Hopp til innhold

Slik gjorde Lagerbäck Island til VM-komet

Det råder full VM-feber på Island før kampen mot Norge, og trener Lars Lagerbäck trekkes frem som landslagets samlende frelser.

Lars Lagerbäck

Lars Lagerbäck stortrives på Island, sier han. Nå kan han føre landslaget til sitt aller første VM-sluttspill.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I motsetning til Norge kjemper nemlig vesle Island om VM-plass. Vinner islendingene over Høgmos menn tirsdag kveld, er de klar for play off.

Hans Steinar Bjarnason

Journalist Hans Steinar Bjarnason sier til NRK at Lagerbäck har bidratt til økt profesjonalitet.

– Folk som ikke en gang liker fotball engasjerer seg i dette. Det er ganske mye styr i landet nå, forteller sportsjournalist Hans Steinar Bjarnason i RUV, Islands statlige kringkastingsselskap.

– Gjør som de blir bedt om

Lagerbäck trente det svenske landslaget i ni år før han dro til Nigeria og overtok ansvaret for landslaget der.

I 2012 ble han så trener for Island og etter hvert har laget, som har internasjonale stjerner som Eidur Gudjohnsen (Club Brugge) og Gylfi Sigurdsson (Tottenham), begynt å vinne landskamper.

– Han stoler på spillerne, og vet at de ikke går ut for en drink når laget samles. De gjør det de blir bedt om å gjøre. Slik har det ikke alltid vært på det islandske landslaget, sier Bjarnason til NRK.

Ullevaal fylles av islendinger

Den islandske journalisten mener landslagstreneren har bidratt til økt profesjonalitet i hele det islandske fotballforbundet.

– Spillerne gjør det de blir bedt om å gjøre. Når spillere fra store klubber samles på landslaget, betyr det mye at man har en høyt respektert trener som Lagerbäck, poengterer han.

I forkant av nabooppgjøret på Ullevaal har det rådet full fotballfeber på sagaøya. Til kampen mot Norge er det ventet rundt 2500 entusiastiske islendinger.

Til sammen er det ventet mellom 8000 og 9000 tilskuere på Ullevaal, og det vil si at bortimot hver tredje publikummer kommer fra Island.

– 1000 stykker flyr til Norge fra Island, og mange islendinger som bor i Skandinavia for øvrig tar buss eller fly til Oslo, sier Bjarnason til NRK.

En kamp unna omspill

At det bobler litt ekstra på vulkanøya er kanskje ikke så rart.

Få trodde på forhånd at Island kunne avslutte VM-kvalifiseringen som nummer to i Norges gruppe.

Nå er de altså bare en kamp unna retten til omspill mot en annen gruppetoer.

Islendingene kan dermed ta seg til sitt første verdensmesterskap i fotball, mens Norge nok en gang må følge et mesterskap fra sidelinjen.

– Det ser ut som Lars har kontroll. Han har nådd frem til spillerne. Jeg tror personlig på uavgjort. Da avgjør det som skjer i Sveits, sier han.

Sveits møter gruppertreer Slovenia i kveld.

Bygde fotballhaller

En annen grunn til Islands fremgang på fotballbanen er landets satsing på fotballhaller, mener journalisten.

– Du kan spore det 20 år tilbake i tid da vi begynte å bygge fotballhaller. Før det kunne du bare spille fotball ute. Det er disse generasjonene som nå utvikler gode fotballag.

Også Norges nyansatte landslagssjef Per-Mathias Høgmo mener svensken har betydd svært mye for landslagssuksseen

– Han har brakt inn en tydelighet i måten å tenke og spille fotball på som jeg tror Island har dratt nytte av.

– Et fantastisk land

Lars Lagerbäck legger ikke skjul på at han trives svært godt i sin nye tilværelse på Island.

– Jeg liker meg virkelig i Island. Det er et fantastisk land, sier han.

Selv mener han at det viktigste arbeidet han har gjort er organiseringen av det islandske laget.

– Jeg tror det alltid er det viktigste, nemlig at man har en klar målsetting og filosofi om hvordan man skal spille og at man klarer å selge det inn til spillerne, fremhever svensken.

Lagerbäck kommer også med et lite stikk til Norge, som han mener har vært en liten skuffelse i denne VM-kvalifiseringen.

– Det er små marginer og Norge har ikke kvalifisert seg på en stund nå, men Norge har alltid vært et vanskelig lag å spille mot og et vanskelig lag å slå. Jeg trodde nok at de ville være med og kjempe om en plass gjennom hele kvalifiseringen, sier han.

Fotball

 • Avis: PL-klubber vil forby bettingsponsorer på draktene

  Klubbene i Premier League er enige om en avtale som gjør at gamblingselskap ikke skal få lov til å fronte seg som hovedsponsor på klubbenes drakter.

  Ifølge The Times skal klubbene møtes torsdag, og en endelig avtale er ventet å komme på plass. Et eventuelt vedtak kan måtte vente til juni når Premier League har sitt sommermøte. Endringene skal foregå over en treårsperiode.

  8 av 20 klubber i toppdivisjonen har et gamblingselskap som hovedsponsor på drakten. Av de åtte er Fulham og Newcastle, men det er fra før bestemt at de skal ha andre sponsorer fra neste sesong.

