Han er allerede Englands hakkekylling

England trenger alltid en syndebukk. I Brasil-VM har rollen allerede gått til Wayne Rooney.

England's Wayne Rooney

Wayne Rooney får seg stadig nye kalddusjer fra engelsk presse.

Foto: DARREN STAPLES / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..

England tapte åpningskampen mot Italia i årets fotball-VM 2-1 og har kniven på strupen foran møtet med Uruguay. Men det engelske laget spilte godt, og José Mourinho har utropt kampen til mesterskapets beste så langt. Dermed lar kritikken vente på seg.

Men én mann slipper ikke unna: Wayne Rooney.

Rooney har måttet tåle tyn for prestasjonen på venstrekanten mot Italia, og mange kjente fotballnavn, som Alan Smith og Clarence Seedorf, tar til ordet for at Rooney kan droppes fra start i skjebnekampen mot Uruguay.

Og om han ikke benkes, så bør nok Roy Hodgson vurdere om noen andre skal ta cornerene.

Rooneys corner mot Italia

Wayne Rooney har slått bedre cornere enn han gjorde mot Italia.

Frivillig ekstratrening

Lampard

Frank Lampard tok Rooney i forsvar på gårsdagens pressekonferanse.

Foto: Matt Dunham / Ap

Så da Wayne Rooney ble igjen på trening med reservene, gikk rapportene tilbake til fedrelandet om at den dårlige prestasjonen hadde resultert i ekstratrening.

Dette avviste Wayne Rooney på sin egen Facebook-side, og var oppgitt over mediedekningen.

– Noen ganger lurer jeg på hva pressen forsøker på. Jeg har sagt fra starten av at jeg ønsker å være helt klar for VM-kampene, og derfor gjorde jeg en ukes ekstra trening før vi møtte til landslagstrening. Det var det jeg gjorde i går også, ekstra trening, fordi jeg ønsket å gjøre det, skrev han.

Offer for en agenda

Wayne Rooney er en av to spillere som har scoret mer enn ti Premier League-mål i ti sesonger på rad. Frank Lampard er den andre, og han sa på tirsdagens pressekonferanse at han føler den engelske pressen går for langt i den negative omtalen av Wayne Rooney.

– Uheldigvis har de blitt fiksert på én spiller hvert eneste VM jeg har vært med i. Fikseringen kan bli en agenda, og vi må droppe agendaen og fokusere på laget, sa Lampard før han ga sin uforbeholdne støtte til Rooney.

– Det er mye bråk rundt ham, men Wayne er den samme. Han viser hva han kan både på trening og i kamper, sa Lampard, som nylig avsluttet karrieren i Chelsea.

Ikke utnyttet talentet

Wayne Rooney er en mann de fleste har hatt en mening om siden han scoret fire mål i EM 2004 og ble en superstjerne i hjemlandet, bare 18 år gammel.

Ti år senere har han scoret fjerde mest mål av alle i Premier League-historien. Bare Alan Shearer, Andy Cole og Thierry Henry har scoret flere.

Likevel har flere medieskandaler, kontraktbråk og en til tider useriøs livsstil gjort at Rooney stadig omtales som en som burde vært bedre.

Han kan også snart bli nummer fire på listen over spillerne med flest landslagsmål. Rooney har scoret 39 landslagsmål, og er ett mål bak Michael Owen, og ti bak Bobby Charlton som har 49 og flest.

Rooney slo gjennom som svært ung, og flere og flere spør seg nå om han er over toppen som fotballspiller. Paul Scholes, Rooneys tidligere lagkamerat fra Manchester United, var blant dem som spekulerte i det like før VM.

Mesterskapsmiss

EURO 2004 SOC HRV GBR XEN

En spretten Wayne Rooney hopper over Robert Kovac i EM 2004. Rooney scoret to mål i kampen, bare 18 år gammel.

Foto: THOMAS KIENZLE / AP

At han har mislyktes i mesterskap etter mesterskap etter brakdebuten i 2004, har nok i stor grad vært med på å gi det inntrykket.

I VM 2006 var Rooney skadet inn mot mesterskapet, og klarte ikke å prege et England som slet offensivt. Bare seks mål på fem kamper holdt ikke, og Portugal slo ut England i kvartfinalen.

EM i 2008 gikk uten England, og da tiden var kommet for VM i 2010, var Rooney igjen skadet i oppkjøringen. Igjen slet England offensivt, og etter å ha slitt seg videre fra gruppen med USA, Algerie og Slovenia ble det full stopp og tap 4-1 mot Tyskland i åttedelsfinalen.

En kamp som også er mye av grunnen til at FIFA har innført mållinjeteknologi før dette mesterskapet.

I EM 2012 var Wayne Rooney suspendert i de to første kampene etter å ha blitt utvist mot Montenegro i kvalifiseringen. Da han kom tilbake til tredje gruppespillskamp scoret han sitt første mesterskapsmål siden 2004, men i kvartfinalen ble det igjen null mål på England og tap på straffer mot Italia.

Wayne Rooney trenger med andre ord å avgjøre en viktig kamp for England. Kveldens oppgjør mot Uruguay kan åpenbart være en godt sted å begynne.

Hva mener du om Wayne Rooneys prestasjoner? Bør han benkes? Si din mening i kommentarfeltet.

Fotball

 • Politirazzia i Barcelonas lokaler

  Katalansk politi gjennomfører mandag formiddag omfattende søk i fotballklubben Barcelonas lokaler i tilknytning til såkalte «Barcagate», melder spanske medier.

  Cadena Ser var først ute med opplysningene om politirazziaen. Ifølge radiokanalen har politiet i Catalonia etterforsket klubben i flere måneder.

  Avisen AS skriver at deler av klubbkontorene er stengt av mens politiet gjennomfører sitt søk. Det er foreløpig ikke kommet opplysninger om at Barcelona-ansatte er pågrepet.

  «Barcagate» er avsløringen av at daværende klubbpresident Josep Maria Bartomeu angivelig brukte et PR-selskap for å styrke hans eget rykte og samtidig sverte klubbens stjernespillere, blant dem Lionel Messi og Gerard Pique. Disse beskyldningene har klubben benektet i en offisiell uttalelse.

  Marca er blant flere medier som hevder at Bartomeu skal være en av de arresterte.

  Mandag ettermiddag bekreftet klubben selv at det hadde vært politirazzia. De har ikke bekreftet at Bartomeu er arrestert.

  Camp Nou
  Foto: Joan Monfort / AP
 • Glapp viktige poeng

  Fulham på 18. plass måtte dele poenga mot Crystal Palace lørdag.

  Lagene gikk til pause uten å ha skapt en eneste sjanse. Både Crystal Palace og Fulham framsto som om de hadde mer å tape enn å vinne.

  Etter pausen skrudde imidlertid Fulham opp tempoet og skapte flere gode muligheter, og klubbens danske kaptein Joachim Andersen var involvert i flere av dem.

  Kampens største sjanse gikk imidlertid til Josh Maja etter flott forarbeid av Ruben Loftus-Cheek. Mål ble det ikke. Like etter fikk samme mann nok en sjanse fra bare seks meter, men den fikk Palace-keeper Vicente Guaita avverget.

  Josh Maja
  Foto: Clive Brunskill / AP
 • Schalke sparket sin tredje trener

  Den tyske fotballklubben Schalke er i desperat poengnød. Søndag sparket de treneren Christian Gross etter at han kun hadde stått ved roret i to måneder. Det er den tredje treneren som er blitt sparket på bare fem måneder.

  Gross fikk fyken etter lørdagens 1-5-tap mot Stuttgart. Klubben ligger på bunnen av tabellen i tysk Bundesliga med elleve runder igjen av sesongen.

  Christian Gross
  Foto: Sebastian Gollnow / AP
 • Ødegaard bidro til sterk seier

  Martin Ødegaard ble byttet inn like før pause og bidro offensivt da Arsenal tok en meget solid 3-1-seier mot Leicester i Premier League søndag.

  Hjemmelaget gikk opp i ledelsen etter sju minutter etter et lekkert soloraid signer Youri Tielemans, før David Luiz utliknet med pannebrasken.

  Wilfred Ndidi lagde straffe med hånden, og da gikk Arsenal enkelt opp i ledelsen med en kontrollert straffe fra Alexandre Lacazette.

  Ødegaard var mannen som satte i gang angrepet der Pépe sørget for en sikker 3-1-seier.

  Resultatet løftet Arsenal til 9.-plass i Premier League og satte skikkelig fyr på topp fire-striden.

  Martin Ødegaard mot Leicester
  Foto: TIM KEETON / Reuters
 • Celtic slo tilbake

  Kristoffer Ajer og Mohamed Elyounoussi i Celtic kunne juble for 1-0-seier over Aberdeen etter trenerbyttet tidligere i uken.

  Ajer startet som vanlig som midtstopper for Celtic i lørdagens kamp. «Moi» startet på benken, men ble byttet inn etter drøyt en time.

  Seieren kom i den første kampen under den nye hovedtreneren John Kennedy. Neil Lennon forlot sjefsstolen i klubben i en skuffende sesong der Celtic må se byrival Rangers vinne ligaen med overlegen margin.

  Scottish Cup - Celtic v Heart of Midlothian
  Foto: Russell Cheyne / Reuters