Tre Follo-spillere og én Asker-spiller siktet for kampfiksing

GRØNLAND POLITISTASJON (NRK.no) Politiet siktet fredag en spiller fra Asker og en Follo-spiller for heleri etter mistanke om kampfiksing. Totalt fire personer er siktet i saken.

Gro Smogeli

ETTERFORSKER BREDT: Gro Smogeli, seksjonssjef for finans- og miljøkriminalitet i Oslo politidistrikt leder etterforskningen av kamfiksingssaken.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Etter at NFF anmeldte mistankene om kampfiksing i norsk divisjonsfotball mandag har saken bare økt i omfang.

Først ble en Follo-spiller pågrepet, siktet for heleri, og for å ha mottatt et pengebeløp politiet mener kan settes i sammenheng med kampfiksing.

Fredag ble det kjent at en ny Follo-spiller i 20-årene er pågrepet og siktet for heleri.

På en pressekonferanse i ettermiddag opplyser politiet at også en Asker-spiller er pågrepet. Både Follo-spilleren og kollegaen fra Asker sitter fredag ettermiddag i avhør på politihuset på Grønland i Oslo.

– De to som ble pågrepet i dag er siktet for heleri og for å ha mottatt penger i forbindelse med kampen mot Østsiden (24.juni journ.anm.) og kombinasjon med kamper Asker – Frigg, sier Gro Smogeli, seksjonssjef for finans- og miljøkriminalitet i Oslo politidistrikt under en pressekonferanse fredag ettermiddag.

I tillegg har politiet siktet en tredje Follo-spiller. Han ble siktet tidligere i uka, men politiet gikk først ut med siktelsen i dag.

Bekjente

– Jeg kan bekrefte at de to som er pågrepet i dag kjenner hverandre, sier Smogeli.

På spørsmål om hvorfor den tredje Follo-siktelsen ikke ble gjort kjent før fredag, svarer Smogeli at politiet hele tiden har besvart spørsmål knyttet til saken, men at de likevel har valgt å ikke gå ut med opplysningen om den tredje spilleren.

– Av polititekniske årsaker gikk vi ikke ut med denne pågripelsen, sier hun.

Totalt regnes fem eller seks spillere som mistenkte i saken, opplyste politiet til NRK torsdag.

Politiet konsentrerer seg i stor grad om å følge pengesporet i saken, og Smogeli bekrefter at de nå også har opprettet et samarbeid med klubbledelsen i Oslo.

– Vi har fortsatt fullt trykk på dette, forsikrer Smogeli fredag.

Stort problem i Europa

Østsiden-Follo

FIKSET?: Det var den 24. juni i år at kampen mellom Østsiden og Follo hvor kampfiksingen skal ha funnet sted. Her scorer Østsiden kampens siste mål og sørger for 4-3-seier mot Follo. Personene på bildet er ikke nødvendigvis involvert i saken.

Foto: Knut Stenseth / ØB

I tillegg til avhør av de involverte, skal politiet også ha brukt spaning og etterretning overfor det kosovoalbanske miljøet i Norge.

Mistankene går ut på at miljøet bruker resultatmanipuleringen for å hvitvaske penger.

Politiet i Oslo har kontaktet utenlandske kollegaer, men har så langt ikke inngått et operativt samarbeid, ifølge Smogeli.

Kampfiksing er et stort problem i Europa, blant annet i Tyskland, der politiet over lengre tid har drevet overvåkning av en større østeuropeisk og asiatisk gruppe. Minst 13 personer har de siste årene blitt dømt for kampfiksing i Tyskland. I tillegg er flere personer tiltalt og venter på dom.

Gruppen skal stå bak manipulering av fotballkamper over hele Europa, også i Norge.

Fotball

Oppsummert

11.00: Uttak av nødlandslaget, som spiller borte mot Østerrike onsdag kveld.

På pressekonferansen: Leif Gunnar Smerud, Pål Bjerketvedt, Lise Klaveness og Gro Tvedt.

 • Åpner for tilskuere i England

  Den britiske regjeringen har åpnet for at tilskuere igjen kan slippes inn på britiske idrettsarenaer fra 2. desember.

  Hvor mange som får tilgang til å følge idrett fra tribuneplass, er avhengig av smittetrykket i det aktuelle området der idrettsarrangementet finner sted. Der smitten er lav kan 4000 fans slippe inn.

  Ingen klubber i Premier League holder til i områder der det kan åpnes for 4000 fans, melder Daily Mail.

  Arsenal, Brighton, Chelsea, Crystal Palace, Everton, Fulham, Liverpool, Southampton, Tottenham og West Ham kan derimot planlegge for 2000 tilskuere.

  Solskjær og United kan ikke ha tilskuere på stadion enda.

  Ole Gunnar Solskjær
  Foto: Dave Thompson / AP
 • Flyttar cupfinalen frå Ullevaal

  Cupfinalen for kvinner mellom Vålerenga og LSK Kvinner må bli flytta frå Ullevaal, opplyser NFF. Årsaka er faren for å øydelegge dekket, og at ein held på å bygge om garderobane i inngangspartiet. Det er ikkje bestemt enno kvar finalen blir heldt.

  MEFzvsK84LA
  Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum
 • Topptrener vil frede draktnummer ti

  Diego Maradona spilte hele karrieren med tallet 10 på ryggen. For å hedre det avdøde fotballikonet ber André Villas-Boas om at draktnummeret blir «pensjonert».

  – Det er veldig sørgelige nyheter. Jeg vil at Fifa (Det internasjonale fotballforbundet) freder nummer 10 for alle lag i alle turneringer. Det vil være den fineste hyllesten vi kan gi ham. Han er et utrolig stort tap for fotballverdenen, sier Marseille-trener André Villas-Boas, ifølge Marca.

  Maradona er blitt hyllet over hele verden etter det ble kjent at han hadde gått bort onsdag ettermiddag norsk tid. (NTB)

  tyrdtgdr
  Foto: Carlo Hermann / AFP