NRK Meny
Normal

– Fotballen er helt crazy

SANDVIKA (NRK.no): Stabæks tidligere styreleder forklarer hvordan verdien på to spillere kunne bli snudd på hodet i løpet av en måned.

Holter-Sørensen og Gunnarsson

FORKLARTE SEG: Stabæks tidligere styreleder Lars Holter-Sørensen (innfelt) er tiltalt for å ha unndratt penger fra Nancy ved overgangen til Veigar Páll Gunnarsson fra Stabæk til Nancy sommeren 2011.

Foto: Kallestad, Gorm / EVA GROVEN / NTB scanpix/ BUDSTIKKA

En rekke dokumenter, regneark og e-poster med verdivurdering av Stabæks fotballspillere kom nok en gang i fokus.

Etter lunsj på rettssakens tredje dag trippet en tydelig spent Lars Holter-Sørensen rundt i gangen i påvente av at de andre aktørene skulle ta plass i rettssal 12 i Asker og Bærum tingrett.

Den tidligere styrelederen startet med å redegjøre for at han kom inn i klubben i 2007, og hvordan økonomien stadig ble verre i perioden frem til 2011.

GRAFIKK: Dette er saken

Presset om regneark med spillerverdier

I juni 2011 kom Rosenborg med et bud på Veigar Páll Gunnarsson på 2,5 millioner kroner. Stabæks Inge André Olsen hadde da svart med å kreve 7 millioner kroner.

Dette ble beskrevet i en mail fra Olsen til Holter-Sørensen og flere andre i Stabæk-systemet 28. juni.

I et regneark fra 30. juni hadde Stabæks tidligere styreleder Lars Holter-Sørensen verdsatt Veigar Páll Gunnarsson til 5 millioner og Johan Andersson til 1 million kroner.

Holter-Sørensen forklarte at beregningen ble gjort på bakgrunn av sparte lønnskostnader, og han mente at det ikke var en direkte prisvurdering

– Jeg la inn verdien, men det var ikke det dette dokumentet var ment for, forklarte Holter-Sørensen.

VIDEO: Haakonsen i sjelden intervju med NRK

(artikkelen fortsetter under videoen)

I dag kom det frem at den tidligere sportsdirektøren i Vålerenga foreslo å endre den omstridte Stengel-avtalen. 
Reporter: Jørn Lien Foto: Trond Stenersen Redigering: Helle Westrum

VIDEO: Haakonsen snakker for første gang på 2 år

Verdien ble snudd på hodet

Senere ønsket klubben en fordeling som var helt motsatt.

For da Stabæk skulle foreslå en fordeling på de to spillerne overfor Rosenborg, foreslo Inge André Olsen er fordeling på 1 million kroner på Gunnarsson og 4,25 millioner kroner for Andersson.

– Jeg var sammen med Inge André Olsen med å gi uttrykk for ønsket til Rosenborg for fordelingen. Jeg mente ut fra mine begrensede kunnskaper at Veigar ikke var verdt mer, forklarte Holter-Sørensen.

Uten å forklare sprikene noe nærmere, sa den tidligere styrelederen at prissettingen av spillerne var ekstremt vanskelig.

– I ettertid har jeg fått ganske dårlig samvittighet for den samtalen. Jeg innså at det kanskje kunne ha vært feil, innrømmet Holter-Sørensen.

– Jeg er analytiker av profesjon, men fotballen er crazy. Jeg har ikke peiling. Jeg vet hvordan man verdsetter noe i selskaper, men det er helt umulig i fotball, la han til.

– Solgt for 1 million i 2010

Andenæs

KJENT ADVOKAT: Ellen Holager Andenæs forsvarer tidligere styreleder i Stabæk, Lars Holter-Sørensen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix
Stene

LA FRAM SMS-ER: Politiadvokat Morten Stene la fram flere SMS-er fra Lars Holter-Sørensen som påtalemyndigheten mener er mistenkelige.

Foto: Svein Olsson / NRK
Truls Haakonsen

SNAKKET MED PRESSEN: Tiltalte Truls Haakonsen lot seg for første gang fotografere og intervjue i forbindelse med rettssaken i Asker og Bærum tingrett.

