– Det blir spansk EM-jubel

– Tyskland er EMs beste lag, men Spania går likevel til topps i mesterskapet, ifølge NRKs tolv utvalgte fotballentusiaster. Sjekk ut sannsynligheten for at ditt lag vinner EM her!

EM

Selv om Miroslav Kloses Tyskland ifølge statistikken er det beste laget i EM, er det likevel størst sjanse for spansk jubel.

I samarbeid med Norsk Regnesentral har NRK Sport kommet fram til hvor stor sannsynlighet det er for at ulike lag går til topps i EM.

 • Stem på din EM-favoritt nederst i saken!

– Ifølge statistikken er Tyskland det beste laget i mesterskapet. Sannsynligheten er imidlertid større for at Spania avanserer til kvartfinalen, og de ender derfor opp som favoritt til å vinne turneringen, sier Anders Løland i Norsk Regnesentral, før han utdyper:

– Om alle lagene hadde spilt mot hverandre, er sannsynligheten størst for at Tyskland ville vunnet til slutt. Men Spania har en enklere vei til sluttspillet, forklarer Løland, og viser til at Tyskland må bryne seg på både Nederland og Portugal i gruppespillet.

Artikkelen fortsetter under bildet

FBL-WC2010-MATCH62-GER-ESP 98737996

SPANSK JUBEL: Tyskland røk ut i semifinalen i VM 2010, etter å ha tapt 1–0 mot Spania. Kan spanjolene gå til topps enda en gang?

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Tre som skiller seg ut

I utregningen har Norsk Regnesentral snakket med tolv av NRKs utvalgte fotballeksperter og -entusiaster.

Totalt har hver av entusiastene fått tippe tre utfall av hver kamp, for på den måten å komme fram til det mest sannsynlige styrkeforholdet mellom lagene.

– Vi kunne ha regnet ut statistikken ved å se på landslagenes resultater de siste fire årene, men et resultat i 2008 sier lite om hvor godt laget er i dag, sier Løland om hvorfor statistikken er begrunnet i entusiastenes resultattips.

U-23 LA MANGA

Tina Wulff.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Og fotballentusiastene ender opp med å slå fast det «alle» mener, nemlig at Spania, Tyskland eller Nederland vil løfte pokalen i Kiev.

– Jeg tippet at Spania vinner. De har erfaringen, det beste spillermaterialet og de spiller den fineste fotballen, sier en av deltagerne i undersøkelsen, Vålerenga-spiller Tina Wulff.

Og Spania er den største favoritten med 19,4 prosent sjanse for å vinne EM. Tyskland følger på andreplass blant favorittene med 18,6 prosent vinnersjanse, mens Nederland følger hakk i hæl med sine 17,4 prosent.

Steen Jensen

Ingebrigt Steen Jensen.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

– Spania og Nederland kommer kanskje langt, men jeg tror Tyskland vinner denne gangen, sier en annen av deltakerne, Stabæk-guru Ingebrigt Steen Jensen.

Italia, som ifølge de tolv fotballentusiastene er den fjerde mest sannsynlige vinneren av EM, har kun syv prosent sjanse for å gå til topps.

 • Vil du vite hva sannsynligheten er for at et lag avanserer fra gruppespillet? Eller kanskje hva sjansen er for at det blir finale på ditt favorittlag? Sjekk ut her!

Vil endres underveis

I tillegg til å spå utfallet av kampene i gruppespillet, har Tina Wulff, Ingebrigt Steen Jensen og de ti andre fotballentusiastene tippet resultater i hypotetiske sluttspillkamper.

Dermed sier statistikken kun noe om sannsynligheten før EM starter. Underveis i mesterskapet vil sannsynligheten endres ut ifra hvordan kampene ender.

– Vi kommer til å oppdatere statistikken og regne ut nye sannsynligheter hver kveld etter kampene. Morgenen etter er de nye tallene klare, sier Løland i Norsk Regnesentral.

Kan holde seg oppdatert

På den måten kan fotballinteresserte bruke nettsiden for å holde seg oppdatert på hvilke lag som til en hver tid er favoritt til å vinne turneringen.

Statistikken kommer dessuten til å bli brukt hyppig i NRKs TV-sendinger fra mesterskapet.

– Statistikken vi regner ut har vist seg å være god i tidligere mesterskap. Den eneste gangen det ikke gikk slik ekspertene spådde, var vel da Hellas vant EM i 2004, sier Løland.

Så gjenstår det å se om Spania går til topps for tredje mesterskap på rad.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fotball

Oppsummert

 • Cirka 20.05: Pressekonferanse med Ståle Solbakken og en utvalgt spiller etter kampen mot Tyrkia.
 • Feiret gull med målfest

  Etter at Leipzig tapte mot Dortmund, var Bayern München ligamestere allerede før kveldens kamp mot Borussia Mönchengladbach. De valgte å feire med en heidundrende målfest.

  Til slutt sto det 6-0 i favør Tysklands desidert beste fotballag, som nå har vunnet gull ni sesonger på rad.

  Robert Lewandowski scoret tre av målene, og er oppe i vanvittige 39 mål på 27 kamper i Bundesliga så langt denne sesongen. Det er 14 mål mer enn nummer to på toppscorerlisten, Erling Braut Haaland.

  Det betyr at polakken kun er ett mål bak Gerd Müllers utrolige målrekord i Bundesliga. Müller ga seg ikke før han hadde 40 fulltreffere i 1971/72-sesongen. Lewandowaki har to kamper å gjøre det på.

  Bayern München
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Hele Odd-laget i karantene

  Søndagens eliteseriekamp mellom Odd og Sandefjord er utsatt på grunn av en positiv koronatest i Odd, melder NTB.

  «Hele laget i Odds Ballklubb er satt i karantene etter at en spiller har fått påvist Covid 19», opplyser klubben selv på sin hjemmeside.

  Kort tid før nyheten om positiv koronatest og utsettelse ble det kjent at Skien sammen med Bamble og Porsgrunn er satt under tiltaksnivå B. Ifølge Telemarksavisa ville ikke Odd kunne hatt publikum på arenaen om klubbens seriestart hadde gått som planlagt.

  Klubbens sportssjef Tore Andersen bekrefter overfor NTB at den koronapositive spilleren kjente på symptomer lørdag formiddag. Vedkommende er satt i isolasjon og følges opp av Odds medisinske apparat.

  – Det er kjedelig. Vi var klare og godt forberedt til kamp. Det er utrolig kjedelig når sånne ting dukker opp. Konsekvensene er så store, sier Andersen.

  Odds Ballklubb
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
 • Thorstvedt-scoring da Genk vant

  Kristian Thorstvedt gjorde 3-0-målet da Genk slo Brugge 3-0 på eget gress i den belgiske mesterskapsgruppen i fotball fredag. Nordmannen hadde også en assist.

  Til tross for seieren ligger fortsatt Genk fem poeng bak serietoppen Brugge. Thorstvedt har scoret fire mål på totalt 26 seriekamper for Genk denne sesongen og spilte hele denne kampen for vertene.

  Thorstvedt.
  Foto: Kurt Desplenter / AFP
 • Ni utbryterklubber får kjempebøter

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har bestemt at ni av de tolv klubbene som ville bryte ut og danne en superliga slipper unna med bøter, melder NTB.

  Det er imidlertid ikke snakk om småpenger. Hver av klubbene må betale 15 millioner euro, altså nærmere 150 millioner kroner, som skal gå til gressrotfotballen i Europa.

  I tillegg ilegges de en bot som skal tilsvare fem prosent av inntektene etter én sesong med europacupkamper. Uefa legger til at de aksepterer unnskyldningen etter at de forsøkte å starte sin egen superliga. De ni klubbene har sagt ja til å være en del av Uefas turneringssystem framover.

  De risikere ytterligere bøter på opp til 150 millioner euro om de gjør nye forsøk på å bryte ut.

  Ifølge en pressemelding fra Uefa, har de ni klubbene akseptert disse betingelsene.

  Tre klubber risikerter imidlertid enda tøffere sanksjoner. Det gjelder klubbene Juventus, Barcelona og Real Madrid. Trioen har ikke gitt opp planene om en framtidig Super League i europeisk fotball. Saken mot disse klubbene sendes videre til Uefas disiplinærkomité.

  nZptWNhyI8s
  Foto: TOBY MELVILLE / Reuters
 • Haaland usikker før toppkamp

  Det er lite sannsynlig at Erling Braut Haaland spiller Borussia Dortmunds viktige hjemmekamp mot RB Leipzig lørdag, skriver Kicker. Ifølge NTB var ikke storscoreren fra Jæren var ikke å se under Dortmunds siste treningsøkt. Kicker mener det er et klart tegn på at Haaland uteblir fra helgens toppoppgjør mot Alexander Sørloths lag i Bundesliga.

  En lårskade har satt 20-åringen tilbake den siste tiden. Dortmund må vinne for å holde liv i mesterligahåpet.

  Haaland
  Foto: INA FASSBENDER / Reuters
Europa League - Semi Final Second Leg - AS Roma v Manchester United