Hopp til innhold

Tragedien som endret europeisk fotball

Europacupfinalen i Brussel for 25 år siden sitter spikret i minnet på millioner av fotballtilhengere, både de som var der og alle de som fulgte tragedien direkte på TV.

Det utviklet seg til én av de aller verste tragediene i europeisk fotball noensinne, og utfallet skulle få store følger for fotballen i årene som kom. Lørdag er det 25 år siden.

Motstandere i kampen 29. mai dette året var Juventus og Liverpool - lag fra to land som lenge hadde slitt med voldsomme uroligheter og tribuneopptøyer. Frykten for hva som kunne hende når de to lagene møttes i et tredjeland som ikke hadde samme erfaring med risikokamper, var stor. Og bekymringen for om Heysel stadion ikke var bygd for en slik storkamp, var sterk allerede før kampen. Man kan nesten si at tragedien var varslet.

Men utfallet ble likevel mye verre enn noen hadde tenkt seg. 39 Juventus-tilhengere lå døde igjen på arenaen.

En hel mur som skulle skille de to tilhengerskarenes tribuneselseksjoner, ble presset ned. Det var Liverpools tilhengere som fikk skylden, og konsekvensen ble at alle engelske klubber ble utestengt fra alle europeiske klubbturneringer i fem år - Liverpool i ytterligere ett.

  • Har du noen minner fra Heysel-tragedien? Var det riktig å stenge alle engelske lag ute i fem år? Si din mening under artikkelen!

Video: Se innslaget fra Dagsrevyen dagen etter tragedien (NB: Sterke bilder)

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Heysel-tragedien

Økende uroligheter

Fra midten av 70-tallet hadde engelske fotballtilhengere laget bråk når landets klubber spilte i utlandet. Leeds-fansen hadde langt på vei ødelagt europacupfinalen i 1975, og klubben ble utestengt fra Europa i fire år.

Men bråkmakerne lot seg ikke stanse, og urolighetene fortsatte. Liverpool var Europas ledende klubb utover 80-tallet, men i kjølvannet fulgte også noen av de mest beryktede tilhengerne. Under europacupfinalen i Roma i 1984, der hjemmelaget Roma var Liverpools motstander, kom det til kamper mellom klubbenes rivaler.

For Italia hadde også sin del av voldelige supportere. Derfor var Romas politi vant med denslags bråk, og tok tak i bråkmakerne før det utartet.

For dårlig arena

Heysel-tribunene i 1985

Heysel stadion fikk både før og etter kampen kritikk for å være en arena som ikke holdt mål til en så viktig kamp

Foto: - / AFP

Det samme kunne ikke sies om politiet i Belgia, derfor var det mange som advarte mot finalen i 1985. Ikke minst fordi det på nytt var Liverpool mot et italiensk lag.

Heysel stadion i den belgiske hovedstaden var heller ikke en arena god nok for en slik anledning. Anlegget var bygget i 1930, og vedlikeholdet og moderniseringen hadde ikke vært prioritert på lenge.

Tilhengerne av begge lag - mange av dem uten billett - hadde strømmet til byen, og de hadde for en stor del brukt dagen på byens barer og puber.

Det ble meldt om sammenstøt gjennom hele ettermiddagen - noen av dem alvorlige, og minst ett av dem med knivstikking.

Opp mot 60.000 tilskuere møtte fram til kampen, av dem var 25.000 tilhengere av hvert av lagene. De skulle separeres med en sone for nøytrale tilskuere på midten av hver langside.

Slapp billettkontroll

Det var bare det at kontrollen med billettsalget var meget slapp. En stor gruppe Liverpool-tilhengere hadde fått fatt i billetter kloss inntil Juventus-fansens seksjon.

En times tid før avspark begynte bråket. Steiner og biter fra tribunen ble kastet mot motparten. Dette ble mer og mer intenst, og flere Liverpool-supportere kom til fra lenger borte på tribunen for å "hjelpe" sine frender. De presset seg mot gjerdet som skilte gruppene, og presset etterhvert Juventus-fansen inn mot en mur borte ved svingen.

De som allerede satt der, ble presset opp mot muren. Noen prøvde å klive over, noen klarte det også, men langtfra alle.

Det måtte gå galt, og det gjorde det. Muren gav til slutt etter og falt ned over folkemengden.

Politiet hadde til da vært nærmest maktesløse, og det tok også tid før omfanget av katastrofen gikk opp for dem. Da lå allerede flere titall mennesker klemt under den sammenraste muren.

Hindret "revansjeoppgjør"

Først da store grupper av Juventus-tilhengere begynte å bevege seg mot Liverpool-tilhengerne for å ta igjen, hadde politiet klart å omgruppere og forsterke seg. De klarte å hindre et "revansjeoppgjør" som kunne blitt enda blodigere.

39 mennesker omkom, og rundt 400 ble mer eller mindre skadet. Det fantes ikke på langt nær nok bårer på stedet. Folk ble båret ut på det som fantes av reklameskilt, bruddstykker fra tribunene og rester av gjerdene. Røde Kors- folk på stedet satte opp svært så provisoriske telt for å ta seg av de skadde.

Blant de drepte var det 32 erklærte Juventus-tilhengere fra Italia, fire belgiere, to franskmenn og en mann fra Nord-Irland.

Spilte kampen motvillig

Kampen ble faktisk spilt. Begge lagene protesterte, de hadde helt andre ting å tenke på enn å spille fotball akkurat da. Spillerne og managerne var like rystet som alle andre.

Platini scorer mot Liverpool 1985

Michel Platini scorer kampens eneste mål på straffespark

Foto: AP

Men arrangørene fryktet anda mer bråk dersom de avlyste og presset lagene til å spille. Juventus vil for alltid stå i statistikkene som europacupmester i 1985. Målet ble satt inn på straffe av dagens UEFA-president Michel Platini på straffe rett etter pause.

Men det var det nesten ingen som la merke til. Det var helt andre bilder som kom ut fra Heysel stadion i Brussel den vårkvelden.

For engelske klubber fikk tragedien i Brussel enorme følger. Den ble nemlig ikke ansett som en enkeltstående hendelse, men tvert imot kulminering av en voldelig utvikling som hadde eskalert i England i mange år.

Utestengt i fem år

Nå var grensa nådd. Det mente både UEFA og de britiske myndighetene, med statsminister Margaret Thatcher i spissen, og stengte engelske klubber ute fra alle europeiske turneringer i fem år - Liverpool ett år lenger.

På denne måten mente myndighetene å hindre at "hooligans" skulle følge sine klubber til land der politiet var mindre erfarne med å handtere dem. Hjemme i England begynte jo ordensmakten å få en viss rutine.

Allerede 31. mai - to dager etter tragedien i Brussel - var denne utestengelsen vedtatt. Da hadde den belgiske regjeringen allerede forbudt engelske lag på belgisk territorium.

- Vi må få renset opp her hjemme først, så kan vi kanskje være skikket til å reise ut i Europa igjen, sa Thatcher.

Dette var et meget hardt slag for engelsk fotball, som også fortsatt var i sjokk etter brann-tragedien i Bradford snaue tre uker tidligere, der 56 menneske omkom. .

Kontroversielt vedtak

Minneplakett for Heysel

De tidligere spillerne Phil Neal (Liverpool) og Sergio Brio (Juventus) foran minneplaketten som ble avduket i Liverpool i forbindelse med 25-årsminnet

Foto: HO / Reuters

Fotballforbundet støttet forbudet, men ligaen var imot. De pekte på at Everton, Manchester United, Norwich, Tottenham og Southampton uskyldig ble utestengt fra europacupene den påfølgende sesongen. Liverpool var også kvalifisert, men trakk seg dagen etter Heysel-tragedien.

Bare landslaget fikk fortsette å spille i utlandet.

Men klubbene ble utestengt i fem år. Da hadde engelske fotballpøbler i stor grad roet seg, og fra høsten 1990 fikk de igjen være med. Unntatt Liverpool som måtte vente et år til.

Etterforskningen etter tragedien førte til at 14 Liverpool-fans ble dømt til tre års fengsel.

Sist onsdag ble det avduket en minneplakett i Liverpool til minne om de 39 ofrene.

Flengende kritikk av arrangørene

På banene ble det raskt påbudt flere sikkerhetsforanstaltninger, deriblant en betydelig økning i antall overvåkningskameraer, ombygging til færre ståplasser og flere sitteplasser, bedre skiller mellom supportergruppene, og forbud mot ølsalg inne på arenaene.

Også de belgiske arrangørene fikk flengende kritikk etter kampen. Heysel stadion var ikke på noen måte egnet for en slik høyprofilert kamp, mente granskerne, og verken Belgia eller UEFA burde ha akseptert at kampen gikk der.

Belgia ble nektet arrangementet av alle europeiske finaler i ti år framover. Heysel ble fullstendig ombygd og revidert, gjenoppstod under navnet Roi Baudouin Stadium, og var arena for kamper under EM i 2000.

Det hjalp for ettertiden. Men for 39 Juventus-supportere var det for seint.

Fotball

  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • Assistenttrener i Fredrikstad gir seg brått

    Marijo Jovic har valgt å gi seg som assistenttrener i den nyopprykkede eliteserieklubben Fredrikstad tre kamper inn i sesongen.

    Det opplyser Fredrikstad FK på sitt nettsted fredag. Klubben skriver at «nå går ferden videre for den sympatiske treneren». Hva som ligger i dette er ikke utdypet i meldingen.

    – Han ønsket å gå videre, og vi har funnet en fornuftig løsning. Det er ingen dramatikk i det her. Vi går fra hverandre som veldig gode venner, sier FFKs sportssjef Joacim Heier til NTB.

    FFK må dermed umiddelbart ut på jakt etter en erstatter for Jovic.

    – Det er ikke en optimal timing med tanke på at de fleste er i arbeid, men vi går til arbeidet og har stor tro på at vi skal finne en trener, forteller Heier.

    Han opplyser at klubben er i gang med å sondere, men at klubben ikke har dårlig tid.

    – Vi har et solid team på plass allerede, så det er ikke noe hastverk. Det er viktigere for oss at vi treffer og styrker teamet med riktig person og riktige egenskaper, sier Heier.

    Fra før er Andreas Hagen og Torgeir Helgen assistenttrenere på A-laget for hovedtrener Mikkjal Thomassen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Fredrikstad FK - Sarpsborg 08 (2-2)
    Foto: Thomas Andersen / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten