Hopp til innhold

– Vi har gått fra å være 400 uglesette kompiser på Store Stå

Torsdag feirer Klanen 20 år som Vålerengas supporterklubb. En broket forhistorie med vold og rasisme er i dag en saga blott.

Strømsgodset, Vålerenga

Vålerenga Klanen jublet høyt i 1997. Her da det ble seier mot Strømsgodset i cupfinalen i 1997.

Foto: Poppe, Cornelius / Scanpix

- Vi har gått fra å være 400 uglesette kompiser på Store Stå til over 12 000 skikkelige supportere, sier Klanen-talsmann, Christian Kjellsen, til NRK.

Det såkalte Apeberget var en gjeng sammensatt av gutter/menn som hadde fellesnevnerne kjærlighetsforhold til fotball og ishockey og klubben VIF, tilhørighet til Oslos østkant og sans for øl og rock'n roll.

Men ettersom grupperingen vokste kom det også fram en del negative sider.

I 1991 ble det som i dag heter Klanen stiftet av ildsjeler som var lei av tidligere Apebergets herjinger.

Man var klar til å ta et oppgjør med fortiden, der skandaleoppslag i mediene etter voldsepisoder og rasistiske tilrop skjemmet klubbens fans.

Hva mener du om Klanen? Diskuter nederst i saken!

Les også:

Det store skillet i 97

Likevel - det skulle gå noen år før Klanen virkelig ble stuerene.

– For meg kom det store skillet for Vålerenga-supportere i 1997, ikke da Klanen ble stiftet i 1991. Hovedsakelig fordi sesongen var starten på noe positivt og vi fikk et mye bedre omdømme i løpet av 97-sesongen.

Klanen-talsmann Christian Kjellsen har vært aktiv i Klanens styre siden 2006, og ihuga VIF-supporter hele livet.

- Det skjedde flere ting før den sesongen. For det første fikk vi for første gang positiv medieomtale. Året før rykket vi ned etter 2-3-tap mot Stabæk i siste seriekamp, men Klanen sto igjen i nesten en time etter kampslutt og sang for klubben vi elsket. Da skrev journalisten bra ting om oss. Det virket som det var første gang en Vålerenga-supporter fikk positiv medieomtale, sier Kjellsen.

Vålerenga Klanen

Vålerenga Klanen hadde også noe å juble for da de slo Odd Grenland i 2002

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Oppgjør med rasismen

En av hovedgrunnene til at Klanen ble dannet som en uavhengig supporterklubb, var at mange av supporterne ønsket å ta et oppgjør med disse elementene.

- Tidligere hadde de en gruppe med ganske mange antisosiale elementer. Noen hadde tydelige rasistiske uttrykksmåter. Det var mye slåsskamper og vold når de dro forskjellige steder. Så tok de grep og ville endre dette. De ønsket ikke å ha denne typen kultur, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk til NRK.

John Carew

John Carew ble et 'hit' fra første sekund i Vålerenga

Foto: Nordahl, Aleksander / Scanpix

En av de største suksessfaktorene til Klanen er nettopp det at det var supporterne selv som ønsket å ta et oppgjør med rasismen som hadde fått grobunn blant en del av Vålerenga-tilhengerne.

- VIF manglet hovedsponsor foran 1997-sesongen og da spilte vi inn for klubben at gutta kunne spille med «Vålerenga mot rasisme» på brystet. Det og kombinasjonen breddeidrett - samfunnsengasjement viste seg å være genial, forteller Kjellsen.

Klubben fra Oslo Øst har de senere år også blitt en mønsterklubb med tanke på å integrere fremmedkulturelle spillere på fotballbanen.

Det startet med John Carew i 1997, mens det i dag er spillere som Muhammed Fellah og Harmeet Singh som er toneangivende i Vålerenga-drakten.

Hva mener du om Klanen? Diskuter under videoen!

Video Anders Krystad

Anders Krystad snakket i 1996 om Klanen.

Pressekonferanse etter første kvartfinale i Serieligaen

Fotball

Oppsummert

 • Etter kampen: Pressekonferanse med Bodø/Glimt og Roma-manager José Mourinho.
 • Real Madrid nærmer seg Barcelona etter seier

  Real Madrid kuttet Barcelonas forsprang til fem poeng da de vant 2-0 på hjemmebane mot Valencia.

  Real Madrid jakter erkerivalen som for tiden innehar 1.-plassen i La Liga med et saftig forsprang. Etter torsdagens seier over Valencia skiller det fem poeng.

  Hjemmelaget inntok tidlig førersetet i kampen og presset mot mål, men slet med å få ballen i mål da gjestene forsvarte seg godt.

  Sju minutter etter pausen dundret Marco Asensio ballen i mål fra distanse og sendte «Los Blancos» i ledelsen. Minuttet etter økte Vincius Junior til 2-0 etter å ha løpt fra Valencias Gabriel Paulista.

