Snudde krise til cupgull: – Solskjærs sterkeste prestasjon

ULLEVAAL (NRK.no): På bare noen månder snudde Molde og Ole Gunnar Solskjær en av lagets verste sesongstarter til en knallsterk høstsesong som nå er toppet med cupgull.

Ole Gunnar Solskjær

Knut Olav Rindarøy, en av cupfinalens målscorere, hyller Ole Gunnar Solskjær for de enkle, men smarte psykologiske grepene han gjorde for å få Molde ut av en dårlig trend i vår.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Den snuoperasjonen er Solskjærs sterkeste prestasjon. Det er mye mer krevende å være trener i motgang, sier Lars Tjærnås, fotballskribent og kommentator for CMore.

De elleville gledesscenene som utspilte seg blant Molde-spillerne etter at de hadde slått Rosenborg 4-2 i cupfinalen står i sterk kontrast med tilstanden i laget for bare noen måneder siden.

d

Knut Olav Rindarøy scoret Moldes første mål i cupfinalen mot Rosenborg.

Foto: Ness, Jan Kåre / NTB scanpix

Etter syv serierunder denne sesongen sto nemlig den regjerende seriemesteren Molde uten seier i eliteserien.

Fra krise til cupgull

Med fattige to poeng lå Ole Gunnar Solskjærs lag på bunnen av tabellen og mediene skrev side etter side om den angivelige krisen.

Ole Gunnar Solskjær, derimot, han svarte bare smilende på alle spørsmål og gjentok beroligende «dette snur vi snart».

Som om han visste hva som var i vente. Solskjær fikk nemlig helt rett.

Sammenlignet med vårsesongen leverte Molde en knallsterk høstsesong. Laget klatret plass for plass på tabellen, og til slutt endte de på en sjetteplass som fremsto som en liten seier med tanke på den marerittaktige sesongstarten.

Søndag toppet de den gode høstsesongen med cupgullet.

– Solskjær fikk testet seg som fagmann og menneske, og klarte det med glans, sier Tjærnås.

Fikk tro på seg selv igjen

Knut Olav Rindarøy, som selv scoret ett av Moldes fire mål på søndag, mener snuoperasjonen skyldes helt enkle, men gode psykologiske grep fra treneren.

– Ole Gunnar har sagt til oss hver eneste dag at bare vi har tro på oss selv, er vi Norges beste lag. Når vi får til det, spiller vi som i dag mot Rosenborg, sier han.

– Er det virkelig så enkelt som at han bare fikk dere til å tro på at dere kunne vinne?

– Ja, faktisk er det litt sånn. Det har mye å gjøre med hva han sier til oss. Vi stoler på det han sier. Som sagt er vi en gruppe med mange gode spillere og det beste støtteapparetet, , sier Rindarøy.

Han tviler på at andre trenere kunne gjort det bedre.

– Jeg kan jo ikke vite det, men jeg mener Ole Gunnar er den beste manageren og sammen med Mark Dempsey har vi det beste apparatet rundt oss. Vi klarte det i alle fall med ham, sier han og smiler.

Artikkelen fortsetter under bildet.

h

Slik så det ut da Molde feiret at de har vunnet cupfinalen mot erkerivalen Rosenborg.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Velger sine ord med omhu

Solskjær selv er mer opptatt av å rose spillerne for at de klarte å snu den negative trenden.

– Det er ingen hemmelighet bak det vi gjorde. Det handler om hardt arbeid og mange gode fotballspillere som har karakterstyrke, sier han.

Manageren bekrefter imidlertid at han legger mye vekt på hvordan han ordlegger seg til spillerne. Inn mot cupfinalen har han gjort mye for at spillerne skulle få ned skuldrene.

– Jeg snakket kanskje litt annerledes til dem. Jeg følte vi traff veldig med oppkjøringen til denne kampen. Det var viktig å ikke gjøre det for alvorlig, men minne på at vi skulle også bare ha det veldig artig, forteller han.

Etter to strake seriemesterskap var det mange som var spente på hvordan Solskjær skulle klare å følge opp.

– Kan dominere i mange år fremover

Mange har uttalt at det var helt naturlig at laget fikk seg en liten nedtur etter to så gode sesonger, noe Tjærnås også mener er forklaringen på hvorfor det gikk dårlig i starten.

– Solskjær sa på La Manga i vinter at det viktigste var å finne ut hvem som var mette og hvem som var sultne og klare. Det var for mange av det førstnevnte da sesongen startet, sier han.

I løpet av sommeren hentet Solskjær nye spillere, som stjerneskuddet Mats Møller Dæhli og Tommy Høiland som scoret det siste målet i søndagens cupfinale.

– Det snudde på mange måter på Lerkendal, da Molde slo Rosenborg med bare ti mann på banen. De nye som ble hentet i sommer kom med friske ben og ditto hode, og samtidig begynte stadig flere å forstå at ting ikke gikk av seg selv. Det var en fantastisk snuoperasjon, sier Tjærnås, som mener det er bare å ta av seg hatten for Solskjærs merittliste etter tre år som eliteserietrener - to seriegull og ett cupgull.

– Han har greid det ved å være tro mot egne verdier og alt han står for, fastslår Tjærnås.

Selv mener Solskjær mye av motgangen ble snudd da han hentet nettopp Dæhli og Høiland, og føler de var de få brikkene han manglet i et lag han ellers var fornøyd med.

– Nå tror jeg vi kan dominere i mange år fremover, sier han til NRK.

Fotballnyheter