Hopp til innhold

– Frykten er at Ødegaards utvikling stanses av storkjøp

KOMMENTAR: Real Madrid har et rykte for å nedprioritere talentutvikling og blokkere veien til førstelaget ved å satse på etablerte stjerner. Men sannheten er mer komplisert.

Ødegaard

Martin Ødegaard var til stede da Real Madrid tapte for byrival Atlético Madrid i cupen onsdag.

Foto: DANI POZO / Afp

Ingen kan anklage Martin Ødegaard for å mangle ambisjoner.

Ødegaard

Martin Ødegaard sammen med pappa Hans Erik på Vicente Calderón.

Foto: Daniel Ochoa de Olza / Ap

Få om noen klubber i verden matcher prestisjen til Real Madrid; en institusjon med 10 europacuper, 32 La Liga-troféer og tittelen som regjerende mestere av både Europa og verden.

Det er verdens rikeste klubb. Det er verdens dyreste lag. Guttedrømmen blir ikke stort større.

Alternative destinasjoner har blitt fremhevet som mer fornuftige, men Ødegaard, som så laget tape 2-0 mot Atlético Madrid i går kveld, vil ikke være førstemann som fortrylles av de hvite.

Klubbens kombinasjon av storslått historie, legendariske spillere og finansielle muskler har lenge forført fotballens mest ettertraktede navn.

Ikke rart Ødegaard ble imponert

I nyere tid har de inkludert Cristiano Ronaldo og Gareth Bale. Nå kan 16-åringen bli nestemann.

Det flere spør seg er om Real Madrid er det riktige valget. Frykten er at Ødegaards utvikling vil stanses av mer etablerte storkjøp. Enkelte er også kritiske til klubbens kultur for ungdomsarbeid og sjansene som gis til egne talenter.

Men hvor mye av dette er rettferdig? Og hvilke muligheter kan Ødegaard få?

En produktiv skole

Det bør først sies at Real Madrids akademi produserer mange, gode spillere.

Fasilitetene er av ypperste klasse: i 2005 åpnet klubben Ciudad Real Madrid, et enormt treningskompleks 40 ganger så stort som Santiago Bernabéu, med blant annet 10 baner.

Ikke rart Ødegaard ble imponert.

Mange har gått denne skolen. I oktober viste en undersøkelse av CIES Football Observatory at Real Madrid hadde det tredje høyeste antallet egenproduserte spillere som befant seg i Europas fem største ligaer (Spania, England, Italia, Frankrike og Tyskland).

Talentene som var medregnet måtte ha tilbrakt minst tre år i klubben mellom 15 og 21 år. Hele 26 tidligere Real Madrid-spillere befant seg i andre klubber. Åtte var fortsatt ved Madrid.

Dette kan anses som en styrke. Det kan også tolkes som et nederlag. For mens de egenproduserte spillerne tydeligvis er gode, har de ikke alltid fått sjansen på førstelaget.

Og dette har sammenheng med klubbpresidentene de siste 15 årene.

«Zidanes y Pavónes»

Historien er kjent for mange. I 2000 ble Florentino Pérez president i Real Madrid og begynte å kopiere galácticos-strategien fra 1950-tallet, skapt av Santiago Bernabéu – klubbens legendariske president, som hjemmebanen er oppkalt etter.

Pérez ville også involvere unggutter. Så prosjektet ble kalt Zidanes y Pavónes.

Hensikten var at Real Madrid skulle kjøpe én storspiller per sesong, mens billige

Real Madrid handler ikke verdenskjente tenåringer til reservelaget

unggutter ble tatt opp til førstelaget for å tilføre den lokale identiteten. Den perfekte blanding. Uttrykket tok navnet sitt fra Francisco Pavón, en midtstopper fra akademiet.

Inn kom Zinédine Zidane, Luís Figo, David Beckham og Ronaldo. Det fungerte godt, helt til Pérez kvittet seg med suksesstreneren Vicente del Bosque i 2003.

Men stjernene i denne perioden var for det meste fra utlandet. Og de populære lokale spillerne, som Guti, Raúl og Iker Casillas, var medlemmer av førstelaget før Pérez kom på banen.

Presidenten ble erstattet av Ramón Calderón mellom 2006 og 2009, men situasjonen endre seg lite.

