– Ingen grunn til å være misfornøyd med året

Som 16-åring har Martin Ødegaard vært på banen med noen av verdens største fotballstjerner, men har også tilbrakt utallige timer som en av Europas mest omtalte benkeslitere. Nå er han 17.

Ødegaard
Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

I dag fyller Martin Ødegaard 17 år. Nå har han vært nesten ett år i klubben som regnes som den beste fotballklubben i det 20. århundre. Men har året vært en suksess eller en nedtur?

For å starte oppsummeringen går vi ganske nøyaktig ett år tilbake. I fjor brukte Ødegaard tiden rundt bursdagen sin på å reise Europa rundt, til noen av verdens største klubber, på jakt etter det beste stedet å utvikle det enorme fotballtalentet sitt.

Flere av Europas største klubber ønsket seg det unge fotballvidunderet fra Drammen.

Gullgutten tas imot med åpne armer

22. januar i år offentliggjør Real Madrid at de har signert den 16 år og 37 dager gamle nordmannen. Overgangssummen for tenåringen er på 35 millioner kroner.

Dette øyeblikket peker ekspert på spansk fotball for Cmore, Petter Veland, på som det største høydepunktet i Ødegaards 17. år.

– Det er der eventyret startet, hadde han ikke signert for Real Madrid hadde ikke noe av det andre som har skjedd dette året skjedd, sier Veland til NRK.

avis Ødegaard

«EL CHICO DE ORO»: Det var tydelig at spanske medier gledet seg til å se Martin Ødegaard spille for Real Madrid. Her omtales hans om «Gullgutten».

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Første og eneste nettkjenning

Ødegaard skulle hovedsakelig spille for andrelaget, Castilla, men bruker mye tid på A-lagstreningene til Real Madrid. Der triller han ball med blant annet Cristiano Ronaldo, Gareth Bale og Sergio Ramos.

Det går ganske nøyaktig en måned etter at Ødegaard signerte med klubben til hans første nettkjenning. 21. februar lobber den 16 år og 68 dager gamle spilleren ballen i mål, åtte minutter inn i sin første startende hjemmekamp i kampen mot Baraklado.

Castilla vinner til slutt 4-0, og Ødegaard byttes åtte minutter før slutt.

Vraket i første kampen

Men det norske folk, supporterne og kanskje Ødegaard selv gikk fremdeles å ventet på det store gjennombruddet, altså en debut for A-laget.

Ødegaard

VARMET OPP: Ødegaard ble sendt ut på oppvarming, men Fernández (t.h.) kom innpå de siste minuttene i stedet.

Foto: EFE / NTB scanpix

28. april er den 16 år og 134 dager gammel gutten for første gang tatt ut i troppen mot Almeria. Dette ble sett på som Ødegaards siste sjanse til å komme innpå for A-laget denne sesongen.

Carlo Ancelotti sender nordmannen ut på oppvarming. Men to minutter før slutt gjør han sitt siste bytte og Nacho Fernández kommer inn på banen.

– Der og da var det nok en nedtur å ikke få spille, men totalt sett tror jeg han vokste på den opplevelsen, kommenterer Veland.

Den store oppturen

Men bare 25 dager senere er Ødegaard igjen i stallen, denne gangen i kampen mot Getafe CF. 16 år og 159 år gammel debuterer Martin Ødegaard for Real Madrid, som første nordmann og yngste spiller i moderne historie for det spanske laget.

Han går inn å tar plassen til selveste Cristiano Ronaldo og får en halvtime på banen.

Ødegaard

INN: Martin Ødegaard kommer inn for Cristiano Ronaldo i sin første kamp for Real Madrid.

Foto: Ballesteros / Epa

– Isolert sett er den hendelsen enorm, men forhåpentligvis vil den bli ganske liten i den store sammenhengen hvis karrieren til Martin Ødegaard blir så bra som man tror og håper, sier Veland.

Zidane sammenlignet Ødegaard med seg selv

Trener for Castilla og fotballikonet, Zinedine Zidane, var meget imponert over Ødegaard etter fem måneder i klubben.

– Teknikken hans er bedre enn de andres, det er helt sikkert. Men det jeg liker best, er at han får laget til å spille. Han får lagkameratene til å spille. Han er 16 år og har mye personlighet. Han er rolig. Det er det ikke alle spillere som har, sa Zidane som spådde nordmannen en lys framtid på fotballbanen i juni.

Første kamp fra start kom på norsk jord

Foran et stappfullt Ullevaal stadion møter det spanske laget Vålerenga på sin sommerturne den niende august.

Den nå 16 år og 218 dager gamle Martin Ødegaard er for første gang med fra start for A-laget. Kampen bar tydelig preg av at det var en treningskamp og ender 0-0.

Ødegaard på Ullevaal

PÅ HJEMMEBANE: Martin Ødegaard var med fra start da Vålerenga tok i mot Real Madrid i sommer.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

På Ronaldos topp 5-liste

Under et intervju med BT Sport den sjette november ramser Cristiano Ronaldo opp hvem han mener de mest spennende ungguttene i fotballen er.

– Det finnes mange med potensial, men jeg må nevne Ødegaard i Madrid. Han er bare 16, men man kan se at han er en veldig god spiller, sa Ronaldo som setter nordmannen i samme setning som Eden Hazard, Neymar, Paul Pogba og Memphis Depay.

På denne dag er Martin Ødegaard 16 år og 307 dager gammel.

– Den største nedturen for fotballspilleren Martin Ødegaard

Martin Ødegaard

UT: Martin Ødegaard ble byttet ut i pausen mot Ungarn.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Under returoppgjøret mot Ungarn i den avgjørende EM-kvalifiseringskampen velger landslagstrener, Per-Mathias Høgmo, en noe annerledes taktikk.

Han setter opp til en 4-1-4-1-formasjon med Ødegaard fra start. Den 16 år og 316 dager gamle spilleren imponerer ikke og blir byttet ut i pausen. Norge taper og går ikke til EM.

– Igjen må man ta med i det totale bildet at gutten skal være meget fornøyd om han får spille for U-18-landslaget. Men man hadde fremdeles forhåpninger om at han kunne bidra mer i likhet med de 22 andre i troppen, sier Veland som tror dette er en av Ødeggards største nedturer som fotballspiller dette året.

Godkjent eller ikke godkjent?

Så har året til Ødegaard vært en nedtur eller en opptur? Burde han hatt flere minutter på banen for A-laget? Eller glemmer vi at gutten kun er 16 år og 365 dager gammel i dag (17. desember) altså 17 år gammel.

Petter Veland

GODKJENT: Petter Veland ser ingen grunn til at Martin Ødegaard skal være misfornøyd med sitt første år i Madrid.

– Egentlig ser jeg ingen grunn til at han skal være misfornøyd. Selvfølgelig hadde han trolig et håp om å kanskje spille litt mer enn 33 minutter for A-laget. Men hvis vi skal prøve å ikke ha den norske utålmodigheten og det norske perspektivet så er egentlig 33 minutter, 33 minutter mer enn man skal kunne forvente, svarer Veland.

– Hvor mange minutter tror du Ødegaard får på banen for A-laget neste sesong?

– Da tipper jeg 25 minutter.

Dette begrunner Veland med at sjansene for et utlån er store for Ødegaard mellom august og desember. Hvis Castilla ikke rykker opp blir kamptilbudet for dårlig og flere kamper på A-laget er fremdeles litt for tidlig for en 17-åring.

Fotballnyheter