Normal

– Frustrasjonen sterkere enn viljen til å motivere

Kroppsspråksekspert Live Bressendorf Lindseth har studert Cristiano Ronaldo – og konkluderer med at superstjernen er en dårlig kaptein for Portugal.

Ronaldo

Se noen av de faktene som har ført til mye kritikk av Ronaldos opptreden som kaptein for Portugal.

Laster innhold, vennligst vent..

Cristiano Ronaldo fikk det glatte lag av publikum og ekspertene i NRKs studio etter kampen mot Portugal. Gjentatt himling med øynene, utslåtte armer, negative fakter og grining på nesa gjorde at mange synes oppførselen hans ikke var en kaptein verdig.

NRK viste noen av Ronaldos mange frustrerte utspill til kroppspråkekspert Live Bressendorf Lindseth, som kommer med følgende forklaring på det hun ser:

– Jeg ser at her er det en frustrert og oppgitt lagkaptein som ikke får gjort det han vil og skal. Han er oppgitt over lagkameratene sine, det er helt tydelig, forklarer hun og legger til:

– Her er frustrasjonen sterkere enn viljen til å motivere.

Ikke alltid en jobb for den beste

Lindseth legger til et forbehold om at spillerne kan være mer vant med den type fakter og at han oppfører seg på en annen måte i garderoben, og at de derfor ikke tar det så tungt.

Likevel tror hun Portugal kunne vært tjent med endringer.

– Han burde kanskje ikke være kaptein. Kanskje burde han holde seg til de oppgavene han har på banen. Det er ikke alltid den beste spilleren som er den dyktigste lederen, sier hun.

Lindseth trekker fram Danmarks lag som vant EM i 1992, som et lag med en kaptein som gikk foran.

Viktig funksjon

Lars Olsen

Lars Olsen var kaptein på det danske laget som vant EM i fotball i 1992.

Foto: http://www.fsf.fo/

Kapteinen på det danske laget, var Lars Olsen, og han er i dag landslagstrener for Færøyene.

– Det man ser oftere i dag enn før i tiden, er at det er de største stjernene som blir kapteiner. Før EM i 1992 var det Peter Schmeichel og Brian Laudrup som var de største stjernene på laget, forteller Olsen til NRK.

Han har ikke sett kampen, og ønsker derfor ikke å uttale seg spesielt om Ronaldo, men mener kapteinen har en meget viktig funksjon på banen.

– Jeg prøver å velge en som gir 100 prosent for laget. Innstilling er viktig, og at man er type som klarer å få de andre med seg. Samtidig klarer ikke kapteinen alt alene. I EM 1992 så hadde vi 3-4-5 mann som alle tok i ekstra da dette snudde. Du vinner i alle fall ikke fotballkamper ved å slå ut med armene, sier Olsen.

– Trekker de andre ned

Bent Skammelsrud

Bent Skammelsrud var kaptein på Rosenborg i en lang periode.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Andre profilerte kapteiner NRK har snakket med er lite imponert over Ronaldos måte å opptre på.

– Å ha spillere som kjefter og er oppgitt over egne lagkamerater er en uting. Jeg er jo fostret inn i godfot-teorien, og mener man må prøve å få prosentene opp, og gjøre de andre bedre, sier Rosenborgs mangeårige kaptein fra 90-tallet, Bent Skammelsrud.

– Alt skal handle om han, og for meg blir det helt håpløst. Han trekker lagkameratene sine ned, slik jeg opplever det, sier Skammelsrud.

– Ikke positivt

Også tidligere Norge og Werder Bremen-kaptein Rune Bratseth mener Ronaldo burde agere annerledes.

Rune Bratseth

Rune Bratseth var kaptein for både Werder Bremen og det norske landslaget.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– Kapteinen skal være en samlende figur. Han skal gå foran, dra lasset og gjøre det på en positiv måte, sier han og mener Ronaldo ikke gjør det i øyeblikket.

– Det er ikke positivt med en som oppfører seg slik. Du ser det jo i mesterligafinalen også, da han jublet mest for sin egen scoring etter at kampen egentlig var avgjort. Jeg synes ikke han er en klassisk kaptein, sier Bratseth.

Omvendt psykologi?

I etterkant av uavgjort-kampen mot USA uttalte Ronaldo at Portugal var et «gjennomsnittlig lag», og at han aldri hadde trodd at Portugal kunne vinne VM. Den type uttalelser faller heller ikke i god jord hos Lindseth og Skammelsrud.

– Det er ikke bra i det hele tatt. Han burde skaffe seg nye rådgivere om han tror det er lurt å si noe sånt. Han burde forsøke seg på konstruktiv, positiv ledelse, heller enn omvendt psykologi, om det er det han gjør. Det er sjelden lurt, sier Lindseth når hun får høre om uttalelsene.

– Jeg tenker at dette burde han ha holdt for seg selv. Ledere i næringslivet som står foran store utfordringer fokuserer på å få folk med seg, og det er utrolig hvor mye man kan lykkes med om man tror på det man skal gjøre selv, mener hun.

Også Ronaldo gjør feil

Bent Skammelrud synes heller ikke det er en positiv måte å uttale seg på.

– Han er jo kåret til verdens beste fotballspiller, så han snakker jo ned alle de andre. Det er jo de som er for dårlige. Han kunne for eksempel heller ha sagt at «for å vinne VM må alle være på sitt beste hele tiden», sier Skammelsrud, og legget til at heller ikke Ronaldo gjør alt rett.

– Han skyter jo og gjør feil han og, og jobber ikke tilbake når han mister ballen. Han må i alle fall kreve det samme av seg selv som han gjør av andre, avslutter Rosenborgs mangeårige midtbanegeneral.

PS! Hvis Portugal skal gå videre, må de selv slå Ghana. Samtidig må det bli en vinner i kampen mellom USA og Tyskland. Da vil Portugal havne på samme poengsum som taperen i USA-Tyskland. Samtidig er de avhengig av å score mange mål, eventuelt at vinneren i USA-Tyskland vinner stort. Portugal har fem mål dårligere målforskjell enn USA – og åtte mål dårligere enn Tyskland.

Se også: Ekspertene i NRK-studio slaktet Ronaldos oppførsel etter kampen mot USA.

Lars Tjærmås og Asbjørn Slettemark kritiserer Cristiano Ronaldo etter kampen mot USA
Laster innhold, vennligst vent..

Fotballnyheter