Mener dårlig eliteserie ødelegger Moldes Europa-sjanser

– Med all respekt å melde: Resten av norsk fotball er ikke god nok, sier NRKs fotballekspert.

Molde jubler

Molde var sist gang i mesterligaen i 2012. Neste år får de igjen muligheten til å kvalifisere seg etter at de i helgen ble seriemester. Her jubler de etter lørdagens 2-1-seier over Viking som sikret dem gullet.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

– Molde har et høyt toppnivå, men for å bli mer stabile må de spille nok kamper mot sterk motstand, men den matchingen er det ingen som kan gi dem i Norge.

– Det er ikke nok intensitet, sier NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken.

Karl-Petter Løken

Karl-Petter Løken var selv Rosenborg-spiller under glansdagene på 1990-tallet. Her er han med Kongepokalen etter Rosenborgs cupgull i 1992 (3-2-seier over Lillestrøm).

Foto: Hansen, PÃ¥l / NTB scanpix
  • Er du enig med Kar-Petter Løken? Si din mening nederst i saken!

Han mener nivået i eliteserien er for dårlig til at Molde kan oppnå noe i Europa.

Molde tok lørdag sitt tredje seriegull på fire år - fire runder før slutt - men har ikke klart å kvalifisere seg til Europaligaen.

Løken mener norsk fotballs beste lag havner i en ond sirkel når de aldri får matching på et høyere nivå - slik Rosenborg gjorde mange sesonger på rad da de herjet under Nils Arne Eggen på 1990-tallet.

– Jeg tror ikke de kommer til å bli det lokomotivet utad i Europa som Rosenborg var. Det nivået har de ikke inne. Europaligaen er et mer naturlig steg enn mesterligaen, men selv dit er det ganske langt opp.

Som norsk seriemester får Molde neste år mulighet til å kvalifisere seg til mesterligaen.

Et nytt Malmö

I Sverige leder tidligere Molde-spiller og - trener, Åge Hareide, Malmö i mesterligaen. Svenskene slo onsdag Olympiakos 2-0 i gruppespillet, før de i helgen vant den hjemlige serien.

I motsetning til Løken tror Hareide Molde kan bli et nytt Malmö og klare seg i mesterligaen.

– De har mange dyktige og erfarne spillere som nesten har tatt dem inn i mesterligaen. I år synes jeg de var litt uheldige med Europaligaen, men nå har de opparbeidet seg litt rutine så det kan godt hende de spiller i mesterligaen neste år, sier Hareide til NRK.no.

(Les videre under bildet.)

Rosenborg

Rosenborg under glandsdagene. Her jubler de etter 2-1-seieren over AC Milan på San Siro i 1996.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Landslaget ødelegger

Karl-Petter Løken mener på sin side at det lave nivået på landslaget ødelegger for Molde. På 90-tallet fikk for eksempel Rosenborg-spillerne god internasjonal matching av landslagsspill.

– Da Rosenborg var på sitt beste, hadde de i det minste fem-seks norske landslagsspillere, som møtte Italia og England og vant. Nå er ikke landslaget det samme, og Molde har ikke så mange spillere der at det gir samme effekten, sier Løken som også forteller at økonomien er avgjørende.

Molde er også avhengig av å få satt inn mer penger i dette prosjektet, for de har nok ikke helt de økonomiske musklene som skal til. De har nok heller ingen spillere som er virkelig store salgsobjekter.

Rekdal tror på Molde

Vålerenga-trener Kjetil Rekdal er ikke like kritisk som Løken og mener Molde allerede har tatt flere riktige økonomiske grep.

– Molde har ikke hatt mye penger hele tiden, men de har gjort noen gode grep. De har solgt spillere og bygd seg, sakte, men sikkert opp, sier Rekdal og legger til:

– Du skal ikke se bort ifra at de klarer å nå mesterligaen neste sesong. Det vil i så fall være bra for norsk fotball.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp