NRK Meny
Normal

Han er allerede Englands hakkekylling

England trenger alltid en syndebukk. I Brasil-VM har rollen allerede gått til Wayne Rooney.

England's Wayne Rooney

Wayne Rooney får seg stadig nye kalddusjer fra engelsk presse.

Foto: DARREN STAPLES / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..

England tapte åpningskampen mot Italia i årets fotball-VM 2-1 og har kniven på strupen foran møtet med Uruguay. Men det engelske laget spilte godt, og José Mourinho har utropt kampen til mesterskapets beste så langt. Dermed lar kritikken vente på seg.

Men én mann slipper ikke unna: Wayne Rooney.

Rooney har måttet tåle tyn for prestasjonen på venstrekanten mot Italia, og mange kjente fotballnavn, som Alan Smith og Clarence Seedorf, tar til ordet for at Rooney kan droppes fra start i skjebnekampen mot Uruguay.

Og om han ikke benkes, så bør nok Roy Hodgson vurdere om noen andre skal ta cornerene.

Rooneys corner mot Italia

Wayne Rooney har slått bedre cornere enn han gjorde mot Italia.

Frivillig ekstratrening

Lampard

Frank Lampard tok Rooney i forsvar på gårsdagens pressekonferanse.

Foto: Matt Dunham / Ap

Så da Wayne Rooney ble igjen på trening med reservene, gikk rapportene tilbake til fedrelandet om at den dårlige prestasjonen hadde resultert i ekstratrening.

Dette avviste Wayne Rooney på sin egen Facebook-side, og var oppgitt over mediedekningen.

– Noen ganger lurer jeg på hva pressen forsøker på. Jeg har sagt fra starten av at jeg ønsker å være helt klar for VM-kampene, og derfor gjorde jeg en ukes ekstra trening før vi møtte til landslagstrening. Det var det jeg gjorde i går også, ekstra trening, fordi jeg ønsket å gjøre det, skrev han.

Offer for en agenda

Wayne Rooney er en av to spillere som har scoret mer enn ti Premier League-mål i ti sesonger på rad. Frank Lampard er den andre, og han sa på tirsdagens pressekonferanse at han føler den engelske pressen går for langt i den negative omtalen av Wayne Rooney.

– Uheldigvis har de blitt fiksert på én spiller hvert eneste VM jeg har vært med i. Fikseringen kan bli en agenda, og vi må droppe agendaen og fokusere på laget, sa Lampard før han ga sin uforbeholdne støtte til Rooney.

– Det er mye bråk rundt ham, men Wayne er den samme. Han viser hva han kan både på trening og i kamper, sa Lampard, som nylig avsluttet karrieren i Chelsea.

Ikke utnyttet talentet

Wayne Rooney er en mann de fleste har hatt en mening om siden han scoret fire mål i EM 2004 og ble en superstjerne i hjemlandet, bare 18 år gammel.

Ti år senere har han scoret fjerde mest mål av alle i Premier League-historien. Bare Alan Shearer, Andy Cole og Thierry Henry har scoret flere.

Likevel har flere medieskandaler, kontraktbråk og en til tider useriøs livsstil gjort at Rooney stadig omtales som en som burde vært bedre.

Han kan også snart bli nummer fire på listen over spillerne med flest landslagsmål. Rooney har scoret 39 landslagsmål, og er ett mål bak Michael Owen, og ti bak Bobby Charlton som har 49 og flest.

Rooney slo gjennom som svært ung, og flere og flere spør seg nå om han er over toppen som fotballspiller. Paul Scholes, Rooneys tidligere lagkamerat fra Manchester United, var blant dem som spekulerte i det like før VM.

Mesterskapsmiss

EURO 2004 SOC HRV GBR XEN

En spretten Wayne Rooney hopper over Robert Kovac i EM 2004. Rooney scoret to mål i kampen, bare 18 år gammel.

Foto: THOMAS KIENZLE / AP

At han har mislyktes i mesterskap etter mesterskap etter brakdebuten i 2004, har nok i stor grad vært med på å gi det inntrykket.

I VM 2006 var Rooney skadet inn mot mesterskapet, og klarte ikke å prege et England som slet offensivt. Bare seks mål på fem kamper holdt ikke, og Portugal slo ut England i kvartfinalen.

EM i 2008 gikk uten England, og da tiden var kommet for VM i 2010, var Rooney igjen skadet i oppkjøringen. Igjen slet England offensivt, og etter å ha slitt seg videre fra gruppen med USA, Algerie og Slovenia ble det full stopp og tap 4-1 mot Tyskland i åttedelsfinalen.

En kamp som også er mye av grunnen til at FIFA har innført mållinjeteknologi før dette mesterskapet.

I EM 2012 var Wayne Rooney suspendert i de to første kampene etter å ha blitt utvist mot Montenegro i kvalifiseringen. Da han kom tilbake til tredje gruppespillskamp scoret han sitt første mesterskapsmål siden 2004, men i kvartfinalen ble det igjen null mål på England og tap på straffer mot Italia.

Wayne Rooney trenger med andre ord å avgjøre en viktig kamp for England. Kveldens oppgjør mot Uruguay kan åpenbart være en godt sted å begynne.

Hva mener du om Wayne Rooneys prestasjoner? Bør han benkes? Si din mening i kommentarfeltet.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.