Hopp til innhold

Slik forklarer Olsen den kontroversielle opsjonsavtalen

ASKER OG BÆRUM TINGRETT (NRK.no) Stabæks sportslige leder Inge André Olsen forlangte minst ti millioner kroner for Herman Stengel (17). Da Vålerenga ikke kunne tilby summen, ville osloklubben ha kontroll over spilleren.

Stene

Stabæks sportslige leder Inge André Olsen (innfelt) startet sin forklaring etter aktor Morten Stenes innledningsforedrag.

Foto: Poppe, Cornelius / Murtnes, Sindre / NTB scanpix/NRK

Stabæks Inge André Olsen er den første av de tiltalte i den såkalte overgangssaken som inntok vitneboksen.

Peder Morset

Peder Morset forsvarer Stabæks sportslige leder Inge André Olsen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Olsen fortalte først om en tøff start i 2011, året da Gunnarsson ble solgt, med økonomiske utfordringer og kjemping om å beholde plassen på Telenor Arena.

– Jeg hadde fått en tydelig instruks fra styret – selg det som selges kan. Begynn med de som har høyest lønn, forklarte Olsen i retten.

Tilbød flere spillere

Sentralt i saken er et møte som ble holdt på Telenor Arena 18. juli 2011.

Ifølge Inge André Olsens forklaring hadde daværende Vålerenga-trener Martin Andresen fått nyss i Rosenborgs interesse for Veigar Páll Gunnarsson.

Etter uformelle samtaler mellom de tidligere lagkameratene Andresen og Olsen, ble det avtalt et møte på Telenor Arena klokken 17.00 18. juli 2011.Olsen skal i forkant av dette møtet fortalt Andresen at Stabæk måtte selge flere spillere.

– Vålerenga ville ha Veigar Páll Gunnarsson og Vegard Eggen Hedenstad. Jeg sa at det var uaktuelt for oss å selge Hedenstad. Jeg foreslo Johan (Andersson), Pontus (Farnerud), Jon Knudsen og Bjarni (Eiriksson). Da sier Martin: «Vi vil kjøpe Herman Stengel», sa Inge André Olsen fra vitneboksen.

Ville ha minst ti millioner for Stengel

Stabæks Inge André Olsen skal da ha svart at de har tenkt å bygge opp Stengel i egen klubb, og selge ham dyrt til utlandet. Olsen sier de må ha minst et tosifret antall millioner, skal det være aktuelt å selge.

– De pengene har vi ikke, skal Vålerengas representanter ha svart, ifølge Olsen.

Men etter en kort pause, og noen telefonsamtaler, skal et nytt forslag ha kommet på bordet.

– Martin Andresen foreslår en opsjon på Herman Stengel, forklarte Olsen.

– De ønsket kontroll over spilleren. Å gi seg fra kontrollen for vår nye stjerne, det koster penger i midt hodet. Det må ligge et godt beløp i starten, og på lang sikt. Jeg sier at vi skal ha fire millioner kroner, og at jeg skal ha tosifret antall millioner hvis de skal kjøpe ham senere.

Underveis i samtalen skal Olsen blant annet ha foreslått 3 millioner for Páll Gunnarsson og 4 millioner i opsjonsavtalen med Stengel.

Det endte imidlertid med kun 1 million for Pall Gunnarsson og 4 for Stengel-opsjonen da møtet ble avsluttet klokken 19.

– Vi står da igjen med tre avtaler: Salg av Veigar Páll Gunnarsson til 1 million kroner, forutsatt at spilleren ønsker. En opsjonsavtale for Herman Stengel på 4 millioner når opsjonen er signert, og deretter 10 millioner hvis opsjonen utløses i 2011, 12,5 millioner i 2012 eller 15 millioner i 2014. Og at Stabæk får låne Vålerengas Dawda Leigh, dersom spilleren ønsker, sa Olsen.

– Møtet på Telenor arena 18. juli er helt sentralt. Det er her avtalen inngås og det er her bedrageriet skal ha skjedd. Og det kan jeg ikke se at aktoratet har funnet bevis for, sier forsvarer Ole Petter Drevland til NRK.no.

– Hadde vond smak i munnen

Aktor Morten Stene presset Olsen på hvorfor de endte med å godta 1 million kroner for Gunnarsson, når Rosenborg noen uker tidligere hadde tilbudt 2,5 millioner.

– For det første var utbetalingen delt i to, noe som ikke passet Stabæk. Dessuten kom Vålerenga inn på et senere tidspunkt, og da var tilbudet fra Rosenborg allerede avslått. Slik er det med momentet i forhandlinger, svarte Olsen.

Noen uker før møtet med Vålerenga, hadde nemlig Olsen mottatt en e-post fra Rosenborg der de bød 2,5 millioner kroner for Veigar Páll Gunnarsson.

Slik forklarte han forhandlingene da.

