Hovedkampens seertall nesten halvert: – Klubber kan gå konkurs

Siden TV-rettighetene for norsk eliteseriefotball gikk over til C More, har seertallene på eliteseriens hovedkamp gått ned med 44 prosent. Sponsorene fortviler.

Rosenborg-supportere

Rosenborg-supporterne koste seg på Fosshaugane under søndagens 4-0-seier over Sogndal. Kampen ble sett av 263.000 TV-seere.

Foto: Snæland, Alf Vidar / NTB scanpix

– Det er fryktelig for fotballen. De graver sin egen grav. Folk mister interessen for produktet eliteserien, sier Jacob Lund, mangeårig sponsorsjef i DNB og eier av konsulentbyrået SponsorConsult, til NRK.no.

Jacob Lund

Sponsorekspert Jacob Lund er meget kritisk til hvordan TV-rettighetene til norsk eliteserie forvaltes. Her fra 2002.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Tre serierunder er ferdigspilt, og tallene for TV-kampene har begynt å komme inn. NRK.no har tatt en nærmere kikk på tallene, og tendensen er klar.

Rundens TV 2-sendte hovedkamp har falt drastisk i seeroppslutning. Snittet for de tre hovedkampene på TV 2 er 44 prosent lavere enn på samme tid i fjor.

Mye av grunnen skyldes at C More, som har overtatt senderettighetene fra TV2, velger å sende den mest publikumsvennlige kampen, altså toppoppgjørene mellom de største lagene, på betalingskanalen «C More Fotball» lørdag kveld.

Siden C More har førstvalget, havner rundens andrevalg som TV 2s hovedkamp søndag kveld.

– Kan oppleve sponsortørke

For sponsormarkedet, som dytter penger inn i eliteserieklubbene for å profilere merkevaren sin og bli synliggjort på TV, er trenden svært uheldig, mener sponsorekspert Jacob Lund.

– Hva kan bli konsekvensene?

– Vi kan oppleve sponsortørke. Sponsorene får ikke noe igjen for pengene de har dyttet inn i fotballen. Vi har hatt konkurser i fotballklubber før, sier Lund advarende.

– Hvor galt kan det gå?

Vidar Riseth

Tidligere landslagsspiller Vidar Riseth er i dag sponsorssjef i Rema 1000.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Vi kan se flere konkurser i norsk fotball, det er helt åpenbart.

RBK-sponsor: – Det er dramatiske tall

NRK.no har vært i kontakt med flere av eliteseriens hovedsponsorer.

Rema 1000 er hovedsponsor for Rosenborg, og matvarekjedens sponsoravdeling er bekymret for de lave seertallene.

– Det er dramatiske tall. Det er ikke bra i det hele tatt. Vi følger nøye med på utviklingen, sier Vidar Riseth, sponsorsjef for Rema 1000 som er hovedsponsor for RBK, til NRK.no.

– Vi er en nasjonal sponsor, så når vi går inn med penger i fotballen, ser vi på helhetsbilde. Når tallene blir såpass små, må vi selvsagt se nærmere på det. Vi ønsker å være synlige, sier Riseth, og fortsetter:

– Dersom tendensen fortsetter, vil jeg tro man får se at klubbene ikke får inn like mye penger fra sponsorer, sier han.

– Hvor mye har TV-tall å si for en bedrift som Rema 1000?

– Vi støtter Rosenborg fordi vi ønsker å assosieres med deres prestasjoner. Desto mer synlige vi er sammen med dem, desto mer fornøyd er vi. Når tallene går så kraftig ned som vi har sett i sesongstarten, så er det klart at vi vil se på det. Det er helt naturlig, sier Riseth.

Med dagens system går altså storkamper som Brann - Rosenborg og Brann - Molde på betal-TV-kanaler, mens mindre publikumsvennlige kamper blir sendt på gratiskanalene TV 2 og TV 2 Zebra.

VIF-sponsor: – Kan bli store konsekvenser

I tillegg er kamptidspunktet for søndagskampen på TV 2 flyttet fra kl 20.00 til kl 19.00. Denne helgen valgte kanalen å sende Sogndal - Rosenborg søndag kveld.

– Vi er selvsagt ikke fornøyd med 20.000 seere på en av toppkampene i eliteserien, sier Camilla Forberg, merkevare- og sponsorsjef i DNB.

DNB er en av Vålerengas største sponsorer. Nå frykter banken at konsekvensene kan bli en re-prising av sponsorpengene som blir gitt til klubbene.

– Vårt mål er å være med å skape mest mulig engasjement rundt våre sponsorobjekter, og dersom engasjementet rundt norsk fotball går ned, vil vi kanskje få se en re-prising av norske sponsorater. Det kan bli store konsekvenser, sier Forberg i DNB.

Niels Røine

Niels Røine i Norsk Toppfotball mener kritikken bunner ned i feil sammenligninger, og at seertallene på betalingskanalene er meget positive.

Foto: Bjerkmann, Steinar Johan / NTB scanpix

– Vi synes det er trist at norsk toppfotball ikke går på de store kanalene. Vi kommer til å følge utviklingen nøye, avslutter Forberg.

Toppfotballsjefen avviser kritikken

Niels Røine, administrerende direktør i Norsk Toppfotball, har en helt annen innfallsvinkel på de synkende seertallene. Han mener det er feil å sammenligne årets seertall med fjorårets, ettersom kamptidspunktet er endret.

– Det blir å sammenligne epler og pærer, mener Røine.

– Betal-TV-tallene er bedre enn noen gang. Tallet på folk som abonnerer på C More går stadig opp. TV 2s hovedkamp er flyttet til kl 19.00 som betyr at man konkurrerer mot Dagsrevyen. Da er det ikke overraskende at tallene går noe ned, sier Røine.

– Hvorfor har dere lagt ukas antatt beste kamp på betalingskanal?

– Det er et bevisst valg. Vi ønsket å ha flere kamper på betal-TV, det er bare snakk om én kamp mer på betalngs-TV enn før. Vi er fortsatt det landet i Europa med flest kamper på gratiskanaler, påpeker Røine.

PS: Vi gjør oppmerksom på at Jacob Lund har et avgrenset konsulentoppdrag for NRK, men han er ikke involvert i spørsmål knyttet til fotballrettigheter.

Fotball

Oppsummert

 • Etter kampen: Bodø/Glimt og Roma stiller til pressekonferanse.
 • Zlatan med mål og selvmål

  Zlatan Ibrahimovic scoret for begge lag da han spilte fra start i Serie A for første gang på nesten et halvt år. Milan vant så vidt mot ni Bologna-spillere.

  Det endte 4-2 til gjestene etter to sene mål. Ibrahimovic fastsatte selv resultatet.

  40-åringen var i Milans startoppstilling for første gang siden 9. mai, etter å ha kvittet seg med skaden som kostet ham slutten av forrige sesong, sommerens EM-sluttspill og begynnelsen av denne sesongen.

  Det begynte bra, da han spilte fram Rafael Leão til ledermålet etter et kvarter. Det så mørkt ut for hjemmelaget Bologna da midtstopper Adama Soumaoro fikk rødt kort noen minutter senere, og Milan-kaptein David Calabria doblet ledelsen før pause.

  I det 49. minutt rotet Ibrahimovic det til på defensiv dødball. Nicolas Dominguez slo inn, og svensken stusset ballen i eget mål. Det inspirerte Bologna, som bare tre minutter senere utlignet ved Musa Barrow.

  I det 58. minutt fikk Bologna-kaptein Roberto Soriano marsjordre for en stygg stempling, og hjemmelaget måtte spille den siste drøye halvtimen med ni mann.

  Milan slet likevel med å avgjøre, men i det 84. minutt kom ledermålet signert Ismael Bennacer. I siste ordinære minutt gjorde Ibrahimovic 4-2 med assist fra samme Bennacer.

  Serie A - Bologna v AC Milan
  Foto: Jennifer Lorenzini / Reuters
 • Ohi-dobbel mot gamleklubben

  De tidligere Stabæk-spillerne Ola Brynhildsen og Ohi Omoijuanfo senket Stabæk på Nadderud da Molde vant 3-0 lørdag i Eliteserien. Molde leder nå serien.

