NRK Meny
Normal

– Fantastisk morsomt at broderen skal spille cupfinale

I 1996 slo storebror Georg Aursnes gjennom i Hødd. Seksten år senere gjør lillebror Fredrik det samme. Talentforedlingen i Ulsteinvik er ikke til å kimse av.

Fredrik og Georg Aursnes

Brødrene Fredrik (16) og Georg Aursnes (35) har begge slått gjennom på Hødd-laget i hver sin epoke.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Datoen er torsdag 27. september, klokken nærmer seg 16.40, og tusenvis av blåkledde høddere heier frem laget sitt mot de røde fra Bergen.

Den første omgangen i cupsemifinalen mellom Hødd og Brann nærmer seg slutten, og spillerne fra Ulsteinvik forbereder seg på å gå til pause med negativt resultat etter at Zsolt Korcsmar stanget inn 1–0 til de røde fra Bergen da kampuret viste 17 minutter spilt.

Men så – på hjørnet av Brann sin 16-meter kommer en 16 åring som skal bringe balanse i regnskapet. Etter en kombinasjon med en av sine medspillere, knaller Fredrik Aursnes til med venstreslegga og setter ballen i mål. 1–1 Hødd-Brann.

Talentet fra Hareid hadde slått til, og startet en snuoperasjon som ikke tok slutt før måltavla viste 3–1 til Hødd. Nå skal laget fra Ulsteinvik møte Tromsø i cupfinalen på Ullevaal. Delvis takket være ett av utallige Hødd-talent som har markert seg opp gjennom historien.

Saken fortsetter under bildet

Hødd Brann Aursnes

Her setter Fredrik Aursnes inn 1-1-målet, og utligner mot Brann i cupens semifinale.

Foto: NRK

Brødre i blodet

Åge Hareide, Arild Sundgot, Jan Åge Fjortøft, Morten Moldskred og Magnus Myklebust er bare noen av de mest kjente talentene som har tatt steget til den nasjonale og internasjonale arenaen, etter å ha gått gradene i Ulsteinvik-klubben.

Dersom vi skrur tiden 16 år tilbake, finner vi enda en Aursnes i Hødd-stallen. I 1996 ble storebroren Georg også tatt opp i det samme systemet i ung alder, etter å ha tråkket de første stegene i moderklubben Hareid IL.

Frem til 2005 rakk han å få med seg 316 kamper, og nøt stor tillit på sin midtstopperplass sammen med sin makker Sindre Eid.

Nå spiller han 5. divisjonsfotball for Hasundgot IL, men gleder seg stort over at lillebror Fredrik har tatt opp hansken og slått gjennom i samme klubb.

– Det er utrolig at han skal spille cupfinale. Hødd er fantastisk flinke til å skape et trygt miljø og legge til rette for å kunne prestere. De gir deg tillit allerede fra ung alder, noe som gjør at man vokser som spiller hvis man lykkes, sier Georg.

Saken fortsetter under bildet

Georg Aursnes Fredrik Aursnes

Teknikken sitter som den skal hos begge brødrene Aursnes på Høddvoll-gresset.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Selvtillit

Fredrik kjenner godt til brorens meritter i Hødd-trøya, men et stort alderssprik på 19 år gjorde at de aldri fikk oppleve å spille på lag. Kulturen for talentutvikling er like fullt den samme.

– Jeg meldte overgang fra Hareid til Hødd sin rekruttstall rett etter at jeg fylte 16 år, og ble raskt tatt opp i A-stallen. Deretter fikk jeg sjansen til å spille kamper, og jeg fikk signaler om at de hadde tro på meg. Slik fikk jeg også troen på meg selv, sier Fredrik.

Dette munnet også ut i høydepunktet – 1-1-målet mot Brann den torsdagskvelden i september.

– Det er umulig å forklare hva jeg følte da jeg scoret. Jeg tror ikke det gikk opp for meg i det hele tatt, sier han.

Ambisjoner

Nå står cupfinalen for tur, og mens Georg nyter "pensjonisttilværelsen" i Hasundgot IL, er veien videre vid åpen for Fredrik.

– Hvilke ambisjoner har du for fremtiden?

– Jeg har det kjekt her i Hødd jeg, sier Fredrik, og avslører at han er sulten på å kapre en fast plass på laget.

– Fått noen signal på om du skal starte på søndag da?

– Hehe, nei, jeg får legge inn noen gode treninger, og så får vi se, sier han, med broren ved sin side, som sikkert ikke hadde hatt noe imot å være i lillebror sine sko når han entrer Ullevaal i blå drakt kommende helg.

Fredrik (topp) og Georg Aursnes

Georg hadde 10 gode år i Hødd. Nå er det på tide å løfte opp lillebror.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Fotballnyheter

Videoklipp

Se alle målene her.
Se alle målene her.
Se alle målene fra kampen mellom Manchester United og Basel.