Hopp til innhold

Aldri har det vært mer nettsus i Norge

– Jeg er glad du ikke foreslo at tre cornere er straffe, fordi også det hadde du fått gjennom i dag, sa fotballpresident Eldar Hansen til Tom A. Schanke etter ett av tidenes mest omtalte vedtak på et fotballting.

Video Vålerenga - Tromsø avgjort på straffer

Se den historiske første straffesparkkonkurransen i norsk seriefotball – Vålerenga-Tromsø i 1987

For den norske fotballsesongen 1987 ble preget av vedtaket som ble gjort på tinget i Haugesund. Flere mål er det aldri blitt scoret i norsk fotball, verken før eller siden. Sannsynligvis blir det det aldri heller.

Det er 25 år siden nå. Schanke tok ordet som den aller første på tingets siste dag, søndag 1. mars. Han argumenterte for et forslag i to deler: At det skulle deles ut 3 poeng for seier i seriekamper – til da hadde det bare vært 2 – og at alle uavgjortkamper skulle avsluttes med straffesparkkonkurranse for å kåre en vinner. Disse kampene skulle gi to poeng til vinneren, ett til taperen.

Myten vil ha det til at han overrumplet tinget med et benkeforslag den søndagsmorgenen. Realiteten var at det var lansert av Oslo Ballklubb og anbefalt både av forbundsstyret og Serieforeningen på forhånd, til tross for at forbundsstyret i utgangspunktet var imot forslaget.

– Dette SKULLE jeg ha gjennom

Schanke argumenterte som vanlig engasjert og sterkt, og maktet kunststykket å få tilslutning fra et enstemmig fotballting.

Video: Se Tom A. Schanke overbevise fotballtinget om straffesparkkonkurranse i seriekamper (Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Straffesparkkonkurranse i Tippeligaen

Straffesparkkonkurranse i Tippeligaen

– Jeg hadde bestemt meg for at dette forslaget skulle jeg få gjennom uansett. Derfor satte jeg alt inn på å overbevise tinget. Og det lykkes jeg med – jeg har ikke opplevd maken til hallelujastemning på noe fotballting noensinne, sier Schanke til NRK mens han er i ferd med å kjøre til Lillestrøm, der årets ting skal holdes. De siste 37 årene har han bare gått glipp av to fotballting.

Forsamlingen var mer enn lydhør for det revolusjonerende forslaget. Onde tunger har i ettertid antydet at flere av utsendingene ennå ikke hadde lagt lørdagskveldens tingmiddag og tilhørende festligheter helt bak seg, og at dette spilte inn på hallelujastemningen tidlig en søndag morgen.

Men alle kjente altså til forslaget på forhånd.

"Alle" ville være med på moroa

– Mitt forslag gikk opprinnelig ut på at straffesparkkonkurranse bare skulle innføres for 1. divisjon (øverste divisjon den gang). Men så gikk den ene etter den andre av utsendingene fra de lavere divisjonene på talerstolen og forlangte å få være med på moroa de også. Dermed ble dette innført for alle seniorlagene i divisjonssystemet, minnes Schanke mens han kjører opp Trondheimsveien.

Det var etter det at fotballpresident Hansen uttrykte at Schanke kunne fått gjennom enda mer vidtfavnende forslag den morgenen om han hadde villet.

Mer nettsus og offensiv fotball

Bakgrunnen for forslaget var ønsket om flere mål og mer offensiv tenking i fotballen.

– I 1986 var trenerfilosofien å satse på det defensive. Med unntak av Nils Arne Eggen tenkte trenerne defensivt, og det førte til nedgang både i scoringer og publikum.

Det er to ting publikum vi se: Scoringer og en vinner. Mitt forslag ville løse begge disse problemene, og derfor var jeg så ekstremt giret på å få det hele gjennom.

Og jeg argumenterte godt, om jeg må si det selv. Den dagen sto jeg ikke tilbake for Aage Samuelsen engang, sier Schanke i det han navigerer gjennom Sinsenkrysset.

For dem som ikke vet det: Aage Samuelsen (1915-1987) var én av de mest taleføre og karismatiske predikantene i norsk historie.

Bare i 1987-sesongen

Schankes forslag ble vedtatt enstemmig, men som en prøveordning. Den ble ikke videreført, og 1987-sesongen ble dermed den eneste.

– Men straffesparkene var ikke bare tøys. Jeg er fortsatt overbevist om at det var et spenningsmoment som trakk flere tilskuere, og iallfall ett som holdt dem fra å forlate tribunene før kampslutt, selv om kampen var aldri så kjedelig, sier Schanke. Nå har han kommet seg inn på E6.

– Hvorfor ble ikke ordningen videreført etter 1987-sesongen?

– Først og fremst fordi media var stort sett negativ, og dels fordi ordningen delte Norge i to: De som var imot og de som var for. Engasjementet var sterkt på alle kanter, sier Schanke.

– Hvem var imot, bortsett fra media?

– Mange av lederne var skeptiske. Også trenerne var det, med unntak av Nils Arne Eggen. Han tok det på sin filosofiske måte: Vil du unngå straffesparkkonkurranse, er det bare å score en gang mer enn motstanderen, så slipper du, sa han.

Kretslederne fortvilte

Og i tillegg var mange av kretslederne imot, viste det seg – de fikk et svare strev med å terminfeste alle de tusenvis av kampene når de måtte ta høyde for minst et kvarter forlengelse.

– Men det var ikke min skyld – jeg foreslo ordningen bare for øverste divisjon. Det var tinget som ville ha med alle, sier Schanke.

Han legger til:

– Men noe godt kom det ut av det. Fra 1988 ble den norske fotballen mer offensiv. Trenerne begynte å tenke mer scoringer, og publikum begynte å komme tilbake til kampene. Jeg tror at det iallfall delvis kom av straffesparkene i 1987.

– La meg se, skal det står Strømmen eller Lillestrøm på skiltet der jeg skal ta av? spør han når han nærmer seg Karihaugen.

Tabellkaos for avisene

Avisene var skeptiske. Og det hadde en helt spesiell grunn, mener Schanke.

Fotballtabell 1987

Fotballtabell fra 1987. Merk kolonnene i midten, de står for uavgjort med henholdsvis seier og tap i uavgjortkamper. Seier ga 2 poeng, tap 1

Foto: Aftenposten

– De var usikre på hvordan de skulle skrive tabellen. Den tradisjonelle med kolonner for seier, uavgjort og tap holdt ikke lenger. Nå måtte de inn med enda en kolonne, og det skapte problemer rundt omkring i redaksjonene. De fikk ikke plass til alle kolonnene i enspaltes tabeller, og det var en vesentlig årsak til motstanden, sier Schanke.

– De som taklet det best, var Arbeiderbladet (nå Dagsavisen). De opprettet like godt en egen Schanke-tabell for kampene med straffesparkkonkurranser, legger han til. Nå er han nesten kommet til Strømmen.

Det understrekes av en kommentar i Aftenposten to dager etter tingets vedtak. "Uansett endelig løsning (på oppsettet av tabellene, red.anm.), det må en endring til om norske fotballinteresserte skal kunne lese avisenes tabeller for denne sesongen. Det sier også litt om konsekvensene for det vedtaket et enstemmig ting raskt kom fram til i Haugesund. Det skaper forvirring og uklarheter som neppe tjener den totale fotballinteressen", skrev kommentator Bjørn Taalesen.

Geir Mediås og Bjarte Flem

VIF-keeper Geir Mediås (t.v.) og hans TIL-kollega Bjarte Flem imponerte i historiens første straffekonkourranse i seriespill

Foto: Gjellesvik, Inge / SCANPIX

Vålerenga og Tromsø ble historiske

Den aller første 1. divisjonskampen med straffesparkkonkurranse understreket dette poenget. Vålerenga og Tromsø spilte en ulidelig kjedelig og sjansefattig 0-0-kamp på en humpete Bislett-matte. Men ingen av de 4800 tilskuerne gikk.