  1-0 kom etter 17 minutter, etter at Omoijuanfo spilte ut venstre til Brynhildsen, som slo inn. Ivan Mesik klarte på klønete vis å klarere ballen i eget mål.

  Og fire minutter ut i den andre omgangen var rollene snudd. Brynhildsen spilte Ohi alene med Marcus Sandberg i Stabæk-målet, og Eliteserie-toppscoreren var iskald da han satte inn sitt 23. mål for sesongen.

  Seks minutter før slutt fastsatte spissen resultatet til 3-0. Storseieren kom til tross for at Molde spilte med en mann mindre i 55 minutter etter at Birk Risa fikk sitt andre gule etter 35 minutter. I tillegg bommet Omoijuanfo på straffe etter 66 minutter.

  – Det er en solid, solid seier, og det viser karakteren til gutta her, sa Omoijuanfo til NRK etter seieren.

  Seieren gjør at Molde nå leder Eliteserien på bedre målforskjell enn Bodø/Glimt. Serieledelsen får Molde låne i minst ett døgn. Dersom Glimt tar poeng borte mot Strømsgodset søndag, er Kjetil Knutsen og co. serieledere igjen.

  Eliteserien fotball 2021 Stabæk - Molde
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Haaland kan være ute resten året

  Erling Braut Haaland kan kanskje ha spilt sin siste kamp i 2021. Til VG sier landslagslege Ola Sand at alt før kampen mot Bayern Munchen 4. desember vil være en bonus.

  – Jeg tror selv det er en skade som tar mer enn fire uker, men det er for tidlig å si noe eksakt, sier Sand til VG.

  Etter kampen mot serierivalen 4. desember er det to uker igjen med seriespill i Tyskland før det er vinterpause. Da starter ikke serien før ut på nyåret.

  Skaden gjør at Haaland mister landskampene mot Latvia og Nederland, og det får den nederlandske fansen til å trekke på smilebåndet.

  EBH
  Foto: INA FASSBENDER / AFP
 • Dortmund vant uten Haaland

  Borussia Dortmund må greie seg uten Erling Braut Haaland de neste ukene, men savnet var ikke prekært i 3-1-kampen borte mot Arminia Bielefeld i tysk Bundesliga.

  Emre Can banet vei for seieren med en straffescoring etter en halvtime. Deretter doblet stopperveteranen Mats Hummels på volley like før pause, mens Jude Bellingham senere fintet bort tre forsvarere og lobbet inn dagens tredje nettkjenning.

  I sluttminuttene sprakk Dortmund-nullen. Arminia Bielefeld reduserte ved Fabian Klos fra krittmerket.

  Etter ni runder ligger Dortmund ett poeng bak tabelltopp Bayern München, som igjen vant overlegent med 4-0 hjemme mot Hoffenheim. Serge Gnabry, Robert Lewandowski, Eric Maxim Choupo-Moting og Kingsley Coman scoret målene.

  Dortmund
  Foto: Sascha Schuermann / AFP
 • Blytung dag for Strandberg

  Stefan Strandberg har nok hatt bedre dager på jobben. Lørdag lagde han straffe og scoret selvmål da Salernitana tapte 2-4 for Empoli.

  Det ble en marerittåpning for Strandberg og co. Allerede etter to minutter tok Empoli ledelsen etter scoring av Andrea Pinamonti, før Patrick Cutrone satte inn 2-0 etter elleve minutter.

  Og to minutter senere sto det 3-0 til gjestene etter at Strandberg hadde scoret selvmål. Vondt ble til verre for nordmannen på overtid av den første omgangen da han lagde straffe. Pinamonti var sikker og økte til 4-0.

  Hjemmelaget pyntet på resultatet i den andre omgangen, men det ble til slutt tap 2-4.

  Salernitana ligger stadig sist i Serie A. Etter ni kamper har Strandberg og co. fire poeng etter en seier, en uavgjort og sju tap.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Tano Pecoraro / AP

Skadekrisen vokser for Norge – nok et forfall før skjebnekampen

World Cup - UEFA Qualifiers - Group I - Hungary v England