– Hvorfor ønsker de at en ung gutt skal dø?

Hammarby-spilleren Erik Israelsson lå bevisstløs på bakken etter å ha avgjort mot AIK. Fra tribunen hørte broren AIK-supportere synge «la han dø, la han dø».

Erik Israelsson

SKADET: Hammarby-spiller Erik Israelsson.

Foto: Maja Suslin/TT / NTB scanpix

Ropene mot Hammarby-spilleren har vakt avsky i Sverige. Aftonbladets kommentator Simon Bank skriver blant annet:

– Det er det ekleste jeg har sett på en arena i Allsvenskan.

– Det var ikke tjue gutter som dummet seg ut. Det var tusenvis som ropte: La han dø.

Lokalderbyet mellom «norske» Hammarby og AIK var i ferd med å ende uten mål søndag da Erik Israelsson avgjorde for hjemmelaget like før slutt.

En hardt kjempende Israelsson headet ballen i mål, men traff samtidig en motstander i skulderen og landet på hodet i det harde kunstgresset.

– Det verste jeg har opplevd

Hjemme satt broren, Johan Israelsson, og fulgte kamputviklingen med engstelige øyne. På skjermen så han at brorens kropp begynte å riste og at han mistet bevisstheten en kort stund.

Samtidig, mens broren lå livløs på bakken, lød det ifølge Aftonbladet hatefulle tilrop fra motstanderens supportere: «La han dø, la han dø», skal flere tusen av AIKs tilhengere ha synget.

Broren har i et blogginnlegg skrevet om hvordan han opplevde situasjonen. Der forteller han at tilropene gjorde sterkt inntrykk på familien.

«Dette er antagelig det verste jeg noensinne har opplevd. Jeg får panikk».

«Opp i alt hører vi motstandersupporterne. En stor del av supporterne, ikke bare et fåtall, ønsker vår elskede Erik død. La han dø, la han dø. Hvorfor ønsker de at en ung gutt, som bare gjør det han elsker, skal dø?», skriver han blant annet.

Supportere Hammarby - AIK

Bilde fra søndagens kamp mellom Hammarby og AIK.

Foto: Maja Suslin/TT / NTB scanpix

– Er temmelig mørbanket

Han runder av med følgende håp:

«Jeg vil tro at mennesket er bedre enn dette. Jeg vil tro på humanitet. På medmennesklighet. Et samfunn der vi tar hånd om hverandre. Der vi elsker. Ikke hater. Fotballen skal være fin. Den skal være vakker. Ikke mørk. Ikke hard. Ikke kald».

Hammarby meldte senere på kvelden at Israelsson ikke ble alvorlig skadet, og Erik Israelsson har mandag offentliggjort denne kommentaren på Hammarbys hjemmeside:

– Det første jeg husker er at det står folk rundt meg og at jeg har nakkekrage på meg. Og så hører jeg fansen synge.

– Jeg har vondt i hodet og kjenner meg temmelig mørbanket, forteller han.

Stockholmsderbyet mellom AIK og Hammarby har som regel høy temperatur og betyr ofte bråk. Denne gangen ble blant annet fire politimenn skadet etter bråk i forkant av kampen.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp