NRK Meny
Normal

12 mål på to finaler

Strømsgodset og Fredrikstad var to av Norges fremste lag på slutten av 60-tallet. I 1969 møttes de i cupfinalen, og det ble en målrik affære.

FFK scorer på SIF-keeper Inge Thun i cupfinalen 1969
Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

Finalen 26. oktober var som alltid en folkefest. Ullevaal var fullsatt, det vil på den tiden si 27.529 tilskuere.

De to lagene hadde tatt sølv og bronse i serien, klart bak Rosenborg, men med bare ett fattig mål i målforskjellen skilte de to på tabellen.

Og i serien hadde de spilt uavgjort i begge møtene. Her var utfallet helt uvisst.

Nett-TV: Første kamp: SIF - FFK 2-2

Nett-TV: Omkamp: SIF - FFK 5-3

Første finalekamp begynte svært så forsiktig. I første omgang ble det ingen tellende resultater.

Men ti minutter etter pause løsnet det. Den ene av FFKs to Fuglset-brødre, Jan, sendte østfoldingene i ledelsen.

Det holdt i bare seks minutter. Ingar Pettersen - den ene i SIFs kjente brødre-par - scoret for SIF, og lagene var like langt.

Jubelen stilnet

Da man så smått begynte å ane ekstraomgangene, tok FFK ledelsen på nytt. Asle Arntsen denne gangen, og bare sju minutter stod igjen på klokka. Skulle FFK ta sitt tredje cupgull på 60-tallet?

Da klokka passerte 90 minutter, så det fortsatt slik ut, og de rødhvite på tribunene begynte feiringen.

Et drøyt minutt på overtid, og 30 sekunder før dommer Rolf H. Andersen skulle blåse av, stoppet jubelen. Thorodd Presberg var på rett plass til rett tid, og det stod 2-2. Nå var det de blå som jublet. Og kampen gikk til ekstraomganger.

De ble målløse. Og siden det ikke fantes straffesparkkonkurranser i de dager, ble det omkamp.

Omkamp

Den ble spilt på Ullevaal den påfølgende søndagen. Publikumsinteressen var enorm, og billettene ble utsolgt på én dag. Tilskuerne var kommet tilbake, og de fikk se en festforestilling med to brødrepar i hovedrollen.

De blå fra Drammen gikk hardest ut. 1-0 ved Egil Olsen etter 16 minutter, og 2-0 ved Presberg like etter, og Strømsgodset så ut til å ha gjort kort prosess.

Men det ville selvsagt ikke Fredrikstad være med på. Tor Fuglset brukte bare to minutter på å redusere, og Thor Spydevold sørget for balanse etter 34 minutter.

Ti magiske minutter

Fire mål i løpet av 18 minutter. Jo, dette skulle bli en fest.

Det skulle gå over et kvarter av andre omgang før fortsettelsen kom. Da fikk publikum ti magiske minutter på Ullevaal.

SIF gikk igjen i føringen, denne gangen ved Tor Alsaker-Nøstdal.To nye minutter, og Jan Fuglset hadde igjen sørget for balanse. 3-3.

Avgjørelsen var det brødrene Pettersen som stod for. Steinar satte inn 4-3, og Ingar la på til 5-3. Flere mål i en finale har det aldri vært, verken før sller seinere.

Det klarte ikke FFK å svare på. Laget som var sekunder unna cupgull i første finale, måtte se seg slått. Fem mål på to kamper var ikke nok. Strømsgodset hadde sikret seg sin første NM-tittel.

Fotballnyheter

Videoklipp

Se alle målene her.
Se alle målene her.
Se alle målene fra kampen mellom Manchester United og Basel.