NRK Meny
Normal

– Dette er en kampanje fra en ganske desperat person

FIFA-president Sepp Blatter forsøker ironisk nok å renvaske seg ved å si at han fikset valget av VM-arrangør i 2022.

Sepp Blatter

PRESSET: Sepp Blatter er suspendert i 90 dager mens han etterforskes for å ha gitt Michel Platini en stor utbetaling som det ikke finnes kvitteringer for.

Foto: ARND WIEGMANN / Reuters

– Du ser på ansiktet mitt når jeg åpner konvolutten at jeg ikke akkurat er glad for å lese opp navnet til Qatar. Defintivt ikke, sier Sepp Blatter i et ferskt intervju med Financial Times.

Nærmest i en bisetning innrømmer 76-åringen, som er suspendert fra vervet som president i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) og under etterforskning for korrupsjon, at han hadde avtalt på bakrommet hvordan valget av VM i 2022 skulle gå.

– Hvis dét mesterskapet hadde gått til USA, som vi egentlig var enige om, hadde jeg fortsatt styrt FIFA og vært på en ferieøy, sier Blatter.

Sepp Blatter

QATAR: Her mener Sepp Blatter selv man kan se at han ikke er glad for at VM Qatar fikk VM i 2022. Døm selv.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp

Forsvarer seg med nebb og klør

Intervjuet med Financial Times er det andre han gir på få dager hvor han leverer det som mest ligner på en forsvarstale.

– Dette er et rent maktspill og en kampanje fra en ganske desperat person. Han har tidligere antydet at han vil lekke informasjon som skader personer som angriper han, sier sportskommentator Andreas Selliaas, som har fulgt bråket i FIFA tettt.

– For meg er ikke dette overraskende. Han er på vei ut og ønsker å ta igjen mot dem som prøver å skade ham, legger han til.

Platini-hat

Tidligere denne uken omtalte NRK og flere andre medier et intervju Blatter gjorde med det russiske nyhetsbyrået tass.ru. Der langet han ut mot blant andre UEFA-president Michel Platini, som han mener sviktet han under valget av VM-arrangør i 2022 og har et personlig hat mot han.

I det siste intervjuet er han mer politisk korrekt i sine uttalelser om Platini, men desto mer åpen om at han selv var med på å fikse valget av VM-arrangør i 2022.

Det skulle egentlig gått til USA, ifølge Blatter.

– Det handlet om diplomati, sier han.

Ifølge Blatter ombestemt Platini og Frankrike seg i siste liten etter press fra president Nicolas Sarkozy og fikk med seg nok andre til at det i stedet ble Qatar.

Suspendert

Selliaas mener likevel det er vanskelig å se på dette som en ren innrømmelse om fiksing av valget siden det virker som Blatter nå sier hva som helst for å redde sitt eget skinn.

– Hvis de har avtalt noe på bakrommet og Blatter får kritikk for det, tror jeg han uansett vil se på det som noe bra for fotballen. Hans mål er å spre fotballen til hele verden og slik han ser det kunne man kanskje ikke gjort det hvis alt skulle foregått med demokratisk virkemidler, sier Selliaas.

Blatter er suspendert i 90 dager, men har uansett sagt at han trekker seg som FIFA-president. Nytt valg holdes i februar, men det kommer trolig flere forsvarstaler fra Sepp Blatter før den tid.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.