– Det er Sveits sin største styrke

En overvekt av spillerne i den sveitsiske landslagstroppen har sine røtter utenfor landet. – Vi er glad for at vi kan gi noe tilbake til Sveits, sier Eren Derdiyok, lagets tyrkisk-fødte spiss.

Slovenia-Sveits

Da Sveits møtte Slovenia i sin første kvalikkamp hadde syv av spillerne i førsteelleveren flerkulturell bakgrunn. Alt tyder på at Hitzfeld sender ut det samme laget mot Norge. Øverst fra venstre: Diego Benaglio, Granit Xhaka, Valon Behrami, Eren Derdiyok, Johan Djourou, Gökhan Inler, Ricardo Rodriguez, Stephan Lichtsteiner, Steve Von Bergen, Tranquillo Barnetta og Xherdan Shaqiri.

Foto: Jure Makovec / Afp

– Integreringen er veldig bra. Man har de beste utdanningsmuligheter og forutsetninger for å lykkes. Vi får sjansen her til å nå våre mål, og derfor er vi glad for at vi kan gi noe tilbake til Sveits, sier Eren Derdiyok til NRK.

Eren derdiyok

Eren Derdiyok er glad for at han kan gi noe tilbake til Sveits. Her er han under pressekonferansen torsdag.

Foto: Steffen Schmidt / Ap

Følg kampen her: Sveits - Norge fra kl 20.30!

 • Chat deg gjennom kampen her!

Hoffenheim-angriperen er én av tolv spillere i den multikulturelle sveitsiske troppen som er enten første- eller andregenerasjons innvandrer i alpelandet – og stadig flere kommer opp gjennom den gode talentutviklingen i Sveits.

– Vår største styrke

I 2009 vant landet U17-VM i Nigeria med en overrepresentasjonen av fremmedkulturelle spillere i verdensmestertroppen.

Foran U21-VM i fjor var tidligere trener for det sveitsiske U21-laget, Bernard Challandes, klar på at denne miksen av spillere, med røtter fra forskjellige deler i verden, var en av lagets største styrker – og det som kunne føre Sveits til topps, også i denne turneringen.

– Helt klart! Det er Sveits sin styrke, slik som hos Frankrike, England og mange andre lag. Men for et så lite land som vårt er det av ekstra betydning, sa han til swissinfo.

– Spillere som Shaqiri, Xhaka og Mehmedi har hatt andre livsopplevelser. Deres foreldre gikk gjennom noen vanskelige perioder, eksil og i noen tilfeller krig. Det kan gjøre dem ekstra ivrig til å lykkes og vise seg frem. Dette øker nivået og tvinger de etnisk sveitsiske spillerne til å yte mer, mente Challandes.

Det endte med sølv for Sveits i fjor, etter finaletap mot Spania, men Admir Mehmedi og Xherdan Shaqiri havnet på turneringens lag.

I tillegg til de to spillerne er Mario Gavrinovic, Nassim Ben Kalifa og Granit Xhaka med i troppen mot Norge. Dette er også spillere som var delaktige i Sveits sine bragder på ungdomsnivå de siste årene.

– Kjemper for å motbevise fordommer

– Vi har ikke multikulturalisme bare i fotball, men i hverdagslivet ellers. Det er en lang tradisjon for dette i Sveits, og helt normalt for oss, sier journalist Reto Gafner og drar paralleller til det sveitsiske samfunnet.

Han dekker landslaget for Schweizer Radio und Fernsehen, og har fulgt de sveitsiske gutta tett i mange år.

Gafner drar spesielt frem konfliktene på Balkan på 90-tallet, da Sveits, i likhet med mange andre land tok imot mange flyktninger fra området.

– På grunn av urolighetene på Balkan har det kommet mange mennesker fra dette området til Sveits de siste 20 årene. Nå har vi fått spillere som Dzemaili, Shaqiri, Xhaka og Behrami på landslaget som følge av dette, sier han til NRK.no.

Han forteller at de som kom fra Balkan i denne perioden ikke alltid hadde det beste ryktet i Sveits, og mener det har drevet mange til å lykkes.

Artikkelen fortsetter under bildet

Switzerland Albania

Xhaka, Shaqiri og Behrami etter Shaqiri sitt mål mot Albania sist kamp. De tre spillerne er viktige brikker i Omar Hitzfelds lag, og er alle født i Kosovo.

Foto: Samuel Truempy / Ap

– Jeg tror mange av disse guttene var ivrige etter å vise frem sine ferdigheter på fotballbanen for å motbevise disse fordommene, sier Gafner.

– Tilfører landslaget andre impulser

Disse spillerne bidrar med fotballimpulser fra langt utenfor Sveits sine grenser. Gafner sier det har ført til at landslaget har en god blanding av spillertyper, som satt inn i et sveitsisk system, utgjør et godt lag.

– Vi har fått mange forskjellige spilletyper, og landslaget har nå en god miks i fotballen de spiller. Vi har impulser fra mange forskjellige steder i verden og spillere som tar med seg en del særtrekk inn i landslaget, sier han og utdyper:

– Det har gitt det sveitsiske landslaget en rekke spillere som er gode individuelt og teknisk, som har blitt satt inn i et godt organisert system – i sveitsisk tradisjon. Det er det mest typiske med den sveitsiske spillestilen i dag; fantastisk organisering og disiplin. Alle spillerne vet hva de skal gjøre ute på banen og laget er veldig kompakt, avslutter journalisten.

Sveits vant U17-VM

Da Sveits vant U17-VM i 2009 hadde 13 av spillerne flerkulturell bakgrunn.

Foto: SUNDAY ALAMBA / AP

Fotball

 • Fortsetter i mesterligaen

  Henrikke Holm Nervik er oppnevnt som dommer i åttedelsfinalen i kvinnenes mesterliga i fotball mellom Lyon og Brøndby.

  Hun får med seg Monica Løkkeberg, Elisabeth Thoresen og Ingvild Lagnes Aarland, melder Norges Fotballforbund.

  Dommerteamet dømte 16-delsfinalen mellom Servette og Atlético Madrid i kvinnenes mesterliga i februar, og er nå også klare for neste steg i turneringen.

  Kampen spilles torsdag.

  tVJ4ieyCqmY
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Møtte til kamp uten motstander

  Lazio gikk på banen til tirsdagens Serie A-kamp mot Torino selv om alle visste at motstanderen satt isolert i hjembyen etter koronasmitte. Den italienske ligaen nektet å utsette kampen selv om Torinos karanteneperiode ville utløpe først ved midnatt.

  Lazio offentliggjorde laget på sosiale medier, og spillerne inntok banen for oppvarming og kampforberedelser som om kampen skulle spilles. Noen tok selfier, andre slappet av på benken, inntil det var 45 minutter etter fastsatt kamptid og alle kunne gå hjem.

  – Man forsvarer ikke ligaens integritet ved å lukke øynene for virkeligheten. Vi kan ikke forlate Torino, det er åpenbart for alle. Om man legger sammen to og to så bør man ikke plundre veldig med å komme til fire, sa Torino-president Urbano Cairo sarkastisk.

  Lazio før kamp mot isolerte Torino.
  Foto: Alfredo Falcone / AP
 • Tidligere Barca-president løslatt

  Tidligere Barcelona-president Josep Maria Bartomeu er løslatt etter å ha møtt i retten tirsdag. Han ble dagen før pågrepet i den såkalte «Barcagate»-saken.

  Det franske nyhetsbyrået AFP melder tirsdag at Bartomeu og hans tidligere rådgiver Jaume Masferrer tirsdag møtte i domstolen som etterforsker saken.

  I en uttalelse heter det at fotballduoen "utøvde retten de har til ikke å snakke, og at retten innvilget betinget løslatelse mens saken etterforskes videre".

  Bartomeu var én av flere personer som mandag morgen ble pågrepet i forbindelse med den såkalte «Barcagate»-saken. Katalansk politi gjennomførte i tillegg omfattende søk i den spanske storklubbens lokaler.

  Cadena Ser var først ute med opplysningene om politirazziaen. Ifølge radiokanalen har politiet i Catalonia etterforsket klubben i flere måneder. (NTB)

  Spain Soccer Police Operation
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Skjønsberg inn i landslaget

  Tidligere Stabæk-spiller Morten Morisbak Skjønsberg er ansatt som ny medieansvarlig for herrelandslaget i fotball.

  Han har inntil nylig vært ekspert for NRK, ved siden av å ha jobb som kommunikasjonsrådgiver i Statens Arbeidsmiljøinstitutt.

  Tidligere har Skjønsberg vært kaptein i Stabæk, hvor han fikk nærmere 400 kamper, og han har én landskamp for Norge. I tillegg har han spilt tre sesonger i svenske Norrköping.

  – Det blir gøy å få jobbe tett med gutta som jeg tidligere sparket på skinnleggen, en talentfull gjeng med mange sterke personligheter. Og så blir det et privilegium å få jobbe med kommunikasjon i NFF, samt samarbeide med alle i forbundet som står på hver eneste dag med å tilrettelegge fotballaktiviteter for over 270 000 medlemmer, sier Morten Skjønsberg.

  Morten Skjønsberg, NRKs fotballekspert
  Foto: NRK