  20 minutter før kampslutt så det ut til at den brasilianske midtstopperen var lei av å bli lekt med av landsmannen Vinicius Junior. Gabriel sparket ned Real Madrid-vingen og ble vist direkte rødt.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Bernat Armangue / AP
 • Sørloth kåret til månedens spiller

  Alexander Sørloth er kåret til januars beste spiller i La Liga. Det melder den spanske toppligaen på sine nettsider.

  Sørloth får prisen etter å ha scoret tre mål på fire kamper, og står totalt med åtte mål så langt denne sesongen. Det tallet gjør han også til Real Sociedads toppscorer så langt.

  – Det er veldig kult. Jeg har pleid å være ganske nøktern de gangene jeg har fått noen priser tidligere, men månedens spiller i La Liga er helt rått. Det er et bevis på at jeg har gjort det godt, og det er bare fryktelig, fryktelig artig, sier Sørloth til TV 2.

  – Det er en god nyhet både for oss og for ham at han blir kåret til månedens spiller. Vi har hatt en god sesong hittil, og Alexander har gjort en ekstraordinær jobb, sier sportsdirektør Roberto Olabe til TV 2.

  Siste kamp i januar var målløs av nordmannen, men da Sørloth scoret borte mot Rayo Vallecano i runden før det, hadde han scoret i sin femte kamp på rad. To mål før nyttår, og tre mål i januar.

  Robert Lewandowski fikk prisen forrige måned. Den ble gitt for oktober, etter som det var VM-pause i november og desember. Martin Ødegaard fikk også utmerkelsen da han spilte for Real Sociedad i 2019.

  Sørloth
  Foto: ANDER GILLENEA / AFP
 • Rodrigo med langvarig skadeavbrekk

  Leeds United-spilleren Rodrigo Moreno (31) er ute med skade i opp mot to måneder.

  Sist lørdag tok Leeds imot Accrington Stanley i FA-cupen. Yorkshire-laget sikret seg seieren 3-1, men måtte se sin storscorer Rodrigo Moreno takke for seg med en ankelskade. På klubbens nettside bekreftes det nå at spanjolen er ventet å være på sidelinjen i opp mot to måneder.

  – Det medisinske støtteapparatet er sikre på at Rodrigo vil være tilbake i spill i slutten av mars, står det.

  31-åringens fravær kan bli tungt for det hvitkledde laget som har et hektisk kampprogram i vente og møter Nottingham Forest kommende helg. Klubben ligger foreløpig på 15.-plass i ligaen.

  Leeds skal også møte et formsterkt Manchester United to ganger i løpet av fire dager i Premier League.

  Rodrigo har så langt funnet nettmaskene tolv ganger denne sesongen. ti av dem i Premier League.

  (©NTB)

  rodrigo
  Foto: Jon Super / AP
 • John Heitinga er ny Ajax-trener

  Ajax har ansatt John Heitinga (39) som ny hovedtrener ut sesongen. Han etterfølger Alfred Schreuder, som fikk sparken forrige uke.

  Ajax melder om ansettelsen i en pressemelding på klubbens nettside.

  Schreuder mistet jobben etter sju kamper på rad uten seier. Han tok over ansvaret for førstelaget i den tradisjonsrike klubben ved starten av sesongen, etter at Erik ten Hag ble hentet til Manchester United.

  Etter avskjedigelsen av Schreuder har Ajax valgt å la John Heitinga få stige i gradene. 39-åringen trente U23-laget til Ajax og er godt kjent med klubben. Han hadde ansvaret da Ajax slo Excelsior sist helg.

  Heitinga har spilt for Ajax i to perioder. Han har også spilt for Atlético Madrid i Spania, Everton og Fulham i England og Hertha Berlin i Tyskland. Heitinga har også 87 landskamper for Nederland og var en del av laget som tok sølv i fotball-VM i 2010. Han ble utvist i finalen mot Spania.

  Amsterdam-giganten ligger foreløpig på 4.-plass i den nederlandske æresdivisjonen, fem poeng bak ligaleder Feyenoord.

  (©NTB)

  John Heitinga er ny Ajax-trener
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Skadd Mbappé mister mesterligakamp mot Bayern

  Kylian Mbappé har en lårskade og er satt ut av spill i tre uker. Paris Saint-Germain må greie seg uten ham i det første møtet med Bayern München i mesterligaen.

  Den franske storklubben gikk ut med de dårlige nyhetene dagen etter 3-1-seieren over Montpellier. Mbappé haltet der av banen etter en halvspilt omgang.

  Storscoreren har fått påvist en skade i venstre lår. Den holder Mbappé ute i tre uker, og det gjør at han mister hjemmekampen mot Bayern i åttedelsfinalen i Champions League 14. februar.

  Han går også glipp av flere oppgjør i Ligue 1.

  (©NTB)

  skadd mbappe
  Foto: Thibault Camus / AP
Sørloth
FIFA World Cup Qatar 2022 - Group H - Uruguay v South Korea
FIFA World Cup Qatar 2022 - Group F - Morocco v Croatia