– Her går Brasil fra favoritt til outsider

Neymar er ferdig i VM etter å ha pådratt seg et brudd i ryggen. Dermed er også ryggraden og gullsjansene til resten av Brasil-laget kraftig svekket, mener fotballeksperter.

Neymar

Neymars skade rystet Marcelo og resten av Brasil-laget. Vil de reise seg etter denne smellen? Fotballekspertene mener det blir tøft.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Lars Tjærnås

Lars Tjærnås beskriver et Brasil uten Neymar som et rovdyr med polvotter.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Klørne fra et rovdyr er erstattet med polvotter. For meg har Brasil gått fra å være favoritter til outsidere, sier Lars Tjærnås, fotballekspert for NRK under VM.

Det gjensto kun noen få minutter av kvartfinalen mellom Brasil og Colombia da Zuñiga plantet et kne i ryggen på Brasils største stjerne.

Neymar ble liggende langflat på gresset i mange minutter, mens han skrek i smerte. Sjokkerte medspillere og tilskuere fikk like etter se en gråtende 22-åring bli løftet bort på båre.

Seieren over Colombia var nesten glemt da beskjeden fra de brasilianske legene kom en drøy time etter kampslutt: 22-åringen er påført et brudd i tredje ryggvirvel og er uaktuell resten av mesterskapet.

Nå kan også drømmen om VM-gull på hjemmebane ryke for Brasil, mener Tjærnås.

– De er kraftig svekket uten Neymar og Thiago Silva (karantene), sier fotballeksperten.

– Forutsetningene er endret

Nils Johan Semb, toppfotballsjef og tidligere landslagstrener for Norge, mener at mye ble forandret da Neymar gikk i bakken.

– Jeg har tippet Brasil som vinner før VM, men nå er forutsetningene endret ganske mye. I går var Brasil strålende defensivt mot Colombia og det var nøkkelen til at de vant. Men så har det vært Neymar som har vært «x-faktoren» i laget gjennom hele mesterskapet – og den er nå borte, sier han til NRK.no.

Barcelona-stjernen har båret nasjonens forventningspress på sine unge skuldre, og står med fire scoringer og én målgivende pasning på fem kamper. Mange vil mene at han nærmest alene har sendt Brasil til semifinale.

Men Barcelona-stjernen har også sjarmert fotballsupportere verden over ved å være selve symbolet på den brasilianske sambafotballen med sine utrolige finesser og enorme målteft.

– Det er et stort slag for Brasil, men også for VM. Neymar har vært eksponenten for det vi forbinder med Brasil med tanke på ferdigheter på veldig høyt nivå og artisteri. Dette er trist for alle som er glad i fotball og som følger dette mesterskapet, sier Nils Johan Semb.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Neymar bæres ut på båre av to fire menn

SE VIDEO: Slik så det ut da Neymar måtte forlate banen – og VM – for godt.

Ramires eller Oscar?

Det er liten tvil om at trener Luiz Felipe Scolari får en vanskelig jobb med å komponere laget sitt til VM-semien mot Tyskland. Hvem går inn på Neymars plass? Og hva gjør fraværet med spillestilen? Spørsmålene er mange.

– Det er ingen som kan erstatte Neymar i det laget der. Jeg tror kanskje de flytter Oscar inn i Neymars rolle, men det blir noe helt annet. De har naturligvis et sterkt lag, men de har mistet esset i kortstokken, sier Semb.

Nils Johan Semb

Nils Johan Semb mener Neymars skade er et stort slag for Brasil, men også for VM.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Lars Tjærnås tror Scolari setter Chelsea-spilleren Ramires inn i den skjeve vingrollen til Neymar.

– Det blir mindre kreativt, men de andre kreative spillerne har ikke vært der de skal være. Da mener jeg de heller skal styrke det de har vært gode på enda mer – løpskraft og duellkraft, sier Tjærnås.

Spår jevn semifinale

Tyskland, som fredag slo Frankrike knepent 1-0, blir definitivt en tøff nøtt for et brasiliansk lag uten Neymar, men Semb mener spillerne likevel ikke må grave seg helt ned.

– Jeg tror den kampen blir tett og jevn. Brasil har hjemmebane og mobiliserte voldsomt i forsvar mot Colombia. De imponerte meg veldig med kamp- og duellviljen. De brøyt gjennom det colombianske spillet slik at motstanderne fikk til veldig lite – og det er de i stand til å få til mot Tyskland selv om Neymar ikke er med, sier Semb.

– Det er ikke krise i Brasil-leieren, de har veldig mange gode fotballspillere. Men esset i kortstokken, den største artisten og mannen med det helt ekstraordinære er borte. Det blir et ganske mye gråere lag uten Neymar, legger han til.

Luiz scorer på frispark

SE VIDEO: Dette kremmerhuset fra David Luiz sikret semifinalebillett for Brasil.

Fotballnyheter