– Han er nøkkelen til norsk EM-avansement

Hvis de norske U21-gutta skal holde drømmen om EM-semifinale i live, må de ta poeng mot stormakten England. Da blir Stefan Johansen (22) særdeles viktig, ifølge NRKs ekspert.

Stefan Johansen

Stefan Johansen hadde en god kamp for Norge i åpningskampen mot Israel. – Han er temposetteren og motoren i det norske U21-laget. Han briljerer i sin sentrale rolle, mener NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

NRK-sport

NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken mener Stefan Johansen er Norges viktigste spiller.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

– Jeg gleder meg til å se han spille. Hvis han kan fortsette på det samme nivået som han viste mot Israel i åpningskampen, blir han vår nøkkelmann mot England, sier NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken om midtbaneeleganten Stefan Johansen.

Den unge Strømsgodset-spilleren har fått mye skryt og oppmerksomhet den siste tiden. En strålende vårsesong i eliteserien og en imponerende forestilling mot Israel tidligere i uken, har fått landslagssjef Egil Drillo Olsen til å åpne A-landslagsdøra for 22-åringen.

Ikke overraskende i det hele tatt, mener Løken.

– Han er temposetteren og motoren i det norske U21-laget. Han briljerer i sin sentrale rolle, slår fotballeksperten fast.

– Må involveres mye

Nettopp derfor er det Johansen som må sette standarden om Tor Ole Skulleruds lag skal ha noen sjanse mot Stuart Pearce og England.

– Han er nødt til å bli mye involvert i det offensive spillet. De andre spillerne må gi ham ballen ofte, og han må svare med mange positive involveringer.

– Jo bedre han spiller, desto større er Norges sjanser, sier den tidligere landslagsspilleren.

For selv om England startet U21-EM med 0-1-tap for Italia, er det et lag som skal bli vanskelig å slå.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Stefan Johansen

Stefan Johansen under U21-trening med Joshua King. Sistnevnte spilte for Norge mot Albania fredag, og landslagssjef Egil Olsen har uttalte at han ønsker å bruke flere U21-spillere senere - deriblant Johansen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Advarer mot Zaha

Spesielt nå som Danny Rose (Tottenham), Tom Ince (Blackpool) og Wilfried Zaha (Manchester United) alle er ventet spilleklare igjen etter å ha stått over åpningskampen.

– Det er naturligvis ingen fordel at Stuart Pearce nå kan sette nye stjernespillere inn i lagoppstillingen. Et toppet England er meget solide, sier Løken.

ZAHA

Løken er redd Wilfried Zaha kan skape ubalanse i det norske laget om han får være med fra start for England.

Foto: CARL COURT / Afp

Som tidligere angrepsspiller har han - som de fleste andre - bitt seg merke i Wilfried Zaha.

– Det er mannen å se opp for. Det er spilleren å stoppe!

– Han er god både feilvendt og rettvendt. Han er hurtig og kan dra av spillere. Jeg er redd at han kan skape en del ubalanse i det norske laget om han spiller, sier Løken.

– Ikke gjør som A-landslaget

Seier og tre poeng til Norge betyr et langt steg på veien mot semifinaleplass. Tap og null poeng setter mest sannsynlig en stopper for avansementet allerede før gruppespillet er unnagjort.

– Derfor må de norske gutta være skjerpet fra start. Og for all del: Unngå tidlige baklengsmål, for det er noe dritt, advarer fotballeksperten.

Løken viser til at det norske A-landslaget har havnet under 0-1 i samtlige seks VM-kvalifiseringskamper så langt. U21-landslaget reddet ett poeng etter å ha havnet bakpå mot Israel, men kan ikke regne med det samme mot England.

– Nei, for de tidlige baklengsmålene stresser opp spillet. Skal Norge lykkes, må de klare å spille ut England. Da må de stole på egen kvalitet og tørre å angripe, sier Løken.

England favoritter

Han anser Norges seierssjanser til å være rundt 30 prosent.

– Jeg tror det er 50 prosent sjanse for at England vinner, og 20 prosent sjanse for uavgjort.

– For å si det på en annen måte: Har Norge en middels dag, blir det tap. Har Norge en bra dag, blir det uavgjort. Om Norge derimot har en veldig god dag, ja, da blir det seier, avslutter Løken.

Norges lagoppstilling: Ørjan Nyland - Omar Elabdellaoui, Fredrik Semb Berge, Thomas Rogne, Stefan Strandberg - Magnus Wolf Eikrem, Stefan Johansen, Harmeet Singh - Håvard Nielsen, Marcus Pedersen, Jo Inge Berget.

Fotballnyheter