Hopp til innhold

– Jeg så meg selv i speilet. Det gikk en f*** i meg

Stortalentene fikk tidlig tillit på landslaget – før de mistet den igjen. Nå bærer flere av dem Norges EM-håp før playoff-kampene mot Ungarn.

Pedersen, Henriksen, Tettey

BRENNHET TRIO: Marcus Pedersen (f.v.), Markus Henriksen og Alexander Tettey tar med seg masse selvtillit inn i landslagsuka.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt/Trond Reidar Teigen / NTB Scanpix

Skjelbred

KOM TILBAKE: Per Ciljan Skjelbred ble ny landslagskaptein under Per-Mathias Høgmo.

Foto: ANDREAS SOLARO / Afp

– Det var en tøff tid. Jeg fikk også en skade i kneet. Men som fotballspiller må man ta opp hansken og gi jernet igjen, og det er akkurat det jeg har gjort, sier Markus Henriksen til NRK.

Trønderen møter oss på Gardermoen tre dager før den første EM-playoff-kampen mot Ungarn. 23-åringen er i kanonform, bøtter inn mål for Alkmaar og søndag var han igjen helt avgjørende da Vitesse ble slått 2-0.

Men det internasjonale gjennombruddet skulle ta lengre tid for Henriksen enn mange først hadde trodd. Han er én av flere av Per-Mathias Høgmos utvalgte som har måttet ta omveier eller gå gjennom store endringer for så å komme tilbake.

Nå har de gjenerobret en plass i landslagstroppen før Norges skjebnekamper mot Ungarn.

– Skal tenke meg om en ekstra gang

Marcus Pedersen slo gjennom med et brak i Strømsgodset-drakt allerede i 2009, men spissen måtte vente i fire år før han fikk sin landslagsdebut.

U23-bronsen i Israel ble fulgt opp med tre landskamper høsten 2013, men så falt Pedersen helt ut av landslagsdiskusjonen. Overgangen til Vitesse, og utlånene til Odense og Barnsley, lugget litt for mye.

Året i Brann skulle bli en eneste lang skuffelse. Men så snuddet det – i Godset.

– Én ting er alder, og så må det stemme med miljøer, trenere og klubber. Pedersen er et godt eksempel på det i Godset, hvor han i begge periodene viser at han passer veldig godt. Den måten klubben tenker på under trening og kamp. Han kjenner dem, de kjenner ham, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb.

Pedersen ble «hastesolgt» fra Strømsgodset 30. august 2010, på overgangsvinduets nest siste dag, etter å ha vært skadet i noen uker. Interessen så ut til å stilne, men så dukket altså Vitesse opp.

– Jeg skal tenke meg om en ekstra gang før jeg velger klubb (neste gang), sa Pedersen om utenlandsoppholdet etter landslagsuttaket i forrige uke.

– Noen spillere kan velge og vrake, og da er det enklere å treffe riktig miljø. Andre må ta en sjanse og håpe at det sitter. Men der ser vi ofte blir feil, og karrieren kan stoppe litt opp, sier Semb.

Trenger tillit

Jo Inge Berget hadde allerede tatt flere omveier da han ble belønnet med sin landslagsdebut under turneen i Asia en januardag i 2012. Da var han kommet til Molde, hvor han briljerte, men etter nok en januarturné i 2014, sa det som kjent stopp i Cardiff og Celtic.

En ny vår i Malmö ga startplass både mot Bulgaria og Kroatia, hvor Berget på egenhånd tente EM-håpet igjen.

– Jeg har alltid visst at jeg var god, men jeg spilte ikke mye fotball, og da er det vanskelig å vise hva man er god for, sa Berget til NRK om «comebacket».

Bak ham sto en trener som hadde tro på ham og viste ham tillit fra dag én.

