Hopp til innhold

Mye taler for Chelsea og Mourinho i år

KOMMENTAR: I en usedvanlig uforutsigbar Premier League-sesong kan José Mourinhos erfaring og vinnermentalitet fort bli avgjørende, skriver fotballskribent Thore Haugstad.

Premier Leagues beste managere

Premier League er spådd til å bli rekordjevn i år. Chelsea med José Mourinho bak spakene er av mange ansett som den største favoritten. Utfordrerne er imidlertid mange: Manchester United og David Moyes (nede til h.), Manchester City og Manuel Pellegrini (oppe til h.), Arsenal og Arsène Wenger (nede til v.) og Tottenham og André Villas-Boas (oppe til v.).

Foto: NTB Scanpix

Det har sjelden vært vanskeligere å spå utfallet av en Premier League-sesong.

Samtlige tittelkandidater stiller med nye trenere; stallene virker jevngode, og mye kan fortsatt skje i overgangsvinduet.

Følg sesongens første PL-kamp: Liverpool - Stoke fra kl 13.45

Mourinho kjemper alltid om titler

Enkelte ting er imidlertid lettere å forutse enn andre. Mens de to prosjektene i Manchester kan slå begge veier, fremstår Mourinho som den eneste garantisten for resultater. Portugiseren er som oftest involvert i tittelkampen.

Utenom det virker ingenting sikkert.

Seriemesterskap kan vinnes på erfaring

Hos Chelseas rivaler er det nemlig mye som skal tilpasses innen kort tid. Både Manuel Pellegrini og David Moyes ankommer nye klubber med nye miljøer. Med hensyn til tittelkampen i Premier League vil begge vandre i ukjent terreng.

Mourinho, på sin side, vil lete etter stien som sist ble vandret i 2005-06 da Chelsea forsvarte tittelen. Han kan fort finne den.

Vinnermentalitet

Seriemesterskap kan vinnes på erfaring, som Sir Alex Ferguson så ofte har vist. Mourinho har vunnet serien i fire land, og innehar fortsatt poengrekorden i Premier League fra 2004-05 da Chelsea vant med 95 poeng. Det ble ett tap og 15 baklengsmål.

Årets sesong blir neppe like storslagen, men Mourinho kan etablere en råsterk vinnermentalitet og bruke sin erfaring i å vinne mesterskap. Det samme kan ikke sies om Moyes. Portugiseren vil vite om fellene som skjuler seg i en lang og tung sesong; han kjenner juleprogrammet, dommerne og hvordan pressen fungerer. Det samme kan ikke sies om Pellegrini.

På banen finnes det styrker og svakheter. Offensivt har Eden Hazard og Oscar funnet seg godt til rette i England, mens André Schürrle blir spennende å følge. Bredden er god på topp – selv om Chelsea fortsatt jakter en spiss – og i forsvar, hvor Mourinho har fire solide midtstoppere.

Bekymringene ligger sentralt på midtbanen. Verken John Obi Mikel, Michael Essien, Ramires eller Frank Lampard passer Mourinhos foretrukne 4-2-3-1-formasjon; ingen innehar den nødvendige blandingen av defensive kvaliteter, posisjonering og mobilitet. Den talentfulle nederlenderen Marco van Ginkel kan bli en nyttig tilvekst, men i det lange løp kan Chelsea slite med balansen på midtbanen.

Ny blanding

Manchester City har på sin side ligaens sterkeste tropp. De lyseblå har gjort sommerhandelen kjapt og effektivt – i motsetning til enkelte klubber – og forsterkninger som Fernandinho, Jesús Navas, Stevan Jovetić og Álvaro Negredo vil gi kvalitet, dybde og variasjon.

Med Sergio Agüero, Samir Nasri og Yaya Touré i stallen har Pellegrini en rekke forskjellige spillemønstre han kan bruke. Den sentrale midtbanen – Touré og Fernandinho – er råsterk, mens lynraske Jesús Navas er en klassisk høyreving som kan levere innlegg til avslutteren Negredo. Jovetić vil skjære inn fra venstre kant, og kan bli nok en matchvinner for City.

Slik dybde gir Pellegrini en fordel når juleprogrammet kommer og skadene setter inn. Men det byr også på utfordringer. Samtlige nyervervelser kommer fra ligaer med annerledes kultur og spillestil. Spillerne skal ikke bare tilpasse seg individuelt, men også kollektivt. Det samme gjelder Pellegrini selv; Premier League er annerledes enn La Liga, som Rafa Benítez og Juande Ramos fort oppdaget i sine debutsesonger.

Bekymringer finnes også i midtforsvaret. Pellegrini har kun Joleon Lescott, Vincent Kompany og Matija Nastasić i troppen, og sistnevnte er allerede ute i en måned etter å ha skadet ankelen i en pre-season-kamp i Hong Kong.

Store spørsmålstegn for United

For Manchester United er problemene mer kompliserte. Pre-season resultatene har ikke overbevist, og 2-0 seieren mot Wigan i Community Shield lurte ingen. Utenom den lovende vingen Wilfried Zaha har ingen profiler blitt hentet.