Forsvarer Ellen Holager Andenæs påpekte at den mest presise verdivurderingen av Pall Gunnarsson og Stengel stammer fra da da Spiller AS kjøpte rettighetene til spillere fra Stabæk Fotball AS i 2010. Da ble Herman Stengel verdsatt til 6 millioner kroner og Pall Gunnarsson til 1 million kroner.

– Ble ikke Gunnarsson faktisk solgt for 1 million i 2010? spurte Andenæs.

– Jo, det stemmer, det, svarte Holter-Sørensen.

Sentralt i saken er prissettningen av Gunnarsson. Påtalemyndigheten mener prisen på Gunnarsson ble holdt kunstig lav for å holde penger unna Nancy, som hadde krav på halvparten av overgangssummen. Gunnarsson ble solgt til Vålerenga for 1 million, mens de betalte 4 millioner for en opsjon på talentet Herman Stengel. Påtalemyndigheten mener opsjonen ikke var reell, og at det var en skjult betaling for Gunnarsson.

Ba alle holde kjeft på SMS

Aktor Morten Stene viste også en SMS fra Lars Holter-Sørensen som ble spredt i Stabæk-systemet 24. oktober 2011.

«Til alle. Nå vi holde kjeft. Ikke la oss finte. Lars»

– Jeg vet ikke hva som ligger i dette, sa Lars Holter-Sørensen i retten, og forklarte at det var et voldsomt press etter overgangssaken ble kjent i media.

Aktor leste også opp en annen SMS sendt fra Lars Holter-Sørensen til et tidligere Stabæk-styremedlem 15. oktober – tre dager etter at saken avtalene ble kjent i media.

«Disk med VIF i går å kansellere hele opsjonsavtalen. Utfordringen vil være hvordan vi får 4 m fra de eller Trøim uten at det kobles mot vpg»

– Det var etter snøballen begynte å rulle i media. Vi skulle sende redegjørelse til NFFs påtalenemnd. Haakonsen ønsket kansellering av opsjonsavtalen. Inge André også. Jeg sa at det var uaktuelt.

– Vi diskuterte om uansett hva vi endret, så vil det oppfattes at den ikke var reell. Og det var den jo, og dermed ble man enige om å la det være.

Ba om endringer etter opsjonsavsløring

Tidligere onsdag avsluttet Truls Haakonsen sitt vitnesbyrd. Den tidligere sportsdirektøren i Vålerenga ble presset blant annet på den omstridte opsjonsavtalen. Dagen etter avtalen ble kjent i en reportasje på TV2, ba Haakonsen om endringer.

Truls Haakonsen skjønte at opsjonsavtalen for Herman Stengel ble oppfattet som mistenkelig. Derfor ba han umiddelbart om å endre betingelsene da avtalen ble kjent, forklarte han.

– Jeg tenkte at vi ikke kom til å bli trodd på de vilkårene vi inngikk. At summene ikke stemte med det som sto i enighetsprotokollen, sa Haakonsen.

Enighetsprotokollen han sikter til ble inngått på Telenor Arena 18. juli, i et møte der VIF-manager Martin Andresen, sportslig leder Inge André Olsen i Stabæk og Haakonsen selv var til stede.

Blant annet ble de eventuelle utbetalingene til Stabæk ved et eventuelt salg av Stengel i 2012 nedjusert fra 12,5 millioner til 8 millioner, og i 2014 nedjusert fra 15 til 10 millioner kroner.

Styremedlem slaktet opsjonsavtalen

Sistemann i vitneboksen onsdag var et tidligere styremedlem i Stabæk, som har bedt om å bli anonymisert av pressen på grunn av personlige forhold.

Han fortalte at han ikke var fornøyd med opsjonsavtalen Inge André Olsen hadde forhandlet frem.

– Jeg reagerte på at Vålerenga med avtalen hadde en eksklusiv rett i alle fremtidige overgangsvinduer. Dermed kunne Vålerenga betale 4 millioner, og så sittet stille helt til de kunne hente ham gratis som Bosman-spiller, foklarte det tidligere styremedlemmet.

Han trådte dermed inn og fikk skrevet om avtalen.

– Det var noe jeg gjorde på hytta, mellom besøk ut og inn, og en kone som gjerne skulle ha meg til å lage middag i stedet for å jobbe med fotball. Og jeg ser nå at jeg heller burde gjort det, og aldri hjulpet til med den avtalen, sa mannen.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.