Hopp til innhold

– Det verste har vært å ikke kunne være stolt

OTTAWA (NRK): Dagen etter at fotballjentene gjorde narr av fordommer mot dem uttalte en fotballtopp at han liker at kvinnenes shortser er blitt kortere. Landslagskaptein Trine Rønning drømmer om en ny tid.

trine rønning

HAR BLITT BEDRE: Landslagskaptein Trine Rønning mener det er blitt mye mindre fordommer mot kvinnefotball, samtidig som også kvinnefotballen har tatt sportslige steg. Men hun drømmer fortsatt om å se kvinnelandslagets drakter i vanlige fotballsjapper.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Det dukker stadig opp ting, og det viser at vi ikke er helt ferdige med dette, sier Trine Rønning.

Det er ikke noe nytt, verken at det kommer sleivete uttalelser mot kvinnefotball eller at fotballjentene må svare på spørsmål om fordommer mot idretten deres.

Egentlig er det nesten tradisjon at det dukker opp slike saker i mesterskapstider som nå.

Men det er også nettopp derfor landslagskaptein Trine Rønning mener det fortsatt er viktig å prate om fordommene.

Fotballtopper skapte overskrifter

Mandag var Rønning med i den siste episoden av humorserien Helt Ramm på NRK, hvor hun og lagvenninnene i en parodi-dokumentar mer eller mindre peker nese til typiske fordommer mot kvinnefotball.

Reporter Nicolay Ramm tar på seg rollen som gravejournalist, og har i denne episoden - kalt "Dokument Ramm" - gravd frem en skremmende ærlig erkjennelse fra de norske fotballjentene.

SE "DOKUMENTAR": Trine Rønning og flere av fotballjentene "snakker ut" om fordommene mot kvinnefotball.

Allerede dagen etter dukket det opp en sak som aktualiserer temaet ytterligere.

Den brasilianske damefotballsjefen, Marco Aurélio Cunha (61) prydet tirsdag en rekke nettaviser på grunn av uttalelser til The Globe and Mail som ble kalt sexistiske. Han sa blant annet:

«Før brukte damefotballen å etterligne herrefotballen, i draktstørrelser for eksempel, og det ble maskulint. Vi kledde kvinnene som menn. Derfor savnet vi elegans og kvinnelighet. Nå er shortsen kortere, og frisyrene er mer fikset. Det er ikke lenger kvinner kledd som menn»

Før VM skapte den spanske fotballtoppen Felice Belloli oppsikt da han kalte kvinnelige fotballspillere for «en gjeng med lesber». Han ble skippet ut av forbundet etterpå.

– Unngikk spørsmål om arbeid

Den norske landslagskapteinen konkluderer i dette intervjuet med at selv om man har kommet langt på de nesten to tiårene hun har spilt toppfotball, har man fortsatt en vei å gå.

– Hvor mye merker du fordommene dere gjør narr av i Helt Ramm i hverdagen?

– Det ligger der hele tiden. Det har blitt mindre og mindre, men det er ikke mange år siden man kviet seg for å svare når folk spurte hva man drev med og jobbet med. «Nei, jeg spiller fotball», det var liksom ikke så lett å si. Nå kan man si det med større stolthet, for fordommene er på vei bort. Det er ikke fullt så mye den der «jenter kan ikke spille fotball på høyt nivå, det er bare lesber som spiller». Den sjargongen har alltid vært der, og er der, men det er mindre nå, sier Rønning.

– Hvorfor er det blitt mindre fordommer, tror du?

– Man ser mer av produktet som er bak. Kvinnefotball blir vist mer på tv, og det ser bedre ut med flerkameraproduksjonen man har nå. Når man får det sånn så ser folk bedre at det vi holder på med ikke er så ille.

– Hvilke opplevelser har du selv med fordommer?

– Selv har jeg ikke noen sånne versting-opplevelser, men det verste har vært at man ikke kunne få stå for det man holdt på med. At man følte man burde unngå å svare på spørsmål om hva man drev med. Jeg har følt jeg ikke alltid har fått være stolt av det jeg driver med. Det har vært det verste.

– Du sier man har kommet langt. Samtidig dukker det opp saker i ny og ne. Hvor mye gjenstår?

– Man må kontinuerlig jobbe med det. Men det er når du leser slike saker og ser på kommentarfeltet under man ser at det er på vei. Det er blitt færre og færre som kommenterer at det er fælt å se på dere, ikke er det fotball og ikke er det jenter, alt det der. Nå er det ofte en mot 20 slike kommentarer, før var det gjerne 20 mot en annen type kommentar.

norges starttropp i vm

Før VM ble det en mediesak at de norske fotballjentenes nye drakter var i unisex-modell, noe som egentlig tilsvarer herrestørrelser - som dermed var for store til flere. Til VM startet fikk de til slutt overdeler sydd for kvinner.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Ikke ute etter å vise hud

– To internasjonale fotballtopper har fått medieoppslag på grunn av uttalelser om kvinnefotball i det siste. Hva tenker du om slike saker?

– Nei, si det. Det har ofte med kultur å gjøre, og så er det en annen tidsepoke der. Som det han fra Brasil sier om at vi har fått lengre hår. På åttitallet var det jo permanent, kort hår og lange shortser. Det var mote, det. Herrene hadde hockeysveis og bart. Man kan se på det på den måten også. Nå bruker herrene gjerne mer tid på badet enn oss for å få sveisen til å sitte. Det er sånn det er. Men det er ikke slik at vi vil at shortsene våre skal være korte for å vise hud. Det er ikke intensjonen i det hele tatt. Da har man misforstått. Men når vi går inn i dette mesterskapet er det vel selvsagt at vi føler oss mer vel i klær som faktisk passer oss.

– Hvordan har kvinnefotballen utviklet seg i løpet av de 17-18 årene du har spilt toppfotball?

– Det har skjedd utrolig mye. Spillet i seg selv er mye raskere. Spillerne er mer tekniske, driften av klubbene er mer profesjonell og interessen er større. Og så merker man at folk flest er mer interessert og har mindre imot oss nå. I mine øyne skjedde det nesten over natta, det skiftet. Jeg føler det skjedde spesielt mye etter fotball-EM for to år siden, da vi kom til finalen. Da tror jeg mange fikk øynene opp for hva vi egentlig driver med.

Drømmer om skjortesalg

– La oss se ti-femten år inn i fremtiden. Hvordan håper du ting ser ut da?

– Jeg skulle ønske jeg fortsatt kunne spille fotball da, slik at skjorter med mitt navn på kunne blitt solgt i fotballsjappene. Det hadde vært kult hvis vi hadde klart å komme dit at folk får lyst til å kjøpe skjortene til Trine Rønning, Ada Hegerberg, Solveig Gulbrandsen og hele gjengen. Det er en milepæl jeg drømmer om å få se bli tatt. Jeg håper jeg får det.

– Helt til slutt. Er du redd for at folk skal oppfatte dere som sutrete når tema som dette hele tiden kommer opp?

– Jeg føler ikke vi sutrer mye. Men det kommer jo hele tiden opp noe, og da må vi gjøre så godt vi kan for å svare på spørsmålene som kommer. Folk må vel få lov til å tenke at vi sutrer. Men for meg handler det ikke om sutring. Det handler om bevisstgjøring av fordommer.

Fotball

  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland