Brasil-eksperter: – Nå er det én ting som kan gjøre vondt verre

BELO HORIZONTE/OSLO (NRK.no): Brasils 7-1-tap beskrives som fotballhistoriens mest sjokkerende resultat, og naturligvis er det landesorg i fotball-landet dagen derpå. Men stemningen kan faktisk forverre seg: Om Argentina vinner VM.

Luiz

David Luiz var utrøstelig etter det sensasjonelle 7-1-tapet. Her blir han støttet av en minst like trist Thiago Silva som mistet kampen på grunn av karantene. Nå risikerer de brasilianske spillerne å se rivalen Argentina vinne VM i Brasil.

Foto: EDDIE KEOGH / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..
Di Maria Messi

Lionel Messi og Angel Di Maria kan vinne fotball-VM i Brasil. Dét vil i så fall ikke bli godt mottatt i Brasil.

Foto: IVAN ALVARADO / Reuters

– Brasilianerne håper nå at de tapte for VMs beste lag. Men hvis Argentina skal gå hen og vinne både mot Nederland og Tyskland, vil det nok bli en vond pille å svelge. Dét vil gjøre ting enda verre, sier Torkjell Leira, samfunnsgeograf og Brasil-ekspert.

Brasil har så vidt rukket å våkne, men det historiske tapet har allerede satt sine spor. De gule og grønne fargene er borte. Neymar-draktene er pakket sammen.

Folk kjører fortsatt til jobben, men bilene har ikke lenger de små Brasil-flaggene i vinduet.

Leira sliter – i likhet med resten av fotballverden – med å komme over det sensasjonelle 7-1-resultatet mellom Tyskland og Brasil i VM-semifinalen tirsdag kveld.

– Det var en kollektiv kollaps av Brasil, og en massakre fra Tyskland sin side, konkluderer Leira.

Folk tror knapt det de har vært med på her i Belo Horizonte. Når NRK.no spør hva som gikk galt, rister de på hodet.

Stor rivalisering

Sifrene var utenkelige og beskrives som et mysterium. Mens tyskerne jublet, sto brasilianerne igjen og dekket sine ansikter i sorg og skam.

Men det kan altså gå fra vondt til verre for det fotballelskende folket. Det samme mener Leo Doria, redaktør for nettsiden Heia Brasil.

– Det er fortsatt en kamp igjen for Brasil, og nå er det mange som sier at en seier i bronsefinale mot Argentina, kunne gjøre ting lettere å fordøye. Jeg tviler på det, men jeg vet om en ting som kan gjøre vondt verre. Og det er nemlig hvis Argentina skulle vinne VM i Brasil den 13. juli, skriver Doria i et blogginnlegg på nettsiden.

Lionel Messi og de argentinske spillerne har ingen stor stjerne i Brasil, og rivaliseringen er enorm.

– Brasil og Argentina er historiske rivaler i Sør-Amerika, både politisk, kulturelt og ikke minst i fotballen. Jeg tror nok at de fleste brasilianerne håper at Argentina ryker ut, sier Leira.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Brasil

Et bilde sier mer en tusen ord. – Brasilianerne har det helt grusomt nå, sier Torkjell Leira, samfunnsgeograf og Brasil-ekspert.

Foto: Bruno Magalhaes / Ap

– De har det grusomt

Men hvordan takler egentlig brasilianerne det utrolige semifinaletapet?

– De har det helt grusomt nå. Alle hadde enorme forventninger og håpet at Brasil skulle vinne på hjemmebane. Det eneste som var litt formildende var at Neymar og Thiago Silva ikke spilte, og selv ikke i Brasil var Brasil favoritt mot Tyskland. Men det ble jo tidenes skrell, sier Leira.

Han har studert og jobbet i og med Brasil i en årrekke og ga i april ga ut boken «Brasil. Kjempen våkner». Leira mener folket klarer å komme seg videre etter sjokktapet med galgenhumor og en positiv og «typisk brasiliansk» holdning.

Torkjell Leira byline

Torkjell Leira, samfunnsgeograf og Brasil-ekspert.

Men først må de riste av seg den største skuffelsen.

Kritikken fra landets presse var nådeløs i timene etter tapet: «Den største skammen i historien» og «Smerten fra 1950 gjentar seg i 2014. Såret er fortsatt åpent, og det vil ta tid å lege.», skriver henholdsvis Lance og O Dia.

Leira mener kritikken spesielt har gått utover én spiller.

– Spissen Fred har fått gjennomgå gjennom hele VM. Jeg er helt enig med kritikken – han har spilt elendig. Fred har fått null på spillerbørser flere ganger og han blir hånet på sosiale medier. Men jeg tror folket etter hvert, når de har fått summet seg litt, skjønner at de tapte mot et bedre lag, og jeg ser allerede nå at flere skriver at «vi tar dem i Russland i 2018», sier Leira.

Fem grunner til tapet

Leo Doria oppsummerer tapet i fem bolker i sitt blogginnlegg:

  • Tyskland er et bedre lag
  • Svak brasiliansk startformasjon
  • Ikke-eksisterende angrep
  • Thiago Silva og Neymars fravær
  • Det enorme presset

– Å møte et kaldt, systematisk og godt tysk lag ble for mye, og når Brasil fikk det første baklengsmålet tidlig i kampen kunne vi bare forvente det verste, skriver Doria og avslutter:

– De klarte aldri å komme seg opp igjen og nå risikerer de å bli husket for alltid som de som tapte 1–7 kampen på Mineirão i 2014.

Fotballnyheter