Hopp til innhold

– Det Yaya har gjort er helt vanvittig

Den sylferske seriemesteren Yaya Touré (30) gikk nylig ut og ønsket mer anerkjennelse i mediene. Yaya, her kommer det: – City hadde ikke vunnet uten deg, sier NRKs fotballskribent Thore Haugstad.

Yaya

Yaya Touré har en vanvittig sesong bak seg i Manchester City. Midtbanespilleren står bak 20 mål og 9 målgivende pasninger og har vært den store drivkraften i laget.

Foto: ANDREW YATES / Afp

Toure

Yaya Touré, Vincent Kompany og de andre City-spillerne kunne slippe jubelen løs da de sikret ligagullet søndag ettermiddag.

Foto: ANDREW YATES / Afp

Søndag ettermiddag nådde Manchester Citys jubelsesong sitt klimaks – stjernegalleriet løftet Premier League-trofeet foran et ellevilt publikum hjemme på Etihad.

Midt i all jubelen sto Yaya Touré. Der har han stått hele sesongen.

Midtbanespilleren har utrolige 20 mål og 9 målgivende pasninger denne Premier League-sesongen – og har vært Manchester-lagets aller viktigste spiller.

Kun Frank Lampard har klart over 20 mål fra sin midtbaneposisjon tidligere i Premier League.

– Touré har vært helt fantastisk. Det å ha så mange mål og målgivende pasninger fra hans posisjon – sentralt i en toer på midten – er helt vanvittig, sier NRKs fotballskribent, Thore Haugstad.

– City hadde ikke vunnet serien uten Touré denne sesongen, legger han til.

Utrolig pasningsstatistikk

NRK-eksperten bor i England og har fulgt Premier League svært tett i flere år. Denne sesongen har Haugstad mildt sagt blitt fascinert av midtbanespilleren fra Elfenbenskysten.

– Han er en playmaker, han sentrer vanvittig bra, han er en god dribler, han driver utrolig bra med ballen og så har han et kjempeskudd. Han har definitivt vært Citys beste spiller, påpeker Haugstad.

Bare sjekk disse Yaya-tallene:

 • Touré traff på 114 av 117 pasninger gjennom hele matchen mot West Ham.
 • Han hadde faktisk flere fullførte pasninger i førsteomgang enn hele West Ham-laget til sammen.
 • Han har truffet på totalt 90 prosent av alle pasningene denne sesongen, ifølge Squawka Football.

Også NRKs mangeårige fotballkommentator, Arne Scheie, er full av beundring for ivorianeren.

– Han har vært veldig god gjennom hele sesongen, og kanskje spesielt nå mot slutten. Han er en av de aller, aller beste spillerne vi har, sier Scheie.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SOCCER-ENGLAND/ Manchester City's Nasri

City-spiller Samir Nasri sa i april at Yaya Touré ikke fikk nok anerkjennelse.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

For lite anerkjennelse

Yaya Touré vet veldig godt selv at han er en god fotballspiller: I midten av april gikk han ut i BBC og sa at han ikke fikk den anerkjennelsen han fortjener i pressen og hos supportere.

Lagkamerat Samir Nasri hadde noen dager i forveien sagt at Touré ville blitt regnet som en av verdens beste spillere dersom han ikke var afrikaner.

– Jeg tror definitivt det Samir sa stemmer. For å være ærlig så kommer bare den passende anerkjennelsen fra supporterne. Jeg vil ikke være negativ, men jeg vil være ærlig, sa Touré.

– Så lenge vi (afrikanske spillere) spiller bra uten å få anerkjennelse i mediene, når vi ikke dit vi ønsker.

Thore Haugstad skjønner at 30-åringen ber om mer anerkjennelse.

– Han er blitt stemt frem som den tredje beste spilleren i England – bak Steven Gerrard – av de engelske sportsjournalistene. Dét tyder på at han kanskje ikke settes like mye pris på i pressen som han burde, sier Haugstad.

Fotball

 • Mitrovic og Silva kan bli straffet hardt etter bråk

  Englands fotballforbund har opprettet disiplinærsaker mot Fulham-manager Marco Silva og spissen Aleksandar Mitrovic etter FA-cuptapet for Manchester United.

