NRK Meny
Normal

31 år siden siste hjemmeseier mot Island

Norge har ikke slått Island hjemme på over 30 år. Fredag kan de endre statistikken. – Jeg blir overrasket om vi ikke vinner, sier Egil Olsen.

Norge - Island

..men her ble det tap. Erik Soler prøver seg mot en islandsk forsvarsspiller i september 1987, i kampen som de islandske gjestene vant 1-0

Foto: Hvaal, Morten / SCANPIX

Det skal i all rettferdighet sies at lagene har møttes på Ullevaal bare tre ganger siden Stein Kollshaugen, Pål Jacobsen og Arne Erlandsen scoret hver sitt mål i 3-1-seieren den 14. juli i 1980.

Arne Erlandsen

Arne Erlandsen scoret sitt eneste landslagsmål da Norge sist slo Island på Ullevaal

Foto: Hammerstad, Svein / SCANPIX

Hans eneste landslagsmål

- Jeg husker godt det målet, siden det var det eneste jeg scoret på landslaget, sier Arne Erlandsen til NRK. Han fikk 22 landskamper, men nettkjenning ble det bare den ene gangen.

Den kom fem minutter før full tid, og sendte Norge opp til 3-0.

- Jeg spilte vegg med Arne Dokken, fikk ballen tilbake og smelte den i mål omtrent fra 16-metersstreken.

- Vi spilte jo sammen på Lillestrøm, og kjente hverandre svært godt, minnes Erlandsen.

- Hvordan var det å spille på landslaget i den tiden, da Norge stort sett endte sist i alle kvalifiseringsgrupper?

- Det var stas da som nå, selv om vi ikke spilte på et så høyt nivå. Og vi vant jo kamper også, selv om vi ikke kom til mesterskap, sier Erlandsen.

Norges første kamp etter seieren over Island gav 6-1 over Finland i en kamp der Pål Jacobsen scoret fire mål. Og i 1982 var den store opplevelsen 3-1-seieren over Jugoslavia. Men den berømte 2-1-seieren over England i 1981 fikk ikke Erlandsen med seg.

Veigar Pall Gunnarsson

- Norge er ikke glad i å styre kamper, og det må de mot oss, sier Veigar Pall Gunnarsson

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Ett tap og to uavgjort

Siden den septemberkvelden i 1980 har det heller ikke blitt hjemmeseier over Island. Ett tap og to uavgjortkamper har det blitt siden den gangen:

  • 23. september 1987: 0-1
  • 22. mai 2002: 1-1
  • 6. september 2008: 2-2

Riktignok har vi slått dem et par ganger borte i denne perioden. Både i 1984, i 1997 og i fjor kom det norske laget hjem fra Island med seier. Men hjemme har vi bygt opp et aldri så lite Island-kompleks.

- Jeg tror det kan ha noe å gjøre med at Norge ikke liker å styre kamper. Det gjør de mot oss, for vi legger oss lavt og forsvarer oss. Det sliter Norge med. Vi er også nokså like lag som slår ballen mye i lufta. Der er vi gode, derfor trives vi godt mot Norge, sier Vålerengas Veigar Pall Gunnarsson.

Han var centimetre fra å gjøre denne statistikken enda verre for Norge, men hans skudd gikk i stolpen mot slutten av 2-2-kampen på Ullevaal i 2008.

– Bedre enn FIFA-rankingen

John Arne Riise spilte den kampen, og han mener det skjer noe med Island når de møter Norge.

- Det virker som de hever seg når de møter oss. Det er alltid tøffe kamper mot dem. Til fredag må vi gå ut på banen å dominere, det har vi ikke gjort de kampene jeg har spilt mot dem og det er synd, sier Riise som tror forskjellen mellom Norge og Island er mindre enn det FIFA-rankingen viser (Island nr. 124, Norge nr. 12).

Det er landslagssjef Egil Olsen enig i.

- Island er et av de lagene som er klart bedre enn det FIFA-rankingen viser, sier han til NRK.

«Drillo» mener tempoet blir nøkkelen til seier fredag kveld.

- Island har et relativit langsomt lag så det blir viktig å ta de på fart, la ballen gå fort. Jeg blir både overrasket og skuffet hvis vi ikke slår dem, sier han til NRK.

Godt resultat - dårlig kamp

Taper vi blir drømmen om EM-spill drastisk svekket og hjemmestatistikken mot naboen i nord forverret.

Det norske laget fikk heller ikke spesielt god kritikk for kampen på Ullevaal den juli-mandagen i 1980. Visst ble det en klar norsk seier, der Norge ledet 3-0 før Island reduserte i kampens siste sekunder. Men Island stilte med et svært så B-preget lag.

"Med tanke på den forestående VM-kvalifiseringen kunne gårsdagens kamp bare gi frysninger på ryggen", skrev Aftenpostens kommentator, etter å ha sett et norsk lag uten tempo og flyt i spillet, tross en nokså middelmådig motstander.

- Vår største feil var at vi ga fra oss ballen altfor lett, sa daværende landslagssjef Tor Røste Fossen, som var glad for seieren, men ikke for prestasjonen.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.