Tysklands kaptein Phillipp Lahm advarer mot å stå fram som homofil fotballspiller.
Foto: Martin Meissner / ApJustin Fashanu sto fram som homofil i 1990. Åtte år senere tok han sitt eget liv.
Foto: APMandag ble det kjent at den tyske landslagskapteinen Phillipp Lahm fraråder homofile fotballspillere å stå fram. Lahm fryktet at enhver som velger å være offentlig homofil kunne ende opp som Justin Fashanu, som til slutt tok sitt eget liv.
Svenske Anton Hysén er imidlertid et levende bevis på at det ikke trenger å slå negativt ut å offentliggjøre legningen sin. Han sto fram som homofil i mars.
– Jeg har spilt bedre etter at jeg sto fram. Jeg er mindre stresset, og nå holder vi på å rykke opp. Jeg har ikke hatt noen problemer sportslig, sier Hysén til NRK.no.
- Les:
«Hur lett som helst»
20-åringen spiller i Utsiktens BK i svensk 2. divisjon. Han vil ikke kategorisk anbefale alle homofile fotballspillere å følge hans eksempel, men mener også at Lahm tar feil når han gjør det motsatte.
– Det er opp til hver enkelt. Om man ønsker å gjøre det og kan tåle mediepresset som følger, bør man stå fram, sier han.
– Synes du det har vært vanskelig?
– Nei, nei. For meg har det vært «hur lett som helst». Jeg har omtrent bare fått positive tilbakemeldinger fra alle. Så er det noen som sier noe negativt, men det bryr jeg meg ikke om, sier han.
Tror det finnes flere
Hysén, som er sønn av Liverpool-legenden Glenn Hysén, forteller at familien har vært svært viktig for ham siden offentliggjøringen. Faren hans var også tidlig på pletten med å støtte Anton.
– Jeg er stolt av ham. Jeg har bare fått positive reaksjoner fra folk som mener det flott og sterkt gjort, sa han til Dagbladet i mars.
Anton Hysén forteller at han ikke kjenner til noen flere homofile innen fotballen, men tror det er flere som ikke våger å stå fram.
– Det er sikkert noen som ikke tør. Det er nok også mer press i større ligaer, man har mer å tape der enn i Sverige. Og som sagt er det opp til hver og en om man har lyst til å stå fram, sier han.
– Tar utgangspunkt i fordommer
Håvard B. Øvregård er kritisk til Lahms uttalelser.
Foto: Roald, Berit / SCANPIXBård Nylund, leder i LLH, spør seg hvorfor det er så mye enklere for kvinner å stå fram enn menn.
Foto: LLHTidligere prosjektleder for «Med idretten mot homohets» i Idrettsforbundet, Håvard B. Øvregård, tror det er enklere å stå fram i dag enn i Justin Fashanus tid.
– Det er en høyere aksept i samfunnet nå. Jeg tror at både i Norge og Tyskland, eller for den saks skyld England, vil en elitespiller som kommer ut få veldig mange positive tilbakemeldinger. Men selvsagt kan man også få de som er negative og kritiske, sier han til TV 2.
Selv er han sterkt kritisk til Philipp Lahms råd om å ikke stå fram.
– Jeg tror Lahm tar for mye utgangspunkt i fordommer og usikkerheter, og at han ikke har fått med seg hvor mye samfunnet har endret seg i de årene som har gått siden Justin Fashanu kom ut, sier Øvregård.
– Stadig flere er åpne
Likevel er det ikke til å stikke under en stol at det er langt færre åpne homofile innen herreidrett enn i dameidretten. Leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), Bård Nylund, er klar på dette, men har ingen god forklaring på problemet.
– Man kan spørre seg hvorfor det er så stor forskjell. Én teori er at miljøet er såpass vanskelig for homofile at stort sett alle slutter før de når toppnivå, sier han til NRK.no.
Likevel kan Håvard B. Øvregård, foruten Hyséns solskinnshistorie fra Sverige, nevne flere toppidrettsutøvere som med hell har stått fram som homofile den siste tiden.
– Du har Are Grongstad her i Norge, som bare fikk positiv tilbakemeldinger. I internasjonal idrett har du den walisiske rugbystjernen Gareth Thomas som nylig kom ut, og det gikk veldig bra. En volleyballstjerne i Brasil kom også nylig ut, og det er stadig flere herrer på toppnivå som er åpne, sier han.
Håndballspilleren Grongstad, som Øvregård nevner, sto offentlig fram som homofil i 2008. Han uttalte imidlertid senere at han angret på offentliggjøringen på grunn av alt presset som fulgte.