Hopp til innhold

Aldri har det vært mer nettsus i Norge

– Jeg er glad du ikke foreslo at tre cornere er straffe, fordi også det hadde du fått gjennom i dag, sa fotballpresident Eldar Hansen til Tom A. Schanke etter ett av tidenes mest omtalte vedtak på et fotballting.

Video Vålerenga - Tromsø avgjort på straffer

Se den historiske første straffesparkkonkurransen i norsk seriefotball – Vålerenga-Tromsø i 1987

For den norske fotballsesongen 1987 ble preget av vedtaket som ble gjort på tinget i Haugesund. Flere mål er det aldri blitt scoret i norsk fotball, verken før eller siden. Sannsynligvis blir det det aldri heller.

Det er 25 år siden nå. Schanke tok ordet som den aller første på tingets siste dag, søndag 1. mars. Han argumenterte for et forslag i to deler: At det skulle deles ut 3 poeng for seier i seriekamper – til da hadde det bare vært 2 – og at alle uavgjortkamper skulle avsluttes med straffesparkkonkurranse for å kåre en vinner. Disse kampene skulle gi to poeng til vinneren, ett til taperen.

Myten vil ha det til at han overrumplet tinget med et benkeforslag den søndagsmorgenen. Realiteten var at det var lansert av Oslo Ballklubb og anbefalt både av forbundsstyret og Serieforeningen på forhånd, til tross for at forbundsstyret i utgangspunktet var imot forslaget.

– Dette SKULLE jeg ha gjennom

Schanke argumenterte som vanlig engasjert og sterkt, og maktet kunststykket å få tilslutning fra et enstemmig fotballting.

Video: Se Tom A. Schanke overbevise fotballtinget om straffesparkkonkurranse i seriekamper (Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Straffesparkkonkurranse i Tippeligaen

Straffesparkkonkurranse i Tippeligaen

– Jeg hadde bestemt meg for at dette forslaget skulle jeg få gjennom uansett. Derfor satte jeg alt inn på å overbevise tinget. Og det lykkes jeg med – jeg har ikke opplevd maken til hallelujastemning på noe fotballting noensinne, sier Schanke til NRK mens han er i ferd med å kjøre til Lillestrøm, der årets ting skal holdes. De siste 37 årene har han bare gått glipp av to fotballting.

Forsamlingen var mer enn lydhør for det revolusjonerende forslaget. Onde tunger har i ettertid antydet at flere av utsendingene ennå ikke hadde lagt lørdagskveldens tingmiddag og tilhørende festligheter helt bak seg, og at dette spilte inn på hallelujastemningen tidlig en søndag morgen.

Men alle kjente altså til forslaget på forhånd.

"Alle" ville være med på moroa

– Mitt forslag gikk opprinnelig ut på at straffesparkkonkurranse bare skulle innføres for 1. divisjon (øverste divisjon den gang). Men så gikk den ene etter den andre av utsendingene fra de lavere divisjonene på talerstolen og forlangte å få være med på moroa de også. Dermed ble dette innført for alle seniorlagene i divisjonssystemet, minnes Schanke mens han kjører opp Trondheimsveien.

Det var etter det at fotballpresident Hansen uttrykte at Schanke kunne fått gjennom enda mer vidtfavnende forslag den morgenen om han hadde villet.

Mer nettsus og offensiv fotball

Bakgrunnen for forslaget var ønsket om flere mål og mer offensiv tenking i fotballen.

– I 1986 var trenerfilosofien å satse på det defensive. Med unntak av Nils Arne Eggen tenkte trenerne defensivt, og det førte til nedgang både i scoringer og publikum.

Det er to ting publikum vi se: Scoringer og en vinner. Mitt forslag ville løse begge disse problemene, og derfor var jeg så ekstremt giret på å få det hele gjennom.

Og jeg argumenterte godt, om jeg må si det selv. Den dagen sto jeg ikke tilbake for Aage Samuelsen engang, sier Schanke i det han navigerer gjennom Sinsenkrysset.

For dem som ikke vet det: Aage Samuelsen (1915-1987) var én av de mest taleføre og karismatiske predikantene i norsk historie.

Bare i 1987-sesongen

Schankes forslag ble vedtatt enstemmig, men som en prøveordning. Den ble ikke videreført, og 1987-sesongen ble dermed den eneste.

– Men straffesparkene var ikke bare tøys. Jeg er fortsatt overbevist om at det var et spenningsmoment som trakk flere tilskuere, og iallfall ett som holdt dem fra å forlate tribunene før kampslutt, selv om kampen var aldri så kjedelig, sier Schanke. Nå har han kommet seg inn på E6.

– Hvorfor ble ikke ordningen videreført etter 1987-sesongen?

– Først og fremst fordi media var stort sett negativ, og dels fordi ordningen delte Norge i to: De som var imot og de som var for. Engasjementet var sterkt på alle kanter, sier Schanke.

– Hvem var imot, bortsett fra media?

– Mange av lederne var skeptiske. Også trenerne var det, med unntak av Nils Arne Eggen. Han tok det på sin filosofiske måte: Vil du unngå straffesparkkonkurranse, er det bare å score en gang mer enn motstanderen, så slipper du, sa han.

Kretslederne fortvilte

Og i tillegg var mange av kretslederne imot, viste det seg – de fikk et svare strev med å terminfeste alle de tusenvis av kampene når de måtte ta høyde for minst et kvarter forlengelse.

– Men det var ikke min skyld – jeg foreslo ordningen bare for øverste divisjon. Det var tinget som ville ha med alle, sier Schanke.

Han legger til:

– Men noe godt kom det ut av det. Fra 1988 ble den norske fotballen mer offensiv. Trenerne begynte å tenke mer scoringer, og publikum begynte å komme tilbake til kampene. Jeg tror at det iallfall delvis kom av straffesparkene i 1987.

– La meg se, skal det står Strømmen eller Lillestrøm på skiltet der jeg skal ta av? spør han når han nærmer seg Karihaugen.

Tabellkaos for avisene

Avisene var skeptiske. Og det hadde en helt spesiell grunn, mener Schanke.

Fotballtabell 1987

Fotballtabell fra 1987. Merk kolonnene i midten, de står for uavgjort med henholdsvis seier og tap i uavgjortkamper. Seier ga 2 poeng, tap 1

Foto: Aftenposten

– De var usikre på hvordan de skulle skrive tabellen. Den tradisjonelle med kolonner for seier, uavgjort og tap holdt ikke lenger. Nå måtte de inn med enda en kolonne, og det skapte problemer rundt omkring i redaksjonene. De fikk ikke plass til alle kolonnene i enspaltes tabeller, og det var en vesentlig årsak til motstanden, sier Schanke.

– De som taklet det best, var Arbeiderbladet (nå Dagsavisen). De opprettet like godt en egen Schanke-tabell for kampene med straffesparkkonkurranser, legger han til. Nå er han nesten kommet til Strømmen.

Det understrekes av en kommentar i Aftenposten to dager etter tingets vedtak. "Uansett endelig løsning (på oppsettet av tabellene, red.anm.), det må en endring til om norske fotballinteresserte skal kunne lese avisenes tabeller for denne sesongen. Det sier også litt om konsekvensene for det vedtaket et enstemmig ting raskt kom fram til i Haugesund. Det skaper forvirring og uklarheter som neppe tjener den totale fotballinteressen", skrev kommentator Bjørn Taalesen.

Geir Mediås og Bjarte Flem

VIF-keeper Geir Mediås (t.v.) og hans TIL-kollega Bjarte Flem imponerte i historiens første straffekonkourranse i seriespill

Foto: Gjellesvik, Inge / SCANPIX

Vålerenga og Tromsø ble historiske

Den aller første 1. divisjonskampen med straffesparkkonkurranse understreket dette poenget. Vålerenga og Tromsø spilte en ulidelig kjedelig og sjansefattig 0-0-kamp på en humpete Bislett-matte. Men ingen av de 4800 tilskuerne gikk.

– Jeg er helt sikker på at de mot slutten satt og håpet på at ingen av lagene skulle få et mål helt på slutten. De ville ha straffer, og det fikk de, minnes Schanke når han er i ferd med å svinge inn foran årets tinghotell på Lillestrøm. Der blir det garantert ikke den samme stormen som i Haugesund for 25 år siden.

Vålererenga snudde den historiske straffesparkkonkurransen fra 0–2 til 3-2, og keeperne Bjarte Flem og Geir Mediås fikk sjansen til å vise seg fram. For hjemmefansen lønte det seg å holde ut den traurige kampen, de jublet hemningsløst etter Mediås' avgjørende fantomredning av Tromsøs siste straffe.

Rekordsifrene i 1. divisjon skulle vise seg å bli 12–11 til Mjøndalen i bortekampen mot Brann. Da måtte spillerne ta til sammen 26 straffer etter kampslutt denne bergenske onsdagskvelden i september.

Selv om straffesparkavgjørelsen ble avskaffet etter bare én sesong, ble ikke Schankes andre forslag det. Seier etter 90 minutter gir som kjent fortsatt 3 poeng.

Pressekonferanse etter første kvartfinale i Serieligaen

Fotball

Oppsummert

 • Etter kampen: Pressekonferanse med Bodø/Glimt og Roma-manager José Mourinho.
 • Thorsby scoret i Sampdoria-seier

  Morten Thorsby scoret sesongens tredje seriemål da Sampdoria slo Fiorentina 4-1 i italiensk Serie A fotball mandag.

  Sampdoria hadde reddet plassen før avspark. Thorsby har spilt 34 seriekamper fra start for Genova-klubben denne sesongen. I tillegg til målene er det blitt ti gule kort, det siste i slutten av februar.

  Kristoffer Askildsen satt på benken hele kampen for Sampdoria mandag.

  Fiorentias tap gjør at deres sjanse til europacup-spill lever farlig.

  Sampdoria avslutter sesongen borte mot Inter søndag. Dermed kan Thorsby være med på å avgjøre kampen om ligagullet. Inter ligger to poeng bak Milan på toppen av tabellen.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Tano Pecoraro / AP
 • Pálsson fikk hjertestans igjen

  Sarpsborg-spiller Emil Pálsson forteller i et intervju med TV 2 at han fikk hjertestans for andre gang da han trente på Island.

  – Det er dårlige nyheter. I forrige uke fikk jeg ny hjertestans på trening da jeg var på Island, forteller han til kanalen.

  Det var i november at Pálsson falt om på banen da han var på utlån hos Sogndal og spilte kamp mot Stjørdals-Blink.

  Han er per nå tilbake i Sarpsborg, men har ikke vært på banen siden hjertestansen.

  Pressekonferanse med Emil Pálsson
  Foto: Christian Blom / NTB
 • Ibrahimaj ble LSK-helt mot Sarpsborg

  Lillestrøm fortsetter sin ubeseirede ferd i årets eliteserie. Mandag ble Ylldren Ibrahimaj avgjørende med sin scoring i 1-0-seieren over Sarpsborg 08.

  Avgjørelsen falt etter 67 minutter. LSK-spissen Akor Adams slo inn til Ibrahimaj, som var sikker fra kloss hold. Kanarifuglene hadde fram til da hatt omtrent det som hadde vært av sjanser og gikk opp i ledelsen svært fortjent.

  LSKs femte seier for sesongen betyr at de gule og svarte stadig henger med Viking i toppen av tabellen med en kamp mindre spilt. Rogalendingene har to poeng mer enn Lillestrøm. (NTB)

  Eliteserien fotball 2022: Lillestrøm - Sarpsborg 08
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Zekhnini brøt måltørken i Molde-seier

  Rafik Zekhnini scoret sitt første mål på 512 dager i Moldes 2-0-seier over Aalesund i Eliteserien mandag. Det var romsdalingenes fjerde trepoenger.

  24-år gamle Zekhnini hadde før kampen ikke scoret siden 12. desember 2020, da for sveitsiske Lausanne mot Luzern. Siden den gang har det både blitt lite spilletid og magert med scoringer. Han spilte i alt tolv seriekamper for Molde sist sesong uten å notere seg i målprotokollen.

  Mandag fikk han «endelig» hull på byllen da han fikk stå alene foran mål og dunke inn 2-0 like før pause. Før det hadde Magnus Wolff Eikrem utnyttet en tabbe fra AaFK-keeper Sten Grytebust allerede etter tre minutter.

  Det holdt til seier for laget som har som mål å kjempe om ligatittelen i år. (NTB)

  Eliteserien i fotball 2022: Aalesund - Molde
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Godset overbeviste igjen

  Strømsgodset klatrer på eliteserietabellen etter 3-0-seier over Kristiansund mandag. For KBK ble den sportslige krisen ytterligere forverret.

  Ti poeng på de fem siste kampene betyr at Godset for alvor har fått fart på poengfangsten i årets sesong. Det gir sjetteplass på tabellen etter sju spilte kamper.

  For tabelljumbo Kristiansund er situasjonen atskillig mørkere. Ett poeng på de seks første kampene betyr at det har åpnet seg en luke opp til lagene foran for mannskapet til Christian Michelsen.

  Godset tar i mot Vålerenga på hjemmebane i neste runde, mens Kristiansund skal på besøk til Molde. (NTB)

  Eliteserien i fotball Kristiansund - Strømsgodset
  Foto: Marit Hommedal / NTB