NRK Meny
Normal

Selvkritisk Hallén: – Ikke god nok spillerutvikling

Fotballpresident Yngve Hallén innrømmer at Norges Fotballforbund ikke er gode nok til å utvikle norske talenter.

Hallén

Yngve Hallén sier at NFF har trappet opp satsingen på spillerutvikling etter å ha erkjent at Norge ligger bak andre nasjoner.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Jeg synes Klaveness har mange gode poenger. Vi har ikke en klar spillerutvikling med godt nok innhold, selv om kvaliteten og organiseringen går i riktig retning. Dette er ett av våre viktigste satsningsområder, sier Hallén til NRK.no.

Lise Klaveness

Lise Klaveness har 51 A-landskamper og 39 U-landskamper for Norge. Nå tar hun et oppgjør med NFFs spillerutvikling.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Tidligere A-landslagsspiller Lise Klaveness kom tirsdag med kraftig skyts mot talentutviklingen i Norges Fotballforbund. Hun mener at spillerutviklingen er blitt inspirert av «Drillo»s suksess med kynisk kontringsfotball, og dermed at NFF ikke har latt talenter utvikle tekniske og «unorske» ferdigheter.

«Dessverre var arven fra de suksessrike 90-årene ikke særlig god for talentutviklingen i Norge. Det som funket for Myggen, Bjørnebye, Rekdal & co, den kyniske og riktige strategien for et A-lag, ble etablert som malen for hvordan også u-lagene skulle spille», skriver Klaveness.

– Vi satser hardt nå

Hallén sier at Klaveness «har skrevet en god kronikk med mange gode poenger». Han trekker blant annet frem Klaveness' konkrete innspill om at U-landslagene bør tenke utvikling før resultat.

– Det er ikke riktig å ha den samme filosofien på de ulike utviklingstrinnene som på A-landslaget hvor resultatet teller mest. Barn og unge skal konsentrere seg om mulighetene, ikke begrensningene, sier Hallén, og legger til:

– Vi bruker mye ressurser på spillerutviklingen nå. Innholdet er ikke helt på plass, men det kommer, blant annet gjennom den faglige debatten Klaveness legger opp til, sier Hallén.

– Hvorfor tok det så lang tid?

– Det har alltid vært en utvikling, men de siste to årene har vi satset ekstra hardt på spillerutviklingen. Da erkjente vi at vi lå for langt bak andre nasjoner, svarer han.

Han tror resultatene alleredehar begynt å vise seg gjennom J20-landslagets kvartfinaletap mot Tyskland i VM i sommer, og U21-landslagets kvalifisering til EM-playoff.

– Vi har blant annet sett at U21-landslaget har spilt offensivt, underholdende og variert fotball, noe som kom tydelig frem senest mot England, sier Hallén.

– For trang kultur

Kjetil Rekdal

Aalesund-trener Kjetil Rekdal mener talentutviklingen på U-landslagene havner i klemme mellom resultater og utvikling.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Lise Klaveness sier også at Norges Fotballforbund har vært for lite mottakelig for faglige innspill. Hun mener forbundet over tid har vært «hårsårt, ufornærmelige og hierarkisk».

– Jeg synes forbundet har vært veldig var for alt som kan ligne på kritikk. Jeg tror mange føler at det er lite spillerom for nye ideer til hvordan laget skal spille, hvordan treningene skal legges opp og så videre. Kulturen har vært for trang, sier Klaveness til NRK.no

Hallén mener Klaveness nå bør legge bort redselen for at noen skal være uenig i kritiske innspill.

– Det er ikke en enkeltperson som har skyld for utviklingen, men det kollektive systemet. Og ikke bare «NFF-klossen», som hun skriver, men holdnings-, verdi- og kvalitetsarbeid i både forbund og klubb, sier Hallén.

– Må se på breddefotballen

Aalesund-trener Kjetil Rekdal (43) fikk 83 A-landskamper for Norge fra 1987 til 2000. Han mener spillerutviklingen på U-landslagene kommer i en klemme mellom resultater og ferdighetsutvikling.

– Det kommer i grenseland, fordi U-landslagene også skal produsere spillere opp til A-landslaget og skaffe spillerne internasjonal erfaring. Man havner i et skvis fordi resultatene dine vil være en del av utviklingen.

– Men det som i størst grad skjedde under «Drillo»s suksess på 90-tallet, var at mange klubbtrenere i Norge begynte å spille på samme måte, og dét er ikke positivt. Det er ferdighetene som utvikles i de forskjellige klubbene nedover i årstrinnene som legger gunnlaget, og her må man utvikle ferdighetene istedenfor å spille etter begrensningene, legger han til.

Landslagstrener Egil Olsen

Landslagssjef Egil «Drillo» Olsen tar i mot Slovenia på Ullevaal i kveld.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Klaveness er enig med Rekdal om at man har et stort potensiale i breddefotballen, men hun mener NFF har et særskilt ansvar for spillere som allerede er på et høyt nivå.

– Breddefotballen har vært preget av mange av de samme elementene, men fotballforbundet har et større ansvar enn man kan pålegge klubbene i distriktene, sier Klaveness.

Avgjørende landskamp

Klaveness' krasse kritikk kommer samme dag som Norge møter Slovenia i VM-kvalifiseringen på Ullevaal.

«Drillo»s har allerede fått en skjev start med 0-2-tap for 6. seedede Island, og landslagssjefen har på forhånd varslet at kun seier er godt nok i kveld.

Etter det NRK kjenner til får Rune Almenning Jarstein sjansen fra start, mens Espen Bugge Pettersen må se kampen fra sidelinjen. Ruben Yttergård Jenssen og Markus Henriksen får også sjansen foran Magnus Wolff Eikrem og Bjørn Helge Riise.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.