– Jeg har aldri vært i tvil om at han kan bli en veldig god spiller og få ut potensialet sitt, forklarte Åge Hareide.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Berget

SKJEGGETE SUKSESS: Her jubler Jo Inge Berget etter 1-0-scoringen mot Kroatia i september.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Tok kapteinsbindet

Forholdet til treneren, enten på klubb eller landslag, er naturlig nok alfa-omega for en fotballspiller. Per Ciljan Skjelbred debuterte på A-landslaget i 2007, og supertalentet var en viktig brikke for Norge fra 2007-2010. Først under nevnte Hareide (tidligere Rosenborg-trener) og så Egil Olsen, men han fikk mindre og mindre tillit under sistnevnte.

Men etter å ha fått mer spilletid i Hamburg kom han tilbake sommeren 2013, og da Høgmo tok over for «Drillo», ble Skjelbred virkelig satset på. Ett år senere ble han utnevnt til ny landslagskaptein etter Brede Hangeland.

Høgmo var Rosenborg-trener da Skjelbred skapte internasjonale overskrifter ved å herje i mesterligaen som 17-åring – før det famøse beinbruddet.

– Han har gjennom karrieren vist at han kan takle motgang. Han er i stand til å stå støtt i utviklingsløpet. I dette laget med svært lav snittalder, har spillerne en de kan se opp til, sa Høgmo til NRK da han hadde gitt kapteinsbindet til Skjelbred.

Ble kastet til ulvene

Alexander Tettey spilte også under Høgmo i Rosenborg. Han skulle faktisk debutere på landslaget kun noen måneder etter Skjelbred i 2007. Men senere den høsten, under den helt avgjørende kvalik-kampen mot Tyrkia, ble Tettey kastet inn i startelleveren for en skadet Martin Andresen.

Helland

TRØBLET LENGE: Rosenborg- og landslagsspiller Pål André Helland.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Det endte med to innslupne langskudd på Håkon Opdal, en svak kamp fra 21 år gammel Tettey og en knust EM-drøm for Norge.

– Jeg kom fra Rosenborg, hvor jeg kjente ting ut og inn, og kom til et landslag hvor det meste var nytt for meg. Jeg hadde ikke helt kontroll på hva jeg gikk til og hadde nok ikke erfaringen som skulle til, sa Tettey til VG i 2011.

Han var ute av landslagset i halvannet år etter Tyrkia-fadesen. Han fikk ny tillit da ting begynte å stemme i Rennes, men også her gikk han ut og inn av landslaget. Så løsnet det i Norwich, og nå har han blitt helt sentral for både klubblaget og Norge.

Tettey er Norges toppscorer i EM-kvaliken med tre mål etter fulltreffere mot både Malta og Italia. Lørdag fikk han bære kapteinsbindet i Norwich for aller første gang.

Rask retrett

Der det var lengre bølgedaler for Tettey, skulle det bare bli en rask visitt i bunn for Vegard Forren. Den daværende Molde-stopperen ble sentral for Norge fra høsten 2012, men etter å ha prøvd lykken i Southampton, glapp også landslagsplassen sommeren 2013.

Forren fikk ikke ett minutt for Premier League-klubben, og der mange kunne blitt trampende i stampe, trakk stopperen i nødbremsen og dro tilbake til Molde.

Det tok bare noen uker før han igjen var inne i landslagsvarmen.

– Det ble vanskelig. Veien ble frem veldig lang for meg. Jeg er veldig takknemlig for at jeg har fått komme tilbake hit til Molde, sa Forren til NRK.

Nedrykk ble suksess

Mens noen av landslagsspillerne måtte kjempe for å komme tilbake, måtte andre ta u-svinger for i det hele tatt å komme opp. Pål André Helland fikk aldersbestemte landskamper og debuterte for Rosenborg i 2009 før det sa bråstopp. Etter to mislykkede låneopphold i Ranheim tok han turen ned til Byåsen i 2.-divisjon, hvor han «restartet» karrieren.

Forren

DRO TILBAKE: Vegard Forren.

Foto: ANDREAS SOLARO / Afp

Omtrent samtidig tok Haitam Aleesami steget fra Skeid til Fredrikstad, som rykket ned i hans første sesong i 2012. Men Aleesami ble værende og klarte å tiltrekke seg oppmerksomheten fra IFK Göteborg, hvor han storspilte denne sesongen. Seriegullet glapp først i aller siste runde.

Helland dunket inn så mye mål i 2.-divisjon at han ble plukket opp av Hødd, hvor han ble cupmester før han fikk gjøre comeback i Rosenborg. Denne sesongen har han vært en av eliteseriens aller beste spillere, debutert på landslaget og er nå en joker før playoff-kampene mot Ungarn.

– Jeg tok nok litt lett på det å være fotballspillere 24 timer i døgnet. Jeg var fotballspiller på treningsfeltet, og så koblet jeg for mye av. Spiste ikke nok, sov ikke nok, har Helland fortalt om nedturen til NRK.

– Jeg var en unggutt som ikke taklet det å være blant de dårligste. Når du kommer opp i A-stallen til Norges beste klubb, er du dårligst. Det taklet jeg ikke bra. Jeg ble storkjeftet og kranglete.

Toppfotballsjef Semb mener slike opplevelser i det lange løp kan være verdifulle.

– Det å møte motstand og at alt ikke går på skinner, gir deg også en erfaring som gjør deg bevisst på en del områder. Du utvikler deg der også. At du klarer å komme tilbake igjen på et høyt nivå etter å ha opplevd motgang, er det naturligvis en tung erfaring å ha med seg videre, sier Semb.

– Dette er en gruppe med mye energi. Det er spillere som har utrolig lyst til å utvikle seg. Og det er jo ofte sånn det ofte er med unge spillere. Det går litt i bølger. De bytter klubb, og det kan slå ut flere veier, sier landslagssjef Høgmo.

– Jeg fant ut at jeg ikke er fornøyd

Tilbake på Gardermoen står Henriksen og tripper før playoff-kampene. Han er ikke lenger en joker, men kanskje spilleren i aller best form før møtene med Ungarn. Trønderen debuterte allerede i 2010, som 18 år gammel Rosenborg-spiller, og fikk hele 18 kamper fra 2010-2013.

Men, i likhet med flere av landslagskameratene, ble han pluteselig «glemt».

– Kneskaden gjorde det enda vanskeligere, sier Henriksen om tiden han var ute av landslagsdiskusjonen.

– Da så jeg meg selv i speilet, og jeg må innrømme at det gikk en liten faen i meg da. Da fant jeg ut at jeg ikke er fornøyd med å være der jeg er. Jeg må ta steg hele tiden, og jeg fikk tid til både å tenke og trene på ting jeg ønsket å trene på. Det har gjort susen, sier Henriksen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Høgmo

ENGASJERT: Her er Per-Mathias Høgmo under mandagens pressekonferanse på Lillestrøm.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Trønderen forteller at han tok helt konkrete grep i treningen. Han hadde lenge vært kjent for å komme ofte i avslutningsposisjon fra indreløperrollen i Rosenborg, men nå ville han bli bedre. Mye bedre.

– Jeg tok tak i ganske mye forskjellig. Ting jeg trengte å være bedre på. Skudd. Hurtighet, nevner Henriksen.

– Jeg har terpet avslutninger ekstra før denne sesongen, og da er det deilig at det også går an å sette dem.

Han har scoret 13 mål totalt denne høsten, men foreløpig står han med ett mål i Norge-drakten. På 22 kamper.

Det mener han sjøl er altfor dårlig.

Og det er vanskeligere å treffe bedre med timingen hvis det løsner mot Ungarn.

– Det blir to finaler med utsolgte hus og bra leven. Det blir tøft, men vi skal til EM, og da må Ungarn slås, smiler 23-åringen.

Fotball

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden