Hopp til innhold

– Jeg ble bedre av å stå fram som homofil

Den svenske fotballspilleren Anton Hysén sto i mars fram som homofil. Sønnen til Liverpool-legenden Glenn Hysén synes det var enkelt.

Anton Hysén

Den svenske fotballspilleren Anton Hysén hadde ingen problemet med å stå fram som homofil.

Foto: Graham Chadwick / Solo Syndication

Philipp Lahm

Tysklands kaptein Phillipp Lahm advarer mot å stå fram som homofil fotballspiller.

Foto: Martin Meissner / Ap
Justin Fashanu i 1981

Justin Fashanu sto fram som homofil i 1990. Åtte år senere tok han sitt eget liv.

Foto: AP

Mandag ble det kjent at den tyske landslagskapteinen Phillipp Lahm fraråder homofile fotballspillere å stå fram. Lahm fryktet at enhver som velger å være offentlig homofil kunne ende opp som Justin Fashanu, som til slutt tok sitt eget liv.

Svenske Anton Hysén er imidlertid et levende bevis på at det ikke trenger å slå negativt ut å offentliggjøre legningen sin. Han sto fram som homofil i mars.

– Jeg har spilt bedre etter at jeg sto fram. Jeg er mindre stresset, og nå holder vi på å rykke opp. Jeg har ikke hatt noen problemer sportslig, sier Hysén til NRK.no.

«Hur lett som helst»

20-åringen spiller i Utsiktens BK i svensk 2. divisjon. Han vil ikke kategorisk anbefale alle homofile fotballspillere å følge hans eksempel, men mener også at Lahm tar feil når han gjør det motsatte.

– Det er opp til hver enkelt. Om man ønsker å gjøre det og kan tåle mediepresset som følger, bør man stå fram, sier han.

– Synes du det har vært vanskelig?

– Nei, nei. For meg har det vært «hur lett som helst». Jeg har omtrent bare fått positive tilbakemeldinger fra alle. Så er det noen som sier noe negativt, men det bryr jeg meg ikke om, sier han.

Tror det finnes flere

Hysén, som er sønn av Liverpool-legenden Glenn Hysén, forteller at familien har vært svært viktig for ham siden offentliggjøringen. Faren hans var også tidlig på pletten med å støtte Anton.

– Jeg er stolt av ham. Jeg har bare fått positive reaksjoner fra folk som mener det flott og sterkt gjort, sa han til Dagbladet i mars.

Anton Hysén forteller at han ikke kjenner til noen flere homofile innen fotballen, men tror det er flere som ikke våger å stå fram.

– Det er sikkert noen som ikke tør. Det er nok også mer press i større ligaer, man har mer å tape der enn i Sverige. Og som sagt er det opp til hver og en om man har lyst til å stå fram, sier han.

– Tar utgangspunkt i fordommer

Håvard B. Øvregård

Håvard B. Øvregård er kritisk til Lahms uttalelser.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX
Bård Nylund

Bård Nylund, leder i LLH, spør seg hvorfor det er så mye enklere for kvinner å stå fram enn menn.

Foto: LLH

Tidligere prosjektleder for «Med idretten mot homohets» i Idrettsforbundet, Håvard B. Øvregård, tror det er enklere å stå fram i dag enn i Justin Fashanus tid.

– Det er en høyere aksept i samfunnet nå. Jeg tror at både i Norge og Tyskland, eller for den saks skyld England, vil en elitespiller som kommer ut få veldig mange positive tilbakemeldinger. Men selvsagt kan man også få de som er negative og kritiske, sier han til TV 2.

Selv er han sterkt kritisk til Philipp Lahms råd om å ikke stå fram.

– Jeg tror Lahm tar for mye utgangspunkt i fordommer og usikkerheter, og at han ikke har fått med seg hvor mye samfunnet har endret seg i de årene som har gått siden Justin Fashanu kom ut, sier Øvregård.

– Stadig flere er åpne

Likevel er det ikke til å stikke under en stol at det er langt færre åpne homofile innen herreidrett enn i dameidretten. Leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), Bård Nylund, er klar på dette, men har ingen god forklaring på problemet.

– Man kan spørre seg hvorfor det er så stor forskjell. Én teori er at miljøet er såpass vanskelig for homofile at stort sett alle slutter før de når toppnivå, sier han til NRK.no.

Likevel kan Håvard B. Øvregård, foruten Hyséns solskinnshistorie fra Sverige, nevne flere toppidrettsutøvere som med hell har stått fram som homofile den siste tiden.

– Du har Are Grongstad her i Norge, som bare fikk positiv tilbakemeldinger. I internasjonal idrett har du den walisiske rugbystjernen Gareth Thomas som nylig kom ut, og det gikk veldig bra. En volleyballstjerne i Brasil kom også nylig ut, og det er stadig flere herrer på toppnivå som er åpne, sier han.

Håndballspilleren Grongstad, som Øvregård nevner, sto offentlig fram som homofil i 2008. Han uttalte imidlertid senere at han angret på offentliggjøringen på grunn av alt presset som fulgte.

Fotball

  • Ryerson med utrolig soloscoring i sterk Dortmund-seier

    Julian Ryerson spilte hele kampen da Borussia Dortmund vant 3-1 borte mot Hoffenheim fredag.

    Med det er også Dortmund oppe på en foreløpig tabelltopp før resten av den sjette runden fullføres i tysk Bundesliga. Dortmund står med 14 poeng (fire seirer og to uavgjorte) på seks kamper.

    Det var Niclas Füllkrug som sendte Dortmund i ledelsen i kampens 18. minutt, etter at han og Julian Brandt utnyttet en feil i Hoffenheim-forsvaret.

    Andrej Kramaric utlignet på straffe like etter, men på overtid i første omgang sendte Marco Reus Dortmund tilbake i ledelsen da han var først på en løs ball inne i feltet.

    Dortmunds Ramy Bensebaini fikk rødt kort 20 minutter før slutt, men istedenfor Hoffenheim-scoring, var det Julian Ryerson som punkterte kampen fire minutter på overtid.

    Lyngdølen vant ballen like utenfor egen 16-meter og klarte å gå hele veien, før han fra 10 meter trillet ballen mellom beina til Jonas Baumann i Hoffenheim-målet.

    – Det er et av de verste målene som er scoret av en nordmann noen gang, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    – Han kommer til å huske det målet der resten av livet, sa Sundet videre.

    Fredagens kamp var Ryersons 100. i tysk Bundesliga. Det er nordmannens andre scoring for Dortmund etter overgangen i vinter.

    Tysk Bundesliga sendes på Viaplay.

  • Nusa fortsatt skadeplaget – mister ny Brugge-kamp

    Antonio Nusa (18) har ikke hentet seg inn etter ryggskaden. Han går glipp av Brugges kamp mot serieleder Gent i den belgiske toppdivisjonen torsdag.

    Tenåringen leverte tidligere i september svært godt på sin første samling med A-landslaget. Han storspilte og sjarmerte Ullevaal-publikummet med mål mot Jordan og to assister mot Georgia.

    Torsdag mister han sin tredje strake kamp for Brugge med en ryggskade når serieleder Gent står på motsatt side, bekrefter klubben på sine nettsider.

    Tidligere i uken uttalte trener Ronny Deila at han venter Nusa tilbake om ikke så lenge.

    – Det er ingen alvorlig skade. Vi tar det dag for dag. Jeg forventer at han snart er tilbake, sa Deila på en pressekonferanse tirsdag.

    Oppgjøret mot Gent er viktig for Brugge, som med seier bare er poenget bak og i tillegg har én kamp mindre spilt.

    Hugo Vetlesen er med i Brugges tropp. (NTB)

    Antonio Nusa
    Foto: BRUNO FAHY / AFP
  • Holmgren Pedersen bidro til å snu kampen mot Inter Milan

    Inter fikk sitt første tap med 1-2 hjemme mot Sassuolo i den italienske toppserien Serie A.

    Hammerfestingen Marcus Holmgren Pedersen kom inn for gjestene ved pause og var med på å vende 0-1 til seier, mens Kristian Thorstvedt og Emil Konradsen Ceide var ubenyttede reserver.

    Sassuolo ligger på 8. plass etter seks serierunder.

    Marcus Holmgren Pedersen
    Foto: Antonio Calanni / AP/NTB
  • Glimt-profil mister cupsemifinalen mot Vålerenga

    Bodø/Glimt må klare seg uten Brice Wembangomo når det skal kjempes om cupfinalebillett mot Vålerenga i Oslo torsdag.

    Det er Avisa Nordland som onsdag melder at Wembangomo ikke var med da Glimt-troppen satte seg på flyet til hovedstaden.

    Høyrebacken pådro seg en skade i seriekampen mot Vålerenga søndag og ble ikke friskmeldt i tide til cupoppgjøret mot samme motstander.

    Tidligere denne uken ble det også kjent at Runar Espejord er uaktuell i lengre tid som følge av en skade. (NTB)

    Brice Wembangomo
    Foto: Alessandro Crinari / AP
  • Skandalekamp fullført med ny Ajax-baklengs – kaoset i storklubben fortsetter

    Fotballstorheten Ajax røk 0-4 for Feyenoord i den avbrutte kampen i den nederlandske æresdivisjonen onsdag. Samtidig røk en ny leder ut dørene i Amsterdam.

    Det råder kaos i Ajax-leiren. Nylig fikk teknisk direktør Sven Mislintat sparken, og onsdag ble det opplyst at også styreleder Pier Eringa forlater sin post.

    Samtidig ble søndagens storkamp mot Feyenoord, som måtte avbrytes som følge av tribunebråk, fullført. Kampen ble gjenopptatt på stillingen 3-0 til Feyenoord.

    I løpet av de 36 minuttene som gjensto å spille røk Ajax på ytterligere et baklengsmål, slik at stillingen til slutt ble 0-4. Storklubben fra Amsterdam er i krise.

    – Spesielt når det ikke går bra, er det viktig å være der som rådgiver. Men jeg er ikke døv for kritikken og ikke blind for situasjonen Ajax er i nå, sier avtroppende styreleder Pier Eringa i en uttalelse.

    Ajax har startet sesongen med kun én seier, to uavgjorte kamper og to tap. (NTB)

    Ajax
    Foto: OLAF KRAAK / AFP