NRK Sport spår eliteserien: – Her blir det verken topp eller bunn

NRK Sport – med Arne Scheie i spissen – spår årets eliteserie: Her er lagene som vil kjempe i ingenmannsland.

Aalesund, Brann, Viking, Haugesund

Michael Barrantes (Aalesund), Erik Huseklepp (Brann), Rune Jarstein (Viking) og Alexander Søderlund (Haugesund) vil alle spille på lag som blir middelhavsfarere i 2013, spår NRK.

NRK Sport vil fylle opp eliteserietabellen (se til høyre) ytterligere hver dag frem mot seriestart fredag 15. mars. Følg med på forhåndstipsene utover uken!

NRK vil denne uken tippe utfallet av eliteserien 2013.

I går ble det kjent at vi tipper Tromsø helt nede på niendeplass. I dag tar vi for oss lagene som verken vil kjempe i toppen eller bunnen av tabellen.

  • Er du enig eller uenig i tabelltipsene? Si din mening nederst i saken!

Spennende spisspar

  • 5.- plass. BRANN
Martin Pusic

Martin Pusic erstatter Kim Ojo i Brann-angrepet. Det er en stor oppgave, men sammen med Erik Huseklepp kan han sørge for mange scoringer.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Det største spenningsmomentet rundt Brann i 2013 er hvordan klubben takler at deres toppscorer de siste to sesongene, Kim Ojo, har meldt overgang til Genk.

– Ojo var en profilert målscorer. En spiller som gjorde andre gode. Han tpk mye plass, men sørget med det for å skaffe lagkameratene rom og muligheter. Så gode spillere vil alltid savnes, sier NRKs fotballekspert Arne Scheie.

Også nigerianske Bentley, som scoret ni mål i eliteserien forrige sesong, er borte fra Brann. Derfor er det viktig at nykommer Martin Pusic finner seg til rette sammen med Erik Huseklepp i angrepet.

– De er et spennende spisspar. Spørsmålet er om de klarer å matche tidligere toppscorere som for eksempel Thorstein Helstad og nevnte Ojo. Det blir nødvendig om fjorårssesongen skal forbedres, sier Scheie.

Da ble det en sjetteplass på Brann etter fire strake tap i innspurten. Totalt tapte Rune Skarsfjords menn flere kamper enn de vant. Det har de trolig ikke råd til i 2013 om en femteplass skal oppnås.

– Brann er ikke en medaljekandidat. Til det er stallen for tynn. Men de har en del spennende unggutter, som utover i sesongen kan bli nyttige for Skarsfjord. En femteplass er realistisk, sier NRKs fotballekspert.

– Kan bli overraskelsen

  • 6.- plass: AALESUND
Fredrik Ulvestad

Fredrik Ulvestad er en spennende spiller. Kan han få sitt gjennombrudd denne sesongen?

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Aalesund leverte sin svakeste eliteseriesesong på fire år da de havnet på ellevteplass i 2012. Trener Kjetil Rekdal fikk sparken en uke etter sesongslutt, og inn kom tidligere Stabæk- og Rosenborg-trener Jan Jönsson. Det vil styrke laget, tror NRKs fotballekspert.

– Jönsson er en helt annen type enn Rekdal. Det er et spennende valg. Jeg tror Aalesund og Jönsson står godt til hverandre, sier Scheie.

Aalesunds nøkkelspiller blir, som i 2012, den offensive midtbanespilleren Michael Barrantes. I tillegg har klubben bladd opp 7,5 millioner kroner for den marrokanske spissen Abderrazak Hamdallah.

– Barrantes er en klassespiller. Blant de absolutt beste i eliteserien. Hamdallah vet vi ikke så mye om ennå, men med den prisen bør han være en meget god spiss. Scorer Aalesund nok mål i år, blir de virkelig spennende.

Klubbveteran Amund Skri har lagt skoene på hylla, men Andreas Nordvik er hentet inn som erstatter fra Vålerenga. Ellers har klubben et par meget lovende unggutter i Leke James og Fredrik Ulvestad.

– Ulvestad er utrolig spennende. Allerede før hat tricket mot Molde i generalprøven, hadde jeg han som en mulig komet for denne sesongen. Leke James er også en interessant spiller. Aalesund har mye spennende på gang. En sjetteplass er langt fra uoppnåelig, oppsummerer Scheie.

