– Alvorlig for Molde fotballklubb

Siviløkonom og Dine Penger-redaktør, Tom Staavi, tror fjorårets serievinner kan få det tøft uten Kjell Inge Røkkes pengestøtte.

Solskjær

Ole Gunnar Solskjærs flørt med Aston Villa falt ikke i god jord hos Molde-investor Kjell Inge Røkke, som fredag kveld bestemte seg for å trekke eierselskapet Aker ut av Molde Fotballklubb.

Foto: Ellingsen, Tommy / NTB scanpix

Tom Staavi, sjefredaktør i Dine Penger

– Dette sier først og fremst hvor risikabelt det er å knytte driften av en næringsvirksomhet, som en fotballklubb, til en stor investor, sier Dine Pengers redaktør, Tom Staavi.

Foto: Johan B. Sættem
Røkke

Kjell Inge Røkke ble rasende etter at Ole Gunnar Solskjær dro til England uten å svare på Akers spørsmål.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Dette er alvorlig for Molde Fotballklubb.

– Jeg forstår det slik at Akers bidrag utgjør en tredjedel av driftsinntektene til klubben. Hvis de blir borte over natta må man justere driften sin ganske kraftig, sier siviløkonom og Dine Penger-redaktør Tom Staavi.

Moldes manager Ole Gunnar Solskjær dro fredag til England for å samtale med Premier League-klubben Aston Villa uten å svare på tre konkrete spørsmål fra Aker.

Les spørsmålene her!

Dette gjorde Kjell Inge Røkke rasende.

Moldes hovedinvestor valgte etter Solskjærs tur å trekke sin støtte til klubben, som i fjor ble seriemester for første gang i eliteseriens historie.

– Kan bli et hardt 2013 for Molde

Moldes hovedsponsor skrev dette i en pressemelding, fredag kveld:

«Aker har besluttet å tilby aksjene i sitt heleide datterselskap, Molde Fotball AS, til Molde FK for til sammen 1 krone.

Molde Fotball AS står for driften av Molde FK. Aker vil i så fall ta et regnskapsmessig tap på 25 millioner kroner på nedskrivningen av aksjene i Molde Fotball.

Klubben vil være gjeldfri på overtakelsestidspunktet, og ha 25 millioner kroner i egenkapital.

Molde FK vil i tillegg få retten til å leie Aker Stadion av stiftelser for 1 krone per år etter at klubben har dekket vedlikeholdskostnader.»

Staavi tror bruddet først og fremst er alvorlig for Molde Fotballklubb i et langsiktig perspektiv.

– Det jeg har latt meg fortelle tidligere er at Røkkes penger har gått til et veldig godt ungdomsarbeid i Molde og omegn. Så det er ikke sikkert at dette får dramatiske konsekvensene for toppsatsingen i Molde Fotballklubb over natta.

– Men det blir jo selvfølgelig også sparekniv og kutt i Molde Fotballklubb og systemet rundt etter denne sesongen. Arbeidet med å finne ny hovedsponsor til 2013 bør begynne snarest. Ellers kan det bli et hardt år for Molde, slik det har blitt for mange andre fotballklubber i Norge, legger han til.

– Risikabelt spill

Moldes supporterleder, Eva Britt Mauseth, klarer nesten ikke å sette ord på hvor viktig pengestøtten fra Røkke har vært for Molde.

– Røkkes penger er veldig veldig viktig, ikke bare for Moldes A-lag, men for hele lokalmiljøet, sier supporterlederen, og fortsetter:

– Jeg vil likevel si at Akers penger kan erstattes, sier hun, og peker på at det er Kjell-Inge Røkkes personlige innskudd i klubben som nærmest er uerstattelig, mens Aker, som er klubbens hovedsponsor, kan erstattes.

Staavi ser også at Røkkes innskudd har vært uhyre viktig for Moldes suksess.

– Dette sier først og fremst hvor risikabelt det er å knytte driften av en næringsvirksomhet, som en fotballklubb, til en stor investor. Det er risikabelt hvis du oppfører deg på en måte som bidragsyteren ikke liker. Da forsvinner pengene veldig fort, avslutter Tom Staavi til NRK.no.

Fotballnyheter