NRK Meny
Normal

– Det er Sveits sin største styrke

En overvekt av spillerne i den sveitsiske landslagstroppen har sine røtter utenfor landet. – Vi er glad for at vi kan gi noe tilbake til Sveits, sier Eren Derdiyok, lagets tyrkisk-fødte spiss.

Slovenia-Sveits

Da Sveits møtte Slovenia i sin første kvalikkamp hadde syv av spillerne i førsteelleveren flerkulturell bakgrunn. Alt tyder på at Hitzfeld sender ut det samme laget mot Norge. Øverst fra venstre: Diego Benaglio, Granit Xhaka, Valon Behrami, Eren Derdiyok, Johan Djourou, Gökhan Inler, Ricardo Rodriguez, Stephan Lichtsteiner, Steve Von Bergen, Tranquillo Barnetta og Xherdan Shaqiri.

Foto: Jure Makovec / Afp

– Integreringen er veldig bra. Man har de beste utdanningsmuligheter og forutsetninger for å lykkes. Vi får sjansen her til å nå våre mål, og derfor er vi glad for at vi kan gi noe tilbake til Sveits, sier Eren Derdiyok til NRK.

Eren derdiyok

Eren Derdiyok er glad for at han kan gi noe tilbake til Sveits. Her er han under pressekonferansen torsdag.

Foto: Steffen Schmidt / Ap

Følg kampen her: Sveits - Norge fra kl 20.30!

  • Chat deg gjennom kampen her!

Hoffenheim-angriperen er én av tolv spillere i den multikulturelle sveitsiske troppen som er enten første- eller andregenerasjons innvandrer i alpelandet – og stadig flere kommer opp gjennom den gode talentutviklingen i Sveits.

– Vår største styrke

I 2009 vant landet U17-VM i Nigeria med en overrepresentasjonen av fremmedkulturelle spillere i verdensmestertroppen.

Foran U21-VM i fjor var tidligere trener for det sveitsiske U21-laget, Bernard Challandes, klar på at denne miksen av spillere, med røtter fra forskjellige deler i verden, var en av lagets største styrker – og det som kunne føre Sveits til topps, også i denne turneringen.

– Helt klart! Det er Sveits sin styrke, slik som hos Frankrike, England og mange andre lag. Men for et så lite land som vårt er det av ekstra betydning, sa han til swissinfo.

– Spillere som Shaqiri, Xhaka og Mehmedi har hatt andre livsopplevelser. Deres foreldre gikk gjennom noen vanskelige perioder, eksil og i noen tilfeller krig. Det kan gjøre dem ekstra ivrig til å lykkes og vise seg frem. Dette øker nivået og tvinger de etnisk sveitsiske spillerne til å yte mer, mente Challandes.

Det endte med sølv for Sveits i fjor, etter finaletap mot Spania, men Admir Mehmedi og Xherdan Shaqiri havnet på turneringens lag.

I tillegg til de to spillerne er Mario Gavrinovic, Nassim Ben Kalifa og Granit Xhaka med i troppen mot Norge. Dette er også spillere som var delaktige i Sveits sine bragder på ungdomsnivå de siste årene.

– Kjemper for å motbevise fordommer

– Vi har ikke multikulturalisme bare i fotball, men i hverdagslivet ellers. Det er en lang tradisjon for dette i Sveits, og helt normalt for oss, sier journalist Reto Gafner og drar paralleller til det sveitsiske samfunnet.

Han dekker landslaget for Schweizer Radio und Fernsehen, og har fulgt de sveitsiske gutta tett i mange år.

Gafner drar spesielt frem konfliktene på Balkan på 90-tallet, da Sveits, i likhet med mange andre land tok imot mange flyktninger fra området.

– På grunn av urolighetene på Balkan har det kommet mange mennesker fra dette området til Sveits de siste 20 årene. Nå har vi fått spillere som Dzemaili, Shaqiri, Xhaka og Behrami på landslaget som følge av dette, sier han til NRK.no.

Han forteller at de som kom fra Balkan i denne perioden ikke alltid hadde det beste ryktet i Sveits, og mener det har drevet mange til å lykkes.

Artikkelen fortsetter under bildet

Switzerland Albania

Xhaka, Shaqiri og Behrami etter Shaqiri sitt mål mot Albania sist kamp. De tre spillerne er viktige brikker i Omar Hitzfelds lag, og er alle født i Kosovo.

Foto: Samuel Truempy / Ap

– Jeg tror mange av disse guttene var ivrige etter å vise frem sine ferdigheter på fotballbanen for å motbevise disse fordommene, sier Gafner.

– Tilfører landslaget andre impulser

Disse spillerne bidrar med fotballimpulser fra langt utenfor Sveits sine grenser. Gafner sier det har ført til at landslaget har en god blanding av spillertyper, som satt inn i et sveitsisk system, utgjør et godt lag.

– Vi har fått mange forskjellige spilletyper, og landslaget har nå en god miks i fotballen de spiller. Vi har impulser fra mange forskjellige steder i verden og spillere som tar med seg en del særtrekk inn i landslaget, sier han og utdyper:

– Det har gitt det sveitsiske landslaget en rekke spillere som er gode individuelt og teknisk, som har blitt satt inn i et godt organisert system – i sveitsisk tradisjon. Det er det mest typiske med den sveitsiske spillestilen i dag; fantastisk organisering og disiplin. Alle spillerne vet hva de skal gjøre ute på banen og laget er veldig kompakt, avslutter journalisten.

Sveits vant U17-VM

Da Sveits vant U17-VM i 2009 hadde 13 av spillerne flerkulturell bakgrunn.

Foto: SUNDAY ALAMBA / AP

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.