Solide defensivt

  • 7.- plass: VIKING
Veton Berisha

Veton Berisha må stå for målene til Viking denne sesongen.

Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix

Etter en svak vårsesong i 2012, avsluttet Viking og trener Åge Hareide samarbeidet i begynnelsen av juni. Inn kom tidligere Molde-trener Kjell Jonevret, som etter hvert fikk god sving på Stavanger-klubben. Det endte med en femteplass på tabellen, kun slått på målforskjell av fjerdeplasserte Tromsø.

– Hvis Viking kan fortsette framgangen, kan det bli en ny god sesong. Viking har Norges beste keeper mellom stengene og et solid forsvar. Det gir et godt grunnlag, mener Scheie.

Én av de som kan sørge for at Viking er gode også lenger fram på banen, er den offensive midtbanespilleren Makthar Thioune.

– Da er han nødt til å finne tilbake til formen han viste i Molde for noen år siden. Gjør han det, blir han viktig. Det er nemlig vanskelig å se hvem som skal score målene for Viking. Patrik Ingelsten eller Veton Berisha, kanskje? undrer Scheie.

Viking har forettatt seg lite på overgangsvinduet. Den eneste nykommeren av betydning er Jon Dadi Bödvarsson (20), som ble kåret til årets unge spiller på Island i fjor.

– Han virker spennnende, selv om det er vanskelig å si eksakt hvor god han er. Akkurat det speiler Viking-laget: Hvor godt er det? De vil ikke kjempe i bunnen og ikke i toppen. Midt på tabellen virker logisk, mener Scheie.

– Bor scoringer i laget

  • 8.- plass: HAUGESUND
Gytkjær

Christian Gytkjær skal danne Haugesunds spissduo sammen med Alexander Søderlund. – Det lukter scoringer, mener Scheie.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Etter to strake sjetteplasser i eliteserien (2010 og 2011), ble den en syvendeplass på Jostein Grindhaugs mannskap i fjor. Laget havnet midt i mellom bunn og topp, men 13 poeng opp til medalje og ti poeng ned til kvalik.

Fjorårets toppscorer Nikola Djurdjic (12 mål) har forsvunnet fra klubben, og vil bli savnet. Haugesund nyter imidlertid godt av å ha landslagsspiss Alexander Søderlund på laget, og har dessuten kjøpt Christian Gytkjær fra Nordsjælland. Han scoret åtte mål på tolv kamper på utlån til Sandnes Ulf forrige høst.

– Djurdjic var fantastisk. Det samme var Sørum før han forlot klubben. Søderlund og Gytkjær må leve opp til forventingene, men det er ingen tvil om at det bor mange scoringer i den duoen, sier Scheie.

I tillegg til nevnte Gytkjær har Jostein Grindhaug også signert Olav Dalen (Nybergsund) og Henrik Kildentoft (Nordsjælland).

– Kildentoft er nok en forsterkning, i og med at han er hentet fra Danmark. Ellers har Haugesund en matchvinner i keeper Per Morten Kristiansen.

– Utfordringen til Grindhaugs lag er imidlertid at de andre klubbene har blitt mer bevisst på Haugesunds styrker. Aller er klar over hvor gode FKH er på hjemmebane, for eksempel. Jeg tror de faller ytterligere en plass på tabellen fra fjoråret, avslutter Scheie.

Slik ender tabellen:

Der NRK Sport i fjor valgte å dele forhåndstipsene inn i ulike kategorier på tabellen, uten å spå eksakt plassering, har vi gjort det annerledes i år.

Dermed kan du se hvilken plassering hvert av lagene spås å få av NRK. Frem mot eliteseriestart vil vi presentere tabelltipsene i fire forskjellige grupper:

  • Gull- og medaljekandidatene (1.- til 4.-plass) publiseres fredag 15. mars.
  • Middelhavsfarerne (5.- til 8.-plass) publiseres torsdag 14. mars.
  • Unngår nedrykksstriden (9.- til 12.-plass) publiseres onsdag 13. mars.
  • Nedrykksstriden (13.- til 16.-plass) publiseres tirsdag 12. mars.

NB! Eliteserien 2013 sparkes i gang med Viking–Molde fredag kl. 19.00!

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp