– Det blir spansk EM-jubel

– Tyskland er EMs beste lag, men Spania går likevel til topps i mesterskapet, ifølge NRKs tolv utvalgte fotballentusiaster. Sjekk ut sannsynligheten for at ditt lag vinner EM her!

EM

Selv om Miroslav Kloses Tyskland ifølge statistikken er det beste laget i EM, er det likevel størst sjanse for spansk jubel.

I samarbeid med Norsk Regnesentral har NRK Sport kommet fram til hvor stor sannsynlighet det er for at ulike lag går til topps i EM.

  • Stem på din EM-favoritt nederst i saken!

– Ifølge statistikken er Tyskland det beste laget i mesterskapet. Sannsynligheten er imidlertid større for at Spania avanserer til kvartfinalen, og de ender derfor opp som favoritt til å vinne turneringen, sier Anders Løland i Norsk Regnesentral, før han utdyper:

– Om alle lagene hadde spilt mot hverandre, er sannsynligheten størst for at Tyskland ville vunnet til slutt. Men Spania har en enklere vei til sluttspillet, forklarer Løland, og viser til at Tyskland må bryne seg på både Nederland og Portugal i gruppespillet.

Artikkelen fortsetter under bildet

FBL-WC2010-MATCH62-GER-ESP 98737996

SPANSK JUBEL: Tyskland røk ut i semifinalen i VM 2010, etter å ha tapt 1–0 mot Spania. Kan spanjolene gå til topps enda en gang?

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Tre som skiller seg ut

I utregningen har Norsk Regnesentral snakket med tolv av NRKs utvalgte fotballeksperter og -entusiaster.

Totalt har hver av entusiastene fått tippe tre utfall av hver kamp, for på den måten å komme fram til det mest sannsynlige styrkeforholdet mellom lagene.

– Vi kunne ha regnet ut statistikken ved å se på landslagenes resultater de siste fire årene, men et resultat i 2008 sier lite om hvor godt laget er i dag, sier Løland om hvorfor statistikken er begrunnet i entusiastenes resultattips.

U-23 LA MANGA

Tina Wulff.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Og fotballentusiastene ender opp med å slå fast det «alle» mener, nemlig at Spania, Tyskland eller Nederland vil løfte pokalen i Kiev.

– Jeg tippet at Spania vinner. De har erfaringen, det beste spillermaterialet og de spiller den fineste fotballen, sier en av deltagerne i undersøkelsen, Vålerenga-spiller Tina Wulff.

Og Spania er den største favoritten med 19,4 prosent sjanse for å vinne EM. Tyskland følger på andreplass blant favorittene med 18,6 prosent vinnersjanse, mens Nederland følger hakk i hæl med sine 17,4 prosent.

Steen Jensen

Ingebrigt Steen Jensen.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

– Spania og Nederland kommer kanskje langt, men jeg tror Tyskland vinner denne gangen, sier en annen av deltakerne, Stabæk-guru Ingebrigt Steen Jensen.

Italia, som ifølge de tolv fotballentusiastene er den fjerde mest sannsynlige vinneren av EM, har kun syv prosent sjanse for å gå til topps.

  • Vil du vite hva sannsynligheten er for at et lag avanserer fra gruppespillet? Eller kanskje hva sjansen er for at det blir finale på ditt favorittlag? Sjekk ut her!

Vil endres underveis

I tillegg til å spå utfallet av kampene i gruppespillet, har Tina Wulff, Ingebrigt Steen Jensen og de ti andre fotballentusiastene tippet resultater i hypotetiske sluttspillkamper.

Dermed sier statistikken kun noe om sannsynligheten før EM starter. Underveis i mesterskapet vil sannsynligheten endres ut ifra hvordan kampene ender.

– Vi kommer til å oppdatere statistikken og regne ut nye sannsynligheter hver kveld etter kampene. Morgenen etter er de nye tallene klare, sier Løland i Norsk Regnesentral.

Kan holde seg oppdatert

På den måten kan fotballinteresserte bruke nettsiden for å holde seg oppdatert på hvilke lag som til en hver tid er favoritt til å vinne turneringen.

Statistikken kommer dessuten til å bli brukt hyppig i NRKs TV-sendinger fra mesterskapet.

– Statistikken vi regner ut har vist seg å være god i tidligere mesterskap. Den eneste gangen det ikke gikk slik ekspertene spådde, var vel da Hellas vant EM i 2004, sier Løland.

Så gjenstår det å se om Spania går til topps for tredje mesterskap på rad.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fotball

Oppsummert

  • Cirka 20.05: Pressekonferanse med Ståle Solbakken og en utvalgt spiller etter kampen mot Tyrkia.