– Jeg tar en kjapp ringerunde, og vi bestemte oss for å forsøke å presse opp budet. Jeg sa at budet ikke passet i struktur, fordi betalingen strakk seg over to kalenderår, forklarte Olsen.

Stengel

Her er Herman Stengel i aksjon for Stabæk mot Fredrikstad fredag.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Stabæk bestemmer seg for å tilby Gunnarsson til Rosenborg for 7 millioner kroner.

– Jeg hadde en vond smak i munnen, men det er viktig å gå høyt ut i en slik forhandlingsrunde, for å se hvordan motparten ser på det. Derfor spurte vi om 7 millioner kroner, for å se. De rister da på hodet, sa Olsen fra vitneboksen.

Veigar Páll Gunnarsson ble senere solgt for 1 million kroner til Vålerenga, men da hadde Stabæk forsøkt å få Rosenborg og svenske Helsingborg på banen igjen, poengterte Olsen.

Nancy «visste» Stabæk ville unndra penger

I innledningsforedraget valgte aktor Morten Stene å trekke frem den «ekstra» betalingen på 1,6 millioner kroner som ble gjort fra Stabæk til Nancy i november 2011.

Ifølge Stene tok Nancys visedirektør, Nicolas Holveck, kontakt med Stabæks sportslige leder Inge André Olsen etter å ha blitt kjent med opsjonsavtalen på 4 millioner kroner for Herman Stengel gjennom norske medier.

– Vi vet at dette bare er en måte å unndra penger fra oss, skrev Holveck i e-posten, som ble lagt frem for retten.

På dette tidspunktet hadde Stabæk betalt kun 475.000 kroner til Nancy, noe som tilsvarer 50 prosent av overgangssummen på 1 million for Gunnarsson.

Etter henvendelsen fra Holveck, ble Nancy og Stabæk enige om at bærumsklubben skulle betale 200.000 euro (1,6 millioner kroner) som kompensasjon til Nancy.

I forliket poengteres det at Norges Fotballforbunds påtalenemnd mener at prisen på Gunnarsson var mistenkelig lav, mens opsjonssummen på Stengel var mistenkelig høy.

Samtidig understrekes det at Stabæk og Vålerenga nekter for NFFs anklager, og at Stabæk betaler kompensasjonen fordi anklagene ikke skal skade klubbens omdømme og dens forhold til sponsorer.

Andenæs

Ellen Holager Andenæs forsvarer tidligere Stabæk-styreleder Lars Holter-Sørensen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Bærumsklubben skriver i forliket at klubben ikke innrømmer å ha gjort noe galt selv om de undertegner avtalen. Forliket ble signert 17. november 2011.

Foreslo pakkepris med Bosman-spiller

Politiadvokat Stene viste også frem en e-postkorrespondanse mellom Rosenborg og Stabæk der det kom frem at trønderne bød 5,25 millioner kroner for Veigar Páll Gunnarsson og Johan Andersson i 2011.

Da Stabæk ba Rosenborg om å fordele summen, ble prisene fordelt til 1 million for Gunnarsson og 4,25 millioner for Andersson etter forslag fra Inge André Olsen.

Andersson var under kontrakt med Stabæk til årsskiftet 2011/2012, og kunne dermed forlate klubben fritt et halvt år senere.

– Oppnår man lavere eller høyere sum for spillere som er bosmanspillere? ville aktor Morten Stene vite.

– Det kommer helt an på interessen og kjøpekraften til klubben, svarte Olsen.

– Kan du ikke si noe generelt om prisen er høyere eller lavere på bosmanspillere?

– Generelt er det veldig vanskelig å si noe om overgangssummer på fotballspillere, sa Olsen.

Pakkeavtalen mellom Stabæk og Rosenborg ble det imidlertid ikke noe av, og Veigar Páll Gunnarsson ble isteden solgt til Vålerenga for 1 million kroner.

– Det er viktig å få frem at denne avtalen ikke ble noe av fordi Gunnarsson ønsket å dra til Vålerenga - ikke Rosenborg, poengterte Inge André Olsens forsvarer Ole Petter Drevland i retten.

Drevland påpekte også at Stabæk forsøkte å selge Gunnarsson til Helsingborg etter at avtalen med Vålerenga ble inngått. En representant fra den svenske klubben skal vitne senere i rettssaken.

Omstridt opsjon

Det er snart to år siden det ble kjent at Stabæk solgte Veigar Páll Gunnarsson til Vålerenga for 1 million kroner, samtidig som osloklubben betalte 4 millioner kroner for en opsjon på Herman Stengel (da 15 år gammel).

Spørsmålet som retten skal ta stilling til er om prisen på Stengel-opsjonen var reell, eller om beløpet var en fordekt overgangssum for Veigar Páll Gunnarsson. Den franske klubben Nancy hadde nemlig krav på halvparten av overgangssummen.

Politiet mener Stabæk og Vålerenga holdt prisen på Veigar Páll Gunnarsson nede ved å bli enige om en unaturlig opsjonspris for Herman Stengel.

Fotball

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden