– Fantastisk morsomt at broderen skal spille cupfinale

I 1996 slo storebror Georg Aursnes gjennom i Hødd. Seksten år senere gjør lillebror Fredrik det samme. Talentforedlingen i Ulsteinvik er ikke til å kimse av.

Fredrik og Georg Aursnes

Brødrene Fredrik (16) og Georg Aursnes (35) har begge slått gjennom på Hødd-laget i hver sin epoke.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Datoen er torsdag 27. september, klokken nærmer seg 16.40, og tusenvis av blåkledde høddere heier frem laget sitt mot de røde fra Bergen.

Den første omgangen i cupsemifinalen mellom Hødd og Brann nærmer seg slutten, og spillerne fra Ulsteinvik forbereder seg på å gå til pause med negativt resultat etter at Zsolt Korcsmar stanget inn 1–0 til de røde fra Bergen da kampuret viste 17 minutter spilt.

Men så – på hjørnet av Brann sin 16-meter kommer en 16 åring som skal bringe balanse i regnskapet. Etter en kombinasjon med en av sine medspillere, knaller Fredrik Aursnes til med venstreslegga og setter ballen i mål. 1–1 Hødd-Brann.

Talentet fra Hareid hadde slått til, og startet en snuoperasjon som ikke tok slutt før måltavla viste 3–1 til Hødd. Nå skal laget fra Ulsteinvik møte Tromsø i cupfinalen på Ullevaal. Delvis takket være ett av utallige Hødd-talent som har markert seg opp gjennom historien.

Saken fortsetter under bildet

Hødd Brann Aursnes

Her setter Fredrik Aursnes inn 1-1-målet, og utligner mot Brann i cupens semifinale.

Foto: NRK

Brødre i blodet

Åge Hareide, Arild Sundgot, Jan Åge Fjortøft, Morten Moldskred og Magnus Myklebust er bare noen av de mest kjente talentene som har tatt steget til den nasjonale og internasjonale arenaen, etter å ha gått gradene i Ulsteinvik-klubben.

Dersom vi skrur tiden 16 år tilbake, finner vi enda en Aursnes i Hødd-stallen. I 1996 ble storebroren Georg også tatt opp i det samme systemet i ung alder, etter å ha tråkket de første stegene i moderklubben Hareid IL.

Frem til 2005 rakk han å få med seg 316 kamper, og nøt stor tillit på sin midtstopperplass sammen med sin makker Sindre Eid.

Nå spiller han 5. divisjonsfotball for Hasundgot IL, men gleder seg stort over at lillebror Fredrik har tatt opp hansken og slått gjennom i samme klubb.

– Det er utrolig at han skal spille cupfinale. Hødd er fantastisk flinke til å skape et trygt miljø og legge til rette for å kunne prestere. De gir deg tillit allerede fra ung alder, noe som gjør at man vokser som spiller hvis man lykkes, sier Georg.

Saken fortsetter under bildet

Georg Aursnes Fredrik Aursnes

Teknikken sitter som den skal hos begge brødrene Aursnes på Høddvoll-gresset.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Selvtillit

Fredrik kjenner godt til brorens meritter i Hødd-trøya, men et stort alderssprik på 19 år gjorde at de aldri fikk oppleve å spille på lag. Kulturen for talentutvikling er like fullt den samme.

– Jeg meldte overgang fra Hareid til Hødd sin rekruttstall rett etter at jeg fylte 16 år, og ble raskt tatt opp i A-stallen. Deretter fikk jeg sjansen til å spille kamper, og jeg fikk signaler om at de hadde tro på meg. Slik fikk jeg også troen på meg selv, sier Fredrik.

Dette munnet også ut i høydepunktet – 1-1-målet mot Brann den torsdagskvelden i september.

– Det er umulig å forklare hva jeg følte da jeg scoret. Jeg tror ikke det gikk opp for meg i det hele tatt, sier han.

Ambisjoner

Nå står cupfinalen for tur, og mens Georg nyter "pensjonisttilværelsen" i Hasundgot IL, er veien videre vid åpen for Fredrik.

– Hvilke ambisjoner har du for fremtiden?

– Jeg har det kjekt her i Hødd jeg, sier Fredrik, og avslører at han er sulten på å kapre en fast plass på laget.

– Fått noen signal på om du skal starte på søndag da?

– Hehe, nei, jeg får legge inn noen gode treninger, og så får vi se, sier han, med broren ved sin side, som sikkert ikke hadde hatt noe imot å være i lillebror sine sko når han entrer Ullevaal i blå drakt kommende helg.

Fredrik (topp) og Georg Aursnes

Georg hadde 10 gode år i Hødd. Nå er det på tide å løfte opp lillebror.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Fotball

Oppsummert

 • Klokken 17.30: Brann-styret møter pressen om nachspielskandalen.
 • Wenger oppgitt over VM-motstand

  Tidligere Arsenal-manager mener følelser heller enn fornuft styrer reaksjonene på hans forslag om å arrangere fotball-VM hvert annet år.

  Wenger er i dag utviklingsdirektør i Det internasjonale fotballforbundet (Fifa). Han er mannen bak forslaget om å la verden få se VM-fotball annethvert år i stedet for kun hvert fjerde som i dag. Det har møtt betydelig motstand.

  – Mange av de negative reaksjonene har kommet fordi folk ikke har sett hele konseptet. Det blir mye følelser, hvilket jeg kan forstå, siden vi alle er vokst opp med en annen syklus, sier Wenger i BBCs podkast Sports Desk, ifølge Ritzau.

  Det europeiske fotballforbundet Uefa har gått sterkt mot planene om hyppigere VM-spill, men Wenger mener mange har snudd når de har sett hele opplegget.

  Ifølge Wengers forslag skal hele fotballkalenderen endres slik at spillerne skal få en lengre pause og reise mindre.

  Forslaget skal diskuteres på et Fifa-møte i slutten av neste uke.

  Arsène Wenger mot Aston Villa
  Foto: Clive Mason / Getty Images
 • Uefa dobler premiepengene til EM

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har vedtatt å doble premiepengene til lagene som deltar i EM til sommeren.

  Lagene vil nå dele på en pott på 16 millioner euro. I tillegg får klubbene som frigir spillere til mesterskapet for første gang få penger. Lagene vil dele en pott på 4,5 millioner euro.

  – Dette er viktige strategiske initiativ for Uefas kvinnefotball-strategi. Det sikrer mer penger enn noen gang tidligere fordelt av Uefa, skriver de i en pressemelding.

  Norge er kvalifisert til mesterskapet som spilles i England fra 6.-31. juli 2022.

  Fortsatt er det langt opp til herrene. De 24 lagene i sommerens EM fikk nesten 100 millioner kroner kun for å delta. Den totale potten var på over 3,5 milliarder kroner.

  Norge
  Foto: Nikola Krstic / NTB
 • Viking utestenger sesongkortholder

  Viking har utestengt en tilskuer på grunn av rasistiske tilrop under hjemmekampen mot Bodø/Glimt søndag.

  – Det var leder i Vikinghordene, Roar Åkerlund, som rapporterte inn hendelsen til klubben like etter kampslutt. Klubben har hatt et møte med den aktuelle supporteren som erkjenner hendelsen, skriver klubben i en pressemelding.

  Tilskueren er utestengt fra 30 kamper og ekskluderes også fra Vikinghordene i samme tidsrom.

  – En trist sak for alle som er glad i fotball og Viking. Vi ønsker å beklage overfor Bodø/Glimt, øvrige tilskuere på SR-Bank Arena og resten av fotball-Norge. Vi ønsker ikke at slike situasjoner skal oppstå på våre tribuner, og vil fortsette å jobbe aktivt sammen med idretten i kampen mot rasisme og diskriminering, sier daglig leder i Viking, Eirik Bjørnø.

  Eliteserien i fotball 2021: Viking - Rosenborg
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Seieren glapp på overtid for Deila

  Det ble dramatisk da Ronny Deila og hans New York City spilte uavgjort mot New York Red Bulls natt til torsdag. Red Bulls utlignet i det 102. minuttet.

  En frustrert Deila måtte se at en avslutning som gikk rett opp i armen til Maxime Chanot fra kloss hold, ble vurdert av VAR. Da var det kun sekunder igjen av den tillagte overtiden på åtte minutter. Bortelaget ble tildelt straffesparket etter en lang vurdering av dommerteamet, og polske Patryk Klimala satte den inn og sørget for 1-1.

  Med over 101 minutter spilt er Klimalas scoring den seneste som er scoret i MLS-historien i en ordinær kamp.

  En halvtime tidligere ble Deilas midtbanemann Keaton Parks sendt i dusjen med direkte rødt kort for en takling. Valentin Castellanos scoret New York Citys eneste mål.

  Deilas lag er på 3.-plass i MLS' avdeling øst.

  Deila
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen
World Cup - UEFA Qualifiers - Group I - Hungary v England
Sverige
Ronaldo