- Vi har gått fra å være 400 uglesette kompiser på Store Stå til over 12 000 skikkelige supportere, sier Klanen-talsmann, Christian Kjellsen, til NRK.
Det såkalte Apeberget var en gjeng sammensatt av gutter/menn som hadde fellesnevnerne kjærlighetsforhold til fotball og ishockey og klubben VIF, tilhørighet til Oslos østkant og sans for øl og rock'n roll.
Men ettersom grupperingen vokste kom det også fram en del negative sider.
I 1991 ble det som i dag heter Klanen stiftet av ildsjeler som var lei av tidligere Apebergets herjinger.
Man var klar til å ta et oppgjør med fortiden, der skandaleoppslag i mediene etter voldsepisoder og rasistiske tilrop skjemmet klubbens fans.
Hva mener du om Klanen? Diskuter nederst i saken!
Les også:
Det store skillet i 97
Likevel - det skulle gå noen år før Klanen virkelig ble stuerene.
– For meg kom det store skillet for Vålerenga-supportere i 1997, ikke da Klanen ble stiftet i 1991. Hovedsakelig fordi sesongen var starten på noe positivt og vi fikk et mye bedre omdømme i løpet av 97-sesongen.
Klanen-talsmann Christian Kjellsen har vært aktiv i Klanens styre siden 2006, og ihuga VIF-supporter hele livet.
- Det skjedde flere ting før den sesongen. For det første fikk vi for første gang positiv medieomtale. Året før rykket vi ned etter 2-3-tap mot Stabæk i siste seriekamp, men Klanen sto igjen i nesten en time etter kampslutt og sang for klubben vi elsket. Da skrev journalisten bra ting om oss. Det virket som det var første gang en Vålerenga-supporter fikk positiv medieomtale, sier Kjellsen.
Vålerenga Klanen hadde også noe å juble for da de slo Odd Grenland i 2002
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIXOppgjør med rasismen
En av hovedgrunnene til at Klanen ble dannet som en uavhengig supporterklubb, var at mange av supporterne ønsket å ta et oppgjør med disse elementene.
- Tidligere hadde de en gruppe med ganske mange antisosiale elementer. Noen hadde tydelige rasistiske uttrykksmåter. Det var mye slåsskamper og vold når de dro forskjellige steder. Så tok de grep og ville endre dette. De ønsket ikke å ha denne typen kultur, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk til NRK.
John Carew ble et 'hit' fra første sekund i Vålerenga
Foto: Nordahl, Aleksander / ScanpixEn av de største suksessfaktorene til Klanen er nettopp det at det var supporterne selv som ønsket å ta et oppgjør med rasismen som hadde fått grobunn blant en del av Vålerenga-tilhengerne.
- VIF manglet hovedsponsor foran 1997-sesongen og da spilte vi inn for klubben at gutta kunne spille med «Vålerenga mot rasisme» på brystet. Det og kombinasjonen breddeidrett - samfunnsengasjement viste seg å være genial, forteller Kjellsen.
Klubben fra Oslo Øst har de senere år også blitt en mønsterklubb med tanke på å integrere fremmedkulturelle spillere på fotballbanen.
Det startet med John Carew i 1997, mens det i dag er spillere som Muhammed Fellah og Harmeet Singh som er toneangivende i Vålerenga-drakten.
Hva mener du om Klanen? Diskuter under videoen!
Anders Krystad snakket i 1996 om Klanen.