Laget er ikke like sterkt som fjorårets resultater tilsa

Haugstad om Man. United

I tillegg vil Wayne Rooney-sagaen ingen ende ta. Klubben har insistert på at spissen blir i klubben. Dette stiller imidlertid ytterligere spørsmål. Vil han bli benket? I så fall, hva vil Roy Hodgson mene? Om han spiller, hvor mye vil ha gi? Og vil fansen tilgi?

På banen er utfordringen allerede enorm for Moyes. Laget er ikke like sterkt som fjorårets resultater tilsa. Tittelen ble i stor grad vunnet av Sir Alex Fergusons vanvittige vinnervilje og evne til å snu kamper; ikke på grunn av et balansert og velfungerende system. Kaotiske seiere avslørte svakheter. Bakover slapp United inn flere mål enn både City, Chelsea, Arsenal og Everton.

Les også: Moyes trenger resultater - kjapt

Selv med Robin van Persie – som for United sin del bør holde seg skadefri – tilbake i scoringsform, må Moyes rette opp i fjorårets problemer. Skotten får en ubarmhjertig start med Swansea borte, Chelsea hjemme, Liverpool borte, og deretter Manchester City borte i femte kamp. Det blir tøft, og om resultatene uteblir, kan det bli panisk når overgangsvinduet går mot slutten tidlig i september.

Arsenal, Tottenham og Liverpool

Lengre nede bygges det to spennende prosjekter, mens et har stått stille i flere år. Arsenal har vært forbløffende sløve på overgangsmarkedet, og om Luis Suárez blir på Merseyside, kan fjorårets frustrasjoner fort utspilles på nytt.

Ingen profiler har blitt solgt – for en gangs skyld – men forsterkninger må hentes om Arsenal skal kunne kjempe om annet enn fjerdeplass.

Lengre nord i London hviler Tottenhams skjebne også på fremtiden til én spiller. Om Gareth Bale blir, har André Villas-Boas et forrykende lag. De har blitt forsterket av Paulinho, en energisk midtbanespiller som var viktig for Brasils seier i sommerens Confederations Cup. På topp er nyinnkjøpte Roberto Soldado en målgarantist som fort kan nå 20 nettkjenninger. Om alt klaffer, kan Tottenham involvere seg blant de beste.

Liverpool har brukt mesteparten av sommeren på å holde fast på Luis Suárez. Selv om uruguayaneren blir, har Brendan Rodgers fått få forsterkninger, og lite tyder på at de røde ender stort høyere enn fjorårets sjetteplass.

Garantisten har gitt seg

Den største drivkraften bak Manchester Uniteds ligagull i fjor var Sir Alex Fergusons vinnervilje. Laget viste ofte svakheter, men snudde tap til seier gjennom målbevissthet, kløkt og karakter.

Den samme mentaliteten kan i år ta Mourinhos lag til topps. I en jevn sesong hvor alle stiller relativt likt, kan erfaring avgjøre. Blant Chelseas fem nærmeste utfordrere har de respektive trenerne vunnet én ligatittel mellom seg på de siste ni årene – Villas-Boas ble seriemester med Porto i 2011. Over den samme perioden har Mourinho vunnet fem.

Slike faktorer veier tungt. Pellegrini er fortsatt et ubeskrevet blad i Premier League-sammenheng, mens alt kan skje på Old Trafford. Mourinho er det nærmeste man kommer en garanti for suksess. Helgens oppgjør mot Hull kan blir 50 åringens første steg mot en tredje Premier League-tittel. Jeg blir ikke overrasket om han leverer igjen.

  • Hvem tror DU vinner årets Premier League? Si din mening i kommentarfeltet under!

Fotball

  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • Assistenttrener i Fredrikstad gir seg brått

    Marijo Jovic har valgt å gi seg som assistenttrener i den nyopprykkede eliteserieklubben Fredrikstad tre kamper inn i sesongen.

    Det opplyser Fredrikstad FK på sitt nettsted fredag. Klubben skriver at «nå går ferden videre for den sympatiske treneren». Hva som ligger i dette er ikke utdypet i meldingen.

    – Han ønsket å gå videre, og vi har funnet en fornuftig løsning. Det er ingen dramatikk i det her. Vi går fra hverandre som veldig gode venner, sier FFKs sportssjef Joacim Heier til NTB.

    FFK må dermed umiddelbart ut på jakt etter en erstatter for Jovic.

    – Det er ikke en optimal timing med tanke på at de fleste er i arbeid, men vi går til arbeidet og har stor tro på at vi skal finne en trener, forteller Heier.

    Han opplyser at klubben er i gang med å sondere, men at klubben ikke har dårlig tid.

    – Vi har et solid team på plass allerede, så det er ikke noe hastverk. Det er viktigere for oss at vi treffer og styrker teamet med riktig person og riktige egenskaper, sier Heier.

    Fra før er Andreas Hagen og Torgeir Helgen assistenttrenere på A-laget for hovedtrener Mikkjal Thomassen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Fredrikstad FK - Sarpsborg 08 (2-2)
    Foto: Thomas Andersen / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten