– Det Yaya har gjort er helt vanvittig

Den sylferske seriemesteren Yaya Touré (30) gikk nylig ut og ønsket mer anerkjennelse i mediene. Yaya, her kommer det: – City hadde ikke vunnet uten deg, sier NRKs fotballskribent Thore Haugstad.

Yaya

Yaya Touré har en vanvittig sesong bak seg i Manchester City. Midtbanespilleren står bak 20 mål og 9 målgivende pasninger og har vært den store drivkraften i laget.

Foto: ANDREW YATES / Afp

Toure

Yaya Touré, Vincent Kompany og de andre City-spillerne kunne slippe jubelen løs da de sikret ligagullet søndag ettermiddag.

Foto: ANDREW YATES / Afp

Søndag ettermiddag nådde Manchester Citys jubelsesong sitt klimaks – stjernegalleriet løftet Premier League-trofeet foran et ellevilt publikum hjemme på Etihad.

Midt i all jubelen sto Yaya Touré. Der har han stått hele sesongen.

Midtbanespilleren har utrolige 20 mål og 9 målgivende pasninger denne Premier League-sesongen – og har vært Manchester-lagets aller viktigste spiller.

Kun Frank Lampard har klart over 20 mål fra sin midtbaneposisjon tidligere i Premier League.

– Touré har vært helt fantastisk. Det å ha så mange mål og målgivende pasninger fra hans posisjon – sentralt i en toer på midten – er helt vanvittig, sier NRKs fotballskribent, Thore Haugstad.

– City hadde ikke vunnet serien uten Touré denne sesongen, legger han til.

Utrolig pasningsstatistikk

NRK-eksperten bor i England og har fulgt Premier League svært tett i flere år. Denne sesongen har Haugstad mildt sagt blitt fascinert av midtbanespilleren fra Elfenbenskysten.

– Han er en playmaker, han sentrer vanvittig bra, han er en god dribler, han driver utrolig bra med ballen og så har han et kjempeskudd. Han har definitivt vært Citys beste spiller, påpeker Haugstad.

Bare sjekk disse Yaya-tallene:

  • Touré traff på 114 av 117 pasninger gjennom hele matchen mot West Ham.
  • Han hadde faktisk flere fullførte pasninger i førsteomgang enn hele West Ham-laget til sammen.
  • Han har truffet på totalt 90 prosent av alle pasningene denne sesongen, ifølge Squawka Football.

Også NRKs mangeårige fotballkommentator, Arne Scheie, er full av beundring for ivorianeren.

– Han har vært veldig god gjennom hele sesongen, og kanskje spesielt nå mot slutten. Han er en av de aller, aller beste spillerne vi har, sier Scheie.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SOCCER-ENGLAND/ Manchester City's Nasri

City-spiller Samir Nasri sa i april at Yaya Touré ikke fikk nok anerkjennelse.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

For lite anerkjennelse

Yaya Touré vet veldig godt selv at han er en god fotballspiller: I midten av april gikk han ut i BBC og sa at han ikke fikk den anerkjennelsen han fortjener i pressen og hos supportere.

Lagkamerat Samir Nasri hadde noen dager i forveien sagt at Touré ville blitt regnet som en av verdens beste spillere dersom han ikke var afrikaner.

– Jeg tror definitivt det Samir sa stemmer. For å være ærlig så kommer bare den passende anerkjennelsen fra supporterne. Jeg vil ikke være negativ, men jeg vil være ærlig, sa Touré.

– Så lenge vi (afrikanske spillere) spiller bra uten å få anerkjennelse i mediene, når vi ikke dit vi ønsker.

Thore Haugstad skjønner at 30-åringen ber om mer anerkjennelse.

– Han er blitt stemt frem som den tredje beste spilleren i England – bak Steven Gerrard – av de engelske sportsjournalistene. Dét tyder på at han kanskje ikke settes like mye pris på i pressen som han burde, sier Haugstad.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp