Hopp til innhold

Hovedkampens seertall nesten halvert: – Klubber kan gå konkurs

Siden TV-rettighetene for norsk eliteseriefotball gikk over til C More, har seertallene på eliteseriens hovedkamp gått ned med 44 prosent. Sponsorene fortviler.

Rosenborg-supportere

Rosenborg-supporterne koste seg på Fosshaugane under søndagens 4-0-seier over Sogndal. Kampen ble sett av 263.000 TV-seere.

Foto: Snæland, Alf Vidar / NTB scanpix

– Det er fryktelig for fotballen. De graver sin egen grav. Folk mister interessen for produktet eliteserien, sier Jacob Lund, mangeårig sponsorsjef i DNB og eier av konsulentbyrået SponsorConsult, til NRK.no.

Jacob Lund

Sponsorekspert Jacob Lund er meget kritisk til hvordan TV-rettighetene til norsk eliteserie forvaltes. Her fra 2002.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Tre serierunder er ferdigspilt, og tallene for TV-kampene har begynt å komme inn. NRK.no har tatt en nærmere kikk på tallene, og tendensen er klar.

Rundens TV 2-sendte hovedkamp har falt drastisk i seeroppslutning. Snittet for de tre hovedkampene på TV 2 er 44 prosent lavere enn på samme tid i fjor.

Mye av grunnen skyldes at C More, som har overtatt senderettighetene fra TV2, velger å sende den mest publikumsvennlige kampen, altså toppoppgjørene mellom de største lagene, på betalingskanalen «C More Fotball» lørdag kveld.

Siden C More har førstvalget, havner rundens andrevalg som TV 2s hovedkamp søndag kveld.

– Kan oppleve sponsortørke

For sponsormarkedet, som dytter penger inn i eliteserieklubbene for å profilere merkevaren sin og bli synliggjort på TV, er trenden svært uheldig, mener sponsorekspert Jacob Lund.

– Hva kan bli konsekvensene?

– Vi kan oppleve sponsortørke. Sponsorene får ikke noe igjen for pengene de har dyttet inn i fotballen. Vi har hatt konkurser i fotballklubber før, sier Lund advarende.

– Hvor galt kan det gå?

Vidar Riseth

Tidligere landslagsspiller Vidar Riseth er i dag sponsorssjef i Rema 1000.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Vi kan se flere konkurser i norsk fotball, det er helt åpenbart.

RBK-sponsor: – Det er dramatiske tall

NRK.no har vært i kontakt med flere av eliteseriens hovedsponsorer.

Rema 1000 er hovedsponsor for Rosenborg, og matvarekjedens sponsoravdeling er bekymret for de lave seertallene.

– Det er dramatiske tall. Det er ikke bra i det hele tatt. Vi følger nøye med på utviklingen, sier Vidar Riseth, sponsorsjef for Rema 1000 som er hovedsponsor for RBK, til NRK.no.

– Vi er en nasjonal sponsor, så når vi går inn med penger i fotballen, ser vi på helhetsbilde. Når tallene blir såpass små, må vi selvsagt se nærmere på det. Vi ønsker å være synlige, sier Riseth, og fortsetter:

– Dersom tendensen fortsetter, vil jeg tro man får se at klubbene ikke får inn like mye penger fra sponsorer, sier han.

– Hvor mye har TV-tall å si for en bedrift som Rema 1000?

– Vi støtter Rosenborg fordi vi ønsker å assosieres med deres prestasjoner. Desto mer synlige vi er sammen med dem, desto mer fornøyd er vi. Når tallene går så kraftig ned som vi har sett i sesongstarten, så er det klart at vi vil se på det. Det er helt naturlig, sier Riseth.

Med dagens system går altså storkamper som Brann - Rosenborg og Brann - Molde på betal-TV-kanaler, mens mindre publikumsvennlige kamper blir sendt på gratiskanalene TV 2 og TV 2 Zebra.

VIF-sponsor: – Kan bli store konsekvenser

I tillegg er kamptidspunktet for søndagskampen på TV 2 flyttet fra kl 20.00 til kl 19.00. Denne helgen valgte kanalen å sende Sogndal - Rosenborg søndag kveld.

– Vi er selvsagt ikke fornøyd med 20.000 seere på en av toppkampene i eliteserien, sier Camilla Forberg, merkevare- og sponsorsjef i DNB.

DNB er en av Vålerengas største sponsorer. Nå frykter banken at konsekvensene kan bli en re-prising av sponsorpengene som blir gitt til klubbene.

– Vårt mål er å være med å skape mest mulig engasjement rundt våre sponsorobjekter, og dersom engasjementet rundt norsk fotball går ned, vil vi kanskje få se en re-prising av norske sponsorater. Det kan bli store konsekvenser, sier Forberg i DNB.

Niels Røine

Niels Røine i Norsk Toppfotball mener kritikken bunner ned i feil sammenligninger, og at seertallene på betalingskanalene er meget positive.

Foto: Bjerkmann, Steinar Johan / NTB scanpix

– Vi synes det er trist at norsk toppfotball ikke går på de store kanalene. Vi kommer til å følge utviklingen nøye, avslutter Forberg.

Toppfotballsjefen avviser kritikken

Niels Røine, administrerende direktør i Norsk Toppfotball, har en helt annen innfallsvinkel på de synkende seertallene. Han mener det er feil å sammenligne årets seertall med fjorårets, ettersom kamptidspunktet er endret.

– Det blir å sammenligne epler og pærer, mener Røine.

– Betal-TV-tallene er bedre enn noen gang. Tallet på folk som abonnerer på C More går stadig opp. TV 2s hovedkamp er flyttet til kl 19.00 som betyr at man konkurrerer mot Dagsrevyen. Da er det ikke overraskende at tallene går noe ned, sier Røine.

– Hvorfor har dere lagt ukas antatt beste kamp på betalingskanal?

– Det er et bevisst valg. Vi ønsket å ha flere kamper på betal-TV, det er bare snakk om én kamp mer på betalngs-TV enn før. Vi er fortsatt det landet i Europa med flest kamper på gratiskanaler, påpeker Røine.

PS: Vi gjør oppmerksom på at Jacob Lund har et avgrenset konsulentoppdrag for NRK, men han er ikke involvert i spørsmål knyttet til fotballrettigheter.

Fotball

 • Mitrovic og Silva kan bli straffet hardt etter bråk

  Englands fotballforbund har opprettet disiplinærsaker mot Fulham-manager Marco Silva og spissen Aleksandar Mitrovic etter FA-cuptapet for Manchester United.

  Da stoppet Willian et skudd fra Jadon Sanchos med hånden. Etter en videosjekk ble det dømt straffe til United og rødt kort til Fulhams brasilianer. Utvist ble også manager Marco Silva og målscorer Mitrovic for å ha protest illsint mot avgjørelsen.

  Mandag skriver det engelske fotballforbundet at Silva må svare for anklager om at han brukte uakseptable og krenkende ord mot både dommeren og fjerdedommeren i forbindelse med bråket.

  Fulham-sjefen anklages også for å ha kastet en vannflaske mot fjerdedommeren.

  Videre skriver forbundet at straffen Mitrovic normalt vil få for å ha pådratt seg rødt kort «åpenbart ikke er tilstrekkelig» i dette tilfellet. Dermed kan det bli en ekstra lang utelukkelse for serberen.

  Mitrovic skal også ha brukt krenkende ord etter utvisningen. (NTB)

  Britain Soccer FA Cup
  Foto: Jon Super / AP
 • Tysk VM-helt sparket etter ni måneder

  Den tyske fotballegenden Miroslav Klose er ferdig som trener i den østerrikske fotballklubben Altach. Han ble ansatt så sent som i fjor sommer.

  Under Kloses ledelse har Altach falt til bunns på tabellen i den østerrikske toppserien.

  – Miroslav Klose ga alt fra første til siste dag, og det var en stor opplevelse å ha ham som trener og fremfor alt som person i Altach, sier administrerende direktør Christoph Längle i en uttalelse mandag.

  – Selv om et trenerskifte alltid gjør enormt vondt, er det viktigere enn noe annet at Altach blir i den østerriksk Bundesliga i 2023/24-sesongen, legger han til.

  Laget til Klose spilte uavgjort 1-1 mot serieleder Salzburg i helgen, men det sterke resultatet var ikke nok til å redde VM-vinnerens jobb. (NTB)

  Miroslav Klose
  Foto: VINCENZO PINTO / AFP
 • TV 2: Hegerberg tilbake etter langtidsskade

  Ada Hegerberg returnerer til Lyons tropp når de møter Chelsea i Mesterligaen onsdag. Det melder TV 2. Verken Lyon eller Hegerberg selv har foreløpig bekreftet nyheten.

  Stjernespissen har slitt med skader i lang tid, og vært ute siden hun pådro seg en smell mot Belgia i september.

  Neste mulighet for å spille landskamper er i april når Hege Riises lag møter Spania og Sverige i privatlandskamper.

  Women's Euro 2022 - Group A - Austria v Norway
  Foto: BERNADETT SZABO / Reuters
 • Italias landslag varsler Vialli-hyllest

  Regjerende europamester Italia går på banen for å hedre den avdøde spisshelten Gianluca Vialli når EM-kvalifiseringen innledes mot England torsdag.

  Vialli døde i januar etter en lang kamp med bukspyttkjertelkreft, kun 58 år gammel.

  Spisslegenden var landslagssjef Roberto Mancinis beste venn og mangeårige lagkamerat i Sampdoria på 1980- og 1990-tallet.

  – Jeg har allerede snakket om det med spillerne. For oss vil det være viktig å huske ham. Det er som om han er med oss, sa Mancini mandag.

  – Han hadde sin plass, og dette er ikke lett for oss. Vi må prøve å gjøre det bra for ham, la han til. (NTB)

  Vialli og Mancini
  Foto: LAURENCE GRIFFITHS / AFP
 • Ajer ute med skade – Hanche-Olsen pådro seg smell

  Brentford-proffen Kristoffer Ajer er skadd og er ute av Norges tropp til de kommende EM-kvalifiseringskampene mot Spania og Georgia.

  – Ajer har meldt forfall. Han var inne både som alternativ på midtstopper og høyreback. På de posisjonene har vi mange alternativer, sa landslagssjef Ståle Solbakken på en pressekonferanse mandag.

  I tillegg er det nok en stopper det er noe bekymring rundt.

  – Andreas Hanche-Olsen fikk seg en smell i går, men kom hit relativt frisk og rask. Vi får se hvordan det ser ut med ham i morgen, fortsatte han. (NRK/NTB)

  Fotball: Trening med Norges herrelandslag
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Chelsea v Borussia Dortmund