NRK Meny
Normal

– Ingen selvfølge at Prins Ali overtar

Den brasilianske fotballegenden Zico har allerede meldt sin interesse, og i løpet av de neste månedene kommer det trolig flere kandidater enn Prins Ali til den nye sjefsjobben i FIFA.

Prins Ali og Sepp Blatter

Prins Ali av Jordan hilser på den avtroppende FIFA-presidenten Sepp Blatter under FIFA-kongressen i Zürich forrige uke.

Foto: RUBEN SPRICH / Reuters

FIFA Zico Soccer Zico

Den brasilianske fotballegenden Zico (62) har nå meldt sin interesse for å stille til valg som FIFA-president.

Foto: Wong Maye-E / Ap

Selv om den styrtrike Prins av Jordan Ali var Sepp Blatters eneste motkandidat i fredagens presidentvalg, er ikke alle enig i at det er en selvfølge at han overtar som FIFA-president.

– Det er ikke naturlig. Han var en kompromisskandidat, særlig for Det europeiske fotballforbundet, sier den profilerte idrettsbloggeren og kommentator i Sporten.com, Andreas Selliaas.

– Det er ett år til valget og det kommer sikkert til å komme flere kandidater og så får vi se hvor sterke de er, men nå har de i hvert fall ikke Blatter å kjempe mot, legger han til.

Blatter trakk seg fra jobben som FIFA-president mandag, under en uke etter at flere FIFA-topper ble arrestert og siktet for korrupsjon. En gang mellom desember og mars neste år blir det nvalg av FIFA-president.

Andreas Selliaas

Idrettsblogger Andreas Selliaas.

Foto: NRK

Zico vurderer valg

Det tok ikke lang tid før det jordanske fotballforbundet opplyste at Prins Ali igjen ønsket å stille til valg.

Tirsdag morgen ble det også klart at den brasiliansk fotballegenden Zico (62) vurderer å stille til valg.

– Hvis det åpner seg en mulighet, kan jeg gå for FIFA-presidentskapet. Det er bare en idé ennå, men hvem vet?, skriver Zico på Facebook.

62-årige Zico deltok i tre VM på 1970- og 1980-tallet og har i flere tiår samlet erfaring fra ulike nivåer i idretten. Dessuten var han brasiliansk idrettsminister i en kort periode på 1990-tallet.

Sepp Blatter

79 år gamle Sepp Blatter ble fredag valgt til president i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) for fire nye år. Mandag trakk han seg så fra vervet.

Foto: RUBEN SPRICH / Reuters

70 års aldersgrense

Nordmannen Per Ravn Omdal, som har vært styremedlem i både Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) og Det europeiske fotballforbundet (UEFA), mener man nå må velge en ung FIFA-president.

– Jeg tror man skal se etter noe ungt og dynamisk som kan virke samlende på fotballen. Det er viktig, for fotballen var nå på vei inn i en dyp splittelse, sier Omdal som vil innføre en øvre aldersgrense på 70 år for presidenten, samt resten av FIFA-styret.

– Det burde vært en selvfølge for mange, mange år siden at man innførte en øvre aldersgrense på 70 år for å sitte i FIFA-styret. Da kommer de ikke opp i slike situasjoner som de har havnet i nå, sier han og tenker på korrupsjonsskandalen som til slutt førte til Blatters avgang.

Omdal har i mange år kjempet mot Blatter og hans regime, og etter Blatters resignasjon mandag kveld, avslørte Omdal overfor NRK at han allerede i 2001 meldte Blatter for økonomisk utroskap.

Per Ravn Omdal og Egil Olsen

Per Ravn Omdal er tidligere styremedlem i både FIFA og UEFA.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Vil ha Prins Ali

Omdal kjenner 39 år gamle Prins Ali og mener han er en god kandidat.

– Han har et demokratisk sinnelag, sier han og påpeker at han har gått inn for å publisere hele den såkalte Garcia-rapporten.

En rapport som gransket tildelingen av VM til Russland og Qatar. Hittil har ikke FIFA villet legge frem alt som kom frem i granskingen.

– Dessuten har han (Prins Ali) et syn på kvinnefotball som vi meget lett kan identifisere oss med. Han er en ærlig og fin kar, sier Omdal.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.