NRK Meny
Normal

Thorstvedt mener Grodås bør skifte taktikk

Erik Thorstvedt er klokkeklar på at landslagsledelsen må velge ut keeperen tidlig for å gi ham ro og selvtillit før kvalikkampene mot Sveits og Kypros.

Norge

Espen Bugge Pettersen (t.v.) og Rune Almenning Jarstein skal igjen kjempe om Norges keeperplass. Nå mener Erik Thorstvedt at valget bør offentliggjøres tidlig for å gi den utvalgte selvtillit før kampene.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Erik Thorstvedt

Tidligere landslagskeeper Erik Thorstvedt mener Norges utvalgte keeper bør få beskjed tidlig.

Foto: Karina Jørgensen / NRK
Frode Grodås

Landslagets keepertrener Frode Grodås sier at han allerede har en plan for de neste kampene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Hvis man gir tidlig beskjed, vil føre til at han kan senke skuldrene og få et selvtillitsboost gjennom tilliten, sier tidligere landslagskeeper Erik Thorstvedt til NRK.

I første kvalikk-kamp mot Island i september, valgte Egil «Drillo» Olsen og keepertrener Frode Grodås å bruke Espen Bugge Pettersen fra start etter flere dager med spekulasjoner.

Han fikk mye oppmerksomhet for det han selv kalte en «passiv» inngripen før 1-0-målet, og fire dager senere måtte han vike plassen for Rune Almenning Jarstein.

Til tross for å ha sikret 2-1-seieren over Slovenia med et nødskrik, var det likevel det ene baklengsmålet som stjal mye av oppmerksomheten etter seieren.

– Nå har keeperne gjort det ideelle for å skape ro rundt plassen selv: De har spilt bra. Jeg tror ikke det er tvil om at Jarstein kommer til å spille. Spørsmålet er om man skal gi han den beskjeden tidlig, og fortelle alle andre, slik at man slipper det oppstyret rundt, sier Thorstvedt.

– Jeg kan gi tidlig beskjed

Landslagets keepertrener Frode Grodås poengterte selv at det ikke er optimalt å bytte keeper ofte.

Nå avviser han ikke at han kommer til å skifte taktikk før den viktige bortekampen mot Sveits.

– Det kan godt hende at keeperen får beskjed tidlig. Jeg er stort sett enig med Erik. Vi har allltid en plan når vi går inn mot kamper som denne, og det har vi selvfølgelig til disse kampene også, sier Grodås til NRK.

– Hvor viktig er det å keeperen tidlig beskjed?

– Det er veldig viktig for alle, ikke bare keeperen, å ha tillit. Å ha noen i ryggen som tror på deg er kjempeviktig. Men på annen side så må man gjøre seg fortjent til den tilliten, mener Grodås.

Han angrer ikke på taktikken med å gi Pettersen tillit for så å gi plass til Jarstein.

– Jeg føler jeg gjorde det rette. Jeg tok ut den beste keeperen til hver av kampene, sier Grodås.

– Keeperen helt avgjørende

Både Grodås og Thorstvedt er imidlertid enige om én ting: Hvor avhengige Norge er av en keeper i form mot VM.

– Vi har sagt det mange ganger: Vi kommer aldri til VM eller EM uten å ha en god keeper. Vi må ha keepere som kan redde oss noen ganger i en kvalifisering, og det tror jeg kommer til å skje i denne kvaliken her, sier Grodås.

Fotballnyheter