– Jeg er helt sikker på at de mot slutten satt og håpet på at ingen av lagene skulle få et mål helt på slutten. De ville ha straffer, og det fikk de, minnes Schanke når han er i ferd med å svinge inn foran årets tinghotell på Lillestrøm. Der blir det garantert ikke den samme stormen som i Haugesund for 25 år siden.

Vålererenga snudde den historiske straffesparkkonkurransen fra 0–2 til 3-2, og keeperne Bjarte Flem og Geir Mediås fikk sjansen til å vise seg fram. For hjemmefansen lønte det seg å holde ut den traurige kampen, de jublet hemningsløst etter Mediås' avgjørende fantomredning av Tromsøs siste straffe.

Rekordsifrene i 1. divisjon skulle vise seg å bli 12–11 til Mjøndalen i bortekampen mot Brann. Da måtte spillerne ta til sammen 26 straffer etter kampslutt denne bergenske onsdagskvelden i september.

Selv om straffesparkavgjørelsen ble avskaffet etter bare én sesong, ble ikke Schankes andre forslag det. Seier etter 90 minutter gir som kjent fortsatt 3 poeng.

Fotball

  • Messi-fans får 50 prosent refusjon etter Hongkong-fiaskoen

    Fans som kjøpte billetter for å se Lionel Messi i Hongkong får tilbakebetalt 50 prosent av billettprisen etter at argentineren mistet treningskampen.

    Det er riktignok kun så lenge de ikke iverksetter rettslige skritt mot arrangøren.

    Et utsolgt stadion betalte fra 880 Hongkong-dollar (1200 norske kroner) for å se den åttedobbelte gullballvinneren i aksjon 4. februar. Da ble det spilt en treningskampen mellom Inter Miami mot en utvalgt Hongkong XI.

    Reaksjonene var sterke da Messi ble sittende på benken gjennom hele kampen på grunn av en skade.

    Det ble ikke bedre da han tre dager senere spilte en halvtime da laget hans møtte japanske Vissel Kobe i Tokyo. Da kom anklagene om at Messis «no show» i Hongkong var rettet mot Kina.

    Arrangør Tatler Asia tilbød mandag 50 prosent refusjon for «de som kjøpte billetter gjennom offisielle kanaler til kampen».

    De som vil ha noen av pengene tilbake, må godta vilkår og betingelser som inkluderer at de ikke kan ta rettslige skritt mot arrangøren.

    Messi på benken under kampen i Hongkong
    Foto: AFP
  • Skadet Messi ute av Argentinas landslagstropp

    Lionel Messi er ikke aktuell for Argentinas kommende privatlandskamper i USA som følge av en hamstringskade.

    Det opplyser fotballforbundet i Argentina mandag.

    Messi pådro seg skaden i kampen mot Nashville i nord- og mellom-Amerikas mesterliga forrige torsdag, og den 36 år gamle fotballstjernen gikk også glipp av Inter Miamis MLS-møte med DC United lørdag.

    «Lionel Messi vil ikke være i troppen til vennskapskampene i USA på grunn av en mindre hamstringskade i det høyre låret pådratt,» skriver forbundet på X.

    Messi er det siste i rekken av forfall for landslagssjef Lionel Scalonis. Roma-spissen Paulo Dybala, Bayer Leverkusens midtbanespiller Exequiel Palacios og Bournemouth-forsvareren Marcos Senesi er også uaktuelle.

    Argentina møter El Salvador fredag i Philadelphia, før Costa Rica er motstander fire dager senere i Los Angeles. (NTB)

    FILE PHOTO: World Cup - South American Qualifiers - Brazil v Argentina
    Foto: Sergio Moraes / Reuters
  • Haugesund-keeper røk korsbåndet

    Haugesund-keeper Amund Wichne fikk mandag den tunge beskjeden om at korsbåndet er røket og at hele sesongen sannsynligvis ryker.

