NRK Meny
Normal

– Liverpool-formasjonen er en genistrek

KOMMENTAR: Brendan Rodgers har i de siste kampene sendt Liverpool ut i et uortodoks 3-4-1-2-system. Det bør han fortsette med.

Liverpool

Liverpool har spilt i en 3-4-1-2-formasjon i de siste kampene, med Daniel Sturridge og Luis Suarez (bildet) på topp. Det er en taktisk genistrek.

Foto: John Powell / Liverpool FC via Getty Images

Av og til kan problematiske situasjoner tvinge frem geniale løsninger.

Da Luis Suárez returnerte til ligacup-kampen på Old Trafford i september etter en ti-kampers suspensjon, kunne Rodgers endelig bruke sine to glitrende spisser. Lagets 4-2-3-1 system hadde imidlertid kun én spissposisjon.

Sturridge

Daniel Sturridge har storspilt i Luis Suarez' fravær, og har fortsatt storspillet i tospann med uruguayaneren etter at Suarez returnerte fra karantene.

Foto: Clive Brunskill / Getty Images

Daniel Sturridge hadde scoret fire mål på fem ligakamper. Han måtte spille. Og man benker ikke en spiller som Suárez. Samtidig ønsket Rodgers å beholde tre sentrale midtbanespillere. Noe måtte endres.

Utfallet ble å forandre formasjonen til 3-4-1-2. Og selv omkampen ble tapt, har Liverpool vist lovende takter i sitt nye system med 3-1-seiere over Sunderland og Crystal Palace.

Spørsmålet til lørdagens bortekamp mot Newcastle er om Rodgers vil beholde formasjonen. Analyserer man Liverpool-stallen tyder mye på at han bør gjøre nettopp det.

Radikalt

Om det blir tilfellet kan det spekuleres i om nord-iren ønsker å beholde 3-4-1-2 over lengre tid. Det vil i så fall være sjelden kost i Premier League.

Bruken av firemannsforsvaret har lenge vært en uskreven regel i England. Det har funnes unntak de siste årene – trenere som Kenny Dalglish, Roberto Mancini, Paul Lambert og Roberto Martínez har til tider anvendt et tremannsforsvar – men ingen har brukt det på permanent basis.

Det samme gjelder i stor grad for europeiske toppklubber. Kun i Italia har systemet fotfeste, hvor seriemesterne Juventus har brukt 3-5-2 i flere sesonger.

Men Rodgers er ikke uerfaren med sin nye metodikk. Formasjonen har blitt jobbet med på treningsfeltet og ble testet i kortere perioder i fjor. Som Liverpool-sjefen vet dreier taktikk seg om mer enn å tilpasse seg kulturelle normer.

«Det handler om å utnytte spillernes styrker», sa treneren før kampen mot Crystal Palace. «Og jeg mener dette systemet gjør det på en god måte».

Den eneste løsningen

Rodgers har rett. Hans 3-4-1-2 ser ut til å passe Liverpool perfekt. For det første er spissduoen Suárez og Sturridge lagets farligste våpen, og strategien bør fokusere på å maksimere parets innflytelse.

Det kan kun gjøres om de spiller i tospann. Begge er hurtige, bevegelige og dyktige til å dra forsvarspillere ut mot kantene. Samtidig er de glitrende avsluttere og bør spille nærmest mulig mål. Det skjer ikke i en 4-2-3-1 formasjon, hvor en av dem må brukes enten som ving eller dypere bak den andre.

«Jeg har funnet ut at hvis jeg spiller med én på topp og én på kant, så tar jeg vekk en del av spillet deres», sier Rodgers. «De fungerer bedre som et skikkelig spisspar».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Brendan Rodgers

Brendan Rodgers bør fortsette med 3-4-1-2-formasjonen. Den passer laget som hånd i hanske.

Foto: Matthew Lewis / Getty Images

Det er selvsagt mulig å spille 4-4-2, som blant annet Manchester City gjør. Dette vil imidlertid motsi Rodgers’ urokkelige prinsipp om å beholde tre spillere sentralt på midten for å skape overtall og dominere ballinnehavet.

Denne fellesnevneren har alltid vært der for Rodgers; systemene har variert fra 4-2-3-1 til 4-3-3 og 3-4-3, men den sentrale trioen har aldri forsvunnet. Formasjoner kan forandres, men den grunnleggende filosofien er skrevet i stein.

Med det i minne blir 3-4-1-2 den eneste løsningen som kan maksimere spillernes styrker samt bevarer lagets spillestil. For Suárez og Sturridge har det fungert utmerket: Paret har scoret fem mål tilsammen på de siste to ligakampene.

Som hånd i hanske

Formasjonen virker også gunstig i andre ledd. Sentralt i forsvaret har Rodgers en rekke alternativer: Daniel Agger, Martin Škrtel og Kolo Touré, samt nyervervelsene Mamadou Sakho, fra Paris Saint-Germain, og Tiago Ilori, fra Sporting Lisboa. Sistnevnte har ikke engang debutert.

Systemet passer spesielt Agger godt. Dansken kan enkelt gå fremover i sin posisjon på venstresiden av forsvaret, mens de to andre midtstopperne dekker rommet bak. Det samme trekket er mer risikabelt i et firemannsforsvar.

På kantene er systemet også passende. På venstresiden har José Enrique en solid motor samt en god innleggsfot, og bør kunne øke sitt offensive bidrag i en mer fremtredende rolle. På høyre kant har Rodgers brukt Jordan Henderson og Raheem Sterling. Ingen av dem er ideelle løsninger. Rollen er imidlertid perfekt for Glen Johnson, som er på vei tilbake fra skade.

Suarez

Luis Suarez og Daniel Sturridge på topp, med Philippe Coutinhi i mellomrommet. Det vil skremme vannet av de fleste Premier League-forsvar, mener Haugstad.

Foto: John Powell / Liverpool FC via Getty Images

Sentralt på midtbanen beholder Steven Gerrard, Lucas og Joe Allen sine vanlige posisjoner. I nøkkelrollen bak spissene har Victor Moses så langt vikariert. En mer passende aktør er Coutinho, som for øyeblikket er skadet, og sammen med Suárez og Sturridge kan brasilianeren utgjøre en trio som vil skremme vannet av de fleste Premier League-forsvar.

Taktisk genistrek

Det finnes noen ulemper med Rodgers’ system. Verken Suárez eller Sturridge jobber hjemover, som gjør at Liverpool vil forsvare seg med kun åtte spillere.

Rodgers er imidlertid tilfreds med det. Om motstanderen legger igjen to forsvarsspillere, mener han at to-mot-to situasjonene som vil oppstå i kontringsfasen vil gjøre Liverpool mer godt enn vondt. Tankegangen vektlegger teknikken og hurtigheten til Suárez og Sturridge; en duo som er livsfarlig når forsvarsspillere isoleres med store rom rundt seg.

Det er ingen tilfeldighet at det er Rodgers som utfører dette. Liverpool-sjefen har alltid sett mot Europas mest innovative lag for inspirasjon, og har studert en rekke trenere i Spania og Nederland. Han eksperimenterte også med 3-4-3 mot slutten av sitt opphold i Swansea.

Om han vil fortsette med 3-4-1-2 på lørdag vil vise seg når spillerne stiller opp på St James’ Park. Kampen har potensiale til å bli en fascinerende test for et spennende system.

På papiret har Rodgers gjort en taktisk genistrek. Han bør gi det enda en sjanse.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.