  Det er likevel ventet at de klubbene som fortsatt ønsker det, vil få lov til å ha gamblingsponsor på ermene på drakten. Sponsorendringene i den engelske toppfotballen kommer av at den britiske regjeringen utarbeider et lovforslag som vil forby reklame for gambling.

  Ifølge The Times har en ikke navngitt klubb opplyst om at de mister rundt 130 millioner kroner i inntekt om de mister sin sponsor. (NTB)

  Britain Soccer Conference League
  Foto: Kin Cheung / AP
 • City taus om Haaland før nøkkelkamp

  Det er helt stille rundt Erling Braut Haalands skadesituasjon to dager før oppgjøret mot Liverpool.

  Haaland var ikke med på et bilde eller nevnt i tekst på Citys hjemmeside etter onsdagens treningsøkt.

  Haaland meldte forfall til landskampene mot Spania og Georgia på grunn av en lyskeskade.

  Manchester City ligger åtte poeng bak (med én kamp mindre spilt) serieleder Arsenal og tåler trolig ikke et tap mot Liverpool om det skal bli ligagull.

  Fredag klokken 14.30 holder City-manager Pep Guardiola en pressekonferanse, og der vil Haaland-spørsmålene bli helt sentrale. (NTB)

  FA Cup - Quarter-Final - Manchester City v Burnley
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters
 • Messi feiret sitt 100. landslagsmål med hattrick

  I løpet av 17 minutter scoret Lionel Messi tre mål mot Curaçao i 7-0-seieren natt til onsdag. Det sendte han opp på 100 mål i den argentinske landslagstrøya.

  Den sju ganger Ballon d'Or-vinneren åpnet målfesten etter bare 20 minutter.

  Knappe femten minutter senere gjorde den 35 år gamle magikeren 3-0, før han fullførte hattricket sitt fire minutter senere da han la på til 5–0.

  Nicolás González, Enzo Fernández, Ángel Di María og Gonzalo Montiel noterte seg også på scoringslisten.

  Messis 100. landslagsmål kommer 17 år etter at han gjorde sitt første mål for Argentina i et 2-3-tap mot Kroatia i mars 2006.

  Tirsdagens hat-trick var Messis sjuende for Argentina.

  Messi har scoret flere mål for det argentinske landslaget enn de to neste på listen til sammen.

  Gabriel Batistuta endte karrieren på 56 mål for Argentina, mens Sergio Agüero nådde 41 mål før han måtte legge opp i desember på grunn av hjerteproblemer.

  På listen over de mest scorende landslagsspillerne gjennom tidene er Messi fortsatt nummer tre. Cristiano Ronaldo ligger på førsteplass med 122 mål for Portugal, mens Ali Daei er nummer to med 109 mål for Iran. (NTB)

  Argentina Curacao Soccer
  Foto: Nicolas Aguilera / AP
 • Renard forlater Saudi-Arabia – skal ta over Frankrikes kvinnelandslag

  Hervé Renard slutter i jobben som trener for Saudi-Arabias herrelandslag i fotball for å ta over jobben som trener for Frankrikes kvinnelandslag.

  Det opplyser Saudi-Arabias fotballforbund (SAFF) tirsdag.

  Den 54 år gamle franskmannen fikk jobben som trener for Saudi-Arabias herrelandslag i juli 2019 og ledet laget til sin berømte 2-1-seier over Argentina i gruppespillet i fjorårets VM i Qatar.

  SAFF sier i en uttalelse på Twitter at de har gått med på å Renards forespørsel om å slutte i jobben, og legger til at de ønsker ham suksess i sin videre karriere.

  – Renard har et tilbud fra det franske fotballforbundet og har uttrykt at han ønsker å takke ja til den muligheten, sier SAFF-president Yasser Al-Misehal til saudisk TV.

  Det franske fotballforbundet ga trener Corinne Diacre sparken tidligere i mars etter at kaptein Wendie Renard gikk ut og sa at hun ikke ville spille for landslaget så lenge Diacre var trener. (NTB)

  VM fotball 2018, Portugal - Marokko.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Skottland åpnet EM-kvalifiseringen med seier

  Skottlands fotballherrer hadde bra kontroll hjemme mot Kypros og vant 3-0 i den første kampen i Norges EM-kvalifiseringsgruppe.

  Det første målet ordnet John McGinn da han løp inn et innlegg fra Andy Robertson etter 20 minutter. Senere brente skottene en del sjanser, og de skapte spenning for seg selv ved ikke å punktere kampen.

  Tre minutter kom imidlertid en forløsende scoring ved innbytter Scott McTominay. Han kom på løp og satte ballen i mål etter fint forarbeid av Ryan Christie og Lyndon Dykes.

  Manchester United-profilen var på farten igjen på overtid og styrte inn 3-0. Dermed ble det en meget trygg seier for hjemmelaget.

  Fem minutter på overtid ble Nicholas Ioannou utvist etter å ha fått sitt annet gule kort.

  Kypriotene skapte få farligheter og får det trolig svært tøft i en gruppe som foruten Skottland består av Norge, Spania og Georgia.

  Scotland Cyprus Euro 2024 Soccer
  Foto: Jane Barlow / AP
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Chelsea v Borussia Dortmund