Hopp til innhold

Stabæk på lavbudsjett: – Lønnsnivået i norsk fotball er «hinsides»

Stabæk stiller til seriestart med eliteseriens desidert yngste stall. Klubben er på lavbudsjett og tvunget til å satse på unge spillere fra egne rekker.

Molde

Molde er blant de klubbene i Norge med størst økonomiske muskler, og i fjor høst vant de cupgullet. Stabæk er et hav unna Molde målt i ressurser, og Stabæk-lederen kaller lønnsnivået i eliteserien for «hinsides».

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Spillere hos oss blir ikke bedre av å spille fotball for 500.000 kroner enn 180.000 kroner, sier daglig leder i Stabæk, Lars Hjorth til NRK.

En kartlegging av samtlige spillerstaller i årets eliteserie viser at Start har seriens eldste stall mens Stabæk har den desidert yngste (se faktaboks).

Henter fra videregående

At den unge stallen henger sammen med bærumklubbens trange økonomiske situasjon legges det ikke skjul på.

Med et budsjett på høyst beskjedne 45 millioner kroner er Stabæk tvunget til å satse på rekruttering fra egne rekker og fra Norges Toppidrettsgymnas (NTG).

– Vi har ingen mulighet til å gå ut å kjøpe spillere. Vårt hovedfokus nå er egenutvikling. Innen fem år skal femti prosent av spillerne i A-lagsstallen vår være egenutviklet, i tett samarbeid med NTG. Vi skal være topp fem i eliteserien om fem år, sier Hjorth, som har innført fullt kjøpestopp av spillere de neste tre

Bob Bradley

Stabæk-trener Bob Bradley: - Vi prøver å gi laget god selvtillit.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

årene.

– Lever over evne

Hjorth mener flere norske klubber vil måtte legge opp til samme satsing på unge spillere som Stabæk nå gjør.

– Definitivt. Vi har tatt innover oss den situasjonen vi befinner oss i økonomisk og jeg tror flere klubber vil måtte gjøre det samme. Man ser at flere og flere klubber melder om relativt store underskudd, sier Hjorth som mener norsk fotball økonomisk sett lever over evne.

– Jeg mener det er hinsides at fotballspillere i Norge skal tjene fem-seks millioner kroner med det nivået vi har i norsk fotball i dag. Man må komme fram til et lønnsnivå i norsk fotball som gjenspeiler samfunnet for øvrig og ta tæring etter næring, sier Hjorth.

Til tross for at Stabæk er spådd som nedrykkskandidat av mange, er Hjorth likevel optimistisk med tanke på neste sesong.

– Jeg tipper vi blir nummer åtte, ni eller ti, spår han.

– Har ingenting å tape

17-åringen Morten Thorsby fra Oslo er eliteseriedebutant i år og en av mange unggutter som skal kjempe for poengene på Nadderud denne sesongen.

– Vi må ganske enkelt tørre å vise oss frem, være kyniske, sier Thorsby som er student ved NTG sammen med blant andre Anders Trondsen (18) fra Lillehammer.

– Det blir en utfordring, men mange vil opp og frem og vi har mye å vise. Vi har ingenting å tape og tør kanskje mer, poengterer Trondsen.

Han mener det unge laget vil håndtere nivået i eliteserien.

– Ja, det er ikke noe problem det, sier han.

Ungdommelig entusiasme

Klubbens nyansatte amerikanske trener har en klar filosofi for hvordan nyopprykkede Stabæk skal kompensere for mangelen på erfarne spillere.

Jon Inge Høiland

Veteran Jon Inge Høiland (36) er lagets eldste spiller. – Det er mange unggutter og en positiv gruppe, sier han.

Foto: Stabæk fotball

– Entusiasmen i laget er åpenbart til stede. Flere av spillerne var med på opprykket i fjor og jeg vet de er opprømte over denne muligheten i eliteserien, sier trener Bob Bradley.

– Mangelen på erfaring er noe vi er veldig klar over. Vi prøver å gi laget god selvtillit ved hjelp av god organisering og mentalitet. Vi må prøve å bygge på den entusiasmen som finnes i laget. Vi kan ikke legge alt ansvaret på de unge spillerne.

– Sammen vil vi finne en god balanse og vi skal vise oss konkurransedyktige. Det hjelper også med en forsvarer som Jon Inge Høiland med erfaring fra nivået, sier amerikaneren.

Ikke i Stabæk på grunn av lønnen

Lagets eldstemann og den med klart mest rutine er 36-åringen Jon Inge Høiland. Veteranen er positiv før sesongstart.

– Det er mange unggutter og en positiv gruppe. Mange av spillerne har tatt store steg siden januar, sier Høiland.

Han forteller om høy intensitet i treningene med trener Bradley.

– Hans favorittuttrykk er «lets make football better». Han er veldig opptatt av aggressiviteten og intensiteten i spillet. Det er høyt tempo, sier Høiland, som er glad for å være tilbake på Nadderud.

– Når man ser på alt det kjedelige som Stabæk har vært gjennom med å miste stadion og sponsororer så er det utrolig godt gjort av klubben, nærmiljøet og supportere å klare å mobilisere.

– At man klarer å rykke opp med det yngste laget noensinne sier litt om det som bor i klubben, forteller Høiland som er klar på at det ikke er lønnen som fikk ham tilbake til Stabæk fra Rosenborg.

– Jeg ville endt opp her uansett, konkluderer han.

Fotball

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden