Hopp til innhold

NRK Sport spår eliteserien: – Disse lagene rykker ned

NRK Sport – med Arne Scheie i spissen – spår årets eliteserie: Her er lagene som havner i bunnstriden.

Songdal/Hønefoss

Sogndal og Hønefoss er lagene NRK Sport tror må ta turen direkte ned til 1. divisjon.

Arne Scheie

NRK Sport med Arne Scheie i spissen skal frem mot seriestart fredag avsløre sine tabelltips for eliteserien 2013.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

NRK Sport vil fylle opp eliteserietabellen (se til høyre) ytterligere hver dag frem mot seriestart fredag 15. mars. Følg med på forhåndstipsene utover uken!

NRK vil denne uken tippe utfallet av eliteserien 2013.

I dag spår vi utfallet av nedrykksstriden. Panelet er enige om at Hønefoss, Sandnes Ulf, Sarpsborg 08 og Sogndal vil slite i bunnen av eliteserien, men hvilke av lagene unngår direkte nedrykk?

Lagene på 16. og 15.-plass rykker direkte ned, mens laget på 14. må ut i play-off mot 1. divisjons-lag.

  • Er du enig eller uenig i tabelltipsene? Si din mening nederst i saken!

– Ulf klarer seg

  • 13.- plass: SANDNES ULF
Tommy Høiland

Litt flere mål fra Høiland og Sandnes Ulf kan klare seg greit i år til tross for at fjorårets toppscorer, Christian Gytkjær, nå spiller for Haugesund.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Sandnes Ulf måtte ut i kvalifisering etter 14.-plassen i eliteserien forrige sesong, men sikret fornyet spill i den øverste divisjonen med 7-1-seier sammenlagt over Ull./Kisa.

Fjorårets toppscorer Christian Gytkjær (innlånt fra Nordsjælland) har meldt overgang til Haugesund. Dermed må noen andre score målene for Asle Andersens lag om plassen skal reddes.

Det har NRKs fotballekspert Arne Scheie troen på:

– Tommy Høiland er kontroversiell. Hvis han kan ta et steg og score mer enn i fjor, kan det hjelpe Ulf mye, sier Scheie.

Angriper Høiland scoret kun tre mål forrige sesong. Midtbanespiller Aksel Berget Skjølsvik stod imidlertid for seks scoringer i 2012 – samtlige fra straffemerket – og blir en viktig mann også i år.

– Ulf klarte seg i fjor, og virker enda bedre i år. Henrik Furebotn og Tosaint Ricketts er begge forsterkninger. I tillegg har trener Asle Andersen en klar filosofi, mener NRKs fotballekspert.

– Spissene må levere

  • 14.- plass: SARPSBORG 08
Jérémy Berthod

Jeremy Berthod har fire franske seriemesterskap med Lyon. Nå skal han hjelpe Sarpsborg med å overleve i eliteserien.

Foto: Christopher Oulie/NRK
Riku Riski

Riku Riski blir en viktig mann for Hønefoss. Spissen bør gjenta sin gode debutsesong skal Hønefoss klare seg.

Foto: Lauten, Daniel Sannum / NTB scanpix

Sarpsborg 08 rykket opp til eliteserien etter andreplassen i 1.- divisjon forrige sesong. Klubben valgte likevel å kvitte seg med trener Roar Johansen og ansette Brian Deane. Engelskmannen er kjent for å være Premier Leagues aller første målscorer, men har ingen erfaring som hovedtrener.

– Et spennende valg av trener. Det er litt overraskende at mannen som ledet Sarpsborg 08 opp i eliteserien, fikk sparken. Men det er interessant at Deane skal rendyrke spillestilen de er så kjent for: Å holde ballen mye i laget.

Sarpsborg 08 er avhengige av at angriperne Martin Wiig og Øyvind Hoas finner veien til nettmaskene. Førstnevnte ble toppscorer i 1.- divisjon forrige sesong med 20 mål, mens Hoas scoret 13. I tillegg har Sarpsborg en spennende spiller i Mohamed Elyounoussi.

– Vi gir tillit til Deane. Klarer han å gjennomføre spillestilen Sarpsborg er kjent for, gjerne også litt mer kynisk enn de har vært tidligere, kan de unngå direkte nedrykk. Sarpsborg har dessuten en tydelig filosofi, noe som skiller dem fra lagene som havner på direkte nedrykk.

– Trenden må snus

  • 15.- plass: HØNEFOSS

Hønefoss slapp med skrekken forrige sesong. Til tross for 1-4-tapet hjemme for Rosenborg i siste runde, reddet Leif Gunnar Smeruds gutter plassen i den øverste divisjonen. Sandnes Ulf (kvalik) og Fredrikstad (nedrykk) tapte også, og skuslet bort muligheten til å passere et Hønefoss som ikke vant noen av sine siste 13 kamper.

– Den trenden må selvfølgelig snus. Klubben har ikke råd til å gå på en lang rekke uten seier i år, sier Scheie.

Én som kan hjelpe Hønefoss vekk fra en direkte nedrykksplass, er finnen Riku Riski. Midtbanespilleren scoret ti mål på 26 kamper forrige sesong, og var hovedgrunnen til at klubben holdt seg oppe i eliteserien.

– I tillegg har Hønefoss en matchvinner i keeper Steve Clarke. Han og Riski blir viktige. Men jeg tror uansett ikke det er nok for å holde seg oppe, sier Scheie, og tipper direkte nedrykk.

Hønefoss har ikke gjort mye på overgangsfronten. Erik Midtgarden (Lillestrøm, gratis) og Aleksander Solli (Vålerenga, gratis) er nykommere. Rune Bolseth har tatt turen til Sogndal.

– Klart svekket

  • 16.- plass: SOGNDAL
Rune Bolseth

Rune Bolseth er tilbake i Sogndal uten at NRK Sport tror det er nok for at klubben berger plassen i eliteserien.

Foto: Astrid M. Nordhaug / DIGITALSPORT

Sogndal slet forrige sesong, og reddet plassen i aller siste serierunde med 2-0-seieren over Brann. Dermed ble det en 12.- plass på Jonas Olssons lag, to poeng over kvalikplassen og fire poeng over direkte nedrykk.

Siden november i fjor har Eirik Bakke og Tore André Flo lagt opp, mens Kenneth Udjus (Lillestrøm), Stephane Badj (Brann) og Henrik Furebotn (Sandnes Ulf) har forlatt klubben.

Azar Karadas ble riktignok signert for ett nytt år i klubben, men Sogndal har ikke hentet spillere som vil forsterke laget. Rune Bolseth fra Hønefoss og Erik Dahlin fra IFK Göteborg er nykommerne i stallen.

– Sogndal er mer svekket enn styrket. Det blir vanskelig å kopiere 2012-sesongen med det mannskapet. Nå mangler de dessuten en mulig matchvinner i Kenneth Udjus. Det blir sisteplass i eliteserien, sier Arne Scheie.

Slik ender tabellen:

Der NRK Sport i fjor valgte å dele forhåndstipsene inn i ulike kategorier på tabellen, uten å spå eksakt plassering, har vi gjort det annerledes i år.

Dermed kan du se hvilken plassering hvert av lagene spås å få av NRK. Frem mot eliteseriestart vil vi presentere tabelltipsene i fire forskjellige grupper:

  • Gull- og medaljekandidatene (1.- til 4.-plass) publiseres fredag 15. mars.
  • Middelhavsfarerne (5.- til 8.-plass) publiseres torsdag 14. mars.
  • Unngår nedrykksstriden (9.- til 12.-plass) publiseres onsdag 13. mars.
  • Nedrykksstriden (13.- til 16.-plass) publiseres tirsdag 12. mars.

NB! Eliteserien 2013 sparkes i gang med Viking–Molde fredag kl. 19.00!

Fotball

  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
  • Viking stoppet av FFK – tre kamper uten seier

    Poengfangsten går trått for Viking. Søndag ble laget holdt til 1-1 hjemme mot Fredrikstad.

    Ikke siden åpningskampen har Viking stått igjen som vinner i Eliteserien. Nicholas D'Agostinos hodestøt fikset poenget mot FFK.

    Før det hadde Morten Bjørlo gitt gjestene ledelsen på fantastisk vis. I det åttende minutt snappet han opp en svak Viking-pasning, tok seg oppover i banen og knallet inn 0-1 fra 20 meter.

    (©NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Viking - Fredrikstad
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • KFUM Oslo sikret klubbens første eliteserieseier

    Etter to uavgjort og ett tap vant KFUM Oslo sin første eliteseriekamp søndag. To mål før pause sørget for 2-0-seier over Sarpsborg på bortebane.

    Oslo-laget var effektivt før hvilen, og Johannes Nuñez og Petter Nosa Dahl ordnet 2–0. Sarpsborg ledet an i andreomgangen, men greide ikke å forhindre at poengene ble med tilbake til hovedstaden.

    Eliteserien i fotball 2024: Sarpsborg 08 - KFUM Oslo
    Foto: Christoffer Andersen / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden