NRK Meny
Normal

– Åpningskampen blir en krig

Sør-Afrikas trener tar ikke lett på åpningskampen mot Mexico i VM.

Carlos Alberto Parreira og Kagisho Dikgacoi

Carlos Alberto Parreira og midtbanespilleren Kagisho Dikgacoi under oppvarmingskampen mot Danmark.

Foto: ALEXANDER JOE / Afp

Aaron Mokoena

Sør-Afrikas kaptein Aaron Mokoena på den siste treningen før åpningskampen.

Foto: Matt Dunham / Ap
Javier Hernandez

Mexicos Javier «Chicharito» Hernandez.

Foto: OMAR TORRES / Afp

Sør-Afrikas utvalgte kjenner presset foran åpningskampen på hjemmebane.

Mexico skal nedkjempes foran 85.000 tilskuere og millioner av TV-seere på Soccer City Stadium i Soweto, men Sør-Afrikas kaptein Aaron Mokoena insisterer på at spillerne ikke er nervøse.

Resultatservice: Følg kampen spark for spark her kl. 16
Nettradio:
Hør kampen i P1 fra kl. 16
Les: Disse gir deg VM-festen på NRK

– Vi gleder oss til kampen. Vi har gått gjennom følelsene av hvordan det kommer til å bli. Det er viktig at vi er avslappet – men ikke for avslappet – og nyter det, sier Mokoena ifølge Telegraph.

Portsmouth-forsvareren ble nylig den første spilleren med 100 landslagskamper, og kommer til å få en tøff jobb med å stanse Mexicos spisser, Arsenals Carlos Vela og Manchester Uniteds nylig innkjøpte Javier Hernandez.

– Vi har stor respekt for Mexico. De har et fantastisk lag, men for oss er det viktig å gi alt. Vi trenger sårt en seier, og vi skal gjøre det vanskelig for Mexico. Det handler om oss, om hva vi vil og om å gjøre landet vårt stolt. Sannhetens øyeblikk har kommet, sier han.

Les også: Åpningskampens VM-historie
Les også: Her er ekspertenes VM-favoritter

– Det blir en krig

Sør-Afrikas trener, brasilianske Carlos Alberto Parreira, tar ikke lett på åpningskampen, skriver New York Times.

– Å spille åpningskampen i VM er spesielt. Men kampen mot Mexico kommer til å bli et slag – nei, en krig. Og vi er klare for den, sa Parreira til pressen utenfor Soccer City Stadium etter siste treningsøkt.

Ringreven Parreira har fått mye skryt for arbeidet med spillerne, og brasilianeren har uvurderlig mesterskapserfaring å vise til.

Han er en av bare to trenere som har klart å lede fire forskjellige land til VM, og tok gull med Brasil i 1994.

– Vi er mer avslappet, i bedre form og sultne på suksess. Dette er en stor kamp for landet vårt, og vi vet at vi må gå ut og skaffe et resultat. Men treneren har gjort det lettere for oss ved å holde det verste presset unna. Erfaringen hans har vært til stor hjelp for oss, sier Mokoena.

Og Parreira selv sier han er overveldet over støtten han har fått fra supporterne.

– Fotballen har sovet i mange år i dette landet. Dette laget har et ansikt, en identitet og selvtillit, sier han.

I løpet av kampen kan du stille spørsmål og chatte med NRKs fotballeksperter Arne Scheie og Morten Stokstad. Send inn ditt spørsmål i vinduet under!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


– Vil vinne på vår måte

Javier Aguirre

Javier Aguirre har stor tro på sine utvalgte.

Foto: HENRY ROMERO / Reuters

Parreiras erfaring og en spillertropp full av selvtillit kan bli viktig i kampen mot Mexico, som har vært med i 13 av 18 verdensmesterskap.

Det er hele 65 nasjoner mellom Mexico (17) og Sør-Afrika (83) på FIFA-rankingen, og ifølge den sørafrikanske avisen IOL har analytikere regnet ut at vertslandet har 27 prosents sjanse til å vinne åpningskampen.

«Bafana-fansen kommer selvfølgelig ikke til å tro på noe av det en gjeng med nerder i hvite frakker har å si», skriver avisen videre.

Mexicos trener Javier Aguirre har deltatt i VM både som spiller og trener, og insisterer på at spillerne hans er i toppform før åpningskampen.

– Vi kommer til å prøve å vinne på vår måte og med et lag som har sin egen personlighet. Vi er ikke redde for å vinne, og vi kan gjøre det stort denne gangen, sier Aguirre ifølge goal.com.

Han understreker imidlertid at han kommer til å heie på Sør-Afrika både før og etter kampen, og at han er en stor beundrer av Nelson Mandela.

Mandela vil imidlertid ikke være tilstede på åpningskampen, etter at oldebarnet hans døde i en bilulykke på vei hjem fra VM-konserten i går kveld.

Mexicanske og sørafrikanske fans feirer på Nelson Mandela Square i Johannesburg

Mexicanske og sørafrikanske fans lader opp sammen på Nelson Mandela Square i Johannesburg.

Foto: Martin Meissner / Ap

Fotballnyheter