NRK Meny
Normal

– De ville se meg død

Den nigerianske landslagsspilleren Obafemi Martins ble forsøkt myrdet. Andre nigerianske landslagsstjerner har opplevd kidnappinger, ran og overfall.

Obafemi Martins i bussen etter trening

Angrepsspilleren Obafemi Martins, Bundesligaproff og tidligere Inter-spiller, er en av mange nigerianske landslagsspillere som har fått det tøft i hjemlandet etter at han ble rik og berømt. Kidnappinger, ran og overfall er vanlig.

Foto: JAVIER SORIANO / Afp

Følg Hellas - Nigeria fra klokken 16.00

De nigerianske stjernene lever utsatte liv hjemme i Nigeria, konstaterer den svenske avisen Aftonbladet.

Flere av spillerne - eller deres familier - har fått erfare at rikdom og berømmelse gjør livet i hjemlandet vanskelig.

Vincent Enyeama stopper Lionel Messis forsøk

Nigerias keeper Vincent Enyeama spilte en kjempekamp mot Argentina, og stoppet alle forsøk fra superspissen Lionel Messi. For ett år siden ble han og familien utsatt for et kidnappingsforsøk.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / Afp

Nigerias keeper Vincent Enyeama har blitt hyllet internasjonalt etter åpningskampen mot Argentina. Med fantastiske redninger hindret han Lionel Messi i å score.

Men det er ikke sikkert keeperen kunne ha deltatt i VM, hvis en gjeng kidnappere hadde lyktes i fjor sommer. Menn brøt seg inn i huset for å ta Enyeama og hans familie.

– Gud ledet meg til å sende familien min til søsteren min i Lagos den siste ferieuken, sier Enyeama.

Selv hadde han reist tilbake til profflivet i Hapoel Tel Aviv i Israel dagen før kidnapperne slo til. En venn av Enyeamas slektning var til stede i huset, men kidnapperne lot ham etter to dager.

LES OGSÅ: Lagerbäck holder laget hemmelig
LES OGSÅ:
Alt om fotball-VM i Sør-Afrika
LES OGSÅ: Her ser du VM-kampene på TV

Mordforsøk på bensinstasjon

Angrepsspilleren Obafemi Martins, Bundesligaproff og tidligere Inter-spiller, har blitt beskutt av maskerte menn. Det skjedde da han satt i bilen sin på en bensinstasjon i hovedstaden Lagos, etter en landskamp.

Obafemi Martins

Obafemi Martins ble forsøkt myrdet da han satt i bilen sin på en bensinstasjon i hovedstaden Lagos, etter en landskamp.

Foto: DOMINIC EBENBICHLER / Reuters

– Jeg trodde jeg skulle dø, da de bare fortsatte å skyte hensynsløst på bilen. De ville se meg død, de hadde ingen tanke om å spare noen i bilen, sier Martins om mordforsøket.

Han kom utrolig nok fra hendelsen uten skader, men en venn som også var i bilen ble skadet.

SJEKK: Kampoppsett og tabeller
LES MER: Alle VM-troppene

Overfalt på gudstjeneste

Også andrekeeperen i VM-troppen, Austine Ejide, skulle kidnappes i fjor sommer i sitt hjem i Niger-deltaet. Ejide slapp unna.

Forsvarsspilleren Onykachi Apam, som ikke er i VM-troppen, slapp ikke unna sitt kidnappingsforsøk. Han hadde vært på gudstjeneste da da tre væpnede menn overfalt ham.

Han ble sluppet fri etter 45 minutter, men ranerne tok bilen hans.

Gonzalo Higuain (t.v.) kjemper mot Joseph Yobo

Storebroren til Everton-stjernen Joseph Yobo (t.h.) ble kidnappet i 2008, men det er ikke kjent om Nigeria-stjernen betalte løsepenger for å få ham fri.

Foto: GABRIEL BOUYS / Afp

Storebroren til Everton-stjernen Joseph Yobo ble kidnappet i 2008. Han ble sluppet fri etter to uker, og det er ikke kjent om Joseph Yobo betalte løsepenger.

Bor bak gjerder

– Mange er misunnelige på oss. Kompiser som man vokste opp sammen med, men som man siden har mistet kontakten med og som er ute etter pengene dine, sier Peter Odemwingie, mangemillionær og proff i den russiske klubben Lokomotiv Moskva, til Sportbladet.

– Bevæpnede menn kommer hjem til deg og raner deg, tar alt du har.

Nesten alle landslagsspillerne bor nå i såkalte «gated communities», inngjerdede boligområder som beskyttes av sikkerhetsvakter døgnet rundt, når de er hjemme i Nigeria.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.