtte legge opp til samme satsing på unge spillere som Stabæk nå gjør.

– Definitivt. Vi har tatt innover oss den situasjonen vi befinner oss i økonomisk og jeg tror flere klubber vil måtte gjøre det samme. Man ser at flere og flere klubber melder om relativt store underskudd, sier Hjorth som mener norsk fotball økonomisk sett lever over evne.

– Jeg mener det er hinsides at fotballspillere i Norge skal tjene fem-seks millioner kroner med det nivået vi har i norsk fotball i dag. Man må komme fram til et lønnsnivå i norsk fotball som gjenspeiler samfunnet for øvrig og ta tæring etter næring, sier Hjorth.

Til tross for at Stabæk er spådd som nedrykkskandidat av mange, er Hjorth likevel optimistisk med tanke på neste sesong.

– Jeg tipper vi blir nummer åtte, ni eller ti, spår han.

– Har ingenting å tape

17-åringen Morten Thorsby fra Oslo er eliteseriedebutant i år og en av mange unggutter som skal kjempe for poengene på Nadderud denne sesongen.

– Vi må ganske enkelt tørre å vise oss frem, være kyniske, sier Thorsby som er student ved NTG sammen med blant andre Anders Trondsen (18) fra Lillehammer.

– Det blir en utfordring, men mange vil opp og frem og vi har mye å vise. Vi har ingenting å tape og tør kanskje mer, poengterer Trondsen.

Han mener det unge laget vil håndtere nivået i eliteserien.

– Ja, det er ikke noe problem det, sier han.

Ungdommelig entusiasme

Klubbens nyansatte amerikanske trener har en klar filosofi for hvordan nyopprykkede Stabæk skal kompensere for mangelen på erfarne spillere.

Jon Inge Høiland

Veteran Jon Inge Høiland (36) er lagets eldste spiller. – Det er mange unggutter og en positiv gruppe, sier han.

Foto: Stabæk fotball

– Entusiasmen i laget er åpenbart til stede. Flere av spillerne var med på opprykket i fjor og jeg vet de er opprømte over denne muligheten i eliteserien, sier trener Bob Bradley.

– Mangelen på erfaring er noe vi er veldig klar over. Vi prøver å gi laget god selvtillit ved hjelp av god organisering og mentalitet. Vi må prøve å bygge på den entusiasmen som finnes i laget. Vi kan ikke legge alt ansvaret på de unge spillerne.

– Sammen vil vi finne en god balanse og vi skal vise oss konkurransedyktige. Det hjelper også med en forsvarer som Jon Inge Høiland med erfaring fra nivået, sier amerikaneren.

Ikke i Stabæk på grunn av lønnen

Lagets eldstemann og den med klart mest rutine er 36-åringen Jon Inge Høiland. Veteranen er positiv før sesongstart.

– Det er mange unggutter og en positiv gruppe. Mange av spillerne har tatt store steg siden januar, sier Høiland.

Han forteller om høy intensitet i treningene med trener Bradley.

– Hans favorittuttrykk er «lets make football better». Han er veldig opptatt av aggressiviteten og intensiteten i spillet. Det er høyt tempo, sier Høiland, som er glad for å være tilbake på Nadderud.

– Når man ser på alt det kjedelige som Stabæk har vært gjennom med å miste stadion og sponsororer så er det utrolig godt gjort av klubben, nærmiljøet og supportere å klare å mobilisere.

– At man klarer å rykke opp med det yngste laget noensinne sier litt om det som bor i klubben, forteller Høiland som er klar på at det ikke er lønnen som fikk ham tilbake til Stabæk fra Rosenborg.

– Jeg ville endt opp her uansett, konkluderer han.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.