10 grunner til at vi elsket fotball-VM

Vi tar oss friheten til å samle noe av det mest minneverdige fra mesterskapet i Canada.

World

MESTERE: Her feirer USA sin tredje VM-tittel etter å ha slått Japan 5-2 i finalen.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

For selv om Norge gikk på et småbittert og skuffende tap for England i åttedelsfinalen, er det flust av grunner til å sette umåtelig stor pris på kvinnenes sjuende VM.

Og vi tar det siste først:

1. Finaleklassikeren

Kampen mellom USA - Japan endte 5-2.

USA fikk sin revansj mot Japan i en finale hvor det ble scoret historiske sju mål. Det inkluderte hat trick fra VMs beste spiller Carli Lloyd (historiens raskeste) og hennes drømmetreff fra midtstreken.

2. Praktscoringen

Komm.: Andreas Stabrun Smith og Tom Nordlie.

«Bedre kan det ikke gjøres», var ekspertenes dom. Maren Mjeldes frisparkperle mot Tyskland var av den perfekte sorten.

3. De nye stjernene

Liverpool-spilleren feiret VM-scoringen med dans.

Noe av det mest sjarmerende med mesterskap er spillerne som har gått under ekspertenes radar og slår ut i full blomst når det gjelder. Som Nigerias Asisat Oshoala (20), kraftspissen som til tider av umulig å få tak på.

4. Den ekte idrettsgleden

Thanatta

EKSTASE: Her takker Thanatta Chawong (nr.2 høyre) høyere makter etter å ha slått Elfenbenskysten 3-2 i gruppespillet.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

Den spontane, oppriktige og sjarmerende gleden ved mål og seire – særlig fra de «små» fotballnasjonene som Thailand, Elfenbenskysten og Ecuador – er noe som holder også fotballhjertet varmt gjennom sommeren.

5. Intervjuene med Finjord

Assistenttrener for kvinnelandslaget, Roger Finjord, avslører at Norge har gjort flere endringer i lagoppstillingen før kveldens oppgjør mot Tyskland. Finjord er klar på at det norske folk skal få se et norsk lag som vil imponere.

Apropos oppriktig og sjarmerende: Norges assistenttrener Roger Finjord har lenge lurt frem smil med sitt engasjement, og TV-intervjuene i Canada ble intet unntak.

6. Det kanadiske publikummet

Canada

TAKKET FOR SEG: Her tar de kanadiske spillerne en siste hyllest til VM-publikummet etter å ha tapt for England i kvartfinalen.

Foto: DARRYL DYCK / Ap

Fotballen har riktig nok steget kraftig i kurs hos USAs «lillesøster» Canada, men mobiliseringen på VM-stadionene blir uansett stående som beundringsverdig. Og da tenker vi ikke på antall tilskuere, men det kanadiske engasjementet for andre nasjoner.

7. Overraskelsene

Colombia

SJOKKET: Her feirer de colombianske spillerne 2-0-seieren over Frankrike.

Foto: ELSA / Afp

Aldri et VM uten en skrell, og Colombias 2-0-seier over Frankrike er en av VM-historiens aller største. Vi må også trekke frem Australias seier over Brasil (og avansementet til kvartfinalen), og Englands VM-bronse.

8. Kvaliteten og interessen øker

Tittel
Foto: Rich Lam / Afp

Da Norge VM-åpnet mot Thailand i starten av juni, ble oppgjøret den mest sette fotballkampen i Norge foran mesterliga-finalen (nå er MAX-sendte Norge-Aserbajdsjan foran). Canada-VM er det største kvinnelige sportsarrangementetet i historien, og for første gang var 24 lag med – et tydelig tegn på at sporten er i sterk utvikling internasjonalt.

9. Tre medaljer – tre verdensdeler

Sampson

HYLLEST: Her kastes England-trener Mark Sampson i været etter å ha ledet laget til en overraskende bronsemedalje.

Foto: GEOFF ROBINS / Afp

I forlengelsen av punkt 8: USA (gull), Japan (sølv) og England (bronse) sprer VM-medaljene over tre verdensdeler. Til sammenligning har kun to VM-finaler for herrer blitt spilt uten et land fra Europa: 1950 (Uruguay-Brasil) og VM-fødselen i 1930 (Uruguay-Argentina).

10. Mer fotball – mindre fjas

Skade

MER EFFEKTIVE: Kvinnene spretter raskere opp enn menn når de først går i bakken.

Foto: Minas Panagiotakis / Afp

Det er kanskje en brannfakkel i noens øyne, men mye tyder på at kvinnene bruker mer tid enn menn på å, ja, spille fotball. I hvert fall hvis vi skal tro Telegraph, som viser til en undersøkelse hvor konklusjonen er at menn ligger 30 sekunder lengre på gressmatta (i gjennomsnitt) etter å ha blitt taklet. Menn bruker også ti sekunder mer på å gå av banen når de byttes ut, og de bruker nye 30 sekunder mer på målfeiringer.

 • Hva savner du? Si din mening i kommentarfeltet under.

Fotball

Oppsummert

11.00: Uttak av nødlandslaget, som spiller borte mot Østerrike onsdag kveld.

På pressekonferansen: Leif Gunnar Smerud, Pål Bjerketvedt, Lise Klaveness og Gro Tvedt.

 • Åpner for tilskuere i England

  Den britiske regjeringen har åpnet for at tilskuere igjen kan slippes inn på britiske idrettsarenaer fra 2. desember.

  Hvor mange som får tilgang til å følge idrett fra tribuneplass, er avhengig av smittetrykket i det aktuelle området der idrettsarrangementet finner sted. Der smitten er lav kan 4000 fans slippe inn.

  Ingen klubber i Premier League holder til i områder der det kan åpnes for 4000 fans, melder Daily Mail.

  Arsenal, Brighton, Chelsea, Crystal Palace, Everton, Fulham, Liverpool, Southampton, Tottenham og West Ham kan derimot planlegge for 2000 tilskuere.

  Solskjær og United kan ikke ha tilskuere på stadion enda.

  Ole Gunnar Solskjær
  Foto: Dave Thompson / AP
 • Flyttar cupfinalen frå Ullevaal

  Cupfinalen for kvinner mellom Vålerenga og LSK Kvinner må bli flytta frå Ullevaal, opplyser NFF. Årsaka er faren for å øydelegge dekket, og at ein held på å bygge om garderobane i inngangspartiet. Det er ikkje bestemt enno kvar finalen blir heldt.

  MEFzvsK84LA
  Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum
 • Topptrener vil frede draktnummer ti

  Diego Maradona spilte hele karrieren med tallet 10 på ryggen. For å hedre det avdøde fotballikonet ber André Villas-Boas om at draktnummeret blir «pensjonert».

  – Det er veldig sørgelige nyheter. Jeg vil at Fifa (Det internasjonale fotballforbundet) freder nummer 10 for alle lag i alle turneringer. Det vil være den fineste hyllesten vi kan gi ham. Han er et utrolig stort tap for fotballverdenen, sier Marseille-trener André Villas-Boas, ifølge Marca.

  Maradona er blitt hyllet over hele verden etter det ble kjent at han hadde gått bort onsdag ettermiddag norsk tid. (NTB)

  tyrdtgdr
  Foto: Carlo Hermann / AFP