NRK Meny
Normal

- Toget har gått

Det sier NRKs fotballeksperter Hallvar Thoresen og Karl-Petter Løken om det norske landslaget.

Morten Gamst Pedersen taper duellen mot John Heitinga
Foto: BAS CZERWINSKI / AP

Kampen mot Nederland endte 2-0 til hjemmelaget, og det kunne ha blitt mer, for Norge hadde så og si ingenting å komme med.

Les også: Norge to nummer for små

Karl Petter Løken

Karl Petter Løken

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Norge har kun tre fattige poeng etter fem spilte kamper. Og nå er toget definitivt gått når det gjelder VM-deltagelse i Sør-Afrika, mener Thoresen:

- Nei, jeg tror ikke at Norge klarer. Om det skulle være en teoretisk mulighet i forhold til antall poeng, så er det spillet vårt som ikke tyder på at vi klarer noe sånt i det hele tatt, fortsetter Thoresen.

Også Karl-Petter Løken har avskrevet Norge i VM 2010.

- Jeg har ingen tro på at det skjer. Nå har vi spilt fem kamper uten å vinne, og det er ingenting som tilsier at Norge skal vinne de tre siste kampene heller. Når det er sagt så er det ikke sikkert det heller holder får å nå play-off, så Norge blir nok ikke med til Sør-Afrika, og det er vi ikke gode nok til heller, sier Løken til NRK.

Veldig lang vei å gå

John Carew ser ballen gå i mål

John Carew ser ballen gå i mål

Foto: ADE JOHNSON / AFP

Norge har et veldig langt stykke igjen til de beste til mener Løken.

- Vi er for dårlige ferdihetsmessig først og fremst. I forhold til de besteer vi ikke i nærheten, det fikk vi et bevis på mot Nederland. Og så har vi blitt dårligere på det vi var gode på før. Stram defensiv organisering finnes ikke lenger, og så glipper laget på overgangene som Norge var kjent for tidligere, sier Løken.

Se også: Nrksport fulgte kampen

Thoresen som så kampen fra tribunen i Rotterdam mener at hele fotball-Norge nå må sette seg ned og gjøre grep:

- Det er ikke bare landslagsledelsen som må gjøre noe med dette. Det gjelder alle klubber og foreninger som fra nå av må utvikle bedre ferdigheter hos våre spillere, avslutter Thoresen.

Må tenke langsiktig

Egil Olsen før kampen mot Nederland

Egil Olsen før kampen mot Nederland

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Nå må landlagsledelsen bruke tiden og tenke langsiktig, gjerne fem år fremover:

- Vi ligger langt nede for øyeblikket. Jeg tror vi burde tenke litt mer langsiktig, gjerne fem år fremover og heller bruke litt tid og se hva som skal prege norsk landslagsfotball og de neste årgangene, for det er ingen tvil om at vi har tapt terreng til de aller beste, fortsetter Løken.

Løken mener også at Drillo har et svakere mannskap å jobbe med enn tidligere, og ser ikke bort ifra at han blir erstattet når kvalifiseringskampene er unnagjort.

- Det er vel bare å innse at mannskapet som Egil rår over i denne perioden er dårligere enn forrige periode. Det begynte bra men prestasjonene har vært for svake. Han fullfører nok denne kvalifiseringen, men det er nok ingen tvil om at det kommer inn nye krefter etter det. Da får landslagsledelsen sette seg ned, bruke mye tid og bestemme seg for hvem det skal satses på, for det er mye å jobbe med, avslutter Karl-Petter Løken.

Se også: Tabell Norges gruppe

Fotballnyheter