– Dette er en kampanje fra en ganske desperat person

FIFA-president Sepp Blatter forsøker ironisk nok å renvaske seg ved å si at han fikset valget av VM-arrangør i 2022.

Sepp Blatter

PRESSET: Sepp Blatter er suspendert i 90 dager mens han etterforskes for å ha gitt Michel Platini en stor utbetaling som det ikke finnes kvitteringer for.

Foto: ARND WIEGMANN / Reuters

– Du ser på ansiktet mitt når jeg åpner konvolutten at jeg ikke akkurat er glad for å lese opp navnet til Qatar. Defintivt ikke, sier Sepp Blatter i et ferskt intervju med Financial Times.

Nærmest i en bisetning innrømmer 76-åringen, som er suspendert fra vervet som president i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) og under etterforskning for korrupsjon, at han hadde avtalt på bakrommet hvordan valget av VM i 2022 skulle gå.

– Hvis dét mesterskapet hadde gått til USA, som vi egentlig var enige om, hadde jeg fortsatt styrt FIFA og vært på en ferieøy, sier Blatter.

Sepp Blatter

QATAR: Her mener Sepp Blatter selv man kan se at han ikke er glad for at VM Qatar fikk VM i 2022. Døm selv.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp

Forsvarer seg med nebb og klør

Intervjuet med Financial Times er det andre han gir på få dager hvor han leverer det som mest ligner på en forsvarstale.

– Dette er et rent maktspill og en kampanje fra en ganske desperat person. Han har tidligere antydet at han vil lekke informasjon som skader personer som angriper han, sier sportskommentator Andreas Selliaas, som har fulgt bråket i FIFA tettt.

– For meg er ikke dette overraskende. Han er på vei ut og ønsker å ta igjen mot dem som prøver å skade ham, legger han til.

Platini-hat

Tidligere denne uken omtalte NRK og flere andre medier et intervju Blatter gjorde med det russiske nyhetsbyrået tass.ru. Der langet han ut mot blant andre UEFA-president Michel Platini, som han mener sviktet han under valget av VM-arrangør i 2022 og har et personlig hat mot han.

I det siste intervjuet er han mer politisk korrekt i sine uttalelser om Platini, men desto mer åpen om at han selv var med på å fikse valget av VM-arrangør i 2022.

Det skulle egentlig gått til USA, ifølge Blatter.

– Det handlet om diplomati, sier han.

Ifølge Blatter ombestemt Platini og Frankrike seg i siste liten etter press fra president Nicolas Sarkozy og fikk med seg nok andre til at det i stedet ble Qatar.

Suspendert

Selliaas mener likevel det er vanskelig å se på dette som en ren innrømmelse om fiksing av valget siden det virker som Blatter nå sier hva som helst for å redde sitt eget skinn.

– Hvis de har avtalt noe på bakrommet og Blatter får kritikk for det, tror jeg han uansett vil se på det som noe bra for fotballen. Hans mål er å spre fotballen til hele verden og slik han ser det kunne man kanskje ikke gjort det hvis alt skulle foregått med demokratisk virkemidler, sier Selliaas.

Blatter er suspendert i 90 dager, men har uansett sagt at han trekker seg som FIFA-president. Nytt valg holdes i februar, men det kommer trolig flere forsvarstaler fra Sepp Blatter før den tid.

Fotball

Oppsummert

 • Klokken 17.30: Brann-styret møter pressen om nachspielskandalen.
 • Wenger oppgitt over VM-motstand

  Tidligere Arsenal-manager mener følelser heller enn fornuft styrer reaksjonene på hans forslag om å arrangere fotball-VM hvert annet år.

  Wenger er i dag utviklingsdirektør i Det internasjonale fotballforbundet (Fifa). Han er mannen bak forslaget om å la verden få se VM-fotball annethvert år i stedet for kun hvert fjerde som i dag. Det har møtt betydelig motstand.

  – Mange av de negative reaksjonene har kommet fordi folk ikke har sett hele konseptet. Det blir mye følelser, hvilket jeg kan forstå, siden vi alle er vokst opp med en annen syklus, sier Wenger i BBCs podkast Sports Desk, ifølge Ritzau.

  Det europeiske fotballforbundet Uefa har gått sterkt mot planene om hyppigere VM-spill, men Wenger mener mange har snudd når de har sett hele opplegget.

  Ifølge Wengers forslag skal hele fotballkalenderen endres slik at spillerne skal få en lengre pause og reise mindre.

  Forslaget skal diskuteres på et Fifa-møte i slutten av neste uke.

  Arsène Wenger mot Aston Villa
  Foto: Clive Mason / Getty Images
 • Uefa dobler premiepengene til EM

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har vedtatt å doble premiepengene til lagene som deltar i EM til sommeren.

  Lagene vil nå dele på en pott på 16 millioner euro. I tillegg får klubbene som frigir spillere til mesterskapet for første gang få penger. Lagene vil dele en pott på 4,5 millioner euro.

  – Dette er viktige strategiske initiativ for Uefas kvinnefotball-strategi. Det sikrer mer penger enn noen gang tidligere fordelt av Uefa, skriver de i en pressemelding.

  Norge er kvalifisert til mesterskapet som spilles i England fra 6.-31. juli 2022.

  Fortsatt er det langt opp til herrene. De 24 lagene i sommerens EM fikk nesten 100 millioner kroner kun for å delta. Den totale potten var på over 3,5 milliarder kroner.

  Norge
  Foto: Nikola Krstic / NTB
 • Viking utestenger sesongkortholder

  Viking har utestengt en tilskuer på grunn av rasistiske tilrop under hjemmekampen mot Bodø/Glimt søndag.

  – Det var leder i Vikinghordene, Roar Åkerlund, som rapporterte inn hendelsen til klubben like etter kampslutt. Klubben har hatt et møte med den aktuelle supporteren som erkjenner hendelsen, skriver klubben i en pressemelding.

  Tilskueren er utestengt fra 30 kamper og ekskluderes også fra Vikinghordene i samme tidsrom.

  – En trist sak for alle som er glad i fotball og Viking. Vi ønsker å beklage overfor Bodø/Glimt, øvrige tilskuere på SR-Bank Arena og resten av fotball-Norge. Vi ønsker ikke at slike situasjoner skal oppstå på våre tribuner, og vil fortsette å jobbe aktivt sammen med idretten i kampen mot rasisme og diskriminering, sier daglig leder i Viking, Eirik Bjørnø.

  Eliteserien i fotball 2021: Viking - Rosenborg
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Seieren glapp på overtid for Deila

  Det ble dramatisk da Ronny Deila og hans New York City spilte uavgjort mot New York Red Bulls natt til torsdag. Red Bulls utlignet i det 102. minuttet.

  En frustrert Deila måtte se at en avslutning som gikk rett opp i armen til Maxime Chanot fra kloss hold, ble vurdert av VAR. Da var det kun sekunder igjen av den tillagte overtiden på åtte minutter. Bortelaget ble tildelt straffesparket etter en lang vurdering av dommerteamet, og polske Patryk Klimala satte den inn og sørget for 1-1.

  Med over 101 minutter spilt er Klimalas scoring den seneste som er scoret i MLS-historien i en ordinær kamp.

  En halvtime tidligere ble Deilas midtbanemann Keaton Parks sendt i dusjen med direkte rødt kort for en takling. Valentin Castellanos scoret New York Citys eneste mål.

  Deilas lag er på 3.-plass i MLS' avdeling øst.

  Deila
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen
World Cup - UEFA Qualifiers - Group I - Hungary v England
Sverige
Ronaldo