Sannheten forblir at få akademispillere har blitt virkelige yndlinger på Santiago Bernabéu de siste 10 årene.

Den siste er faktisk Casillas.

Saken fortsetter under video

Bilder fra NTB Scanpix.

Stjernene som forsvant

Dette betyr ikke at ingen i eller rundt Real Madrid bryr seg om akademiet. Å se såkalte canteranos på førstelaget skaper både stolthet og glede.

Fraværet av lokale stjerner det siste tiåret har vært en irritasjon. I oktober 2012 satte José Mourinho midtbanekjempen Michael Essien på venstreback i en kamp hvor yngre spillere kunne fått muligheten.

Portugiseren ble slaktet av både presse og tidligere spillere for å ignorere akademiet, som treneren selv hevdet ikke var godt nok.

Så viljen er der. Betyr dette da at akademiet kun produserer middelmådige spillere?

Ikke helt. De siste årene har en rekke talenter forlatt Real Madrid på grunn av manglende spilletid på førstelaget – og så briljert andre steder.

Eksempler inkluderer Juan Mata, Roberto Soldado, Álvaro Negredo, Borja Valero, Daniel Parejo, Javi García og Juanfran. De har blitt veldig gode, og lyktes før eller siden. Andre spillere har forlatt Madrid og så blitt kjøpt tilbake, som Álvaro Arbeloa, Esteban Granero og José Callejón.

Dette beviser to ting. Real Madrid produserer glimrende spillere. Og førstelaget er vanskelig å nå.

Vil få spilletid

Den gode nyheten for Ødegaard er at han hentes utenfra. Playmakeren vil koste klubben både penger, tid og energi, og vil ikke behandles som en vanlig lokal spiller.

Til det er han for spesiell.

Hele debatten om akademiet vil selvsagt lukkes om opplysningene til VG, som først meldte om Ødegaard-familiens flytur til Madrid, stemmer.

Avisen hevdet som kjent at Ødegaard vil få drakt nummer 16, noe som ifølge Cmores La Liga-ekspert Petter Veland vil bety at han ikke kan spille på et lavere nivå enn førstelaget. (Alle spillere med draktnummer fra 1 til 25 er permanente medlemmer av A-stallen.)

Real Madrid produserer glimrende spillere. Og førstelaget er vanskelig å nå

VG skrev også at Ødegaard skal ha blitt lovet spilletid i Carlo Ancelottis mannskap. Dette antyder at han vil gå rett inn i italienerens planer.

Det vil i så fall ligne den måten Real Madrid pleier å behandle sine profilerte og innkjøpte tenåringer på.

Hentes av en grunn

For klubben har vist gode takter når stortalentene koster litt penger. Fem tenåringer står frem over de siste ti årene: Sergio Ramos (som var 19 da han ble hentet), Marcelo (18), Gonzalo Higuaín (19), Sergio Canales (18) og Raphaël Varane (18).

Dette er et eksklusivt selskap.

Tre av dem ble suksesser. Sergio Ramos er nå lagets visekaptein; Higuaín hadde flere gode sesonger før han kostet Napoli en formue sommeren 2013; Marcelo er fast på venstreback.

Canales brøt ikke gjennom, men den slepne playmakeren var uheldig med timingen: både Kaká og Mesut Özil var konkurrenter. Han er nå i Real Sociedad. Varane er muligens verdens største stoppertalent, men partnerskapet til Sergio Ramos og Pepe holder franskmannen utenfor lagoppstillingen.

Likevel er historikken klar: Real Madrid handler ikke verdenskjente tenåringer til reservelaget.

Forskjellen mellom Ødegaard og disse navnene er at Strømsgodset-spilleren kun er 16. Spørsmålet er om han er utviklet nok til å bli en nyttig tilvekst i troppen. Samtidig er dette en selvsikker og ambisiøs spiller, med en far som åpenbart kan mer om talentutvikling enn de fleste.

Ønsker de plass i A-stallen og får det, er denne overgangen vanskelig å kritisere.

Fotball

  • Martin Ødegaard tilbake på trening før storkampen mot Bayern München

    Arsenal-kaptein Martin Ødegaard var sammen med resten av laget som forbereder seg til kvartfinalen i Champions League mot Bayern München.

    Det opplyser Sky Sports.

    Ødegaard tuslet av banen etter 77 minutter mot Aston Villa i helgen.

    – Han hadde et problem med beinet, det er årsaken (til at han ble tatt av), sa Arsenal-sjef Arteta, ifølge BBC.

    Onsdag kveld møtes Bayern München og Arsenal. Det første oppgjøret endte 2-2 i London. (NTB)

    Ødegaard
    Foto: Reuters
  • «Kniklas» ute i lengre periode: Ikke aktuell før tidligst til høsten

    Niklas Jensen Wassberg, «Kniklas», blir borte fra fotballbanen i en lengre periode. Det skriver Brann på sine nettsider.

    – Niklas har fått en kneskade som vi fremdeles utreder og gjør vurderinger av hvilke behandlingstiltak vi skal utføre. Men det er uansett ikke aktuelt for han å være på banen igjen før tidligst til høsten, sier Brann-lege Arne Instebø.

    Det var under søndagens kamp mot Viking at 19-åringen pådro seg en kneskade.

    – Det er utrolig kjipt og veldig tungt å få denne skaden nå, men nå skal vi sammen med det medisinske apparatet finne ut hva som blir veien videre, sier Jensen Wassberg.

    Niklas Jensen Wassberg
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Stygg smell for Start-keeper – sendt til sykehus

    Start kunne mandag juble for sitt første poeng denne sesongen etter 1–1 mot Mjøndalen. Det var imidlertid noe helt annet som stjal fokuset.

    Etter 20 drøye minutter smalt det da Start-keeper Jasper Silva Torkildsen skulle avverge et angrep, men ble meid ned av Mjøndalens Mathias Bringaker.

    Keeperen reiste seg først opp og sjanglet bortover, før han måtte sette deg ned igjen med ansiktet dekket av blod. Thorkildsen ville fortsette, men ble til slutt byttet ut med Mats Viken.

    – Han er helt fortumlet, helt sprellemann, fastslo TV 2-kommentator Petter Bø Tosterud.

    Underveis i annen omgang kom Start med en skadeoppdatering på keeperen:

    – Han er ved bevissthet og får medisinsk behandling. Nå er han på vei til sykehuset for videre undersøkelser, skrev klubben på X.

    (NTB)

    1. divisjon fotball 2024: Start - Aalesund
    Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
  • Lyn knuste Aalesund på bortebane etter rødt kort

    Jan Halvor Halvorsens Lyn kunne juble for sin første seier siden opprykket til 1. divisjon da Aalesund ble rundspilt med 3-0 mandag.

    Før mandagens knallsterke borteseier sto hovedstadslaget med én uavgjort og ett tap. Lyn har rykket opp to sesonger på rad og har ikke spilt i 1. divisjon siden 2010.

    Mandag fikk Lyn litt hjelp på veien mot sesongens første seier da Aalesunds Sander Kilen pådro seg sitt andre gule kort og ble sendt i dusjen etter bare 35 minutter.

    Daniel Schneider, Henrik Kristiansen og Andreas Hellum scoret målene for Oslo-klubben.

    (NTB)

    NM fotball cup 2023: Vålerenga - Lyn (1-2)
    Foto: Rodrigo Freitas / NTB
  • TV 2: Løkberg brakk ankelen: – Jeg har det blytungt

    Viking-profil Kristoffer Løkberg er sønderknust etter at han fikk påvist et brudd i ankelen etter en Viking 2-kamp mandag.

    – Akkurat nå prøver jeg å finne motivasjon. Jeg har det blytungt, sier Løkberg til TV 2 og tar til tårene.

    Det var fem minutter inn i Viking 2s 2-1-seier hjemme over Jerv at det gikk galt for NRK-eksperten.

    – En god gammeldags grisetakling bakfra. Hvordan han ikke ble utvist, må du spørre dommeren om, sier Løkberg.

    TV 2 gjorde som de fikk beskjed om, men dommer Amir Ajjour har ikke besvart kanalens henvendelser.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2022: Viking - Sarpsborg 08
    Foto: Carina Johansen / NTB
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Borussia Dortmund v PSV Eindhoven