Kaurin om Stabæks vurdering: – Må det en voldtekt til?

TORSHOV (NRK.no): Tidligere Stabæk-spiller Leni Larsen Kaurin (32) mener det er ansvarsfraskrivelse fra klubbstyret i Stabæk å la Øyvind Eide (32) få fortsette som trener etter hans seksuelle tilnærmelser overfor henne.

Leni Larsen Kaurin er svært skuffet over at Stabæk lar trener Øyvind Eide, som har innrømmet å ha oppført seg upassende overfor Kaurin, får fortsette i jobben.

VIDEO: Leni Larsen Kaurin møtte NRK sent mandag kveld. Der fortalte hun om sin skuffelse over at Stabæk lar Øyvind Eide få fortsette i jobben som trener for klubbens kvinnelag. Reporter: Marius Skjelbæk.

– De har ikke skjønt at for all slags trakassering bør det være nulltoleranse. Er det virkelig slik at man må kunne dokumentere voldtekt før man blir tatt på alvor? skriver Kaurin i en lengre SMS til NRK.no.

Leni Kaurin Larsen

RUTINERT: Leni Kaurin Larsen har 98 landskamper for Norge.

Foto: Gow, Jessica / NTB scanpix

Mandag ble det klart at klubbstyret i Stabæk har bestemt seg for at Øyvind Eide får fortsette i jobben som Stabæk-trener – selv om de erkjenner at han har begått et «overtramp» med sin oppførsel overfor Leni Larsen Kaurin.

Treneren ble ilagt en skriftlig advarsel.

– Han plaget meg i over ett år

Kaurin, med 98 landskamper for Norge, sier hun ikke er overrasket over at klubben lar Eide fortsette, men er skuffet over at Stabæk ikke har trodd på henne.

Sent mandag kveld møtte NRK.no den omtalte spilleren i Oslo.

– Etter min mening burde han vært sagt opp, sier hun kontant.

– Jeg mener Stabæk-ledelsen har opptrådt uprofesjonelt. Nå skjønner jeg hvorfor ingen tør å varsle om slike overtråkk. Du blir jo ikke tatt på alvor, sier hun til NRK.

32-åringen reagerte først med å skrive en lengre SMS til NRK om Stabæks avgjørelse mandag.

Der gjentok hun påstandene hun tidligere har kommet med – om de seksuelle tilnærmelsene fra trener Eide:

– Jeg kan bare gjenta enda en gang at Eide har plaget meg i over ett år. Han har mast og bedt om et forhold og sex. Stabæk har tilintetgjort bevis. Jeg har ikke noe å stille opp med mot disse folka. Nå skal jeg gå videre med livet mitt. Håper virkelig at neste kvinne som melder om utilbørlig oppførsel og sexinvitasjon, mot hennes vilje, kan bli trodd, skriver Kaurin i den tidligere omtalte SMSen.

NRK.no konfronterte Stabæk-styreleder Espen Moe med Kaurins uttalelse mandag kveld:

– Vi ønsker ikke å inngå i en polemikk med Leni gjennom mediene. Vi kan bare beklage at hun opplever det slik. Vi står fast ved vår beslutning, sier Moe.

VIDEO: Stabæk lar Eide få fortsette etter skriftlig advarsel

(artikkelen fortsetter under videoen)

Det bestemte styret i kveld.
Eide har innrømmet upassende oppførsel overfor en av spillerne og har fått en skriftelig advarsel. Reporter: Marius Skjelbæk Foto: Lucian Muntean Redigering: Christian Ziegler Remme

REPORTASJE: Stabæk-styreleder Espen Moe sier Øyvind Eide får fortsette i Stabæk. Reporter: Marius Skjelbæk

– En skandale

Professor ved Idrettshøgskolen, Jorunn Sundgot-Borgen, reagerer med vantro over Stabæks avgjørelse om å la Eide få fortsette.

Hun har forsket på seksuell trakassering i idretten, og frykter at avgjørelsen skremmer andre som er i lignende situasjon fra å varsle om trakassering.

– Jeg er sjokkert over at klubben har kommet frem til en slik beslutning, sier Sundgot-Borgen til NRK.

Kaurin mener hun ble frosset ut av laget etter at hun ikke gjengjeldte Eides følelser for henne. Eide skal imidlertid ha fortsatt å være pågående, og ga Kaurin et gavekort der han tilbød henne erotisk massasje med «happy ending».

– Når folk ser hvordan denne saken endte – altså med en skriftlig advarsel – det er helt, helt forkastelig, tordner idrettsprofessoren.

Frykter utviklingen

Espen Moe

Stabæk-styreleder Espen Moe står fast ved avgjørelsen om å la Øyvind Eide få fortsette. Her fra Nadderud mandag kveld.

Foto: NRK

Sundgot-Borgen mener trakassering er et stort problem i kvinneidrett. Hun har tidligere gjort en undersøkelse om temaet i Europa der halvparten av de spurte, ifølge Sundgot-Borgen, rapporterte om trakassering fra autoritetspersoner.

– Dette (Stabæk-saken) er en katastrofe for den stakkars utøveren som det gjelder, men enda verre er konsekvensen en slik avgjørelse får. Hvem tør nå å melde fra enten det dreier seg om trakassering eller overgrep? spør Sundgot-Borgen retorisk.

Hun mener saken, og Stabæks manglende reaksjoner overfor Eide, er så alvorlig at hun forventer at Norges Idrettsforbund griper inn.

– Siste ord i denne saken kan ikke være sagt. Jeg kan ikke forstå noe annet. Norges Idrettsforbund er nødt til å gripe inn i en sak med en slik beslutning, sier hun.

Står på sitt – og får støtte

Stabæk svarer slik på kritikken fra Sundgot-Borgen:

– Vi har tatt vår avgjørelse basert på de faktum vi har blitt kjent med i denne saken, og mener fremdeles avgjørelsen er riktig, sier styreleder Espen Moe.

Serieforeningen i kvinnefotball har diskutert saken på et styremøte mandag kveld. Styreleder Ulla Britt Wiig Kristensen stoler på at Stabæk-styret har fattet sin avgjørelse etter en grundig vurdering:

– SK har tillit til at styret i Stabæk har håndtert saken på en grundig måte og fattet vedtak om skriftlig irettesettelse ut fra de opplysninger de er kjent med, skriver Kristensen i en SMS til NRK.no i kveld.

Fotballnyheter