Hopp til innhold

Stabæk på lavbudsjett: – Lønnsnivået i norsk fotball er «hinsides»

Stabæk stiller til seriestart med eliteseriens desidert yngste stall. Klubben er på lavbudsjett og tvunget til å satse på unge spillere fra egne rekker.

Molde

Molde er blant de klubbene i Norge med størst økonomiske muskler, og i fjor høst vant de cupgullet. Stabæk er et hav unna Molde målt i ressurser, og Stabæk-lederen kaller lønnsnivået i eliteserien for «hinsides».

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Spillere hos oss blir ikke bedre av å spille fotball for 500.000 kroner enn 180.000 kroner, sier daglig leder i Stabæk, Lars Hjorth til NRK.

En kartlegging av samtlige spillerstaller i årets eliteserie viser at Start har seriens eldste stall mens Stabæk har den desidert yngste (se faktaboks).

Henter fra videregående

At den unge stallen henger sammen med bærumklubbens trange økonomiske situasjon legges det ikke skjul på.

Med et budsjett på høyst beskjedne 45 millioner kroner er Stabæk tvunget til å satse på rekruttering fra egne rekker og fra Norges Toppidrettsgymnas (NTG).

– Vi har ingen mulighet til å gå ut å kjøpe spillere. Vårt hovedfokus nå er egenutvikling. Innen fem år skal femti prosent av spillerne i A-lagsstallen vår være egenutviklet, i tett samarbeid med NTG. Vi skal være topp fem i eliteserien om fem år, sier Hjorth, som har innført fullt kjøpestopp av spillere de neste tre

Bob Bradley

Stabæk-trener Bob Bradley: - Vi prøver å gi laget god selvtillit.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

årene.

– Lever over evne

Hjorth mener flere norske klubber vil måtte legge opp til samme satsing på unge spillere som Stabæk nå gjør.

– Definitivt. Vi har tatt innover oss den situasjonen vi befinner oss i økonomisk og jeg tror flere klubber vil måtte gjøre det samme. Man ser at flere og flere klubber melder om relativt store underskudd, sier Hjorth som mener norsk fotball økonomisk sett lever over evne.

– Jeg mener det er hinsides at fotballspillere i Norge skal tjene fem-seks millioner kroner med det nivået vi har i norsk fotball i dag. Man må komme fram til et lønnsnivå i norsk fotball som gjenspeiler samfunnet for øvrig og ta tæring etter næring, sier Hjorth.

Til tross for at Stabæk er spådd som nedrykkskandidat av mange, er Hjorth likevel optimistisk med tanke på neste sesong.

– Jeg tipper vi blir nummer åtte, ni eller ti, spår han.

– Har ingenting å tape

17-åringen Morten Thorsby fra Oslo er eliteseriedebutant i år og en av mange unggutter som skal kjempe for poengene på Nadderud denne sesongen.

– Vi må ganske enkelt tørre å vise oss frem, være kyniske, sier Thorsby som er student ved NTG sammen med blant andre Anders Trondsen (18) fra Lillehammer.

– Det blir en utfordring, men mange vil opp og frem og vi har mye å vise. Vi har ingenting å tape og tør kanskje mer, poengterer Trondsen.

Han mener det unge laget vil håndtere nivået i eliteserien.

– Ja, det er ikke noe problem det, sier han.

Ungdommelig entusiasme

Klubbens nyansatte amerikanske trener har en klar filosofi for hvordan nyopprykkede Stabæk skal kompensere for mangelen på erfarne spillere.

Jon Inge Høiland

Veteran Jon Inge Høiland (36) er lagets eldste spiller. – Det er mange unggutter og en positiv gruppe, sier han.

Foto: Stabæk fotball

– Entusiasmen i laget er åpenbart til stede. Flere av spillerne var med på opprykket i fjor og jeg vet de er opprømte over denne muligheten i eliteserien, sier trener Bob Bradley.

– Mangelen på erfaring er noe vi er veldig klar over. Vi prøver å gi laget god selvtillit ved hjelp av god organisering og mentalitet. Vi må prøve å bygge på den entusiasmen som finnes i laget. Vi kan ikke legge alt ansvaret på de unge spillerne.

– Sammen vil vi finne en god balanse og vi skal vise oss konkurransedyktige. Det hjelper også med en forsvarer som Jon Inge Høiland med erfaring fra nivået, sier amerikaneren.

Ikke i Stabæk på grunn av lønnen

Lagets eldstemann og den med klart mest rutine er 36-åringen Jon Inge Høiland. Veteranen er positiv før sesongstart.

– Det er mange unggutter og en positiv gruppe. Mange av spillerne har tatt store steg siden januar, sier Høiland.

Han forteller om høy intensitet i treningene med trener Bradley.

– Hans favorittuttrykk er «lets make football better». Han er veldig opptatt av aggressiviteten og intensiteten i spillet. Det er høyt tempo, sier Høiland, som er glad for å være tilbake på Nadderud.

– Når man ser på alt det kjedelige som Stabæk har vært gjennom med å miste stadion og sponsororer så er det utrolig godt gjort av klubben, nærmiljøet og supportere å klare å mobilisere.

– At man klarer å rykke opp med det yngste laget noensinne sier litt om det som bor i klubben, forteller Høiland som er klar på at det ikke er lønnen som fikk ham tilbake til Stabæk fra Rosenborg.

– Jeg ville endt opp her uansett, konkluderer han.

Fotball

 • Stabæk med to utvisninger i seier over VIF

  Stabæk påførte Vålerenga 2-1-tap på Nadderud i Eliteserien mandag. Videodømming ble tatt i bruk tre ganger og resulterte i et omdiskutert mål og to utvisninger

  Kasper Høgh sendte Stabæk i føringen da han styrte ballen i mål ved bakerste stolpe etter åtte minutter. Drøyt ti minutter før hvilen doblet Høghs spissmakker Mushaga Bakenga ledelsen. Bildene i etterkant viste at 30-åringens brukte hånden da han dempet ballen. Det ble gjort en VAR-sjekk, men målet ble likevel stående.

  Fem minutter etter pause traff Stabæk-kaptein Fredrik Krogstad beinet til Seedy Jatta. Dommeren delte først ut det gule kortet, men etter å ha sett situasjonen på VAR-monitoren ble det omgjort til rødt.

  Ti minutter før slutt fikk også Tobias Pachonik rødt kort for en hands i feltet.

  Stefan Strandberg reduserte fra straffemerket for gjestene, men VIF greide aldri å fullførte opphentingen, skriver NTB.

  Eliteserien 2023: Stabæk - Vålerenga (runde 8)
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Tromsø headet seg til tre poeng mot Haugesund

  To perfekte cornere ble svingt inn og stanget i mål fra Tromsøs midtstoppere da Haugesund ble nedkjempet 2-1 i Eliteserien mandag.

  Etter 18 minutter steg Jostein Gundersen til værs i feltet og headet inn ledelse til Tromsø. Haugesunds Bruno Leite hamret deretter inn utligningsmålet etter en halvtime med et prosjektil av et skudd. Noen minutter etter hvilen var det Anders Jenssen som stanget corneren til Antonsen i mål.

  Haugesund hadde ikke noen flere mål i seg, og dermed vant Tromsø 2-1, skriver NTB.

  Tromsø, jubel
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB
 • Molde slo tilbake etter sjokktapet

  Molde hadde full kontroll hjemme mot Sandefjord og vant 5-0 i eliteserien. Dermed revansjerte de seg etter tapet for fylkesrival Aalesund.

  Ola Brynhildsen (to mål), Emil Breivik, Martin Linnes og Magnus Grødem scoret målene som sikret hjemmeseier i Molde.

  Molde står nå med fire seirer, én uavgjort og fire tap på de ni første seriekampene denne sesongen, skriver NTB.

  Eliteserien i fotball 2023: Molde - Sandefjord
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Sarpsborg vant for tredje kamp på rad

  Sarpsborg var det beste laget og vant fortjent 3-1 hjemme mot Aalesund mandag. Med nok en trepoenger fortsetter blåtrøyene å klatre på tabellen.

  Christopher Baah scoret sitt første for klubben, før Joachim Soltvedt ordnet tomålsledelse. Isaac Atanga reduserte sju minutter før pause og holdt liv i håpet om poeng for gjestene. Likevel ble det med håpet for Aalesund, da Bjørn Inge Utvik stanget inn et hjørnespark til 3-1 halvveis inn i 2. omgang, skriver NTB.

  Eliteserien i fotball 2023: Sarpsborg 08 - Aalesund
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Straffebom da Odd spilte uavgjort mot Strømsgodset

  Odd var i to minutter på vei mot en sårt tiltrengt seier, men Marcus Mehnert spolerte festen og sørget for 1-1 for Strømsgodset i Eliteserien mandag.

  Odd gikk inn i oppgjøret med én seier og tre tap på sine siste fire. Strømsgodset vendte på sin side en stygg rekke på fem kamper uten seier da de slo Sandefjord forrige runde.

  I en jevn kamp var det Strømsgodset som skapte de største mulighetene før pause, men da Herman Stengel bommet på straffe gikk lagene i garderoben på 0-0.

  Etter timen spilt var det i stedet Odd og Milan Jevtovic som tok ledelsen i kampen, før Mehnert nærmest umiddelbart svarte for Strømsgodset, skriver NTB.

  Isnes, Odd
  Foto: Trond R. Teigen / NTB
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Chelsea v Borussia Dortmund