NRK Meny
Normal

Risikerer EM-exit på loddtrekning: – Amatørmessig av UEFA

Tidligere landslagsspillere mener det er svært uheldig at gruppetreerne risikerer å bli trukket til kvartfinalene.

NorgeEM

Norge har nå en gylden sjanse til å nå EM-kvartfinalen, men de risikerer også å avansere på loddtrekning. Her feirer Caroline Graham Hansen, Kristine Hegland og Ingvild Stensland og Ada Hegerberg (bak) 1-0-målet mot Island i åpningskampen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Nordby

Siri Nordby spilte hele 16 år i Røa, og ble seriemester senest i 2011. Hun fikk også 43 A-landskamper for Norge.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Jeg synes det er spesielt. Jeg fikk litt Norway Cup-flashback. Før har det jo gått på innbyrdes oppgjør, målforskjell eller eventuelt FIFAs fair play-poeng, sier tidligere landslagsstopper og nå TV 2-ekspert Siri Nordby.

UEFA har nemlig bestemt at det blir loddtrekning om hvilke gruppetreere som går videre i fotball-EM.

To av de tre treerne går videre til kvartfinale sammen med de to beste i hver av de tre gruppene. Er det likt i poeng, blir det trukket lodd om kvartfinaleplass.

– Hører ikke hjemme i EM

Før den siste gruppespillkampen, står samtlige treere med ett poeng. Loddtrekningen er amatørmessig av UEFA, mener Nordby.

– Ja, jeg skal ikke kalle Norway Cup amatørmessig, men det er jo et mesterskap for amatører, og der løses det på samme måte. Jeg synes det blir for tilfeldig at kvartfinalister skal avgjøres på loddtrekning. Det hører ikke hjemme i et EM.

Ifølge NTB er det vanlig i både UEFAs og FIFAs turneringer at rangeringen av gruppetreerne i mesterskap hvor noen av treerne går videre avgjøres ved kriteriene 1) poeng, 2) målforskjell og 3) antall scorede mål, selv om de ikke har møtt de samme lagene. Fair play-rangering har vært tiebreaker for å unngå trekning.

Lise Klaveness, tidligere landslagsspiller og NRKs fotballekspert, mener loddtrekning bør være absolutt siste utvei.

Lise Klaveness

NRKs fotballekspert Lise Klaveness har 51 kamper i Norge-trøya.

Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

– Her er det jo første alternativ. Jeg synes det er veldig uheldig, og det høres ut som en dårlig løsning, sier Klaveness, som understreker at hun ikke har hørt begrunnelsen fra UEFA.

– Hvem har lyst til at det skal avgjøres på loddtrekning? Det er verdens største idrett, og man trener to ganger om dagen for å komme dit, og så kan det avgjøres på loddtrekning. Det er merkelig og uheldig for idretten.

Frykter spill på resultat

I forrige EM i Finland i 2009, gikk Norge videre som nest beste treer etter 0-4 mot Tyskland, 1-0 over Island og 1-1 mot Frankrike i gruppespillet.

Dersom Norge taper mot Tyskland onsdag, og Island slår Nederland med minst fire måls margin til sammen, kan Norge ende på tredjeplass i gruppe B.

Karen Espelund er blant annet leder av UEFAs kvinnekomité og tidligere generalsekretær i Norges Fotballforbund (NFF).

Hun forstår reaksjonene mot loddtrekningen, og innrømmer at UEFA kunne ha vært tydeligere med begrunnelsen.

– Jeg er enig i at det er uvanlig å lande på loddtrekning og ikke målforskjell, men det er for å minimere risikoen for å spille på resultat. Gruppene kan også ha ulik styrke, og du har forskjellig kvalitet og målforskjell ut i fra lagene, sier Espelund, og legger til:

– Vi erfarte at 12 lag ikke er et optimalt turneringsformat i Finland for fire år siden. Da kunne det antydes at det ble spilt på resultat i forhold til 3.-plassen i gruppene, og derfor ønsker vi å minimere risikoen for at det skjer igjen, sier Espelund.

Espelund

Karen Espelund i UEFA mener loddtrekningen var det mest rettferdige alternativet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

De tre gruppene avgjøres nemlig på tre ulike dager, med Sveriges gruppe først tirsdag kveld.

– Selv om jeg prinsipielt er for at avansement avgjøres på banen, gjør turneringsformatet det kronglete. Når kampene går på forskjellige dager og du kan spille på resultat, har vi valgt å gjøre det slik, sier Espelund.

– Feil med målforskjell

Hun får støtte av NFFs generalsekretær Kjetil Siem, selv om han er prinsipiell motstander av loddtrekning.

Siem mener det ikke hadde vært rettferdig å skille gruppetreerne på samme måte som 1.- og 2.-plassen i de ulike gruppene.

– Det er stor forskjell på de ulike gruppene, og da blir det ikke riktig. Jeg synes det skal avgjøres på banen så langt det er mulig, men når det er ulik kvalitet i gruppene, klarer du ikke å skille lagene på samme måte, sier Siem, og legger til:

– Loddtrekning blir også brukt som nødløsning av FIFA, og jeg mener man burde ha funnet andre løsninger, som for eksempel straffesparkkonkurranse mellom lagene. Men det kan du ikke endre på midt i et mesterskap.

– Likt for alle

Den innbyrdes rangeringen i EM skjer etter vanlig UEFA-reglement. Er lagene likt på poeng, er det innbyrdes oppgjør som skiller. Deretter total målforskjell og antall scorede mål.

Er det fortsatt likt, blir det straffespark (dersom lagene det gjelder møtes i siste runde). Siste kriterium er UEFAs ranking som ble brukt til seeding for EM-trekningen.

Norges landslagssjef Even Pellerud tar en eventuell EM-exit på loddtrekning med fatning.

– Sånn er reglene, det er likt for alle. Men et mesterskap med 12 lag hvorav åtte går videre er ingen god turneringsform, sier Pellerud.

PS! EM i 2013 blir det siste mesterskapet med eventuell loddtrekning for gruppetreerne. Neste EM er nemlig utvidet til fire grupper.

Det er ventet fullt hus når Norge møter 
Tyskland i den avgjørende gruppespill-kampen i morgen.
Men selv om de fleste av tilskuerne er tyske, er det ikke alle som heier på hjemlandet.

VIDEO: Norsk spiller møter tyske fans.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.