  Da stoppet Willian et skudd fra Jadon Sanchos med hånden. Etter en videosjekk ble det dømt straffe til United og rødt kort til Fulhams brasilianer. Utvist ble også manager Marco Silva og målscorer Mitrovic for å ha protest illsint mot avgjørelsen.

  Mandag skriver det engelske fotballforbundet at Silva må svare for anklager om at han brukte uakseptable og krenkende ord mot både dommeren og fjerdedommeren i forbindelse med bråket.

  Fulham-sjefen anklages også for å ha kastet en vannflaske mot fjerdedommeren.

  Videre skriver forbundet at straffen Mitrovic normalt vil få for å ha pådratt seg rødt kort «åpenbart ikke er tilstrekkelig» i dette tilfellet. Dermed kan det bli en ekstra lang utelukkelse for serberen.

  Mitrovic skal også ha brukt krenkende ord etter utvisningen. (NTB)

  Britain Soccer FA Cup
  Foto: Jon Super / AP
 • Tysk VM-helt sparket etter ni måneder

  Den tyske fotballegenden Miroslav Klose er ferdig som trener i den østerrikske fotballklubben Altach. Han ble ansatt så sent som i fjor sommer.

  Under Kloses ledelse har Altach falt til bunns på tabellen i den østerrikske toppserien.

  – Miroslav Klose ga alt fra første til siste dag, og det var en stor opplevelse å ha ham som trener og fremfor alt som person i Altach, sier administrerende direktør Christoph Längle i en uttalelse mandag.

  – Selv om et trenerskifte alltid gjør enormt vondt, er det viktigere enn noe annet at Altach blir i den østerriksk Bundesliga i 2023/24-sesongen, legger han til.

  Laget til Klose spilte uavgjort 1-1 mot serieleder Salzburg i helgen, men det sterke resultatet var ikke nok til å redde VM-vinnerens jobb. (NTB)

  Miroslav Klose
  Foto: VINCENZO PINTO / AFP
 • TV 2: Hegerberg tilbake etter langtidsskade

  Ada Hegerberg returnerer til Lyons tropp når de møter Chelsea i Mesterligaen onsdag. Det melder TV 2. Verken Lyon eller Hegerberg selv har foreløpig bekreftet nyheten.

  Stjernespissen har slitt med skader i lang tid, og vært ute siden hun pådro seg en smell mot Belgia i september.

  Neste mulighet for å spille landskamper er i april når Hege Riises lag møter Spania og Sverige i privatlandskamper.

  Women's Euro 2022 - Group A - Austria v Norway
  Foto: BERNADETT SZABO / Reuters
 • Italias landslag varsler Vialli-hyllest

  Regjerende europamester Italia går på banen for å hedre den avdøde spisshelten Gianluca Vialli når EM-kvalifiseringen innledes mot England torsdag.

  Vialli døde i januar etter en lang kamp med bukspyttkjertelkreft, kun 58 år gammel.

  Spisslegenden var landslagssjef Roberto Mancinis beste venn og mangeårige lagkamerat i Sampdoria på 1980- og 1990-tallet.

  – Jeg har allerede snakket om det med spillerne. For oss vil det være viktig å huske ham. Det er som om han er med oss, sa Mancini mandag.

  – Han hadde sin plass, og dette er ikke lett for oss. Vi må prøve å gjøre det bra for ham, la han til. (NTB)

  Vialli og Mancini
  Foto: LAURENCE GRIFFITHS / AFP
 • Ajer ute med skade – Hanche-Olsen pådro seg smell

  Brentford-proffen Kristoffer Ajer er skadd og er ute av Norges tropp til de kommende EM-kvalifiseringskampene mot Spania og Georgia.

  – Ajer har meldt forfall. Han var inne både som alternativ på midtstopper og høyreback. På de posisjonene har vi mange alternativer, sa landslagssjef Ståle Solbakken på en pressekonferanse mandag.

  I tillegg er det nok en stopper det er noe bekymring rundt.

  – Andreas Hanche-Olsen fikk seg en smell i går, men kom hit relativt frisk og rask. Vi får se hvordan det ser ut med ham i morgen, fortsatte han. (NRK/NTB)

  Fotball: Trening med Norges herrelandslag
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Chelsea v Borussia Dortmund