Hopp til innhold

– Her går Brasil fra favoritt til outsider

Neymar er ferdig i VM etter å ha pådratt seg et brudd i ryggen. Dermed er også ryggraden og gullsjansene til resten av Brasil-laget kraftig svekket, mener fotballeksperter.

Neymar

Neymars skade rystet Marcelo og resten av Brasil-laget. Vil de reise seg etter denne smellen? Fotballekspertene mener det blir tøft.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Lars Tjærnås

Lars Tjærnås beskriver et Brasil uten Neymar som et rovdyr med polvotter.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Klørne fra et rovdyr er erstattet med polvotter. For meg har Brasil gått fra å være favoritter til outsidere, sier Lars Tjærnås, fotballekspert for NRK under VM.

Det gjensto kun noen få minutter av kvartfinalen mellom Brasil og Colombia da Zuñiga plantet et kne i ryggen på Brasils største stjerne.

Neymar ble liggende langflat på gresset i mange minutter, mens han skrek i smerte. Sjokkerte medspillere og tilskuere fikk like etter se en gråtende 22-åring bli løftet bort på båre.

Seieren over Colombia var nesten glemt da beskjeden fra de brasilianske legene kom en drøy time etter kampslutt: 22-åringen er påført et brudd i tredje ryggvirvel og er uaktuell resten av mesterskapet.

Nå kan også drømmen om VM-gull på hjemmebane ryke for Brasil, mener Tjærnås.

– De er kraftig svekket uten Neymar og Thiago Silva (karantene), sier fotballeksperten.

– Forutsetningene er endret

Nils Johan Semb, toppfotballsjef og tidligere landslagstrener for Norge, mener at mye ble forandret da Neymar gikk i bakken.

– Jeg har tippet Brasil som vinner før VM, men nå er forutsetningene endret ganske mye. I går var Brasil strålende defensivt mot Colombia og det var nøkkelen til at de vant. Men så har det vært Neymar som har vært «x-faktoren» i laget gjennom hele mesterskapet – og den er nå borte, sier han til NRK.no.

Barcelona-stjernen har båret nasjonens forventningspress på sine unge skuldre, og står med fire scoringer og én målgivende pasning på fem kamper. Mange vil mene at han nærmest alene har sendt Brasil til semifinale.

Men Barcelona-stjernen har også sjarmert fotballsupportere verden over ved å være selve symbolet på den brasilianske sambafotballen med sine utrolige finesser og enorme målteft.

– Det er et stort slag for Brasil, men også for VM. Neymar har vært eksponenten for det vi forbinder med Brasil med tanke på ferdigheter på veldig høyt nivå og artisteri. Dette er trist for alle som er glad i fotball og som følger dette mesterskapet, sier Nils Johan Semb.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Neymar bæres ut på båre av to fire menn

SE VIDEO: Slik så det ut da Neymar måtte forlate banen – og VM – for godt.

Ramires eller Oscar?

Det er liten tvil om at trener Luiz Felipe Scolari får en vanskelig jobb med å komponere laget sitt til VM-semien mot Tyskland. Hvem går inn på Neymars plass? Og hva gjør fraværet med spillestilen? Spørsmålene er mange.

– Det er ingen som kan erstatte Neymar i det laget der. Jeg tror kanskje de flytter Oscar inn i Neymars rolle, men det blir noe helt annet. De har naturligvis et sterkt lag, men de har mistet esset i kortstokken, sier Semb.

Nils Johan Semb

Nils Johan Semb mener Neymars skade er et stort slag for Brasil, men også for VM.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Lars Tjærnås tror Scolari setter Chelsea-spilleren Ramires inn i den skjeve vingrollen til Neymar.

– Det blir mindre kreativt, men de andre kreative spillerne har ikke vært der de skal være. Da mener jeg de heller skal styrke det de har vært gode på enda mer – løpskraft og duellkraft, sier Tjærnås.

Spår jevn semifinale

Tyskland, som fredag slo Frankrike knepent 1-0, blir definitivt en tøff nøtt for et brasiliansk lag uten Neymar, men Semb mener spillerne likevel ikke må grave seg helt ned.

– Jeg tror den kampen blir tett og jevn. Brasil har hjemmebane og mobiliserte voldsomt i forsvar mot Colombia. De imponerte meg veldig med kamp- og duellviljen. De brøyt gjennom det colombianske spillet slik at motstanderne fikk til veldig lite – og det er de i stand til å få til mot Tyskland selv om Neymar ikke er med, sier Semb.

– Det er ikke krise i Brasil-leieren, de har veldig mange gode fotballspillere. Men esset i kortstokken, den største artisten og mannen med det helt ekstraordinære er borte. Det blir et ganske mye gråere lag uten Neymar, legger han til.

Luiz scorer på frispark

SE VIDEO: Dette kremmerhuset fra David Luiz sikret semifinalebillett for Brasil.

Fotball

  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters
  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland