NRK Meny
Normal

40 år siden Ibrox-tragedien

Når Rangers og Celtic møtes til "Old Firm" i den tradisjonelle nyttårskampen søndag, er det med et bakteppe av den forferdelig ulykken i tilsvarende kamp på samme bane for nøyaktig 40 år siden.

Old Firm

Det er tøft og intenst når Glasgpw-rivalene Rangers og Celtic møtes

Foto: STRINGER/UK / REUTERS

66 tilskuere omkom og mer enn 100 ble skadd i den til da verste ulykken i britisk fotballs historie 2. januar 1971.

Ulykken markeres ved at Rangers' kaptein fra den kampen, John Greig, og den tidligere Celtic-kapteinen Bily McNeill skal lede de to lagene ut på banen. Der blir det ett minutts stillhet, og begge lagene skal spille med sørgebånd.

Greig har fått en statute utenfor Ibrox. Og 68-åringen vet at det blir en beveget stund.

- Det blir stort å lede spillerne ut på banen, men det blir også vanskelig, sier Greig.

De fleste omkom fordi de ikke klarte å puste under vekten av de store menneskemassene.

Skjebnesvanger utlikning

Kampen stod og vippet på 0-0 til Celtic tok ledelsen da bare et par minutter gjensto. Da begynte store deler av hjemmepublikummet å forlate banen av skuffelse over det de var sikre på var et forsmedelig tap for erkerivalen.

Men 30 sekunder før tiden var ute, utliknet Rangers. De store massene som var på vei ut, hørte jubelbrølet og snudde for å komme seg inn igjen. Der møtte de andre som fortsatt var på vei ut. Noen av dem som prøvde å komme seg inn igjen i inngang 13, snublet. Da var tragedien i gang.

Tilskuerne inne på arenaen ante ikke hva som hadde skjedd, og presset på for å komme ut da sluttsignalet lød. Det var fullt hus, 80.000 tilskuere, og det måtte gå galt.

Det tok lang tid å få ryddet stedet og sette i gang hjelpearbeidet. Offisielle tall fortalte seinere om 66 døde, 108 som ble sendt til sykehus med større eller mindre skader, og enda flere med mindre skader.

Skjedde også i 1968

Også tre år tidligere opplevde man det samme på denne banen. Celtic ledet til noen minutter før slutt, publikum begynte å gå, men snudde da Rangers utliknet like etterpå. Da ble "bare" to mennesker drept.

Etter den ulykken skiftet Ibrox ut sine gamle treglenedere med gelendere av stål. Disse brakk ikke under trengselen, derfor døde flere av tilskuerne da de ble presset mot gelenderne.

Kampene mellom de to store skotske klubbene ble tildigere tradisjonelt spilt på 1. nyttårsdag. Men etter at nyttårsoppgjørene var blitt sterkt forstyrret av fyll og bråk, ble de flyttet til 2. januar. Det er fortsatt tradisjon med kamp mellom Rangers og Celtic på denne datoen.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.