Mer penger spilt på engelsk nivå 6-lag enn Barcelona

AARHUS (NRK.no): – Det forteller oss at kampfiksing angriper oss på hvert eneste nivå i fotballen, sier spesialist i Europol.

Messi

Lionel Messis Barcelona er et av verdens aller mest populære lag, og derfor begynte alarmbjellene å ringe da lille Billericay Town skapte mer gamblingaktivitet enn det spanske storlaget.

Foto: Lalo R. Villar / Ap

Nick Garlick

Nick Garlick i Europol mener hvert eneste land i verden har vært utsatt for kamp- eller sportsfiksing på et eller annet nivå.

Foto: NRK

Billericay Town er et lag de færreste har hørt om. Forrige sesong rykket de ned fra nivå seks i England, men havnet likevel i britiske medier. Årsaken var mistanke om kampfiksing.

Ifølge BBC har klubbens egen direktør nå regnet seg frem til at det på en av deres kamper ble spilt for mer penger enn på Barcelonas kamp den samme uken.

– Det var en utrolig sum penger, sier Steve Kent.

I november i fjor ble det ifølge BBC plassert flere hundre tusen pund på Billericay Towns bortekamp mot Welling foran 408 tilskuere i Øst-London. Mesteparten kom fra Asia.

– Mistenkelig

Den utrolige historien bekreftes av Nick Garlick som er spesialist på kampfiksing hos Europol.

– Det ble spilt mer penger på deres kamper enn Barcelonas. Hele bettingmønsteret er veldig mistenkelig, og det antyder at det har pågått kampfiksing, sier Garlick til NRK.no.

NRK.no møtte Europol-spesialisten på årets Play The Game-konferansen i danske Aarhus der kampfiksing har vært et sentralt tema. Garlick bruker historien om Billericay Town som et eksempel på at det fikses kamper på alle nivå i fotballen.

Han tror det er enklere å få med seg spillere på lavere nivåere enn de som spiller toppfotball.

– På nivå seks tjener ikke spillerne så mye, kanskje det var derfor de lot seg friste, sier han og tenker på Billericay Town.

Overfor BBC har Billericay Town-manager Craig Edwards tidligere sagt at det «ikke er mulig» at noen av hans spillere har vært med på kampfiksing.

– Det må være det mest foraktelige jeg har hørt i løpet av mine 15 år i manager-yrket, sa Edwards i mars.

Angriper FA

Direktøren i klubben er nå mest opptatt av å komme til bunns i hva som har skjedd, men han mener Det engelske fotbalforbundet (FA) gjør for lite.

– Hvordan kan de etterforske angivelig kampfiksing, som involverer min klubb, når verken politiet, FA eller ligaen har tatt noen kontakt med noen i klubben? Det er utrolig, sier Kent til BBC.

Han får støtte av direktørkollega i en annen nivå 6-klubb, AFC Hornchurch, som også er trukket inn i kampfiksingssaken i Storbritannia.

– Dette er amatørmessig av FA. Vi vet ikke hva vi skal gjøre. Vi blir ikke ferdig med saken selv om vi vil legge den bak oss. Det er skuffende, jeg synes vi fortjener et svar, sier AFC Hornchurch-direktør Colin McBride.

BBC skriver at de har snakket med FA-kilder som sier at selv om de ikke har hatt direkte kontakt med Billericay Town og de andre aktuelle nivå 6-klubbene, så betyr ikke det at de ikke etteforsker dette.

– FA deler ikke informasjon om etterforskningen, heller ikke om det pågår, sier en talsmann for fotballforbundet.

– Et problem

Gallick i Europol er ikke i tvil om at det kan gjøres mer for å stoppe kampfiksing verden over.

– Alle land trenger å ta det seriøst. Det er et problem, og vi prøver å gjøre vårt beste for å bukt med det.

Fotballnyheter