NRK Meny
Normal

NRK Sport spår eliteserien: – Disse lagene holder plassen

NRK Sport – med Arne Scheie i spissen – spår årets eliteserie: Her er lagene som unngår nedrykk.

Eliteserien fotball

Bjørn Helge Riise (Lillestrøm), Jone Samuelsen (Odd), Ruben Yttergård Jensen (Tromsø) og Espen Hoff (Start) unngår nedrykk, men vil ikke være med å kjempe i toppen av årets eliteserie.

Arne Scheie

NRK Sport med Arne Scheie i spissen skal frem mot seriestart fredag avsløre sine tabelltips for eliteserien 2013.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

NRK Sport vil fylle opp eliteserietabellen (se nederst) ytterligere hver dag frem mot seriestart fredag 15. mars. Følg med på forhåndstipsene utover uken!

NRK vil denne uken tippe utfallet av eliteserien 2013. I går ble det klart at vi tipper at Sandnes Ulf vil kjempe i bunnstriden, men at de til slutt vil unngå både nedrykk og kvalifisering.

I dag fortsetter NRK Sport i det samme sporet med kategorien «Unngår nedrykksstriden».

  • Er du enig eller uenig i tabelltipsene? Si din mening nederst i saken!

Tromsø klart svekket

  • 9.- plass: TROMSØ

Forrige sesong kjempet Tromsø lenge om medalje i eliteserien, før de til slutt måtte ta til takke med den noe bitre fjerdeplassen. Denne sesongen må de ta til takke med langt mindre. Agnar Christensens lag er sterkt svekket fra fjoråret.

Kara

Serigne Modou Kara Mbodji vil bli savnet denne sesongen. Salget av midtbanespilleren er mye av grunnen til at 'Gutan' ikke vil kjempe i toppen denne sesongen, tror Scheie.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

– Kara og Fredrik Björck vil bli savnet. To bjelker i laget er borte. I tillegg har Ole Martin Årst lagt opp. Han var en ressurs og en veldig fin fyr i miljøet, påpeker Arne Scheie.

Én av de som kan minske savnet etter Kara og co., er nykommer Morten Moldskred. Spissen, som har vært innom RBK og AGF Århus siden han forlot Tromsø i 2010, kan utgjøre et solid spisspar med Zdenek Ondrásek.

– I tillegg har de spissen Aleksandar Prijovic. Konkurranse om plassene på topp kan gjøre godt for TIL. Men det viktigste er at Ruben Yttergård Jensen leverer varene på midten. Problemet er at han fort blir solgt til sommeren om han presterer før den tid.

– Jeg tror Tromsø skal få problemer med å kopiere fjorårets fjerdeplass. Fem plasseringer er ikke mye i en svært jevn eliteserie. Derfor tror jeg ikke «Gutan» blir bedre enn nummer ni i 2013, sier Scheie.

– Fugla faller én plass

  • 10.- plass: LILLESTRØM
Fredrik Gulbrandsen

Fredrik Gulbrandsens talent kan komme LSK til nytte denne sesongen, tror Scheie.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Lillestrøm avsluttet en svak fjorårsesong med fem kamper uten tap, det til tross for vanskelige bortekamper mot Brann og Vålerenga. Laget fra Romerike gjorde store utskiftninger i spillertroppen før og underveis i 2012, noe som av mange ble sett på som hovedgrunnen til den skuffende 11.-plassen på sluttabellen.

– Det ble veldig mange nye spillere i fjor. Alle ble prøvd, og laget ble aldri satt skikkelig, påpeker Scheie.

Før denne sesongen har LSK hentet inn kun to nye spillere, om man ser bort fra at Fredrik Stoors overgang fra Vålerenga er gjort permanent. Keeperne Kenneth Udjus (fra Sogndal) og Arnold Origi (fra Ull./Kisa) er nykommerne. Til tross for liten aktivitet på overgangsmarkedet, tror Scheie LSK vil få problemer med å hevde seg i toppen også i år.

