Hopp til innhold

– Jeg ble bedre av å stå fram som homofil

Den svenske fotballspilleren Anton Hysén sto i mars fram som homofil. Sønnen til Liverpool-legenden Glenn Hysén synes det var enkelt.

Anton Hysén

Den svenske fotballspilleren Anton Hysén hadde ingen problemet med å stå fram som homofil.

Foto: Graham Chadwick / Solo Syndication

Philipp Lahm

Tysklands kaptein Phillipp Lahm advarer mot å stå fram som homofil fotballspiller.

Foto: Martin Meissner / Ap
Justin Fashanu i 1981

Justin Fashanu sto fram som homofil i 1990. Åtte år senere tok han sitt eget liv.

Foto: AP

Mandag ble det kjent at den tyske landslagskapteinen Phillipp Lahm fraråder homofile fotballspillere å stå fram. Lahm fryktet at enhver som velger å være offentlig homofil kunne ende opp som Justin Fashanu, som til slutt tok sitt eget liv.

Svenske Anton Hysén er imidlertid et levende bevis på at det ikke trenger å slå negativt ut å offentliggjøre legningen sin. Han sto fram som homofil i mars.

– Jeg har spilt bedre etter at jeg sto fram. Jeg er mindre stresset, og nå holder vi på å rykke opp. Jeg har ikke hatt noen problemer sportslig, sier Hysén til NRK.no.

«Hur lett som helst»

20-åringen spiller i Utsiktens BK i svensk 2. divisjon. Han vil ikke kategorisk anbefale alle homofile fotballspillere å følge hans eksempel, men mener også at Lahm tar feil når han gjør det motsatte.

– Det er opp til hver enkelt. Om man ønsker å gjøre det og kan tåle mediepresset som følger, bør man stå fram, sier han.

– Synes du det har vært vanskelig?

– Nei, nei. For meg har det vært «hur lett som helst». Jeg har omtrent bare fått positive tilbakemeldinger fra alle. Så er det noen som sier noe negativt, men det bryr jeg meg ikke om, sier han.

Tror det finnes flere

Hysén, som er sønn av Liverpool-legenden Glenn Hysén, forteller at familien har vært svært viktig for ham siden offentliggjøringen. Faren hans var også tidlig på pletten med å støtte Anton.

– Jeg er stolt av ham. Jeg har bare fått positive reaksjoner fra folk som mener det flott og sterkt gjort, sa han til Dagbladet i mars.

Anton Hysén forteller at han ikke kjenner til noen flere homofile innen fotballen, men tror det er flere som ikke våger å stå fram.

– Det er sikkert noen som ikke tør. Det er nok også mer press i større ligaer, man har mer å tape der enn i Sverige. Og som sagt er det opp til hver og en om man har lyst til å stå fram, sier han.

– Tar utgangspunkt i fordommer

Håvard B. Øvregård

Håvard B. Øvregård er kritisk til Lahms uttalelser.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX
Bård Nylund

Bård Nylund, leder i LLH, spør seg hvorfor det er så mye enklere for kvinner å stå fram enn menn.

Foto: LLH

Tidligere prosjektleder for «Med idretten mot homohets» i Idrettsforbundet, Håvard B. Øvregård, tror det er enklere å stå fram i dag enn i Justin Fashanus tid.

– Det er en høyere aksept i samfunnet nå. Jeg tror at både i Norge og Tyskland, eller for den saks skyld England, vil en elitespiller som kommer ut få veldig mange positive tilbakemeldinger. Men selvsagt kan man også få de som er negative og kritiske, sier han til TV 2.

Selv er han sterkt kritisk til Philipp Lahms råd om å ikke stå fram.

– Jeg tror Lahm tar for mye utgangspunkt i fordommer og usikkerheter, og at han ikke har fått med seg hvor mye samfunnet har endret seg i de årene som har gått siden Justin Fashanu kom ut, sier Øvregård.

– Stadig flere er åpne

Likevel er det ikke til å stikke under en stol at det er langt færre åpne homofile innen herreidrett enn i dameidretten. Leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), Bård Nylund, er klar på dette, men har ingen god forklaring på problemet.

– Man kan spørre seg hvorfor det er så stor forskjell. Én teori er at miljøet er såpass vanskelig for homofile at stort sett alle slutter før de når toppnivå, sier han til NRK.no.

Likevel kan Håvard B. Øvregård, foruten Hyséns solskinnshistorie fra Sverige, nevne flere toppidrettsutøvere som med hell har stått fram som homofile den siste tiden.

– Du har Are Grongstad her i Norge, som bare fikk positiv tilbakemeldinger. I internasjonal idrett har du den walisiske rugbystjernen Gareth Thomas som nylig kom ut, og det gikk veldig bra. En volleyballstjerne i Brasil kom også nylig ut, og det er stadig flere herrer på toppnivå som er åpne, sier han.

Håndballspilleren Grongstad, som Øvregård nevner, sto offentlig fram som homofil i 2008. Han uttalte imidlertid senere at han angret på offentliggjøringen på grunn av alt presset som fulgte.

Fotball

 • Utestengt Premier League-stjerne gamblet på eget lag – var spilleavhengig

  Brentford-spissen Ivan Toney satte ved 13 tilfeller penger på kamper med eget lag. Han endte med å få utestengelsen redusert på grunn av spilleavhengighet.

  Det fremgår av den skriftlige begrunnelsen for utestengelsen Toney nylig ble ilagt. Premier League-spissen ble straffet med åtte måneders utelukkelse fra fotball som følge av brudd på bettingreglene i engelsk fotball.

  Begrunnelsen ble publisert for første gang fredag.

  Toney skal ha satt penger på at han selv skulle score i gitte kamper, samtidig som han veddet på at laget hans skulle tape. Gamblingen skal ha pågått over en periode på fire år.

  I den skriftlige begrunnelsen fastslås det samtidig uttrykkelig:

  «Det finnes ikke bevis for at Mr. Toney påvirket eller var i posisjon til å sørge for at eget lag tapte da han veddet penger på at de ikke skulle vinne. Han var ikke med i kamptroppen, eller spilleberettiget, ved de tilfellene».

  Britain Soccer Premier League
  Foto: David Cliff / AP
 • Kostbar Deila-flytting – får kritikk for «pokerfjes»-uttalelser

  Club Brugge skal ha betalt 25 millioner kroner til Standard Liège for å hente Ronny Deila som trener. Det skriver flere belgiske aviser.

  Het Laatste Nieuws er et av mediene som melder dette. Deila sluttet på dagen i Liège. Han hadde da ikke avsluttet sesong én i en treårskontrakt. Laget hans tapte tre kamper og spilte to uavgjort rett i forkant av Deila-avhoppet.

  Standard-ledelsen sier at Club Brugge opptrådte korrekt i forhandlingene om Deila. 25 millioner kroner kommer inn på konto, men Standard må ut på ny trenerjakt.

  Deila får noe kritikk i flere aviser fordi han så sent som lørdag på det sterkeste tilbakeviste at han var på vei til Club Brugge og at det foregikk forhandlinger.

  – Det som står skrevet i avisene, er ikke sant. Jeg har ikke noen avtale med Club Brugge. Det har ikke vært noen kontakt mellom klubbene, sa Deila blant annet lørdag.

  Sportsdirektør Fergal Harkin sa torsdag at Deila hadde informert ham for noen uker siden om interessen fra og samtalene med Club Brugge. (NTB)

  Elitserien i fotball 2019 Sarpsborg 08 - Vålerenga (1-0)
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Bekreftet: Ronny Deila klar for Club Brugge

  Fotballtrener Ronny Deila er ferdig i belgiske Standard Liege etter under én sesong i klubben og er nå klar for Club Brugge. Han slutter med umiddelbar virkning.

  Club Brugge bekrefter selv på sine nettsider at Deila blir deres nye hoveddtrener, og skriver at klubbene ble enige seg i mellom torsdag.

  Standard Liege opplyser at Brugge-ledelsen tok kontakt onsdag og informerte om at den var villig til å betale den nødvendige kompensasjonen for å løse Deila fra avtalen.

  Deila tar over for Rik de Mil, som har vært midlertidig trener etter at hovedtrener Scott Parker fikk sparken i mars. Han får med seg Efrain Juarez som assistenttrener.

  Tidligere torsdag kunne de belgiske avisen Het Laatste Nieuws og DH Sport erfare at Deila var ferdig i klubben etter at klubben avlyste ettermiddagens pressekonferanse med deres norske trener.

  «Ronny Deila (47) er ikke lenger trener for Standard. Den norske treneren har nettopp annonsert sin umiddelbare avgang fra Rouches. Det er nå ingenting i veien for en overgang til Club Brugge», skrev Het Laatste Nieuws. (NRK/NTB)

  Elitserien i fotball 2019 Sarpsborg 08 - Vålerenga (1-0)
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Manchester United møter Leeds på Ullevaal

  Manchester United møter Leeds United på Ullevaal stadion i Oslo onsdag 12. juli.

  Det skriver arrangøren for treningskampen, Scandsports, i en pressemelding.

  Billetter til medlemmer av supporterklubbene blir lagt ut fredag klokken 10.00, mens det åpne billettsalget starter tirsdag klokken 10.00. Billettene vil koste fra 600 til 1475 kroner.

  Kampen vil vises på Viaplay.

 • Hegerberg og Lyon seriemestere i Frankrike

  Den norske fotballstjernen Ada Hegerberg har tatt nok et seriegull med Lyon. Hennes danske lagvenninne Signe Bruun ble matchvinner i 1-0-seieren mot rival PSG.

  Det var Lyon og Paris Saint-Germain det sto mellom i den nest siste serierunden. Lyon hadde en tre poengs luke før oppgjøret, og i det 88. minutt var Bruun på plass og sørget for Lyons 16. seriemesterskap.

  I fjor vant PSG serien og stoppet rekken til Lyon med 14 strake titler.

  Seriegullet var Hegerbergs åttende for Lyon. Den norske stjernespilleren kom til Lyon i 2014. 27-åringen spilte snaut 70 minutter søndag kveld.

  Lyon spiller mot tabelljumbo Soyaux i siste serierunde.

  (NTB)

  Fotball kvinner, A-landslaget, privatlanddskamp Sverige - Norge
  Foto: Lise Åserud / NTB
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Chelsea v Borussia Dortmund