50 år siden United-tragedien

6. februar 1958 er den tristeste dagen i Manchester Uniteds historie.

Restene av British European Airways Flight 609 som krasjet i Munchen 6. februar 1958 med Manchester

Restene av British European Airways Flight 609 som krasjet i Munchen 6. februar 1958.

Foto: AP

Fotball-legenden Bobby Charlton tror München-ulykken utsatte Manchester Uniteds storhetstid.

Billedgalleri: 50 år siden München-ulykken

Nett-TV: Uniteds historie - fra tragedie til triumf

Han mener United hadde vunnet europacupen i 1958 og stoppet Real Madrids utvikling i å bli verdens største fotballklubb, hadde det ikke vært for flyulykken i München.

Det året katastrofen inntraff var Matt Busbys Manchester United det mest spennende laget England noen gang hadde sett.

Laget hadde vunnet den hjemlige ligaen to år på rad.

I 1956 imponerte det i europacupen, men tapte for Real Madrid i semifinalen. Den spanske klubben vant europacuptittelen for serievinnere de fem første årene fra perioden 1955/56-1959/60.

- Jeg tror at om laget hadde fått holde sammen, så hadde vi vunnet europacuptittelen det året ulykken fant sted, sier Bobby Charlton til Reuters.

Han tror England med Duncan Edwards, Roger Byrne og Tommy Taylor, også kunne ha hentet hjem pokalen under 1958-VM i Sverige da Brasil vant.

Byrne og Taylor omkom i München, mens Edwards døde to uker senere på sykehus av skadene.

- Vi hadde lært så mye fra tidligere kamper i Europa. Jeg tror vi hadde blitt det beste europeiske laget i mange år, og garantert det beste i England. Og hvem vet hva England kunne ha prestert under VM i Sverige. Kunne vi ha vunnet? Fullt mulig, fortsetter han.

Forsvinner aldri

Manchester United-manager Matt Busby ligger i et oksygen-telt på sykehuset i München dagen etter uly
Foto: AP

Den nå 70 år gamle fotballegenden vant en spesiell plass i folks hjerter etter den tragiske flyulykken i Munchen 6. februar 1958 for 50 år siden.

Charlton overlevde etter å ha blitt kastet av flyet. Han ble slått bevisstløs, men våknet på rullebanen fastspent i setet. 23 mistet livet, åtte av dem Busby Babes.

- Fortsatt den dag i dag påvirker og rører hendelsen meg. Noen ganger treffer det meg med en forferdelig tristhet og skyldfølelse over at jeg kom unna og fikk oppleve så mye. Flyulykken i München er alltid der, det er noe man ikke kan se bort fra, forteller Charlton.

Manchester United var på vei hjem fra kamp mot Røde Stjerne i Beograd og klar for semifinale i europacupen da ulykken inntraff.

Flyet mellomlandet i München for å fylle på drivstoff, men krasjet i bakken på det tredje forsøket på å ta av i det tette snøværet.

- Det var langt fra slik det er i dag hvor vi går på flyene og kommer hjem igjen etter kampen. Det var slitsomt, men et eventyr, sier han.

Fullførte drømmen

Utrolig nok spilte Charlton fotball igjen mindre enn en måned etter ulykken. Men United måtte vente i ti år før Matt Busby, som også overlevde flykrasjen, bygde opp klubben og laget sitt igjen.

Busby ble alvorlig skadet og kjempet for livet i lang tid. Han var nær ved å dø to ganger og sa senere at han ikke ville ha noe med fotballen å gjøre, men kona Jean fikk ham til å komme tilbake.

Nett-TV:  Se intervjuet med Matt Busby

Og 29. mars 1968 kunne United krone seg med europacuptittelen etter 4-1 over Benfica. Dermed avsluttet laget oppgaven de begynte på i 1956.

Nett-TV: Se bildene fra Uniteds europacuptriumf i 1968

 

Det lettet skyldfølelsen over å ha tatt klubben til Europa.

- Det var min rettferdiggjøring, har Busby uttalt tidligere.

Han døde 84 år gammel i 1994. For Charlton ble det 759 kamper for United før han la fotballskoene på hyllen i 1973 mer enn noen annen spiller i klubbens historie.

På landslaget ble det 49 mål fra 1958 til 1970, som fortsatt er rekord.

Charlton så United vokse - først under Busby og i moderne tid under Alex Ferguson - til å bli en av de største klubbene i verden.

På lik linje med Real Madrid som United prøvde å utfordre for 50 år siden.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp