Hopp til innhold

– Vi har gått fra å være 400 uglesette kompiser på Store Stå

Torsdag feirer Klanen 20 år som Vålerengas supporterklubb. En broket forhistorie med vold og rasisme er i dag en saga blott.

Strømsgodset, Vålerenga

Vålerenga Klanen jublet høyt i 1997. Her da det ble seier mot Strømsgodset i cupfinalen i 1997.

Foto: Poppe, Cornelius / Scanpix

- Vi har gått fra å være 400 uglesette kompiser på Store Stå til over 12 000 skikkelige supportere, sier Klanen-talsmann, Christian Kjellsen, til NRK.

Det såkalte Apeberget var en gjeng sammensatt av gutter/menn som hadde fellesnevnerne kjærlighetsforhold til fotball og ishockey og klubben VIF, tilhørighet til Oslos østkant og sans for øl og rock'n roll.

Men ettersom grupperingen vokste kom det også fram en del negative sider.

I 1991 ble det som i dag heter Klanen stiftet av ildsjeler som var lei av tidligere Apebergets herjinger.

Man var klar til å ta et oppgjør med fortiden, der skandaleoppslag i mediene etter voldsepisoder og rasistiske tilrop skjemmet klubbens fans.

Hva mener du om Klanen? Diskuter nederst i saken!

Les også:

Det store skillet i 97

Likevel - det skulle gå noen år før Klanen virkelig ble stuerene.

– For meg kom det store skillet for Vålerenga-supportere i 1997, ikke da Klanen ble stiftet i 1991. Hovedsakelig fordi sesongen var starten på noe positivt og vi fikk et mye bedre omdømme i løpet av 97-sesongen.

Klanen-talsmann Christian Kjellsen har vært aktiv i Klanens styre siden 2006, og ihuga VIF-supporter hele livet.

- Det skjedde flere ting før den sesongen. For det første fikk vi for første gang positiv medieomtale. Året før rykket vi ned etter 2-3-tap mot Stabæk i siste seriekamp, men Klanen sto igjen i nesten en time etter kampslutt og sang for klubben vi elsket. Da skrev journalisten bra ting om oss. Det virket som det var første gang en Vålerenga-supporter fikk positiv medieomtale, sier Kjellsen.

Vålerenga Klanen

Vålerenga Klanen hadde også noe å juble for da de slo Odd Grenland i 2002

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Oppgjør med rasismen

En av hovedgrunnene til at Klanen ble dannet som en uavhengig supporterklubb, var at mange av supporterne ønsket å ta et oppgjør med disse elementene.

- Tidligere hadde de en gruppe med ganske mange antisosiale elementer. Noen hadde tydelige rasistiske uttrykksmåter. Det var mye slåsskamper og vold når de dro forskjellige steder. Så tok de grep og ville endre dette. De ønsket ikke å ha denne typen kultur, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk til NRK.

John Carew

John Carew ble et 'hit' fra første sekund i Vålerenga

Foto: Nordahl, Aleksander / Scanpix

En av de største suksessfaktorene til Klanen er nettopp det at det var supporterne selv som ønsket å ta et oppgjør med rasismen som hadde fått grobunn blant en del av Vålerenga-tilhengerne.

- VIF manglet hovedsponsor foran 1997-sesongen og da spilte vi inn for klubben at gutta kunne spille med «Vålerenga mot rasisme» på brystet. Det og kombinasjonen breddeidrett - samfunnsengasjement viste seg å være genial, forteller Kjellsen.

Klubben fra Oslo Øst har de senere år også blitt en mønsterklubb med tanke på å integrere fremmedkulturelle spillere på fotballbanen.

Det startet med John Carew i 1997, mens det i dag er spillere som Muhammed Fellah og Harmeet Singh som er toneangivende i Vålerenga-drakten.

Hva mener du om Klanen? Diskuter under videoen!

Video Anders Krystad

Anders Krystad snakket i 1996 om Klanen.

Fotball

 • «The Gift that keeps on giving» – Tidligere Stabæk-spiller briljerer i Belgia

  Tidligere Stabæk-profil Gift Orban scoret Gents to første mål i en kamp som til slutt endte 5–0 mot tabelljumbo Seraing i den belgiske toppdivisjonen lørdag.

  Nigerianeren gikk direkte fra norsk første divisjon, hvor han ble toppscorer i 2022, til belgiske Gent i januar.

  På kort tid har 20-åringen gjort seg bemerket og har på flere sosiale medier blitt omtalt som «the Gift that keeps on giving» av klubbens supportere.

  Hugo Cuypers scoret også to mål for bortelaget og Jordan Torunarigha satte ett.

  Gent ligger på fjerdeplass på tabellen, 14 poeng bak tabelltopp Genk.

  Belgium Soccer Europa Conference League
  Foto: Olivier Matthys / AP
 • Wikheim scoret i Allsvenskan-premieren

  Gustav Wikheim ble viktig da Djurgården startet gulljakten i Allsvenskan med 3–1 hjemme mot Brommapojkarna. Han sto for både mål og assist i lørdagskampen.

  Hokksund-mannen var innblandet i alle Djurgårdens scoringer i serieåpningen. Han bidro i offensiven som ga ledelse etter et drøyt kvarter, og like før pause doblet han til 2–0.

  Wikheim kunne enkelt trille ballen i mål etter at Brommapojkarna aldri fikk kontroll på et innlegg. Tidlig i andre omgang la han opp til 3-0-målet ved å slå ballen inn i straffefeltet, og der sto Hampus Finndell klar til å trykke inn sin andre scoring for kvelden.

  Det var også en annen nordmann som bemerket seg for hjemmelaget. Oliver Berg hadde den målgivende pasningen på Finndells 1-0-scoring. Han ble hentet fra Kalmar etter fjorårets sesong.

  Før seriestarten har mange aviser og fotballeksperter i Sverige pekt ut Djurgården som gullfavoritt. I fjor ble Häcken mester for første gang, og Per-Mathias Høgmos lag starter tittelforsvaret borte mot Elfsborg mandag.

  (©NTB)

   Djurgårdens Gustav Wikheim
  Foto: Stefan Jerrevång/TT / NTB
 • Brann fikk det tøft mot Åsane og Avaldsnes berget seieren på hjemmebane

  Det har vært en jevnt Toppserierunde så langt denne lørdagen.

  Åsane ledet både 1–0 og 2–1 før Branns Marthine Østenstad ble matchvinner da hun satte 3–2 for hjemmelaget.

  Avaldsnes seiret over Lyn på hjemmebane med to mål av danske Hanna Dahl. Anna Aahjem scoret Lyns ene mål i kampen som endte 2–1.

  Rosenborg trakk det lengste strået mot Arna-Bjørnar i Bergen da Emilie Nautnes satte kampens eneste mål etter 89 ordinære spilleminutter.

  Det ble målrikt i Oslo da Røa og Vålerenga til slutt spilte uavgjort 3–3. Kvinnene fra Oslo øst tok en tidlig ledelse, men Røa utlignet gang på gang.

  I Bærum har hovedkampen mellom Stabæk og LSK Kvinner nettopp begynt, hvor stillingen i skrivende stund er 0–0. Kampen kan du se på NRK1.

  Hanna Dahl
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB
 • Haaland mister Liverpool-kampen

  Erling Braut Haaland ikke er spilleklar til storoppgjøret mot Liverpool.

  Det bekrefter Manchester City etter å ha annonsert sin lagoppstilling.

  – Han er ikke skadefri. Han føler seg ikke bra nok til å spille i dag. Det er så enkelt som det. Det er ingen stor greie, men han ble ikke klar til i dag, sa Guardiola til BT Sport før avspark.

  Det vil si at han heller ikke er å finne på benken, og han blir dermed ikke involvert i lørdagens kamp.

  Haaland måtte kaste inn håndkleet under landslagssamlingen, og det har siden vært tvil rundt tilstanden hans.

  Istedet får Julian Alvarez en sjelden sjanse fra start i nordmannens fravær.

  FA Cup - Quarter-Final - Manchester City v Burnley
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters
 • Aursnes' trener fikk ny kontrakt etter ni måneder

  Roger Schmidt (56) nyter kjempesuksess i sin første sesong som Benfica-trener. Fredag forlenget han avtalen med Lisboa-klubben til sommeren 2026.

  Tyskeren har mye av æren for at Benfica er blitt blant Europas mest underholdende lag. Kun to tap på 43 kamper er fasiten så langt.

  Med slike resultater nøler ikke Benfica-ledelsen med å plusse på to år til på trenerkontrakten.

  I den portugisisk ligaen topper hovedstadsklubben ti poeng foran toeren Porto, og i Champions League er de klare for kvartfinalespill mot italienske Inter. Drømmen om å gjøre noe virkelig stort i den gjeveste europacupen lever.

  Fredrik Aursnes har under Schmidt fått en nøkkelrolle på Benficas midtbane.

  (©NTB)

  Roger Schmidt og Aursnes
  Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Chelsea v Borussia Dortmund