    Det skriver eliteserieklubben på sine hjemmesider.

    Wichne pådro seg skaden under den nylig avsluttede treningsleiren i Spania. Mandag forelå diagnosen.

    26-åringen fra Mandal har røket korsbåndet og må med normal rekonvalens belage seg på seks til ni måneders fravær fra fotballen.

    – Det er selvsagt en veldig tøff beskjed å få som fotballspiller, men Amund har et så sterkt hode og en så sterk mentalitet at han garantert kommer tilbake for fullt, sier Haugesunds sportslige leder Eirik Opedal.

    Haugesund spiller åpningskampen i den nye eliteseriesesongen søndag 31. mars borte mot Odd. (NTB)

    Eliteserien fotball 2023: Odd - Haugesund (1-1)
    Foto: Frederik Ringnes / NTB
  • Overtidsseier sendte Chelsea til semifinale i FA-cupen

    Chelsea fikk tøff kamp av Leicester i kvartfinalen av FA-cupen i London søndag. To scoringer dypt inne i overtiden sørget likevel for avansement.

    Avgjørelsen falt to minutter ut i tilleggstiden da Carney Chukwuemeka spilte vegg med Cole Palmer før han bredsidet inn 3-2-scoringen.

    Like etterpå økte Noni Madueke ledelsen til 4-2 på vakkert vis.

    Før det hadde Chelsea gjort det unødvendig spennende for seg selv etter en god start.

    Litt over tolv minutter var spilt da Nicolas Jackson driblet seg inn i feltet og fant Marc Cucurella med et flatt innlegg. Backen var umarkert på bakerste stolpe og kunne enkelt plassere ballen i det åpne målet.

    Raheem Sterling bommet så på straffe, men gjorde opp for seg like etter da han serverte Cole Palmer foran mål i forkant av 2-0-målet.

    Chelsea styrte komfortabelt mot semifinale, men Axel Disasi skapte ny spenning etter sidebyttet da han leverte en kandidat til årets selvmål.

    Franskmannen var under press da han skulle spille en pasning til egen keeper. Pasningsforsøket var ikke i nærheten av å finne Robert Sánchez og fløy isteden i eget mål.

    Like etter timen spilt kom også utligningen. Stephy Mavididi driblet seg gjennom Chelsea-forsvaret og curlet ballen inn i det lengste hjørnet til 2-2.

    Leicesters Callum Doyle ble sendt av banen like etterpå, og Chelsea utnyttet fordelen med å finne veien til nettmaskene for tredje og fjerde gang i kampen. (NTB)

    Britain Soccer FA Cup
    Foto: Dave Shopland / AP
  • Haaland og Manchester City videre i FA-cupen

    Manchester City er videre til sin sjette strake semifinale i FA-cupen etter 2-0 hjemme mot Newcastle i kvartfinalen lørdag kveld.

    Bernardo Silva scoret kveldens første for hjemmelaget med et skudd via Newcastle-spiller Dan Burn og i mål. Da var det spilt 13 minutter.

    Etter halvtimen spilt var Silva igjen involvert. Portugiseren skar inn fra høyre og skjøt via Newcastles Sven Botman denne gangen, og i mål.

    Dermed stod det 2-0 til City og den ledelsen tviholdt de på kampen igjennom. Erling Braut Haaland spilte 87 minutter for vertene, mens Oscar Bobb kom inn da et knapt kvarter gjenstod av ordinær tid.

    Det har blitt en vane for Manchester City å komme langt i FA-cupen de siste årene.

    Siden Pep Guardiola ble manager for klubben i 2016 har de vært i semifinalen syv ganger. I samme periode har de vunnet turneringen to ganger.

    Manchester Citys semifinalemotstander trekkes søndag.

    Haaland
    Foto: AP
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Borussia Dortmund v PSV Eindhoven
Terland
Molde-spilleren Emil Breivik måtte bæres ut på båre etter stygg skade i cupfinalen.