90 minutter fotballsirkus

BLOGG: Lukk igjen munnen, tørk vekk sikkelet og pust med nesen igjen. VM-semifinalen mellom Tyskland og Brasil er blåst av.

Elefant på sirkus

Semifinalen mellom Brasil og Tyskland oppsummert i ett bilde.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / Afp

8. juli 2014, i VM-semifinalen mellom verdens to største fotballnasjoner i VM-sammenheng, fikk vi oppleve noe vi aldri har sett maken til i moderne fotball.

Aldri.

Brasil har nemlig aldri tapt med mer enn fire mål på hjemmebane. Og sist de tapte på hjemmebane i en tellende kamp var i 1975. Altså 39 år siden.

Men mot Tyskland slapp de inn sju. Og fire av dem kom i løpet av seks minutter og 40 sekunder.

Jeg gjentar: Fire mål på seks minutter og 40 sekunder!

Velkommen

Klokken slo 22.00 og kampen ble sparket i gang. Hektisk åpning. De to stjernelagene, med mer VM-erfaring enn noen andre nasjoner, følte litt på hverandre.

At tyskerne skulle ta ledelsen, var ikke spesielt overraskende. Tyskland var jo regnet som en liten favoritt på forhånd. Så da Thomas Müller bredsidet inn 1-0 etter elleve minutter spill satt vi alle og tenkte:

«Ja, sånn kan det gå. Brasil er jo tross alt svekket uten Neymar og Thiago Silva».

Så gikk det tolv minutter til. Etter 23 minutter smalt det. Miroslav Klose sikret seg legendestatus med sitt VM-mål nummer 16 i sin 23. VM-kamp.

«2-0 ja. Her får Brasil virkelig kjørt seg!», tenkte vi. Fortsatt satt vi og så på. Satt.

Sirkusartister
Foto: Eric Gaillard / Ap

Åpningsnummer

Så gikk det nøyaktig ett minutt og 49 sekunder til.

Vi rakk å se noen repriser av Kloses mål, Brasil rakk et nesten-vellykket angrep – og så ny tysk scoring. Toni Kroos dunket inn 3-0 etter innlegg fra høyre.

I ettertid vet jeg med meg selv at jeg hylte akkurat da ballen gikk i mål.

«Hva er det som skjer med Brasil?! Er dette avgjort allerede?». Vi satt helt på kanten av stolsetet nå.

Brasil tok avspark. Ballen ble spilt tilbake til Fernandinho. Målscorer Kroos snappet til seg ballen. Spilte til Khedira. Tilbake til Kroos. Skudd.

4-0.

Sirkusartist
Foto: ATTILA KISBENEDEK / Afp

«Hva er det vi er vitne til?!»

Ett minutt og ni sekunder tok det fra den tredje til den fjerde kassa. To minutter og 58 sekunder fra nummer to til nummer fire.

Vi måtte reise oss i NRKs sportsredaksjon. Dra oss i håret. Se hverandre inn i øynene. «Hva er det vi er vitne til?!».

Her har Brasil nærmest bestilt seg en plass i VM-finalen på hjemmebane, også er det tyskerne – på fotballspill-vis – som har snirklet seg vei gjennom det brasilianske stjernegalleriet og satt fire i mål. Fire klassemål.

Vi begynte å snakke om statistikken. Og historikken. Det ble hevdet at dette var tidenes ydmykelse på 4-0. Er det dét? Tidenes ydmykelse? Debatten raste.

Tre minutter og 42 sekunder passerte mens vi diskuterte. Vi tittet ned på skjermen igjen.

Ny kasse. 5-0. FEM NULL.

Ronaldo og klovner
Foto: LUCA BRUNO / AP

Huskestue

Målscorer: Sami Khedira. Mannen med fire mål på 50 landskamper fra før.

Özil kunne skutt selv, men spilte ballen uselvisk tilbake til Khedira. Real-stjernen satte bredsiden til og ballen trillet i mål.

Tyskerne var overalt. Brasilianerne ingensteder. Tom Nordlie, som kommenterte kampen for NRKs radiolyttere sa følgende: «Er det Dante eller Lionel Richie som spiller midtstopper på Brasil i dag?».

Det var ikke til å begripe.

De var uten Neymar og Thiago Silva, ja. Men likevel. At dette Brasil-laget skulle få så ettertrykkelig rundjuling skulle rett og slett ikke være mulig.

Arnardo og Merano hadde slått seg sammen akkurat for i kveld.

Sirkusartister sykler på en sykkel
Foto: WILLIAM WEST / Afp

Finalenummeret

Og hva med andreomgang?

Nå med klump i magen fikk vi se to nye baller gå i nettet bak Júlio Cesar. Innbytter André Schürrle ville være med å leke med Brasil, og gjorde nettopp det.

Etter hvert ble det egentlig bare vondt å se på. Brasil prøvde, men var fortapt. Kun Saudi-Arabia har tapt større mot Tyskland enn Brasil gjorde i kveld.

Oscars 7-1-scoring var tidenes minste plaster på et gigantisk, tysk skuddsår.

Ellevilt. Historisk. Ydmykende. Makeløst. Hjerteskjærende. Sjokkerende.

Og der er jeg tom for ord.

Sirkus
Foto: Sean Havey / Ap

Fotballnyheter