– Det er ikke noe som tilsier at de skal kjempe i toppen. Laget er solid med en god sentral midtbane. De har et stort talent i Fredrik Gulbrandsen, og Thorstein Helstad har vel ikke glemt alt. Men Mathis Bolly og Henning Hauger bidro mye i fjor. De vil savnes, sier NRKs fotballekspert.

Hører hjemme i eliteserien

  • 11.- plass: START
Håkon Opdal

Håkon Opdal er tilbake i eliteserien, nå for Start. Her er han avbildet som Brann-spiller.

Foto: Jan KåÂre Ness / Scanpix

Etter nedrykket fra elitserien i 2011, viste Start i fjor at de er for gode for 1.- divisjon. Klubben holdt stø kurs mot opprykk hele veien, og vant til slutt divisjonen to poeng foran Sarpsborg 08.

Siden opprykket har Kristiansand-klubben hentet inn en rekke spillere. De mest spennende signeringene er keeper Håkon Opdal og angriperen Jorge Alejandro Castro.

– Opdal på sitt beste er blant de bedre keeperne i Norge. Lykkes han i eliteseriecomebacket, kan han puste Espen Bugge Pettersen og Rune Jarstein i nakken på landslaget. Castro kan på sin side bli en av overraskelsene denne sesongen, mener Scheie.

Selv om Fredrik Strømstad har lagt skoene på hylla, anser NRKs fotballekspert Start som forsterket fra forrige sesong. Derfor bør de ikke ha noe problem med å holde plassen i eliteserien.

– De greier seg. Men de bør ikke ha forhåpninger om noe særlig mer enn en ellevteplass, sier Scheie.

– Avhengig av god start

  • 12.- plass: ODD

Odd tok ni poeng på sine fire siste kamper forrige sesong, og holdt med det en forholdsvis trygg avstand ned til bunnlagene. Til slutt endte Dag-Eilev Fagermos menn på en tiendeplass, syv poeng over Sandnes Ulf på kvalik.

Fagermo

Odd-trener Dag-Eilev Fagermo kan få en del å tenke på denne sesongen. En svak start kan gjøre sesongen vanskelig, tror Scheie.

Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB SCANPIX

Spillerne som scoret mest for Odd i fjor, Torgeir Børven (8) og Simen Brenne (5), har begge forlatt Skien. Mens Børven dro til Vålerenga forrige sommer, signerte Brenne for Strømsgodset i vinter. Duoens fravær vil merkes, mener Scheie.

– Odd har mistet to av sine mest fremtredende spillere. Det er tøft for et lag som gjerne kjemper i ingenmannsland, sier Scheie.

Nye i A-stallen denne sesongen er tre spillere fra junioravdelingen, deriblant den lovende målvakten Sondre Rossbach. Ellers har Odd signert kun én spiller, midtbanemannen Christer Kleiven fra Stabæk.

– Det ser for tynt ut. Odd vil merke at Brenne er borte, og Morten Fevang trekker på årene. Frode Johnsen må ha en god sesong, men også han har sett sine bedre dager. Odd må unngå en dårlig start, hvis ikke kan de havne lenger ned enn 12.- plassen, avslutter Scheie.

Slik ender tabellen:

Der NRK Sport i fjor valgte å dele forhåndstipsene inn i ulike kategorier på tabellen, uten å spå eksakt plassering, har vi gjort det annerledes i år.

Dermed kan du se hvilken plassering hvert av lagene spås å få av NRK. Frem mot eliteseriestart vil vi presentere tabelltipsene i fire forskjellige grupper:

  • Gull- og medaljekandidatene (1.- til 4.-plass) publiseres fredag 15. mars.
  • Middelhavsfarerne (5.- til 8.-plass) publiseres torsdag 14. mars.
  • Unngår nedrykksstriden (9.- til 12.-plass) publiseres onsdag 13. mars.
  • Nedrykksstriden (13.- til 16.-plass) publiseres tirsdag 12. mars.

NB! Eliteserien 2013 sparkes i gang med Viking–Molde fredag kl. 19.00!

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.