Sondre Kåfjord: – FIFA kan ikke straffe Lundekvam

Tidligere fotballpresident og medlem i FIFAs etiske komité, Sondre Kåfjord, tror ikke FIFA har mulighet til å straffe Claus Lundekvam for kampfiksing.

Claus Lundekvam

Claus Lundekvam kan neppe bli straffet av FIFA, ifølge tidligere medlem av FIFAs etiske komite, Sondre Kåfjord.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– Jeg klarer ikke å se noen mulighet for at Claus Lundekvam vil bli straffet av FIFA, sier tidligere fotballpresident Sondre Kåfjord.

Han viser til nyheten om at FIFA skal etterforske Claus Lundekvams uttalelser, etter at den tidligere landslagskapteinen avslørte overfor NRK at han hadde tippet på egne kamper som Southampton-spiller.

– Så lenge Lundekvam har lagt opp som spiller, og ikke har en trenerjobb eller liknende som går under FIFAs paraplyorganisasjon, så slipper han nok fri, sier Kåfjord.

– Skjønner at det reageres

Han kjenner godt til FIFAs prosedyre i slike saker, ettersom han i flere år satt i det internasjonale fotballforbundets etiske komité.

– Jeg husker vi dømte en irsk fotballspiller for kampfiksing for noen år tilbake. Han fikk bøter og ble utestengt fra fotballen, forteller Kåfjord.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Kåfjord

Sondre Kåfjord mener FIFA er veldig opptatt av fotballens omdømme, og forstår derfor hvorfor de ønsker å etterforske Claus Lundekvams uttalelser.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Et slikt utfall er altså ikke mulig i Lundekvam-saken, men Kåfjord forstår likevel at FIFA starter etterforskning.

– Jeg skjønner godt at det reageres på Lundekvams uttalelser. FIFA er opptatt av fotballens rykte og omdømme, og en slik sak er ikke akkurat positiv, sier Kåfjord.

Ravn Omdal

Per Ravn Omdal.

Foto: Falch, Knut / NTB scanpix

Tidligere visepresident i UEFA, Per Ravn Omdal, er enig med Kåfjord.

– Jeg tror FIFAs etterforskning i første rekke er for å kartlegge hvor utbredt dette har vært, sier Ravn Omdal.

– Jeg regner med at Lundekvam nå må inn og gi sin forklaring. FIFA ønsker nok å finne gehalten i dette, fortsetter han.

Warner slapp unna

Uansett hvor alvorlig innholdet i Lundekvams ventede forklaring skulle vise seg å være, så er tidligere visepresident Jack Warner et godt eksempel på at FIFA har lite de skulle sagt.

Trinidad Jack Warner Jack Warner

Jack Warner.

Foto: Shirley Bahadur / Ap

Warner ble nemlig gransket og senere anmeldt for blant annet korrupsjon.

– Det fantes klare bevis som kunne felle Warner. Men så trakk han seg fra alle verv, og da måtte vi slippe ham og etterforskningen, forklarer Kåfjord.

Eneste mulighet for at Lundekvam skal få noen straff, slik Kåfjord ser det, er at politiet tar affære eller at noen i England reiser en sivil rettsak.

– Men det kan jeg ikke forestille meg, avslutter Kåfjord.

Fotballnyheter