Hopp til innhold

20 år siden Hillsborough-tragedien

Det er 20 år siden, nå, men for mange vil Hillsborough-tragedien i 1989 sitte spikret i minnet for livet. Fortell om ditt Hillsborough-minne nederst i artikkelen.

Døde bæres ut fra Hillsborough 15.4.89
Foto: AP

Den vakre vårdagen - 15. april 1989 - i Sheffield begynte med forventninger til en god og spennende semifinale mellom Liverpool og Nottingham Forest i FA-cupen, en kamp om hvem som skulle få vise seg fram i cupfinalen på Wembley seinere på våren.

Den endte i en tragedie uten sidestykke i engelsk fotball. 96 Liverpool-tilhengere mistet livet fordi altfor mange tilskuere skulle inn på en altfor liten plass på altfor kort tid.

Da det nærmet seg kampstart, var det fremdeles god plass på ståtribunen i Lappings Lane End på den svære Hillsborough-arenaen. Tilskuerne ventet i det lengste med å gå mot stadionportene.

Det betød at i de siste minuttene før kampstart skulle "alle" inn samtidig.

Nett-TV: Harald Thingnes forteller om stemningen i Liverpool ved 20 års-markeringen, og NRKs radioreporter Dag Lindebjerg forteller om sin opplevelse i kommentatorbokden på ulykkesdagen

"Dette skyldtes i hovedsak det varme været, drikkingen før kampen, og liten lyst til å møte opp så tidlig at man måtte stå ekstra lenge", het det i rapporten som ble laget etterpå.

Bildegalleri:

En annen grunn skal ha vært omfattende veiarbeid på veien mellom Liverpool og Sheffield, og derfor kom mange fram like før avspark.

Derfor bygde det seg opp lange køer utenfor, køer av utålmodige tilskuere som så på klokka at det var øyeblikkelig avspark.

(Artikkelen fortsetter under videoene)

Hillsborough-tragedien 1989
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NRKs reportasje fra 15. april 1989. Trykk på bildet for å se video.

Fra Hillsborough 15. april 1989
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NRKs reportasje fra 16. april 1989. Trykk på bildet for å se video.

Nettradio: NRKs reporter direkte fra Hillsborough ulykkesdagen

Mistet kontrollen

Politiet mistet kontrollen over folkemassene, og bestemte at for å løse opp køene, skulle flere porter inn til tribunene åpnes. Denne seksjonen var forbeholdt Liverpool-supportere.

Det skulle vise seg å bli en katastrofal feilvurdering.

For nå stormet flodbølgen av tilskuere inn i en tunnel som ikke var dimensjonert for slik trafikk. Og tunnelen munnet ut i en tribuneseksjon som etter hvert ble full, samtidig som det fortsatt strømmet inn store menneskemasser.

Fire minutter etter kampstart, endte et Liverpool-angrep med et skudd i tverrliggeren. Publikumsbrølet fikk dem som ennå ikke var kommet inn, til å tro at det var scoring, og de presset enda mer på.

Fanget i en felle

Alt var ute av kontroll, og det måtte gå galt. På grunn av gjentatte episoder med alvorlig tribunevold og storming av banene, hadde alle arenaene nylig bygget gjerder mellom tribunene og banen. Det betød denne dagen at hundrevis og tusenvis ble presset mot gjerdene - fanget i en felle, uten særlig muligheter til å unnslippe.

Politiet og kampledelsen ble oppmerksom på hva som holdt på å skje først da en tilskuer kom seg over gjerdet og inn på banen. Da ble kampen stoppet, etter seks minutters spill.

Noen klarte å komme seg over gjerdet, noen klarte å komme seg til andre tribuneseksjoner. Så raskt som mulig ble det også klippet hull i gjerdet, og etter hvert kom folk seg ut på banen.

Nettradio: Anne Williams mistet sønnen

Men da var det for seint for 96 Liverpool-supportere. 94 av dem døde samme dage, én til fire dager seinere, og den siste i 1993 etter nesten fire år i koma.

Tallet på skadde var offisielt 766.

Flom av blomster

I Liverpool var man i dypeste sorg. I dagene og ukene som fulgte var det køer av folk som ville vise sin deltakelse ved å legge blomster på Anfield. Hele tribuneseksjonen The Kop og halve spillebanen var på det meste dekket av blomster.

Politiet ble ikke levnet mye ære for sin håndtering av situasjonen. Lord Taylor, som fikk i oppdrag av regjeringen å lage en detaljert rapport, var ikke nådig.

"Verken håndteringen av problemet der og da eller i ettertid viste de kvaliteter som man må kunne forvente av politiets ledelse", slår rapporten fast.

Sagt etter Hillsbrough-tragedien

"Premier League ble født"

15. april betyr mye

Minnestund for Hillsborough-tragedien
Foto: PAUL THOMAS / AP

Rapporten slo også fast at årsaken ikke var at mange tilskuere hadde gått inn uten billett da portene ble åpnet, slik man trodde med det samme.

Og det var heller ikke kamper mellom rivaliserende tilhengere denne gangen, slik det ofte hadde vært tidligere ved tribunetragedier, og slik England var redd for. Da hadde man Heysel-tragedien i Brussel fire år tidligere i tankene - den gang mistet 39 mennesker livet, en ulykke som førte til at engelske klubber ble utestengt fra europeiske turneringer i fem år.

Nå hadde klubbens tilhengere oppført seg så bra at lagene var i ferd med å få lov å delta igjen. Da var mer tribuneuro det siste man trengte.

Årsaken var rett og slett at den stedlige politiledelsen fikk panikk da menneskemassene utenfor ble for store. Så pånet de portene og sendte flodbølgen inn på tribunene.

For Liverpool som klubb betyr tragedien på Hillsborough fortsatt svært mye. En statue er reist foran hovedporten på Anfield.

Det er minnestund 15. april hvert år. Og i år bad klubben om å få slippe å spille kvartfinale i mesterligaen nettopp denne dagen - og fikk løfte om det fra UEFA. Der forstår de også hva denne datoen betyr.

Minnestund

I år - på 20-årsdagen - skal det være en større minnestund der spillere og ledere i Liverpool skal møte familiene til dem som mistet livet i tragedien.

For dagens Liverpool-kaptein Steven Gerrard blir markeringen ekstra følelsesladet. Han mistet sin fetter i ulykken. Her forteller han selv om det:

Video nsps_upload_2009_4_11_21_26_50_2869.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Steven Gerrard om Hillsborough-ulykken der han mistet sin fetter. Trykk på bildet for å se video.

Det er ventet fult stadion til seremonien, som inneholder to minutters stillhet over hele byen fra klokka 15.06 - tidspunktet da dommeren blåste av kampen den ulykkesdagen på Hillsborough for 20 år siden. Derreter skal kirkeklokkene ringe 96 ganger - én gang for hvert av ofrene.

Hvordan husker du Hillsborough-tragedien 15. april 1989? Fortell.

Fotball

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden